Mobiiliohjattava led-valaistus

26.02.2015, klo 08:14Kommentteja 0

Uusilla älylampuilla kodin valaistus voidaan nykyaikaistaa helposti ilman sähköasennuksia ja valaisinten uusintaa. Samalla paranee myös valaistuksen energiatehokkuus. Kokeilimme onko älylampuista joka kodin valaistuksen monipuolistamiseen.


Nykyinen älybuumi on tullut myös valaistukseen. Mobiiliohjattuja lamppuja voi sytyttää, sammuttaa ja himmentää älypuhelimella ja tabletilla. Lamput voi myös ohjelmoida syttymään aamulla vähitellen kirkastuen ja vastaavasti himmenemään illalla vähitellen. Lamppujen väriä ja valomäärää voidaan säätää tunnelman mukaan. Lisäksi säästyy energiaa.

Kokosimme muutamia vaihtoehtoja, joilla jokainen voi toteuttaa älyvalaistuksen kotiinsa. Lähtökohtana oli lamppujen soveltuvuus E27-kantaan, jolloin niillä saa korvattua esimerkiksi vanhanaikaisen hehkulampun. Lisäksi valomäärän oli oltava lähellä 60 watin hehkulampun tuottamaa valomäärää.

Lamppuja ja järjestelmiä

Vertailuun valikoituivat Airamin Smart led- ja Elgato Avea led-lamput sekä Philips HUE, Osram Lightify ja Belkin WeMo -valonohjausjärjestelmät, joilla saa ohjattua useampaa lamppua kerrallaan ja järjestelmiin saa liitettyä myös muita laitteita ja yhteensopivia valaisimia. Lamppujen tai valaistuksen ohjaukseen löytyvät sovellukset sekä Applen iOS -käyttöjärjestelmään että Android-pohjaisiin laitteisiin.

Ohjaa suoraan lamppua


Helpoimmillaan säädettävän valaistuksen saa rakennettua bluetooth-ohjatuilla Airam Smart led -lampuilla. Lamppuja ohjaavan sovelluksen saa älylaitteeseen lukemalla QR-lukijalla paketista koodin ja painamalla asenna ikonia.

Sovellus tunnisti valaisimeen asennetut lamput helposti. Airamin sovellukseen voi luoda myös kahdeksan ryhmää, joihin jokaiseen voi määritellä 2-4 lamppua. Airam Smart led -lamppujen ohjaustoiminnot ovat sytytys, sammutus ja himmennys. Lisäksi lamppuihin ja ryhmiin voi ohjelmoida syttymisaikoja, joissa valo saadaan lisääntymään 10 prosentista sataan prosenttiin viidessä tai kymmenessä minuutissa. Näin esimerkiksi heräämisaikaan saadaan huoneen valaistusta nostettua vähitellen.

Järjestelmään voidaan luoda myös neljä lamppu- tai ryhmäkohtaista tunnelmaa valontarpeen mukaan, omansa esimerkiksi lukemiseen, ruokailuun, television katseluun ja rentoutumiseen. Toiminnossa saadaan yhdellä napinpainalluksella jokainen ryhmän lamppu säätymään tai sammumaan ennalta asennettujen arvojen mukaiseksi.

Elgato Avea on monivärinen tunnelmalamppu, jonka avulla voi vaihtaa tunnelmaa huoneessa. Aveaan löytyy sovellus vain iOS-käyttöjärjestelmää käyttäviin Applen laitteisiin. Sovelluksessa on valmiina eri tunnelmiin sopivia valintoja, joiden mukaan valonmäärä ja väri saadaan vaihtumaan tunnelman mukaiseksi. Samalla sovelluksella voi ohjata useampia Aveo-lamppuja. Lamppu saadaan toimimaan myös sarastusvalon tapaan suoraan älylaitteen herätyskellon kanssa. Elgato Avean valomäärä vastaa vain 40 watin hehkulamppua. Valkoista valoa tuottavanakaan se ei tuo riittävästi valoa, jos tilassa on totuttu suurempaan valomäärään.

Monipuolisuutta ja ohjattavuutta

Philipsin, Osramin ja Belkinin nettiin kytkettävistä järjestelmistä löytyvät kaikki ominaisuudet, joita Airamin ja Elgaton yhteydessä on mainittu. Lisänä näissä on runsaasti muita toimintoja ja niihin saadaan yhdistettyä myös esimerkiksi valvontakameroita, led-nauhoja, valaisimia ja eri kannoilla varustettuja lamppuja. Näillä kodin valaistus saadaan vielä astetta monipuolisemmaksi. Yhteen järjestelmään on kytkettävissä jopa 50 lamppua.

Järjestelmien lamput ja laitteet toimivat osittain myös yhteen, mutta varmimmin kokonaisuus toimii käyttämällä saman järjestelmän tuotteita. Vaikeimmin asennettava oli Belkinin järjestelmä. App Storesta ei löytynyt sovellusta nimellä haettaessa. Sovellus löytyi nettisivujen kautta linkistä. Philipsin sovellus löytyi helposti lukemalla QR-koodi ja Osramin sovellus löytyi helposti nimellä App Storesta.

Helpointa sovelluksen ja lamppujen käyttöönotto oli Osramilla, jonka sovellus ohjasi selvästi eteenpäin. Myös Philipsin järjestelmän asennus meni helposti, vain Belkin aiheutti pientä miettimistä.

Ohjaus, säädöt, lamppujen ja valaisinten lisäys onnistui kaikilla ongelmitta ja varsinkin alkuvirittelyn jälkeen käyttö oli helppoa. Saattaa olla, että epävarmemmalla laitteiden käyttäjällä on haasteita järjestelmän virittämisessä, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Itse käyttö on helppoa.

Lisää sovelluksia

Philips HUE-järjestelmään on tarjolla runsaasti myös muita sovelluksia, joilla sen avulla rakennetusta valaistuksesta saa entistä monipuolisemman. Ainakin App Storessa on tarjolla myös sovelluksia, joilla voi ohjata sekä Philipsin, Osramin että Belkinin järjestelmää.

Philipsin HUE-järjestelmään löytyy lamppuja myös E26 ja GU10 -kannoilla sekä lednauhat. Lisäksi on tarjoilla erilaisia valaisimia. Monipuolisimman valaistuksen vertailluista laitteista saa rakennettua Philips HUElla.

Osram Lightify -järjestelmään on saatavana E27-kantaisten lamppujen lisäksi lednauhaa, alasvaloja, puutarhaspotteja, pintavaloja sekä GU10-kantaisia lamppuja.

Belkin WeMo -järjestelmään on tarjolla vain E27-kantaisia lamppuja.

TULOKSET

Bluetooth ohjattavat lamput

Airam Smart Led Bluetooth Dim


Teho: 11 W
Lumen: 810
Elinikäarvio: 25.000 h
Sovellukset: iOS ja Android
Hinta: 27,90 €
Ostopaikka: J. Kärkkäinen Oy
Lisätietoja: www.airam.fi

 Airam Smart Led Bluetooth Dim -sovelluksen asennus onnistuu helposti lukemalla mobiililaitteella paketista löytyvä qr-koodi. Myös sovelluksen ja lamppujen yhdistäminen onnistuu helposti. Toiminnot ovat helppokäyttöiset ja selkeät.

Airam Smart Ledissä voi tehdä kahdeksan erilaista neljän lampun ryhmää. Ryhmään voi luoda erilaisia tiloja, joissa eri lamput toimivat suoraan esiasetettujen arvojen mukaan. Lamppuja voi aina ohjata myös yksittäin. Lamput voi ohjelmoida myös toimimaan sarastusvalona. 

+ helppo ottaa käyttöön
+ helppo käyttää
+ hyvä, himmennettävä valonmäärä
+ edullisin

– ei eri värisävyjä

+++ 1/2

 

Elgato Avea Dynamic Mood Light

Teho: 7 W
Lumen: 430
Elinikäarvio: Pakkauksessa ei tietoa
Sovellukset: iOS
Hinta: 45,90 €
Ostopaikka: Verkkokauppa.com
Lisätietoja: www.verkkokauppa.com, www.elgato.com

Elgato Avean toiminnot jäivät testaamatta. Lamppu syttyi, mutta sitä ei saanut yhdistettyä sovellukseen. Lamppu sammutettiin ja kun yhdistämistä päätettiin yrittää uudelleen, ei se enää syttynyt. Testaamme uudelleen, jos saamme lampun vaihettua.

Aveassa on toimiessaan erilaisia tiloja, joissa tunnelmaa vaihdetaan värimaailmalla ja lampun kirkkaudella. Lamppua voi käyttää myös valkoisena yleisvalona. Lampun saa myös toimimaan sarastusvalona iPhonen ja iPadin herätyskellon kanssa.

+ arvioita ei voitu antaa lampun hajoamisen vuoksi

– lamppu hajosi ennen kuin sitä päästiin testaamaan
– lampun antama valomäärä vastaa vain 40 W hehkulamppua

 

Nettiin yhdistettävät järjestelmät

Philips HUE
E27 lamppujen teho: 9 W
Lumen: 759
Elinikäarvio: 25.000 h
Sovellukset: iOS ja Android
Hinta: 99,00 €
Ostopaikka: Gigantti
Pakkauksessa: Tukiasema ja kaksi lamppua
Lisätietoja: www.philips.fi, www.meethue.com

Philips Hue -järjestelmän sovellus löytyi helposti lukemalla qr-koodi. Käyttöönotto ja lamppujen lisääminen onnistui ongelmitta. Myös säätöjen käyttö ja valaistuksen ohjaaminen on helppoa. Järjestelmälle rakennetun meethue-sivuston avulla selviävät käyttömahdollisuudet helposti.

Philips Hue -järjestelmällä voi luoda vaikka koko kotiin henkilökohtaisen valaistusjärjestelmän, jota voi ohjata helposti mobiililaitteilla. Järjestelmään on saatavissa erikantaisten lamppujen ja led-nauhan lisäksi myös valaisimia. Järjestelmän toiminnot ovat monipuoliset. Hue loihtii valaistustunnelman kaikkiin tilanteisiin.

+ helppokäyttöinen
+ monipuolinen
+ toimiva
+ netissä oma henkilökohtainen hue-sivu

++++

 

Osram Lightify

E27 lamppujen teho: 10 W
Lumen: 810
Sovellukset: iOS ja Android
Elinikäarvio: 20.000 h
Hinta: 99,95 €
Ostopaikka: Clas Ohlson
Pakkauksessa: Tukiasema ja yksi lamppu
Lisätietoja: www.osram.fi

Osram Lightifyn käyttöönotto oli nettiin kytkettävien järjestelmien helpoin. Sovellus löytyi helposti sovelluskaupasta ilman qr-koodia. Ohjeita käyttöönotossa ei sovelluksen lataamisen jälkeen tarvittu. Sovellus ohjasi käyttöönoton ja lamppujen liittämisen alusta loppuun.

Osram Lightify -järjestelmään löytyy E27-kantaisen lampun lisäksi GU10-kantainen lamppu, led-nauha, alasvalo, seinävalo sekä puutarhaspotteja. Toiminnot ovat helppokäyttöiset ja monipuoliset. Aloituspaketissa tulee mukana vain yksi lamppu.

+ helppokäyttöinen
+ monipuolinen
+ toimiva

– kallein

+++ 1/2

 

Belkin WeMo

E27 lamppujen teho: 9,5 W
Lumen: 800
Elinikäarvio: 25.000 h
Sovellukset: iOS ja Android
Hinta: 99,90 €
Ostopaikka: Verkkokauppa.com
Pakkauksessa: Tukiasema ja kaksi lamppua
Lisätietoja: www.verkkokauppa.com, www.belkin.com

Belkin WeMon käyttöönotto vaati testatuista laitteista eniten työtä. Sovellusta ei löytynyt nimellä APP Storesta. Lopulta se löytyi Belkinin nettisivujen linkin kautta. Jos järjestelmän kytkijä on tottunut älypuhelinten ja langattomien järjestelmien käyttäjä, sujuu käyttöönotto ongelmitta.

Valaistusta ajatellen Belkinin järjestelmä on testatuista järjestelmistä kaikkien suppein. Tarjolla on vain E27-kantaisia lamppuja. Muutoin toiminnot ovat monipuoliset. Jos laajennetaan tarkastelua valaistuksesta muihin laitteisiin, tulee WeMo-järjestelmä monipuolisemmaksi kytkimineen ja kameroineen.

+ toimiva
+ monipuolinen (varauksin valaistuksessa) 

– käyttöönotto vaatii perehtymistä
– valaistukseen vain E27-kantaisia lamppuja

+++

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää