Sähköautoilla tulevaisuuden liiketoimintaa

04.04.2011, klo 13:07

Suomeen pyritään rakentamaan sähköisen liikenteen ja liikkumisen kansainvälinen innovaatiokeskittymä. Sähköautot, älykäs liikenne ja energiayhtiöiden älykkäät sähköverkot voivat synnyttää ympärilleen vahvaa liiketoimintaa.

- svsahkoautonlatauslow.jpg

Helsingissä allekirjoitettiin tammikuun lopulla yksityisen ja julkisen sektorin yhteinen tahdonilmaus sähköisen liikenteen ja siihen liittyvän liiketoiminnan konkreettisesta edistämisestä Suomessa.

Tavoitteena on rakentaa Suomeen sähköisen liikenteen ja liikkumisen kansainvälisen tason innovaatiokeskittymä. Alustavien arvioiden mukaan sähköisen liikenteen, älyliikenteen ja älykkäiden sähköverkkojen ympärille rakentuva uusi klusteri voi lähivuosina synnyttää jopa 10 miljardin euron arvosta uutta liiketoimintaa Suomeen. Avaimena ovat suuret veturiyritykset, kuten energia- ja verkkoyhtiöt.

Energiayhtiöt ovat jo panostaneet sähköautojen kehitystyöhön ja myös latausjärjestelmien kehittämiseen yhdessä teollisuuden kanssa. Sähköautot on yhdistetty myös tulevaisuuden älyverkkojen kehittämiseen, osana verkoston toiminnallista kehitystyötä.

 Merkittäviä kehittymismahdollisuuksia

- svsahkoautolow.jpg– Tämä hanke luo merkittäviä kehittymismahdollisuuksia teknologia-alan pk-yrityksille, sanoo Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jorma Turunen. – Pk-yritykset pitää nostaa meilläkin maan talousvetureiden eturiviin. Esimerkiksi Saksassa pienet ja keskisuuret teknologiayritykset vastaavat maan viennistä kahdesta kolmanneksesta. Meillä tämä luku on nyt vain yksi viidennes.

– Meillä pk-sektorin teknologiayritykset ovat tällä hetkellä pääosin alihankkijoita, toteaa Turunen ja uskoo niiden mahdollisuuksiin osana sähköisen liikenteen, älyliikenteen ja älykkäiden sähköverkkojen kehittämisessä ja tuotteiden valmistamisessa.

 Älykäs liikenne on tulevaisuutta

Nokia Siemens Networkin tutkimusjohtaja Lauri Oksanen toivoo, ettei Suomessa keskityttäisi pelkästään uuden teknologian kehittämiseen vaan katsottaisiin erityisesti palveluliiketoiminnan mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia sähköinen ja älykäs liikenne tuovat tullessaan.

– Älyliikenne tuo mukanaan lukuisia ansaintamahdollisuuksia liikenteen sujuvuutta edistävistä verkottuneista navigointipalveluista käyttäjäkohtaisiin ajoneuvoveroihin. Sähköautojen määrän kasvaessa, niillä voi tulevaisuudessa olla akkujensa kautta sähköverkkojen rasitusta tasaava rooli, kulkuneuvona olon lisäksi. Me olemme kehittämässä liiketoimintaa näiltä kaikilta alueilta.

 500 sähköautoa

Nokia Siemens Networksin johdolla tullaan kokoamaan ohjausryhmä, joka ryhtyy rakentamaan kansainvälistä innovaatiokeskittymää.

Tavoitteena on luoda pääkaupunkiseudulle 500 sähköauton koeajolaivue vuosien 2011 – 2012 aikana. Esimerkiksi Veho Group on käynnistänyt päämiestensä kanssa neuvotteluja maailmalla edelleen harvinaisten sähköautojen saamiseksi Suomeen. Ensimmäiset autot saapuvat meille jo maalis-huhtikuussa.

Alkuun yritysten ja yhteisöjen käyttöön tarjottavista autoista kootaan testilaivue. Näin kerätään tietoa siitä, miten sähköautot käyttäytyvät pohjoisissa oloissa.

 Autot osa designia

Helsingin muotoilupääkaupunkivuosi kytkeytyy myös tähän projektiin. Koko sähköautolaivue somistetaan WDC Helsinki 2012 -hankkeen toimesta.

– Näemme hankkeen meille läheisenä ja tärkeänä. Tässä toteutuu hyvin yksi hankkeen teemoista. Tämä on myös hanke, jossa toimimme tiennäyttäjänä maailman muille kaupungeille, toteaa kansainvälisen design-säätiön johtaja Pekka Timonen.

Samanlaisia testihankkeita on myös esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Suomessa tarjotaan hyvä testiympäristö maailmanlaajuisessa kokonaisuudessa.

 Ari J. Vesa

Tulosta

Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Lahja voi olla myös palvelu

Joulupukin säkissä on nykyään yhä useammin myös aineetonta hyvää, esimerkiksi lahjakortteja erilaisiin palveluihin. Lue lisää

Pääkirjoitus

Hinta ja ilmastoystävällisyys ratkaisevat lämmitysvalinnan

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisille tärkeimmät tekijät lämmitysratkaisun valinnassa ovat ilmastovaikutukset ja hinta. Lämpöyhtiöt ovat jo pääosin siirtyneet ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin ja samalla kestävään kehitykseen hinnoittelussa. Lue lisää

Energiatehokkuus

Suomalaiset tuntevat melko hyvin eri ruokien ilmastovaikutukset

Ruoan ilmastovaikutukset ovat nousseet vahvasti keskusteluun ilmaston lämpenemisen myötä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset osaavat sijoittaa eri ruoka-aineet melko hyvin järjestykseen ilmastovaikutusten perusteella. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Laiteuutuudet

Johdoton pölynimuri, jolla voi myös mopata

Pussittomista, akkukäyttöisistä varsi-imureista on tullut erittäin suosittuja. Ja syystäkin, koska markkinoiden parhaat ovat sekä käteviä että tehokkaita. Roidmi on markkinoiden uusin laatumerkki. Todella tehokas ja innovatiivinen pölynimuri, joka osaa myös mopata lattiasi. Lue lisää

Blogi

Syksy jo saa – ja saakoon

Punertaa marjat pihlajain/ kuin verta niillä ois/ On kurkiaurat lentäneet/ jo yli pääni pois. Lue lisää