Käsin vai koneella?

26.05.2014, klo 11:20Kommentteja 1

Pitäisikö ikkunat pestä käsin vai koneella? Kokeilimme kaupoista yleisesti löytyviä ikkunapesureita ja vertasimme sitä käsinpesuun. Eroja oli, lue mihin lopputulokseen päädyimme.


Ikkunoiden pesu ei aina innosta. Se ei kuitenkaan ole mikään suuri urakka pari kertaa vuodessa tehtäväksi. Olisiko ikkunapesureista apua? Vai jäävätkö ne komeroon ensi koitoksen jälkeen pölyttymään?

Ikkunoiden pesu perinteisin välinein onnistuu keneltä tahansa. Sen voi tehdä esimerkiksi Sinipiian mikrokuitupesimellä ja leveällä lastalla. Jos haluaa ensiluokkaisen tuloksen käsipesulla, voi hakea ammattikaupasta pari ammattilaisten käyttämää erilaista pesintä ja kunnon lastaa vaihtokumilla. Lastassa ei kannata pihistellä, sillä se vaikuttaa oleellisesti lopputulokseen.

Aloita sisältä

Aloita ikkunan pesu sisäpinnasta ja etene siitä pinta kerrallaan ulos. Pesu kannattaa aloittaa sisäpinnasta, koska ulommat pinnat ovat yleensä aina likaisempia kuin sisäpinta. Pesuun voi käyttää esimerkiksi astianpesuainetta tai tietenkin myös erityisesti ikkunoiden pesuun valmistettua ainetta.

Kostuta lasi ensin kunnolla ja pese se siivousliinalla tai esimerkiksi Sinipiian mikrokuitupesimellä tai muulla pesimellä. Vaihda vesi ajoittain, sillä se likaantuu yleensä melko nopeasti.

Kuivata vesi pois lasin pinnasta hyvällä lastalla vaaka- tai pystysuuntaisin vedoin. Kuivaa lasta aina vetojen välillä liinalla niin vältyt helpommin raidoilta. Lasta ei saa olla mutkalla tai siinä ei saa olla koloja eikä muita vikoja. Viallisella ja huonolla lastalla ei saa hyvää lopputulosta.

Nurkat ja kulmat kuivataan yleensä erikseen. Osa pesijöistä käyttää kuivaukseen sanomalehteä, joka toimii myös hyvin. Karmien ja kehyksien pesuun sekä kuivaukseen kannattaa käyttää esimerkiksi mikrokuitupyyhettä, myös muut imukykyiset liinat käyvät.

Käytännössä peseminen on helppoa ja melko nopeaa. Enemmän aikaa kuluu ikkunoiden aukaisemiseen ja sulkemiseen sekä isojen ikkunoiden tukemiseen.

Koneella pätkittäin

Löysimme kaupoista Kärcher ja Dirt Devil -ikkunapesurit, joissa oli pieniä eroja. Jos on hankkinut koneen, kannattaa työ aloittaa lukemalla ensin käyttöohje. Aivan heti senkään jälkeen ei pääse syöksymään töihin, vaan koneita pitää ensin ladata muutama tunti.

Aivan hetken mielijohteesta ei ikkunoiden pesu onnistu, jos kone ei ole täyteen ladattu. Kaikkia kodin ikkunoita ei saa myöskään pestyä kerralla, sillä kone pitää välillä ladata ja pesunestesäiliö täyttää.

Molempien laitteiden käyttöohjeet olivat hyvät ja selkeät, joten niistä ei peseminen jää kiinni.

Kaksi osaa


Kärcherissä on erikseen pesin. Pesin on ruiskutuspullo, sen päähän kiinnitettävä pyyhkimissuutin ja mikrokuitupyyhintyyny. Pyyhkimissuutin kiinnitetään ruiskutuspulloon lukitusrenkaalla, joka ensimmäisellä kerralla putosi alas parvekkeelta, mutta onneksi se löytyi pihalta, koska muutoin pyyhkimisestä ei tule oikein mitään.

Pesu tapahtuu suihkuttamalla veden ja pesuaineen seosta lasille ja pyyhkimällä lasi puhtaaksi mikrokuitupyyhintyynyllä. Tämä pesutyövaihe saattaa olla kätevintä ja tehokkainta hoitaa samoin kuin käsinpesussa ja käyttää työssä vain Kärcherin toista osaa.

Toinen osa on pieni vesi-imuri, jonka päähän kiinnitetään pyyhinhuulilla varustettu suulake. Tässä on lasta, joka imee pyyhinpinnan takana olevista rei´istä veden käsi-imurin likavesisäiliöön. Näin vettä ei esimerkiksi valu niin helpolla lattialle, kuin peruslastalla pestessä.

Kaikki yhdessä

Dirt Devil on suunniteltu niin, että siinä on yhdistetty pesin ja kuivauslasta imureineen. Imuriosan likavesisäiliö on kaksiosainen. Toiseen reunaan laitetaan pesuaineliuos ja toiseen osaan imetään likavesi.

Kun pesuaineliuossäiliö on täytetty, kiinnitetään kapea mikrokuituliina tarralla imurei´illä varustetun lastan alle ja vedetään lasi puhtaaksi ylhäältä alaspäin. Liina irrottaa likaa ja imuri kerää lastan kuivaaman veden likavesisäiliöön. Parhaimmillaan laite on silloin, kun lasit eivät ole todella likaiset, sillä silloin lasit saattaa joutua pesemään ensin pesimellä. Laitteella edestakainen hankaaminen on melko hankalaa. Jos lasit pestään pari kertaa vuodessa, selviää pelkällä laitteellakin.

Hyvä imutulos

Dirt Devilin säiliöt ovat melko pienet. Yhdellä täytöllä ei pessyt kuin yhden parvekelasin molemmin puolin ja seuraavan toiselta puolelta. Veden keräys oli tehokasta. Lattialle ei vettä tippunut ja likavesisäiliöön näytti kertyvän vettä samaan tahtiin kuin pesuliuossäiliöstä väheni.

Myös Kärcherin imuri oli tehokas ja likavesi kertyi hyvin likavesisäiliöön. Likavesisäiliö on myös Dirt Deviliä suurempi, samoin kuin pesuaineliuokselle tarkoitettu suihkupullo. Yhdellä täytöllä ja tyhjennyksellä pesi reilusti kaksi lasia. Erillisellä pesimellä myös lian hankaaminen sujuu helposti.

Käsin vai koneella

Lasin peseminen käsin tai koneella on makuasia. Puhdasta jälkeä tulee molemmilla. Jos halua pestä ison asunnon ikkunat kaikki kerralla, kannattaa toimeen ryhtyä käsikonstein. Parin lasin pesemiseen voi ryhtyä koneellakin.

Kärcheriä voisin käyttää pelkän lastan sijaan ja pyrkiä minimoimaan valuva vesi. Dirt Devil on ehkä kätevimmillään pienissä jokapäiväisissä puhdistuksissa. Jos kotona on esimerkiksi peili tai lasiovi, johon perheen pienimmät tekevät sormenjälkensä tai lemmikki kuononjälkensä, voi koneen pitää aina valmiina ja latauksessa ja puhdistaa lasin tai peilin nopeasti vaikka päivittäin.

Tietenkin aikaa kuluu liinan puhdistukseen, pesuaineliuoksen lisäämiseen ja likavesisäiliön puhdistukseen, mutta muutoin pienen pinnan puhdistaminen on nopeaa ja kätevää ilman valuvaa vettä ja lattian kuivaamista.

TULOKSET

Pesin ja lasta

Plussat:
+ edullinen
+ nopea
+ tehokas
+ puhdasta jälkeä

Pesimellä pesu ja lastalla kuivaus osoittautui tehokkaaksi ja nopeaksi tavaksi pestä kodin ikkunat. Tälle tavalle koneet eivät pärjää, jos haluaa pestä nopeasti kaikki asunnon ikkunat ja lasipinnat. Pesutulos oli testattavien vaihtoehtojen paras.

Hintaluokka 10–30 euroa

****

 

Kärcher Wv 75 Plus

Plussat
+ tehokas pyyhin
+ hyvä imukyky
+ iso likavesisäiliö

Miinukset:
– kovaääninen

Pesuainesuihkupullolla ja siihen liitetyllä pesimellä pesee hyvin ja nopeasti ikkunapinnat. Lasta-vesi-imuri imee hyvin veden lasilta ja huolellisella työllä ei juurikaan jää raitoja. Likavesisäiliön tyhjennyksineen ja latauksineen ei pääse samaan pesunopeuteen kuin käsikonstein.

Hintaluokka: 79 euroa

Maahantuonti: Kärcher Oy

Lisätietoja: www.karcher.fi

***+


Dirt Devil DD400

Plussat:
+ pesin ja lasta samassa koneessa
+ hyvä imukyky

Miinukset:
– pieni likavesi- ja pesuainesäiliö
– kovaääninen

Pienissä ja usein pestävissä lasi- tai peilipinnoissa on kätevää, kun sekä pyyhin että lasta on samassa laitteessa. Todella likaiset lasit vaativat esipesun, sillä laitteella ei pysty kunnolla hankaamaan likaisia kohtia. Parhaimmillaan laite on nopeassa ja usein toistuvassa peilin, ovilasin tai ikkunalasin pesussa.

Hintaluokka: 79 euroa

Maahantuonti: Idelux Oy

Lisätietoja: www.idelux.fi

***

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti la 18. heinäkuuta 2015 11.48.58

Pettynyt

Minulla ja neljällä tuttavallani on kärcher Wv50.Ainoastaan yksi näistä koneista ei jätä raitaa.Ei ole pesijästä kiinni,testattu on.

Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Klikkauksesta jää jälki

Jätämme itsestämme datajälkiä tahtomattamme, mutta myös tarkoituksella. Somettajan kannattaa pohtia, mitä kaikkea haluaa itsestään kertoa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Maistiaisia 2020-luvun ruoasta

Ruokakulttuuri elää ja muuttuu. 2020-luvulla kasvisten käyttö lisääntyy ja pääsemme nauttimaan uudenlaisista mauista ja aterioista. Uutta voi syntyä myös vanhoista suomalaisista perinneruoista. Lue lisää

Liikenne

Latauspiste omalle kotipihalle

Sähköautojen, täyssähköautojen ja ladattavien hybridien myynti on kaksinkertaistunut jo muutaman vuoden. Kehitykselle ei näy loppua, joten latauspisteiden tarve kotipihoilla lisääntyy. Kotilataukset voidaan hoitaa julkisia latauspisteitä pienemmillä tehoilla, silloin paikkojen järjestäminen onnistuu taloyhtiöiden pihoillekin kohtuukustannuksin. Lue lisää

Vertailut

Liesituuletin pelastaa hajuilta, rasvalta ja kosteudelta

Keittiö ei ole vain paikka kokkailulle, vaan yhä useammin avoin osa kotia, jossa viihdytään ja samalla valmistetaan herkkuja tarjottaviksi. Ei olekaan sama pölähtääkö sieltä ilmaan hajuja, rasvaa ja kosteutta. Poistuvatko nämä kokkauksen sivutuotteet hyvällä liesituulettimella, Kuluttajalehti testasi 30 liesituuletinta valinnan tueksi. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Liesituuletin pelastaa hajuilta, rasvalta ja kosteudelta

Keittiö ei ole vain paikka kokkailulle, vaan yhä useammin avoin osa kotia, jossa viihdytään ja samalla valmistetaan herkkuja tarjottaviksi. Ei olekaan sama pölähtääkö sieltä ilmaan hajuja, rasvaa ja kosteutta. Poistuvatko nämä kokkauksen sivutuotteet hyvällä liesituulettimella, Kuluttajalehti testasi 30 liesituuletinta valinnan tueksi. Lue lisää

Laiteuutuudet

Jauha itse kahvisi

Kun haluat nauttia kahvin kaikista aromeista ja kahvin oikeasta mausta, kahvi kannattaa jauhaa itse. Smeg on tuonut kuluttajien saataville ammattimaisen kahvimyllyn, jolla voit jauhaa kahvisi 30 eri jauhatusasteeseen. Lue lisää

Blogi

Kolumni: Sähköjuna sen teki

Sähköjuna muutti elämäni reilut 50 vuotta sitten. Ei sellainen oikea sähköjuna, jolla matkustetaan töihin tai laskettelemaan Lappiin. Sitä paitsi oikeita sähköjunia ei Suomessa edes ollut 1960-luvun puolivälissä. Tässä tarinassa sähköjuna on ympyrää kiertävä leikkijuna. Niitä näkee yhä joulunaikaan kauppojen ikkunoissa tai mainoksissa, vaikka pikkupojat eivät sellaisia enää osaa mankua lahjaksi – eikä niitä enää juuri myydä lelukaupoissakaan. Lue lisää