Suomessa lasten suun terveys on heikompi kuin muissa Pohjoismaissa

09.06.2011, klo 09:25

Terve suu aikuisiällä on seurausta lapsena opituista hampaidenharjaustottumuksista. Philips toteutti yhteistyössä suun terveyden ammattilaisten kanssa pohjoismaisen seurantatutkimuksen noin 400 lapselle.

- - svhampaat1_low.jpg

Tulokset osoittavat, että Pohjoismaissa lapsilla on yleisesti terve suu. Parantamisen varaa on silti – varsinkin Suomessa. Vanhemmilla on tässä tärkeä rooli.

Hampaita tulisi suositusten mukaan harjata kaksi minuuttia aamuin illoin. Tuore tutkimus osoittaa kuitenkin, että suositukset eivät aivan toteudu käytännössä. Pohjoismaissa keskimäärin 81,6 % vanhemmista pesee lapsensa hampaat aamuin illoin, kun Suomessa vastaava luku on 67 %. Sen sijaan hampaiden harjaamisen kestossa kaikissa Pohjoismaissa on yhtä heikko tilanne, sillä valtaosa vanhemmista, 67 %, pesee lastensa hampaita kerrallaan vain alle 0,5 enintään 1,5 minuuttiin, eli liian vähän aikaa.

Suomessa heikommassa kunnossa

Esitutkimuksessa selvisi, että 75,2 %:lla pohjoismaisista lapsista oli yleisesti erittäin hyvä suun terveys. Suomessa lasten hampaat olivat heikommassa kunnossa, sillä vain 66,1 %:lla oli erittäin hyvä suun terveys. Suomalaisista lapsista 28 %:lla oli merkkejä orastavasta infektiosta ja 5,5 %:lla oli tulehtuneet ikenet. Myös paikkoja ja kariesta oli suomalaislapsilla hieman useammin kuin Pohjoismaissa keskimäärin.

Suun terveys koheni tutkimusjakson jälkeen

Tutkimusjakso kesti kolme viikkoa, jonka aikana 4–12 -vuotiaat lapset pesivät hampaansa Sonicare for Kids -sähköhammasharjalla suositusten mukaisesti vanhempiensa valvonnassa. Lasten suun terveys tutkittiin sekä ennen että jälkeen tutkimusjakson.

Hampaiden harjaamiseen panostaminen tuotti tulosta. Vain kolmen viikon jälkeen 76 %:lla suomalaislapsista suun terveys oli parempi kuin ennen tutkimusta. 24 %:lla lapsista se oli pysynyt ennallaan.

Hampaidenpesusta mukava hetki

Haaste saada lapset harjaamaan hampaitaan kauemmin ja huolellisemmin ei ole mahdoton. Ei ainakaan, jos lasten omiin vastauksiin on uskomista. Valtaosa tutkimukseen osallistuneista lapsista kertoi, että heidän halunsa harjata hampaat paremmin kasvoi testijakson jälkeen. Lapsia innosti esimerkiksi se, että testihammasharjasta kuului musiikkia ja se oli hauskan värinen.

Aikuisten tieto ja apu ovat Ruotsin Karoliinisen Instituutin emeritusprofessori Birgitta Söderin mukaan äärettömän tärkeässä asemassa hyvien hampaidenhoitotottumusten omaksumisessa.

Alle 12-vuotiaat tarvitsevat apua

– Kaikki alle 12-vuotiaat lapset tarvitsevat apua hampaiden harjaamisessa, koska tarvittava motoriikka ei ole tässä vaiheessa vielä täysin kehittynyt, Söder tarkentaa.

Tutkimuksen mukaan 41 prosenttia lapsista harjaa hampaansa tavallisella hammasharjalla. Valtaosa tutkimukseen osallistuneista suun terveyden ammattilaisista on yhtä mieltä siitä, että sähköhammasharja poistaisi plakkia kuitenkin tehokkaammin.

Philips on pyrkinyt vastaamaan lasten hampaiden pesua koskeviin haasteisiin suunnittelemalla 4–10 -vuotiaille lapsille oman sähköhammasharjan. Sonicare for Kids -hammasharja helpottaa hampaiden pesua, sillä harjan pidempi kädensija on suunniteltu niin, että sekä lapsen että vanhemman käsi mahtuu pitämään kiinni harjasta yhtä aikaa. Lisäksi hammasharjassa on ajastintoiminto, joka pidentää harjausaikaa vähitellen joka päivä. Näin lapsi ei edes huomaa, että hän lopulta harjaa hampaitaan suositusten mukaisesti kaksi minuuttia kerrallaan.

Suomessa tutkimuksen yhteistyökumppanina oli Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry. Suomesta suun terveyden ammattilaisia oli mukana 92 ja lapsia 109. Kaikkiaan ammattilaisia oli Pohjoismaista mukana 319 ja lapsia 391.

- - svhampaat2_low.jpg

Tietoa tutkimuksesta:

Philips teetti tutkimuksen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa yhteistyössä suun terveyden ammattilaisten kanssa. Suomessa yhteistyökumppanina toimi Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry. Tutkimuksessa ammattilaiset seurasivat 4–12 -vuotiaiden lasten suun terveyttä ja hampaidenharjaustottumuksia 3 viikon ajan. Ammattilaiset ilmoittivat itse kiinnostuksestaan osallistua tutkimukseen. Vastanneet olivat hammaslääkäreitä, suuhygienistejä tai hammashoitajia. Keskimäärin kolme viidestä lapsesta oli vastanneiden omia lapsia ja muut heidän potilaitaan tai muiden lapsia. Suomessa tutkimuksessa oli mukana 92 ammattilaista ja 109 lasta eri puolilta Suomea. Vanhemmat vastasivat lasten hampaiden harjaamisesta testijakson aikana. Tutkimusajankohta oli 20.9.2010–5.2.2011. Prosenttiluvut on pyöristetty yhden desimaalin tarkkuudella.

Tutkimus suoritettiin seuraavasti:

1. Ilmoittautumiset tutkimukseen rekisteröitiin.

2. Ammattilainen tutki tutkimukseen osallistuvien lasten hampaat ennen tutkimusjaksoa. Plakkitesti tehtiin plakkivärjäystableteilla.

3. Ennen tutkimusjakson alkamista esitettiin kysymykset lapsen hampaiden hoidosta.

4. Lapset harjasivat hampaitaan Philipsin Sonicare for Kids -sähköhammasharjalla kolmen viikon ajan vanhempiensa valvonnassa, suositusten mukaisesti; aamuin illoin 2 minuuttia kerrallaan

5. Plakin määrä määriteltiin plakkivärjäystablettien avulla tutkimusjakson jälkeen.

6. Lapsen hampaidenhoitoon liittyviä kysymyksiä esitettiin tutkimusjakson päätyttyä.

Tulosta

Uutiset

Kotipihasta perhosten paratiisi

Haluaisitko, että pihallasi lentelisi paljon kauniita päiväperhosia? Tämä on usein vain järjestelykysymys. Lue lisää

Uutiset

Raparperi on kirpeä herkku

Raparperi on jokaiselle suomalaiselle tuttu kirpeän hapan kasvi. Raparperi tuottaa satoa jo aikaisin keväällä, kun muut kasvit vasta ihmettelevät tulevan kesän haasteita. Lisäksi raparperi viihtyy monenlaisilla kasvupaikoilla kaikkialla Suomessa. Siksi raparperista valmistetut herkut ovat suomalaisen keittiön kestosuosikkeja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää