Teen ystävä ottaa rauhallisesti

22.05.2018, klo 19:47Kommentteja 0

Maailman suosituin lämmin juoma on vahvistanut asemiaan myös Suomessa. Teen valmistuksessa ja nauttimisessa on omat niksinsä.

Suomessa on tee-buumi. Suurimpiin kaupunkeihin on perustettu teen erikoisliikkeitä, jotka myyvät erilaisia teelaatuja sekä välineitä teen valmistukseen ja tarjoiluun. Myös entistä useampi kahvila on alkanut suosia irtoteetä ja panostaa kunnolliseen teevalikoimaan.

Teen ystävät ry:n puheenjohtaja, televisiosta ja kolumneista tuttu Pirkko Arstila kertoo, että tee istuu hyvin yhteen esimerkiksi nykyisen meditaatio- ja joogainnostuksen kanssa.

– Kun kahvi on usein luonteeltaan aggressiivista, ja se voidaan vaikka hörppäistä nopeasti kadun kulmassa, niin teen juoja yleensä rauhoittuu, ottaa aikaa itselleen ja nautiskelee.

Tee sopii yhteen myös terveellisten elämäntapojen korostamisen kanssa. Teessä on esimerkiksi elimistölle hyödyllisiä antioksidantteja; kiinnostusta on herättänyt myös teen sisältämä l-teaniini.

Tee rentouttaa ja samaan aikaan myös piristää.

– Sekä teessä että kahvissa on yhtä paljon kofeiinia, mutta l-teaniini hidastaa kofeiinin imeytymistä Siksi teen piristävä vaikutus tulee hitaammin, mutta säilyy pitempään.

 

Vihreää, mustaa, valkoista vai keltaista?

Arstilan mukaan paras tee valmistetaan irtoteestä. Tee-entusiastit karsastavat yleisesti pussiteetä.

– Teepussien ongelmana on, että usein niiden sisällä oleva tee on aivan liian kuivunutta. Oma lukunsa ovat sitten erilaiset mausteteet, jotka maistuvat lähinnä esanssiselta. Pussien käyttöohjeetkin ovat usein päin honkia.

– No, seuraan nyt kyllä kiinnostuneena, mitä tapahtuu, kun markkinoille on tullut myös vakuumipakattuja teepusseja ja kolmiopusseja.

Irtoteenä löytyy muun muassa vihreää, mustaa, valkoista ja keltaista teetä sekä oolongia ja pu´er-teetä. Erot eri teelajien välillä syntyvät lehtien käsittelystä, ilmastosta ja maaperästä.  

– Kannattaa kokeilla rohkeasti eri laatuja, niin oppii, mistä itse pitää. Eroja on kuin viineissä. Arstila huomauttaa. Hän mainitsee suosivansa itse tällä hetkellä herkkää japanilaista vihreää teetä.

– Vahinko vain, että marketeista on nykyään vaikeaa löytää maustamatonta irtoteetä. Kannattaa etsiä netistä tai erikoisliikkeistä.

Arstila mainitsee, että tämän hetken kuumiin trendeihin kuuluu esimerkiksi se, että ravintoloissa alkoholiton juomavaihtoehto onkin tee.

– Pihvin ja punaviinin sijasta valintana voikin olla pihvi ja viinilasista tarjottava huoneenlämpöinen kiinalainen musta pu’er.

 

Kiehautetaan eikä keitetä

Teen makuun vaikuttaa käytetyn teelaadun lisäksi olennaisesti myös valmistustapa.

Tärkeimpiin sääntöihin kuuluu veden lämpötila. Valmistuksessa ei käytetä kiehuvaa, vaan mieluiten 80-asteista vettä

– Teelehtiä haudutetaan 80-90 asteisessa vedessä. Jos esimerkiksi darjeeling-teetä hauduttaa yli 90-asteisessa vedessä, niin tuloksena on kitkerää brittiteetä, jota ei oikein pysty juomaan ilman sokeria ja maitoa.

Arstila neuvoo, että teelehtiä ei saa jättää kannuun lillumaan. Noin kolme minuuttia on sopiva aika, minkä jälkeen lehdet otetaan teesiivilällä pois.

– Erityisesti vihreä tee on herkkää. Sitä haudutetaan usein vain kaksi minuuttia.

– Tärkeää on myös, että ei laita teelehtiä liikaa. Mieluummin liian vähän kuin liian paljon.

Tee on parhaimmillaan, kun kuppia pystyy pitämään ilman korvaa.

 

Välineitä riittää

Pirkko Arstila kertoo, että hänen teenkeittovälineisiinsä kuuluvat lämpötila-asteikolla varustettu vedenkeitin, munakello, teesiivilä sekä teekannu.

Tarjolla on toki paljon muutakin. Kodinkoneliikkeistä löytyy esimerkiksi teekeittimiä, joissa on irrotettava teesiivilä ja joissa voi valita niin veden lämpötilan kuin haudutusajankin.

Teen erikoisliikkeissä myydään esimerkiksi perinteisiä savesta valmistettuja kauniita Yixing-teekannuja. Niissä yhtenä ideana on, että teen tanniinit tarttuvat ajan myötä huokoiseen saveen, mikä tuo keitettävään teehen omaa aromiaan. Kannu näin ollen vain paranee vanhetessaan.

 

 ”Aluksi tee oli syötävä vihannes, yrtti ja lääke. Sitä käytettiin rohtona ja piristeenä. Teetä puristeltiin kakuiksi kuljetusta varten ja kakkuihin voitiin sekoittaa mausteita ja suolaa. Teen höyrytys opittiin vasta 300-luvulla. Ming-kaudella 1368-1644 syntyivät modernit teet sellaisessa muodossa kuin me ne tunnemme” (Pirkko Arstila, Teen ystävän kirja, Kustannusosakeyhtiö Sammakko 2011.)


Teksti: Matti Välimäki

 

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Energiateollisuuden Jukka Leskelä: Ilmastohaaste on ratkaistavissa

Energia-alaa edustavan Energiateollisuuden (ET) toimitusjohtaja Jukka Leskelä pitää hyvänä, että hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n viesti kannustaa päättäjiä rohkeaan ilmastopolitiikkaan. Haaste on ratkaistavissa. Ilmastotutkijoiden sanoma on vakava, mutta ei lamaannuttava. Lue lisää

Uutiset

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Taloyhtiöt mukaan energiansäästöviikolle

Ensi viikolla vietetään jälleen energiansäästöviikkoa. Myös taloyhtiöissä kannattaa osallistua ja taltuttaa omalta osalta energiahukkaa. Pienillä toimilla saadaan pidettyä taloyhtiön energiakustannuksia kurissa. Lue lisää

Liikenne

Uusi ennätys sähköautojen myynnissä

Sähköautojen myynnissä tehdään uusia ennätyksiä kuukausittain. Syyskuu ei tehnyt tähän vallitsevaan trendiin poikkeusta. Norjassa myydyistä uusista henkilöautoista 60 prosenttia oli ladattavia ja kokonaismyynnistä 45 prosenttia oli täyssähköautoja. Lue lisää

Vertailut

Sähköautolla pienimmät päästöt

Sähköauton lähipäästöt ovat nolla. Niiden lisääntymisellä onkin tulevaisuudessa iso merkitys kaupunkikeskustojen ilmanlaatuun. Myös elinkaaripäästövertailussa sähköautot menestyvät polttomoottoriautoja paremmin. Lue lisää

Lämmitys

Omakotitalon syksyiset huoltovinkit

Omakotitalossa ja muussa pientalossa asuvan on hyvä tarkistaa kiinteistön kunto ennen pakkasia. Pienellä vaivalla vältytään jäätyneiden putkien, lämmityksen riittävyyden tai veden tulvimisen kaltaisilta ongelmilta. Lue lisää

Kodintekniikka

Paristot ja akut ovat haluttua uusioraaka-ainetta

Paristokierrätyksen kauppakirettätyksen 10-vuotismerkkipäivää on syytä juhlia. Kymmenen vuoden aikana helposti saavutettavat keräyspisteet ovat lisänneet kierrätysintoa ja materiaalikierrätys kehittynyt huimasti. Lue lisää

Laiteuutuudet

Puhelin, joka kestää töissä ja vaativissa oloissa

Matkapuhelimen tai tabletin rikkoutuminen on varmasti jokaiselle tuttua. Oletko miettinyt miten nämä laitteet voivat kestää ihmisillä, jotka tekevät vaativia huolto- tai korjaustöitä ulkona sateessa ja pakkasessa vaativissa maasto-olosuhteissa? Heitä varten on kehitetty lujitettuja tietokoneita ja tabletteja sekä nyt myös puhelin. Lue lisää

Blogi

Jiäkuapin piällä on kualkiäryleitä

Ja se piaru, joka ruustinnalta pääsi, olokoho mun, ilmootti pappilan piika viarihillen. (Vanha pohjalainen sanonta). Pidän kotimaanmatkailusta. Kun reissaan, niin mukanani on aina pieni ruutuvihko, johon teen merkintöjä. Kerään Suomen eri alueiden värikkäitä sananlaskuja ja yksittäisiä murresanoja. Lue lisää