Sähköautoilla tulevaisuuden liiketoimintaa

04.04.2011, klo 13:07

Suomeen pyritään rakentamaan sähköisen liikenteen ja liikkumisen kansainvälinen innovaatiokeskittymä. Sähköautot, älykäs liikenne ja energiayhtiöiden älykkäät sähköverkot voivat synnyttää ympärilleen vahvaa liiketoimintaa.

- svsahkoautonlatauslow.jpg

Helsingissä allekirjoitettiin tammikuun lopulla yksityisen ja julkisen sektorin yhteinen tahdonilmaus sähköisen liikenteen ja siihen liittyvän liiketoiminnan konkreettisesta edistämisestä Suomessa.

Tavoitteena on rakentaa Suomeen sähköisen liikenteen ja liikkumisen kansainvälisen tason innovaatiokeskittymä. Alustavien arvioiden mukaan sähköisen liikenteen, älyliikenteen ja älykkäiden sähköverkkojen ympärille rakentuva uusi klusteri voi lähivuosina synnyttää jopa 10 miljardin euron arvosta uutta liiketoimintaa Suomeen. Avaimena ovat suuret veturiyritykset, kuten energia- ja verkkoyhtiöt.

Energiayhtiöt ovat jo panostaneet sähköautojen kehitystyöhön ja myös latausjärjestelmien kehittämiseen yhdessä teollisuuden kanssa. Sähköautot on yhdistetty myös tulevaisuuden älyverkkojen kehittämiseen, osana verkoston toiminnallista kehitystyötä.

 Merkittäviä kehittymismahdollisuuksia

- svsahkoautolow.jpg– Tämä hanke luo merkittäviä kehittymismahdollisuuksia teknologia-alan pk-yrityksille, sanoo Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen. – Pk-yritykset pitää nostaa meilläkin maan talousvetureiden eturiviin. Esimerkiksi Saksassa pienet ja keskisuuret teknologiayritykset vastaavat maan viennistä kahdesta kolmanneksesta. Meillä tämä luku on nyt vain yksi viidennes.

– Meillä pk-sektorin teknologiayritykset ovat tällä hetkellä pääosin alihankkijoita, toteaa Turunen ja uskoo niiden mahdollisuuksiin osana sähköisen liikenteen, älyliikenteen ja älykkäiden sähköverkkojen kehittämisessä ja tuotteiden valmistamisessa.

 Älykäs liikenne on tulevaisuutta

Nokia Siemens Networkin tutkimusjohtaja Lauri Oksanen toivoo, ettei Suomessa keskityttäisi pelkästään uuden teknologian kehittämiseen vaan katsottaisiin erityisesti palveluliiketoiminnan mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia sähköinen ja älykäs liikenne tuovat tullessaan.

– Älyliikenne tuo mukanaan lukuisia ansaintamahdollisuuksia liikenteen sujuvuutta edistävistä verkottuneista navigointipalveluista käyttäjäkohtaisiin ajoneuvoveroihin. Sähköautojen määrän kasvaessa, niillä voi tulevaisuudessa olla akkujensa kautta sähköverkkojen rasitusta tasaava rooli, kulkuneuvona olon lisäksi. Me olemme kehittämässä liiketoimintaa näiltä kaikilta alueilta.

 500 sähköautoa

Nokia Siemens Networksin johdolla tullaan kokoamaan ohjausryhmä, joka ryhtyy rakentamaan kansainvälistä innovaatiokeskittymää.

Tavoitteena on luoda pääkaupunkiseudulle 500 sähköauton koeajolaivue vuosien 2011 – 2012 aikana. Esimerkiksi Veho Group on käynnistänyt päämiestensä kanssa neuvotteluja maailmalla edelleen harvinaisten sähköautojen saamiseksi Suomeen. Ensimmäiset autot saapuvat meille jo maalis-huhtikuussa.

Alkuun yritysten ja yhteisöjen käyttöön tarjottavista autoista kootaan testilaivue. Näin kerätään tietoa siitä, miten sähköautot käyttäytyvät pohjoisissa oloissa.

 Autot osa designia

Helsingin muotoilupääkaupunkivuosi kytkeytyy myös tähän projektiin. Koko sähköautolaivue somistetaan WDC Helsinki 2012 -hankkeen toimesta.

– Näemme hankkeen meille läheisenä ja tärkeänä. Tässä toteutuu hyvin yksi hankkeen teemoista. Tämä on myös hanke, jossa toimimme tiennäyttäjänä maailman muille kaupungeille, toteaa kansainvälisen design-säätiön johtaja Pekka Timonen.

Samanlaisia testihankkeita on myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Suomessa tarjotaan hyvä testiympäristö maailmanlaajuisessa kokonaisuudessa.

 Ari J. Vesa

Tulosta

Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää