Suomen sähköiset sata vuotta osa4: 1995-2017: Suomi-neidolla on älypuhelin kädessään

23.11.2017, klo 09:56Kommentteja 0

Suomi – ja koko maailma – ovat muuttuneet valtavasti viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Internetillä, digitaalitekniikalla ja myös älypuhelimilla on ollut keskeinen osa murroksessa.

Vuonna 1995 Suomesta tuli EU:n jäsen. Toukokuussa juhlittiin jääkiekon Suomen mestaruutta ja kaikki hoilasivat laulua ”Den glider in”. Huoneen nurkassa omaa säksätystään piti modeemi, joka otti yhteyttä Word Wide Webbiin.

Internet levisi vauhdilla. Kielenkäyttöömme vakiintui uusia termejä kuten nettisurffailu, interaktiivisuus ja Tiedon valtatie.

Samaan aikaan myös suomalaisella matkapuhelinvalmistajalla meni lujaa. Vuonna 1998 Nokiasta tuli jo maailman suurin matkapuhelinyhtiö. Sillä oli huomattava osuus koko Suomen bruttokansantuotteesta.

 

Milleniumista selvittiin

Vuoden 2000 lähestyessä pelättiin kovin, että tietokoneet kaatuisivat ja maailma menisi sekaisin. Pelko osoittautui turhaksi. Kun uudelle vuosituhannelle siirryttiin, vain samppanjapullot poksahtelivat.

Vaan pienempiä ja isompia tussahduksia kuului sitten 2000-luvun alkuvuosina, kun niin sanottu it-kupla puhkesi. Kävi ilmi, että jos yrityksillä oli tarjota vain suuria suunnitelmia, niin pelkkä kirjainyhdistelmä it ei tehnyt autuaaksi.

Moni piensijoittaja huomasi, että olisi ollut järkevämpää sijoittaa vaikkapa Millenium-muumimukeihin.

 

Digi, digi, digi

Mukaan mahtui tietenkin myös paljon menestystarinoita. 2000-luvun alussa suomalaiset teinit ja vähän vanhemmatkin innostuivat yhteisöpalvelu IRC galleriasta, nuoremmat vierailivat taasen ahkeraan Habbo-hotellissa.

Sana digi iskostettiin pysyvästi suomalaisten mieleen viimeistään vuonna 2007, digibokseilla, kun maanpäälliset televisiolähetykset muuttuivat digitaalisiksi.

Samaan aikaan digitaalikamerat, kännykkäkamerat ja kuvien lataaminen nettiin innostivat yhä useammat dokumentoimaan omaa arkeaan ja viestimään kuvilla.

 

Älypuhelimia ja vihaisia lintuja

Muun muassa irc-gallerian kautta suomalaisillakin oli omat saumansa some-bisneksessä – vaikka somesta ei vielä tuolloin puhuttukaan. Toden teolla ilmiö alkoi levitä koko kansan keskuuteen vuonna 2008, kun Facebookin suomenkielinen versio starttasi.

Tuolloin alkoivat yleistyä myös helpon pääsyn nettiin tarjoavat älypuhelimet. Apple toi vuonna 2007 markkinoille ensimmäisen iPhonensa, jossa oli näppäimistön sijasta monivärinen kosketusnäyttö. Laite mullisti matkapuhelinmaailman ja Nokiankin johtoasema alkoi järkkyä.

Myös esimerkiksi suomalainen peliyhtiö Rovio päätti keskittyä iPhone-pelien valmistukseen. Sen Angry Birds -peli valloitti maailmaa. Sittemmin suomalaisfirma Supercell on tehnyt peleistä miljardibisnestä.

Vuoden 2010 tietämillä mobiilipelejä alettiin pelata paitsi kännyköillä myös taulutietokoneilla eli tableteilla.

 

Jukolan Jussi louhii dataa

Modeemien raksuttaessa vuonna 1995, harva pystyi edes kuvittelemaan, missä olisimme vuonna 2017.

Internet on esimerkiksi muuttanut maailman pienemmäksi; sillä on ollut keskeinen rooli kansainvälistymisessä ja globalisaatiossa.

Internet ja digitaalisuus ovat synnyttäneet aivan uudenlaisia ilmiöitä, verkostoja, bisnestä, työtä ja palveluita – ja näitä syntyy koko ajan lisää, kiihtyvällä vauhdilla.  

Vietämme verkossa yhä suuremman osan elämästämme. Verkko vaikuttaa monin tavoin ajatteluumme ja tapaamme hahmottaa maailmaa.

Suomen itsenäistyessä Jukolan Jussit kuokkivat suota. Tänään heidän perillisensä saattavat vaikka louhia dataa, eli etsiä oleellista tietoa valtavista tietomassoista.

Tekoälyn ja automaation myötä monia työpaikkoja on kadonnut, mutta vastaavasti myös uusia on syntynyt.

 

Ilmasto muuttuu, Suomi myös

Mutta kaikki ei ole tietenkään pelkkää digiä.

Erityisesti 2000- ja 2010 -luvulla maailmaa – ja Suomea – ovat muokanneet myös esimerkiksi ilmastonmuutos ja taistelu sen hillitsemiseksi.

Suomeen on rakennettu paljon muun muassa tuulivoimaa ja omakotitalojenkin katolle on alkanut ilmestyä aurinkopaneeleja. Energiataloudessa pyritään pois fossiilisista polttoaineista ja maan hallitus tukee nykyään voimakkaasti bioenergiaa.

Tulevaisuus vaatinee meiltä kuitenkin vielä suurempia tekoja ja ratkaisuja.

Taistelu ilmastonmuutosta vastaan tulee olemaan ihmiskunnan keskeisiä haasteita tästä eteenpäin.

 

Vuodet 1995-2017 muistetaan myös esimerkiksi:

1998 & 1999 Mika Häkkinen Formula F1 -maailmanmestariksi
1999 Salaiset elämät alkaa MTV3:lla
2000 Suomen presidentiksi valitaan ensimmäisen kerran nainen, Tarja Halonen
2001 Lahden doping-skandaali
2001 Suuri seikkailu, ensimmäisiä kotimaisia tositelevisio-ohjelmia
2001 WTC-terrori-isku järkyttää myös Suomessa
2004 Tsunamissa Thaimaassa kuolee myös lukuisia suomalaisia
2006 Lordi voittaa euroviisut
2007 Maailmanlaajuinen finanssikriisi
2011 Suomi voittaa toisen kerran jääkiekon MM:n
2013 Nokia myy matkapuhelintoimintonsa Microsoftille
2015 Kansainväliset kriisit heijastuvat myös Suomeen: maahan saapuu yli 32 000 turvapaikanhakijaa
2017 Donald Trump aloittaa Yhdysvaltain presidenttinä
2017 Suomi juhlii satavuotista itsenäisyyttään

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Viisi vuotta vanha astianpesukoneen poistoputki huomattava vesivahingon riski

Suomalaiskodeissa sattuu keskimäärin 100 vesivahinkoa päivässä. Noin joka kolmas vahingoista saa alkunsa kodinkoneista ja näistä noin 90 prosenttia on astianpesukoneen aiheuttamia. Jo viisi vuotta vanha astianpesukoneen poistoputki kannattaa vaihtaa. Lue lisää

Uutiset

Monipuolinen ja maistuva kukkakaali-kikhernepaistos

Syksyn kasviksista saa maistuvaa ruokaa moneen makuun lisäämällä mukaan esimerkiksi kikherneitä ja nyhtökauraa sekä maustamalla hyvin. Ruoka on samalla täyttävää, ravinnerikasta ja kuitenkin kevyttä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiateollisuus luo kestävää yhteiskuntaa

Energia on läsnä kaikkialla yhteiskunnassa. Tulevaisuus on sähköisempi, kun sähkö korvaa muita energiamuotoja. Myös lämpö on osa toimivaa yhteiskuntaa. Sähkö- ja lämpöyhtiöt elävät muutoksessa, jossa keskiössä ovat asiakkaat ja energian tuottaminen ympäristöystävällisesti, tavoitteena ilmastoneutraali Suomi. Lue lisää

Energiatehokkuus

Koteja valaisevat jatkossa vain ledit

Ledilamppuja suositellaan jatkossa kaikkiin kodin valaisimiin. Muita lampputyyppejä ei kaupoissa juuri ole enää tarjollakaan. Lamppujen energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät syyskuun alussa ja sen myötä halogeenilamput poistuvat markkinoilta. Lue lisää

Liikenne

Suomessa ladattavat hybridit vetävät sähköautomarkkinaa

Sähköautojen määrä kasvaa kaikkialla maailmassa. Kauppaa hidastaa saatavuusongelma. Autoja ei riitä ostajille pikaisiin toimituksiin ja myös mallikirjo on vielä kapea. Suosio kasvaa kuitenkin ripeästi. Meillä kasvu painottuu kuitenkin muusta maailmasta poiketen ladattaviin hybrideihin, joita on saatavissa täyssähköautoja helpommin. Lue lisää

Vertailut

Kiinnostaako uusi sähköauto – tutustu eri hankintatapoihin

Moni kuluttaja ei tunne autonsa todellisia kuluja. Jos laskee huolella autosta koituvat kaikki kulut, päädytään melko suuriin lukuihin. Lue lisää

Lämmitys

Ilmalämpöpumpun asentaminen taloyhtiössä

Kuluneen kesän pitkä hellejakso sai monet pohtimaan ilmalämpöpumpun asentamista. Omakotitalossa riittää tilaus valtuutetulta asennusliikkeeltä, mutta taloyhtiössä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Miten taloyhtiössä pitäisi edetä, jos haluaa viilennyksen asuntoonsa. Lue lisää

Kodintekniikka

Älykäs kodintekniikka avuksesi: esineiden internet hakkerin silmin

Internettiin liitettävän kodintekniikan määrä lisääntyy. Aivan riskitöntä IoT-laitteiden kytkeminen verkkoon ei ole. Kannattaa lukea aina huolellisesti turvaohjeet ja nyt viimeistään kehittää itselle järjestelmä erilaisten salasanojen muistamiseen. Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvinautintoja kuin baristan tekemänä

Automaattinen kahvikone tekee sinusta parhaimmillaan baristan kotiisi. Parhaimmillaan laite jauhaa uutta tuoretta kahvia sekä annostelee oikean määrän vettä ja vaahdottaa maitovaahtoa. Juuri niin kuin sinä haluat. Lue lisää

Blogi

Puhumattomuuden kulttuuri

Soitin virastoon, ties mitä lie asiaa selvittääkseni. Homma tuli hoidettua ja mielestäni ihan kätevästi sekä säällisessä ajassa. Kun lopetin puhelun, niin perheen teini katsoi minua sillä tietyllä tavallaan. Ymmärsin heti, että olin tehnyt jotain peräti noloa. Lue lisää