Sähkön jakeluvarmuutta parannetaan

29.11.2011, klo 08:15

Sähköyhtiöt tekevät määrätietoisesti työtä lisätäkseen sähkön jakeluvarmuutta. Uuden nettisivun ansiosta myös tiedonsaanti häiriötilanteissa tehostuu.

- - svjakelu1.jpg

Asta, Veera, Lahja ja Sylvi...

Heidän, vuoden 2010 rajujen myrskyjen takia, sähköhäiriöitä oli viime vuonna tavallista enemmän.

Kaupunkialueilla katkoksia oli viime vuonna yhteensä vain noin kymmenen minuuttia, mutta taajamissa reilun tunnin verran ja maaseudulla noin kahdeksan tuntia. Erityisesti maaseudun luvuissa näkyy myrskyjen vaikutus: keskimääräinen keskeytysaika on lähes kolminkertainen normaalivuoteen verrattuna.

Luvuista näkyy myös selvästi, että sähkökatkoja on eniten paikoissa, joissa on paljon myrskytuhoille alttiita ilmajohtoja.

Ilmastonmuutoksen myötä erilaisten sään ääri-ilmiöiden, myös rajujen myrskyjen, on arvioitu lisääntyvän. Asiantuntija Ina Lehto Energiateollisuus ry:stä korostaakin, että tässä tilanteessa tavallinen toiminnan parantaminen ei riitä. Sähköyhtiöt tekevät määrätietoisesti työtä sähkön jakeluvarmuuden lisäämiseksi.

– Sähköalan tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä käyttövarmuus maaseudullakin olisi 99,9 prosenttia – eli sähkökatkoja olisi enintään kuusi tuntia vuodessa. Tämä vaatii paljon investointeja ja muutokseen on varattava riittävästi aikaa, jotta vaikutukset asiakkaan maksamaan sähkölaskuun pysyvät maltillisina, Ina Lehto kertoo.

Toimia laajalla rintamalla

Käytännössä sähkön jakeluvarmuutta pyritään kasvattamaan muun muassa korvaamalla ilmajohtoja maakaapeleilla. Maaseudulla ilmajohtoja pyritään saamaan myös mahdollisimman paljon maanteiden varsille.

– Kun ilmajohdot kulkevat maanteiden varsilla, niin ne eivät ole yhtä alttiita myrskytuhoille ja toisaalta niitä on helpompi huoltaa ja korjata.

– Olennaisen tärkeää on myös se, että metsässä kulkevilta johtokaduilta ja niiden reunoilta raivataan pois liian lähellä kasvavat puut.

Myös verkostoautomaatio lisää toimitusvarmuutta sekä auttaa vikojen paikallistamisessa ja nopeassa korjaamisessa. Automatiikan avulla keskeytys voidaan myös rajata koskemaan vain vikaantunutta verkon osaa. Lisäksi rengasverkko mahdollistaa esimerkiksi sen, että vaikka jokin kohta linjaa vahingoittuisi, niin muuta osaa linjasta voidaan käyttää.

Uusi yhteinen häiriösivu

Myös tiedonsaantia häiriötilanteista parannetaan. Energiateollisuus ry:n nettisivuilla on avattu Suomen kaikkien jakeluverkonhaltijoiden yhteinen häiriösivu (www.energia.fi/hairio tai www.energia.fi ja ylänostolaatikon kohta Sähkökatkot)

Sivulla on Suomen kartta, johon on merkitty jakeluverkkoalueet. Jakeluverkkoaluetta klikkaamalla pääsee suoraan verkonhaltijan omalle häiriösivulle tai sivulle, josta löytyvät tarvittavat yhteystiedot, esimerkiksi vikapalvelun puhelinnumero.

– Sivulta voi tarkistaa helposti vaikkapa oman tai vuokramökin alueen tilanteen, Ina Lehto vinkkaa.

Sivulla julkaistaan myös muuta ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa sähkönjakelun keskeytystilanteista.

****

Mökin omistaja voi auttaa vikojen korjaamisessa

Myös etäluettavat sähkömittarit auttavat osaltaan vikojen paikallistamisessa. Niiden kautta nähdään heti, mistä on virrat pois.

Ina Lehdolla onkin konkreettinen vinkki mökkiläisille, joiden kesämökillä on jo etäluettava mittari:

– Sähköjä ei kannata ottaa pois pääkytkimestä, sillä se katkaisee myös etäluettavan mittarin toiminnan. Etäluettavassa mittarissa on itsessään katkaisija, josta voi katkaista kohteen sähköt niin, että mittari kuitenkin toimii.

– Kannattaa myös jättää mökkiteiden puomit lukitsematta. Tällöin, jos vahinko sattuu, asentajat pääsevät sitä nopeasti korjaamaan, Ina Lehto huomauttaa.

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää