Käsin vai koneella?

26.05.2014, klo 11:20Kommentteja 1

Pitäisikö ikkunat pestä käsin vai koneella? Kokeilimme kaupoista yleisesti löytyviä ikkunapesureita ja vertasimme sitä käsinpesuun. Eroja oli, lue mihin lopputulokseen päädyimme.


Ikkunoiden pesu ei aina innosta. Se ei kuitenkaan ole mikään suuri urakka pari kertaa vuodessa tehtäväksi. Olisiko ikkunapesureista apua? Vai jäävätkö ne komeroon ensi koitoksen jälkeen pölyttymään?

Ikkunoiden pesu perinteisin välinein onnistuu keneltä tahansa. Sen voi tehdä esimerkiksi Sinipiian mikrokuitupesimellä ja leveällä lastalla. Jos haluaa ensiluokkaisen tuloksen käsipesulla, voi hakea ammattikaupasta pari ammattilaisten käyttämää erilaista pesintä ja kunnon lastaa vaihtokumilla. Lastassa ei kannata pihistellä, sillä se vaikuttaa oleellisesti lopputulokseen.

Aloita sisältä

Aloita ikkunan pesu sisäpinnasta ja etene siitä pinta kerrallaan ulos. Pesu kannattaa aloittaa sisäpinnasta, koska ulommat pinnat ovat yleensä aina likaisempia kuin sisäpinta. Pesuun voi käyttää esimerkiksi astianpesuainetta tai tietenkin myös erityisesti ikkunoiden pesuun valmistettua ainetta.

Kostuta lasi ensin kunnolla ja pese se siivousliinalla tai esimerkiksi Sinipiian mikrokuitupesimellä tai muulla pesimellä. Vaihda vesi ajoittain, sillä se likaantuu yleensä melko nopeasti.

Kuivata vesi pois lasin pinnasta hyvällä lastalla vaaka- tai pystysuuntaisin vedoin. Kuivaa lasta aina vetojen välillä liinalla niin vältyt helpommin raidoilta. Lasta ei saa olla mutkalla tai siinä ei saa olla koloja eikä muita vikoja. Viallisella ja huonolla lastalla ei saa hyvää lopputulosta.

Nurkat ja kulmat kuivataan yleensä erikseen. Osa pesijöistä käyttää kuivaukseen sanomalehteä, joka toimii myös hyvin. Karmien ja kehyksien pesuun sekä kuivaukseen kannattaa käyttää esimerkiksi mikrokuitupyyhettä, myös muut imukykyiset liinat käyvät.

Käytännössä peseminen on helppoa ja melko nopeaa. Enemmän aikaa kuluu ikkunoiden aukaisemiseen ja sulkemiseen sekä isojen ikkunoiden tukemiseen.

Koneella pätkittäin

Löysimme kaupoista Kärcher ja Dirt Devil -ikkunapesurit, joissa oli pieniä eroja. Jos on hankkinut koneen, kannattaa työ aloittaa lukemalla ensin käyttöohje. Aivan heti senkään jälkeen ei pääse syöksymään töihin, vaan koneita pitää ensin ladata muutama tunti.

Aivan hetken mielijohteesta ei ikkunoiden pesu onnistu, jos kone ei ole täyteen ladattu. Kaikkia kodin ikkunoita ei saa myöskään pestyä kerralla, sillä kone pitää välillä ladata ja pesunestesäiliö täyttää.

Molempien laitteiden käyttöohjeet olivat hyvät ja selkeät, joten niistä ei peseminen jää kiinni.

Kaksi osaa


Kärcherissä on erikseen pesin. Pesin on ruiskutuspullo, sen päähän kiinnitettävä pyyhkimissuutin ja mikrokuitupyyhintyyny. Pyyhkimissuutin kiinnitetään ruiskutuspulloon lukitusrenkaalla, joka ensimmäisellä kerralla putosi alas parvekkeelta, mutta onneksi se löytyi pihalta, koska muutoin pyyhkimisestä ei tule oikein mitään.

Pesu tapahtuu suihkuttamalla veden ja pesuaineen seosta lasille ja pyyhkimällä lasi puhtaaksi mikrokuitupyyhintyynyllä. Tämä pesutyövaihe saattaa olla kätevintä ja tehokkainta hoitaa samoin kuin käsinpesussa ja käyttää työssä vain Kärcherin toista osaa.

Toinen osa on pieni vesi-imuri, jonka päähän kiinnitetään pyyhinhuulilla varustettu suulake. Tässä on lasta, joka imee pyyhinpinnan takana olevista rei´istä veden käsi-imurin likavesisäiliöön. Näin vettä ei esimerkiksi valu niin helpolla lattialle, kuin peruslastalla pestessä.

Kaikki yhdessä

Dirt Devil on suunniteltu niin, että siinä on yhdistetty pesin ja kuivauslasta imureineen. Imuriosan likavesisäiliö on kaksiosainen. Toiseen reunaan laitetaan pesuaineliuos ja toiseen osaan imetään likavesi.

Kun pesuaineliuossäiliö on täytetty, kiinnitetään kapea mikrokuituliina tarralla imurei´illä varustetun lastan alle ja vedetään lasi puhtaaksi ylhäältä alaspäin. Liina irrottaa likaa ja imuri kerää lastan kuivaaman veden likavesisäiliöön. Parhaimmillaan laite on silloin, kun lasit eivät ole todella likaiset, sillä silloin lasit saattaa joutua pesemään ensin pesimellä. Laitteella edestakainen hankaaminen on melko hankalaa. Jos lasit pestään pari kertaa vuodessa, selviää pelkällä laitteellakin.

Hyvä imutulos

Dirt Devilin säiliöt ovat melko pienet. Yhdellä täytöllä ei pessyt kuin yhden parvekelasin molemmin puolin ja seuraavan toiselta puolelta. Veden keräys oli tehokasta. Lattialle ei vettä tippunut ja likavesisäiliöön näytti kertyvän vettä samaan tahtiin kuin pesuliuossäiliöstä väheni.

Myös Kärcherin imuri oli tehokas ja likavesi kertyi hyvin likavesisäiliöön. Likavesisäiliö on myös Dirt Deviliä suurempi, samoin kuin pesuaineliuokselle tarkoitettu suihkupullo. Yhdellä täytöllä ja tyhjennyksellä pesi reilusti kaksi lasia. Erillisellä pesimellä myös lian hankaaminen sujuu helposti.

Käsin vai koneella

Lasin peseminen käsin tai koneella on makuasia. Puhdasta jälkeä tulee molemmilla. Jos halua pestä ison asunnon ikkunat kaikki kerralla, kannattaa toimeen ryhtyä käsikonstein. Parin lasin pesemiseen voi ryhtyä koneellakin.

Kärcheriä voisin käyttää pelkän lastan sijaan ja pyrkiä minimoimaan valuva vesi. Dirt Devil on ehkä kätevimmillään pienissä jokapäiväisissä puhdistuksissa. Jos kotona on esimerkiksi peili tai lasiovi, johon perheen pienimmät tekevät sormenjälkensä tai lemmikki kuononjälkensä, voi koneen pitää aina valmiina ja latauksessa ja puhdistaa lasin tai peilin nopeasti vaikka päivittäin.

Tietenkin aikaa kuluu liinan puhdistukseen, pesuaineliuoksen lisäämiseen ja likavesisäiliön puhdistukseen, mutta muutoin pienen pinnan puhdistaminen on nopeaa ja kätevää ilman valuvaa vettä ja lattian kuivaamista.

TULOKSET

Pesin ja lasta

Plussat:
+ edullinen
+ nopea
+ tehokas
+ puhdasta jälkeä

Pesimellä pesu ja lastalla kuivaus osoittautui tehokkaaksi ja nopeaksi tavaksi pestä kodin ikkunat. Tälle tavalle koneet eivät pärjää, jos haluaa pestä nopeasti kaikki asunnon ikkunat ja lasipinnat. Pesutulos oli testattavien vaihtoehtojen paras.

Hintaluokka 10–30 euroa

****

 

Kärcher Wv 75 Plus

Plussat
+ tehokas pyyhin
+ hyvä imukyky
+ iso likavesisäiliö

Miinukset:
– kovaääninen

Pesuainesuihkupullolla ja siihen liitetyllä pesimellä pesee hyvin ja nopeasti ikkunapinnat. Lasta-vesi-imuri imee hyvin veden lasilta ja huolellisella työllä ei juurikaan jää raitoja. Likavesisäiliön tyhjennyksineen ja latauksineen ei pääse samaan pesunopeuteen kuin käsikonstein.

Hintaluokka: 79 euroa

Maahantuonti: Kärcher Oy

Lisätietoja: www.karcher.fi

***+


Dirt Devil DD400

Plussat:
+ pesin ja lasta samassa koneessa
+ hyvä imukyky

Miinukset:
– pieni likavesi- ja pesuainesäiliö
– kovaääninen

Pienissä ja usein pestävissä lasi- tai peilipinnoissa on kätevää, kun sekä pyyhin että lasta on samassa laitteessa. Todella likaiset lasit vaativat esipesun, sillä laitteella ei pysty kunnolla hankaamaan likaisia kohtia. Parhaimmillaan laite on nopeassa ja usein toistuvassa peilin, ovilasin tai ikkunalasin pesussa.

Hintaluokka: 79 euroa

Maahantuonti: Idelux Oy

Lisätietoja: www.idelux.fi

***

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti la 18. heinäkuuta 2015 11.48.58

Pettynyt

Minulla ja neljällä tuttavallani on kärcher Wv50.Ainoastaan yksi näistä koneista ei jätä raitaa.Ei ole pesijästä kiinni,testattu on.

Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää