Taltuta tulinen nokkonen hauduttamalla

12.06.2017, klo 09:46Kommentteja 0

Lähi- ja luomuruoat ovat trendikkäitä. Siitä voi pistää vielä askeleen paremmaksi talttumalla tulinen ja luonnonvarainen kotipihan nokkonen hauduttamalla. Sähköliedellä saa valmistettua monenlaisia nokkosherkkuja.



Jostain kumman syystä nokkonen ei ole päässyt raaka-aineena kovinkaan usein reseptien joukkoon, mutta jos asenteella päästään yli nokkosesta vain kivuliaan poltteen tuojana, niin alkukesän nokkosista saa aikaiseksi vaikka mitä. Etenkin, jos versot eivät olet ehtineet juuri 15 senttiä pidemmiksi. Luonnonvarainen nokkonen on todellinen ruokalajien raaka-aineiden moniottelija.

 

Sähköliedellä valmistuu nokkosherkkuja

Keräämisen jälkeen versot huuhdellaan ja ryöpätään kuumassa vedessä ja ne hienonnetaan joko veitsellä tai tehokkaasti tehosekoittimella. Sauvasekoittimellakin saa aikaiseksi näppärästi nokkosmassan.

Ylimääräiset nokkoset kannattaa pakastaa tai kuivata vaikka uunissa. Jos nokkosherkkuihin syttyminen tulee jälkijunassa, niin kookkaita nokkosia ei kannata enää kerätä niiden pisteliään maun takia. Mikäli omalla pihamaalla kasvaisi tällainen luonnon ”aarreaitta”, niin nokkosia voi leikata ”alaskin”, jolloin niistä saa taas käyvän sadon.

 

Nokkonen on rautaisa herkku

Nokkonen on monipuolinen ja se sopii esimerkiksi pastoihin, lettuihin, keittoihin, sämpylöihin ja munakkaisiin. Myös nokkostee on oiva kesäjuoma.

Kippari Kallekaan tuskin tiesi, että arkisen näköinen nokkonen sisältää seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja runsaasti C-vitamiinia ja kalsiumia.

 

Kippari Kallen rautaisa nokkospasta

Kerää luonnosta nokkosia noin 2 litraa. Etenkin hentoiset nokkosten vaaleanvihreät kärjet ovat herkkua. Huuhtele lehdet ja kiehauta. Tämän jälkeen lehdet painellaan suhteellisen kuiviksi ja hienonnetaan vaikka sauvasekoittimella. Samaan kyytiin sopii hienonnettuna pieni sipuli ja pari valkosipulinkynttä.

Hauduta seosta hetki lisäämällä joukkoon ruokalusikallinen öljyä. Laita joukkoon 2,5 desiä maustettua ruokakermaa – makuna juusto tai kolmen juuston yhdistelmä ja hauduta noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon mustapippurijauhetta tai rouhetta ja suolaa oman maun mukaan. Keitä pasta ja kokonaan vihreän annoksen saat käyttämällä vihreää pastaa. Päälle voi ripotella Mozzarellaa tai Parmesania. Mikäli haluat lihaisan version, niin jauhelihaa voi ruskistaa joukkoon.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Scanstockphoto

 

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Paristojen ja pienakkujen kierrätys uuteen ennätykseen

Suomalaiset kierrättivät viime vuonna paristoja ja akkuja yhteensä 1 400 000 kiloa eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eniten kauppojen keräyspisteille kiikutettiin kertakäyttöisiä alkaliparistoja ja vähiten esimerkiksi kännyköissä käytettyjä litiumakkuja. Lue lisää

Uutiset

Paristojen ja pienakkujen kierrätys uuteen ennätykseen

Suomalaiset kierrättivät viime vuonna paristoja ja akkuja yhteensä 1 400 000 kiloa eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eniten kauppojen keräyspisteille kiikutettiin kertakäyttöisiä alkaliparistoja ja vähiten esimerkiksi kännyköissä käytettyjä litiumakkuja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Suomen energiantuotanto panostaa uusiutuviin

Suomessa sekä sähkön- että kaukolämmöntuotanto on saavuttanut vuodelle 2020 asetetut uusiutuvien energioiden käyttötavoitteet jo 2014. Suomessa uusiutuvien energioiden käytössä ollaan EU:ssa kärkisijoille, heti toisena Ruotsin jälkeen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Liikenne

Sähköautojen latausasemien määrä vahvassa kasvussa

Sähköautojen latausasemien määrä on nelinkertaistunut 530:een neljässä vuodessa. Latauspisteitä on jo lähes 1700 ympäri Suomen. Sähköautoilu onnistuu hyvin eri puolille maatamme ja tilanne paranee koko ajan. Lue lisää

Vertailut

Saisiko olla lämmin voileipä?

Pikkunälkään, evääksi tai vaikkapa illanistujaisiin sopii hyvin lämmin voileipä eli kotoisammin sanottuna tuttu toast. Perinteinen, pulleahkoksi täytetty pieni kolmioleipä saa rinnalleen myös pariloituja panineja, wrappeja tai vaikkapa makeita ja suolaisia vohveleita, riippuu siitä, että millaisen laitteen valitsee. Lue lisää

Lämmitys

Lämpötilan nopea kohoaminen tuo riskin

Viimepäivien pakkaset ovat rasite vesikalusteille ja -putkille. Riski vesikalusteiden ja -putkien rikkoutumiselle kasvaa, kun kovat pakkaset jatkuvat useita päiviä. Sään lauhtuessa kannattaa tarkkailla putkien riskikohtia ja liitoksia tihkuvien vuotojen varalta. Ongelmia voi parhaiten ehkäistä ennakkoon, ihan kotikonstein. Lue lisää

Kodintekniikka

Uudenlaisia kahvielämyksiä

Perinteinen suodatinkahvipaketti on saanut paljon haastajia. Myös välineissä riittää mistä valita. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vedenkeitin kuin käsilaukku, teen ystäville

Italialaisten suunnittelijoiden kädenjälkenä syntynyt elegantti, naisten käsilaukkua pehmeästi muistuttava vedenkeitin on yhdistelmä innovatiivista huipputeknologiaa ja italialaista muotoilua. Lue lisää

Blogi

Elämä on napakkaa

Kävin huonekaluliikkeessä makoilemassa. Loikoilin ensin siellä täällä, minkä jälkeen keskityin erityisesti kahteen vierekkäiseen runkopatjaan. Lue lisää