Suomen sähköiset sata vuotta osa4: 1995-2017: Suomi-neidolla on älypuhelin kädessään

23.11.2017, klo 09:56Kommentteja 0

Suomi – ja koko maailma – ovat muuttuneet valtavasti viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Internetillä, digitaalitekniikalla ja myös älypuhelimilla on ollut keskeinen osa murroksessa.

Vuonna 1995 Suomesta tuli EU:n jäsen. Toukokuussa juhlittiin jääkiekon Suomen mestaruutta ja kaikki hoilasivat laulua ”Den glider in”. Huoneen nurkassa omaa säksätystään piti modeemi, joka otti yhteyttä Word Wide Webbiin.

Internet levisi vauhdilla. Kielenkäyttöömme vakiintui uusia termejä kuten nettisurffailu, interaktiivisuus ja Tiedon valtatie.

Samaan aikaan myös suomalaisella matkapuhelinvalmistajalla meni lujaa. Vuonna 1998 Nokiasta tuli jo maailman suurin matkapuhelinyhtiö. Sillä oli huomattava osuus koko Suomen bruttokansantuotteesta.

 

Milleniumista selvittiin

Vuoden 2000 lähestyessä pelättiin kovin, että tietokoneet kaatuisivat ja maailma menisi sekaisin. Pelko osoittautui turhaksi. Kun uudelle vuosituhannelle siirryttiin, vain samppanjapullot poksahtelivat.

Vaan pienempiä ja isompia tussahduksia kuului sitten 2000-luvun alkuvuosina, kun niin sanottu it-kupla puhkesi. Kävi ilmi, että jos yrityksillä oli tarjota vain suuria suunnitelmia, niin pelkkä kirjainyhdistelmä it ei tehnyt autuaaksi.

Moni piensijoittaja huomasi, että olisi ollut järkevämpää sijoittaa vaikkapa Millenium-muumimukeihin.

 

Digi, digi, digi

Mukaan mahtui tietenkin myös paljon menestystarinoita. 2000-luvun alussa suomalaiset teinit ja vähän vanhemmatkin innostuivat yhteisöpalvelu IRC galleriasta, nuoremmat vierailivat taasen ahkeraan Habbo-hotellissa.

Sana digi iskostettiin pysyvästi suomalaisten mieleen viimeistään vuonna 2007, digibokseilla, kun maanpäälliset televisiolähetykset muuttuivat digitaalisiksi.

Samaan aikaan digitaalikamerat, kännykkäkamerat ja kuvien lataaminen nettiin innostivat yhä useammat dokumentoimaan omaa arkeaan ja viestimään kuvilla.

 

Älypuhelimia ja vihaisia lintuja

Muun muassa irc-gallerian kautta suomalaisillakin oli omat saumansa some-bisneksessä – vaikka somesta ei vielä tuolloin puhuttukaan. Toden teolla ilmiö alkoi levitä koko kansan keskuuteen vuonna 2008, kun Facebookin suomenkielinen versio starttasi.

Tuolloin alkoivat yleistyä myös helpon pääsyn nettiin tarjoavat älypuhelimet. Apple toi vuonna 2007 markkinoille ensimmäisen iPhonensa, jossa oli näppäimistön sijasta monivärinen kosketusnäyttö. Laite mullisti matkapuhelinmaailman ja Nokiankin johtoasema alkoi järkkyä.

Myös esimerkiksi suomalainen peliyhtiö Rovio päätti keskittyä iPhone-pelien valmistukseen. Sen Angry Birds -peli valloitti maailmaa. Sittemmin suomalaisfirma Supercell on tehnyt peleistä miljardibisnestä.

Vuoden 2010 tietämillä mobiilipelejä alettiin pelata paitsi kännyköillä myös taulutietokoneilla eli tableteilla.

 

Jukolan Jussi louhii dataa

Modeemien raksuttaessa vuonna 1995, harva pystyi edes kuvittelemaan, missä olisimme vuonna 2017.

Internet on esimerkiksi muuttanut maailman pienemmäksi; sillä on ollut keskeinen rooli kansainvälistymisessä ja globalisaatiossa.

Internet ja digitaalisuus ovat synnyttäneet aivan uudenlaisia ilmiöitä, verkostoja, bisnestä, työtä ja palveluita – ja näitä syntyy koko ajan lisää, kiihtyvällä vauhdilla.  

Vietämme verkossa yhä suuremman osan elämästämme. Verkko vaikuttaa monin tavoin ajatteluumme ja tapaamme hahmottaa maailmaa.

Suomen itsenäistyessä Jukolan Jussit kuokkivat suota. Tänään heidän perillisensä saattavat vaikka louhia dataa, eli etsiä oleellista tietoa valtavista tietomassoista.

Tekoälyn ja automaation myötä monia työpaikkoja on kadonnut, mutta vastaavasti myös uusia on syntynyt.

 

Ilmasto muuttuu, Suomi myös

Mutta kaikki ei ole tietenkään pelkkää digiä.

Erityisesti 2000- ja 2010 -luvulla maailmaa – ja Suomea – ovat muokanneet myös esimerkiksi ilmastonmuutos ja taistelu sen hillitsemiseksi.

Suomeen on rakennettu paljon muun muassa tuulivoimaa ja omakotitalojenkin katolle on alkanut ilmestyä aurinkopaneeleja. Energiataloudessa pyritään pois fossiilisista polttoaineista ja maan hallitus tukee nykyään voimakkaasti bioenergiaa.

Tulevaisuus vaatinee meiltä kuitenkin vielä suurempia tekoja ja ratkaisuja.

Taistelu ilmastonmuutosta vastaan tulee olemaan ihmiskunnan keskeisiä haasteita tästä eteenpäin.

 

Vuodet 1995-2017 muistetaan myös esimerkiksi:

1998 & 1999 Mika Häkkinen Formula F1 -maailmanmestariksi
1999 Salaiset elämät alkaa MTV3:lla
2000 Suomen presidentiksi valitaan ensimmäisen kerran nainen, Tarja Halonen
2001 Lahden doping-skandaali
2001 Suuri seikkailu, ensimmäisiä kotimaisia tositelevisio-ohjelmia
2001 WTC-terrori-isku järkyttää myös Suomessa
2004 Tsunamissa Thaimaassa kuolee myös lukuisia suomalaisia
2006 Lordi voittaa euroviisut
2007 Maailmanlaajuinen finanssikriisi
2011 Suomi voittaa toisen kerran jääkiekon MM:n
2013 Nokia myy matkapuhelintoimintonsa Microsoftille
2015 Kansainväliset kriisit heijastuvat myös Suomeen: maahan saapuu yli 32 000 turvapaikanhakijaa
2017 Donald Trump aloittaa Yhdysvaltain presidenttinä
2017 Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Sähköautojen latausasemien määrä vahvassa kasvussa

Sähköautojen latausasemien määrä on nelinkertaistunut 530:een neljässä vuodessa. Latauspisteitä on jo lähes 1700 ympäri Suomen. Sähköautoilu onnistuu hyvin eri puolille maatamme ja tilanne paranee koko ajan. Lue lisää

Uutiset

Jäykkä mies joogaa

Äijäjooga on tarkoitettu miehille, jotka eivät taivu tuosta vaan lootusasentoon. Se sopii heillekin, joiden sormet eivät yllä polven alapuolelle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Suomen energiantuotanto panostaa uusiutuviin

Suomessa sekä sähkön- että kaukolämmöntuotanto on saavuttanut vuodelle 2020 asetetut uusiutuvien energioiden käyttötavoitteet jo 2014. Suomessa uusiutuvien energioiden käytössä ollaan EU:ssa kärkisijoille, heti toisena Ruotsin jälkeen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Liikenne

Sähköautojen latausasemien määrä vahvassa kasvussa

Sähköautojen latausasemien määrä on nelinkertaistunut 530:een neljässä vuodessa. Latauspisteitä on jo lähes 1700 ympäri Suomen. Sähköautoilu onnistuu hyvin eri puolille maatamme ja tilanne paranee koko ajan. Lue lisää

Vertailut

Saisiko olla lämmin voileipä?

Pikkunälkään, evääksi tai vaikkapa illanistujaisiin sopii hyvin lämmin voileipä eli kotoisammin sanottuna tuttu toast. Perinteinen, pulleahkoksi täytetty pieni kolmioleipä saa rinnalleen myös pariloituja panineja, wrappeja tai vaikkapa makeita ja suolaisia vohveleita, riippuu siitä, että millaisen laitteen valitsee. Lue lisää

Lämmitys

Lämpötilan nopea kohoaminen tuo riskin

Viimepäivien pakkaset ovat rasite vesikalusteille ja -putkille. Riski vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon, ihan kotikonstein. Lue lisää

Kodintekniikka

Uudenlaisia kahvielämyksiä

Perinteinen suodatinkahvipaketti on saanut paljon haastajia. Myös välineissä riittää mistä valita. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vedenkeitin kuin käsilaukku, teen ystäville

Italialaisten suunnittelijoiden kädenjälkenä syntynyt elegantti, naisten käsilaukkua pehmeästi muistuttava vedenkeitin on yhdistelmä innovatiivista huipputeknologiaa ja italialaista muotoilua. Lue lisää

Blogi

Elämä on napakkaa

Kävin huonekaluliikkeessä makoilemassa. Loikoilin ensin siellä täällä, minkä jälkeen keskityin erityisesti kahteen vierekkäiseen runkopatjaan. Lue lisää