Parhaat kahvinkeittimet?

27.11.2013, klo 10:00Kommentteja 5

Ei ole sama millä koneella kahvin keittää. Löytyykö vielä eroja, jos vertailuun otetaan kahvi-instituutin hyväksymät laitteet? Vertailimme viittä hyväksi todettua kahvinkeitintä.


Hyväksyntäkriteerillä valikoima rajautui viiteen merkkiin. Mukana olivat Moccamaster, Melitta, OBH Nordica, Severin ja Wilfa. Moccamasterilta valittiin mukaan KBG741 AO Polished Silver ja Melittalta Aroma Signature Deluxe -mallit.

Moccamasterilla on oikeus käyttää Europea Coffee Brewing Centerin hyväksyntää kaikissa malleissaan ja Melittalla Excellent Steel, Arome Excellent Steel Thermo, Aroma Excellent, Aroma Signature ja Aroma Signature de luxe malleissa. Severinillä on merkin käyttöoikeus Caprice-mallin normaalissa ja termoskannulla varustetussa mallissa. Muilta merkeiltä merkintä on vain yhdellä mallilla malli

Norjalainen European Coffee Brewing Centre -keskus työskentelee kahvien parissa ja tutkii samalla niiden valmistukseen käytettäviä laitteita sekä kahveja.

Tekniikka, tuntuma, maku

Koska kyse on kahvinvalmistukseen käytettävistä laitteista, on valmiin tuotteen maku yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Saimme koottua valmiin kahvin makuvertailuun arvovaltaisen raadin Gustav Paulig Oy:ltä päämaistaja Marja Tourin johdolla. Mukana maistamassa olivat myös koulutuspäällikkö Harri Hytönen, kuluttajapalvelupäällikkö Kaisa Junikka sekä koulutusasiantuntijat Ulla Suoraniemi ja Emmi Kinnunen sekä vertailun järjestävästä Adato Energia Oy:stä toimituspäällikkö Ari J. Vesa.

Kahvina käytettiin Pauligin Juhla Mokkaa, Suomen suosituinta kahvia. Kahvia keitettiin kaikilla keittimillä 10 kupillista. Kahvi sekoitettiin pannussa lusikalla ennen kaatamista kuppeihin. Kun kahvi oli vetäytynyt kupeissa muutaman minuutin, aloitettiin maistelu.

Suoraan makuhermoon

Maistelussa ero ammattilaisten ja amatöörin välillä tuli selväksi. Amatöörille riitti hörppiminen kupin reunasta, kun ammattilaisilla olivat apuna lusikat, vesilasit ja sylkykupit. Yllättävää kyllä makuvertailun lopputuloksesta ei kuitenkaan syntynyt erimielisyyttä. Valmiit kahviannokset maistuivat erilaisilta myös ryhmän ainoa maallikon suussa.

Makuvertailun vei niukasti nimiinsä Wilfa, jonka perässä tulivat tasatahtia Melitta ja Moccamaster. OBH Nordica jäi hieman näiden perään ja Severin taas OBH:n perään. Taulukosta näet makuvertailun pisteytyksen.

Erittäin pehmeästä pistävään

Wilfan tarjoamaa kahvinautintoa kuvailtiin sanoilla erittäin pehmeä, miellyttävä ja tasapainoinen. Melittan kohdalla pidettiin kahvia täyteläisenä, hyvänä ja tasapainoisena, mutta löysi yksi raatilainen mausta jo pientä tukkoisuutta. Ero Wilfaan oli jo kuitenkin pisteissä selvä 29 pistettä verrattuna 35 pisteeseen. Moccamaster pyristeli aivan kannoille 28 pisteellä ja maininnoilla voimakas, täyteläinen sekä hyvä ja harmiton. OBH:n kohdalla pudottiin 23,5 pisteeseen luonnehdinnoilla pehmeä, miellyttävä ja kahvin mausta löydettiin vähän pistävyyttä. Severin jäi makutestissä hännille 19 pisteellä, koska mausta löydettiin terävyyttä ja vähäistä pistävyyttä.

Käytön jälkeen erot pienempiä

Muun vertailukäytön, lämpötilojen mittaamisen ja käyttömukavuusarvioiden jälkeen erot keittimien kesken tasoittuivat entisestään. Esimerkiksi OBH Nordican kompaktit mitat ihastuttivat. Mitään suurta moitittavaa ei mistään keittimestä löytynyt.

Wilfa säilytti pienen johdon kokonaisvertailussa. Moccamaster ja Melitta tulivat aivan tasatahtia heti perässä ja OBH taas aivan näiden kannoilla. Severin jäi kokonaiskisassakin joukon peränpitäjäksi. Lue tarkempi selvitys laitekohtaisista raporteista.

Kahvi on kuin viiniä

Kahvin valmistus paahtimossa on täyttä tiedettä. Laadukkaimmilla kahvimerkeillä yksi laatu maistuu vuodesta toiseen samalta, vaikka makueroja syntyy jo papujen kasvatusvaiheessa. Siksi tarvitaan lukemattomia maistamisia ja laboratoriotutkimuksia jokaisesta kahvipapuerästä. Yhden papuerän vaihtuminen vaikuttaa yleensä myös muiden papujen määrään ja valikoimaan.

Gustav Paulig on maailmanlaajuisesti kuulu tasalaatuisesta kahvistaan. Koulutuspäällikkö Harri Hytönen painottaa että tietyn kahvimerkin pitää aina maistua samalta. – Me Pauligilla panostamme tähän. Esimerkiksi Suomen suosituimman kahvin, Juhlamokan maku on aina sama, vaikka kahvipapujen ominaisuudet ja maku vaihtelevat satovuosittain. Siksi me tutkimme, koe paahdamme ja maistamme kaikissa tekovaiheissa.

Kahvi suupalojen mukaan

Kun on tutustunut laadukkaan kahvinteon prosessiin, voi kahvia pitää edullisena elintarvikkeena. Ei ole myöskään sama millaista kahvia tarjoat erilaisten leivonnaisten tai suolaisten kanssa. Kahvin maku vaihtuu sen mukaan mitä muuta sen yhteydessä nautitaan. Pullan pariksi sopii parhaiten Juhlamokka, mutta esimerkiksi kinuskikakku vaatii rinnalleen Presidenttiä.

Paulig on avannut nettiin palvelun, jossa voi etsiä makupareja. Eli mikä kahvi sopii parhaiten tiettyjen leipomusten tai suolaisten palojen kanssa. Kannattaa käydä tutustumassa. Voit yllättyä, miten maut vaihtuvat kun vaihtaa kahvilaatua. Makupareja löytyy osoitteesta: http://www.pauligcafe.fi/makuparit

 

TULOKSET

Wilfa Svart Presisjon

Maahantuonti: Oy Wilfa Suomi Ab
Hinta: 349 euroa
Takuu: 5 vuotta
Koko (lxsxk): 363 x 212 x 362
Lisätiedot: p. 09 680 3480, www.wilfa.fi

Wilfa oli vertailun yllättäjä. Paitsi kahvin maun osalta, erottui Wilfa muista laitteista myös ulkonäkönsä ansiosta. Irrotettava, kannusta erilleen sijoitettu vesisäiliö on kätevä. Säiliön voi täyttää suoraan vesihanasta. Erillistä täyttökannua ei tarvita.

Svart Presisjon -keittimen käyttö on helppoa. Suodattimen saa helpolla irti ja se seisoo tukevasti pöydällä suodatinpussin ja kahvin lisäämisen ajan. Pieni miinus tulee siitä, että suodattimen laittaminen telineeseen vaatii hieman tarkkuutta. Tämäkin on varmasti enemmän tottumuskysymys.

Laite seisoo tukevasti pöydällä. Keittimen pohjaan piilotettu vesipumppu käynnistyy välittömästi nappia painamalla ja alkaa pumpata vettä kookkaan lämpöelementin läpi. Suodattimen yläpuolella olevassa kaaressa termostaatti takaa suodattimeen menevälle vedellä hyvän ja tasaisen lämpötilan. Tämä tekee Wilfasta myös erittäin nopean.

Wilfan kahvikannu on vertailun pienin. Litran vetoisena se riittää kuitenkin mainiosti päivittäiseen käyttöön ja suuremmat juhlat tarvitsevat muutoinkin erikoisjärjestelyjä. Lämpölevy pitää kahvin hyvin lämpimänä tunnin ajan ja katkaisee virran automaattisesti. Keitin kertoo selkeästi myös kalkinpoistotarpeesta.

Plussat:
+ irrotettava vesisäiliö
+ erinomainen kahvin maku
+ ilmoittaa kalkinpoistotarpeesta
+ nopea
+ hyvät lämpötilat

Miinukset:
– suodattimen paikalleen laittaminen (varauksin)

4

 

Melitta Aroma Signature Deluxe

Maahantuonti: Oy Hedengren Kodintekniikka Ab
Hinta: 169 euroa
Takuu: 5 vuotta
Koko (lxsxk): 325 x 155 x 350
Lisätiedot: p. 020 7638 000, kodintekniikka@hedengren.fi

Melitta on tukeva ja laadukkaan tuntuinen kahvinkeitin, joka saa kahvista maun irti. Laite valmistaa maultaan kärkiluokkaan sijoittuvaa kahvia nopeasti. Varsinkin keittämisen loppuvaiheessa kone ”korisee” tyhjentäessään vesisäiliön keskeltä nousevaa vesiputkea.

Melittassa on erillinen virtakytkin, jolla laitteesta katkaistaan kaikki virrat. Lämpölevyn voi ajastaa toimimaan 30, 60 tai 90 minuuttia. Laitteessa voi säätää myös käytettävän veden kovuuden ja se ilmoittaa kalkinpoistotarpeesta. Kahvin valmistumiseen voi valita kaksi eri merkkiääntä.

Muotoilultaan Aroma Signature edustaa perinteisempiä muotoja. Vesisäiliön kansi pitää nostaa säiliön päältä pois vettä lisättäessä. Myös suodatin pitää nostaa ”latauksen” ajaksi pöydälle, koska vesiputki ei käänny sivulle. Käyttökytkimiä laitteesta löytyy kolme edestä ja yksi sivulta.

Valmiin kahvin lämpötila on hieman matalampi kuin makutestin muissa kärkilaitteissa ja se laskee myös tunnissa eniten. Virtajohdosta saa kätevästi osan säilöön pohjan alle ja sen voi ottaa pohjasta ”ulos” joko takaa tai sivulta.

Plussat:
+ erillinen ”päävirtakytkin”
+ ilmoittaa kalkinpoistotarpeesta
+ hyvät lämpötilat
+ osan virtajohdosta saa pohjaan
+ säädettäviä ominaisuuksia

3,5

 

Moccamaster KBG741 AO Polished Silver

Maahantuonti: Oy Moccamaster Nordic Ab
Hinta: 219 euroa
Takuu: 1 vuosi, runkotakuu 5 vuotta tai rekisteröitymällä 10 vuotta
Koko (lxsxk): 324 x 165 x 360
Lisätiedot: p. 020 759 7730, info.fi@moccamaster.com

Vertailutestien kärjessä vuosia keikkunut Moccamaster on saanut varteenotettavia haastajia. Moccamaster on pitänyt kiinni perinteistään ja myös muotokielestään ulkonäön suhteen. Jokainen varmasti tunnistaa laitteen perinteiseksi Moccamasteriksi.

Keitin valmistaa maistuvaa kahvia nopeasti ja varmasti. Moccamaster on myös yksi vertailun hiljaisimmista keittimistä. Veden kuumennustapa on samanlainen kuin Melittassa ja vesi nousee säiliön keskeltä ylös juoksutusvarteen ja sieltä suodattimeen.

Moccamasterissa pitää vesisäiliön kansi nostaa pois säiliötä täytettäessä. Suodattimen voi ”ladata” myös paikoillaan, koska vedenjuoksutusputki kääntyy syrjään. Yhtä hyvin suodattimen voi nostaa pöydälle täytön ajaksi. Suodattimen poistaminen ja paikoilleen asettaminen vaatii vähän tottumusta.

Moccamaster on perinteisen tukeva keitin, jota ohjataan kahdella napilla. Laite käynnistetään toisesta ja toisesta valitaan lämpölevyn lämpötila täysi tai ¾. Moccamaster on käytännöllinen, hyvää kahvia valmistava keitin ilman suurempia hienouksia. Tästä syystä varmasti myös toimintavarma ja kestävä.

Plussat:
+ perinteinen, vahvaksi todettu rakenne
+ pitkä takuu
+ hyvät lämpötilat
+ nopea

Miinukset:
– kooltaan suuri käyttöohje
– ei kalkinpoistoilmaisinta

3,5

 

OBH Nordica Gravity

Maahantuonti: OBH Nordica Finland Oy
Hinta: 169 euroa
Takuu: 5 vuotta
Koko (lxsxk): 195 x 250 x 410
Lisätiedot: p. 045 148 0709, www.obhnordica.fi

OBH on noussut Gravity-keittimellään parhaimpien keittimien sarjaan. Makupuolella jäädään hieman kärkikolmikon taakse, mutta kokonaisuutena suoritus on odotusten kaltainen. Kahvin mausta löydettiin vähän pistävyyttä, mutta maku oli kuitenkin miellyttävä ja pehmeä.

Kooltaan OBH:n Gravity on kompakti ja se mahtuu keittiössä pienimpään tilaan. Laite on korkea ja vesisäiliön kansi pitää irrottaa vettä lisättäessä. Mutta leveydessä se on vertailun kapein, joka on hyvä kun pöytätilaa on niukasti. Kompakti kokonaisuus, jossa kaikki päällekkäin.

OBH:ssa vesi lämmitetään ylinnä olevassa vesisäiliössä samaan tapaan kuin vedenkeittimissä. Kun sopiva lämpötila saavutetaan, avaa termostaatti veden pääsyn suodattimeen. Laite huolehtii suodatusveden lämmöstä koko veden valumisen ajan.

OBH säilyttää kahvin tunnin ajan tasaisen lämpimänä. Lämpötila oli sama kuin kahvin valmistuessa vielä tunnin kuluttua, jolloin laite katkaisee virran. Kahvin lämpötila oli sama koko säilytyksen ajan, kun mittaukset suoritettiin 15 minuutin välein.

Plussat:
+ kompakti koko
+ kahvin tasainen lämpötila
+ osan johdosta saa piiloon laitteen taakse

Miinukset:
– ei kalkinpoiston ilmoitinta
– suodatin täytettävä telineessään, ei pysy pystyssä pöydällä

3

 

Severin Cafe Caprice

Maahantuonti: AV-Komponentti Oy
Hinta: 99,90 euroa
Takuu: 2 vuotta
Koko (lxsxk mm): 265 x 185 x 440
Lisätiedot: p. 09 867 8020, info@avkomponentti.fi

Severin jäi makutestissä selvästi testiviisikon viimeiseksi. Valmiin kahvin makua pidettiin vähän kitkeränä ja terävänä. Severinissä vesi kuumennetaan OBH:n tapaan vesikannussa. Keitin keittää veden todella kuumaksi ja tämä kuumuus aiheuttanee kahvin makuun hieman kitkeryyttä.

Severinin vedenlämmitys tapahtuu samaan tapaan kuin OBH:ssa. Ainakin testilaitteessa laite kiehuttaa vettä aluksi voimakkaasti ja katkaisee vedenlämmityksestä virran ennen kuin kaikki vesi on valunut säiliöstä suodattimeen. Veden lämpötila on aluksi ylärajoilla ja tämä saattaa aiheuttaa kahvin makuun pientä kitkeryyttä.

Severinin vesisäiliötä täytettäessä ei kantta tarvitse nostaa pois, vaan se voidaan avata etuosasta. Tämä on hyvä myös siksi, että kannen paikoilleen asettaminen vaatii pientä sovittamista. Kannen pitää kuitenkin olla paikoillaan, jotta vesi kiehuisi.

Severin on kooltaan toiseksi kompaktein ja korkein. Korkeimman osan päällä on kaksi käyttökytkintä. Tunnin säilytyksessä kahvin lämpötila laskee yli kymmenellä asteella.

Plussat:
+ kompaktin kokoinen
+ vesisäiliön täyttö kantta irrottamatta

Miinukset:
– ei kalkinpoiston ilmoitusta
– kiehauttaa vettä turhan voimakkaasti
– suodatin täytettävä telineessään, ei pysy pystyssä pöydällä

2,5

 

Makutestin tulokset:

Merkki

WILFA

MELITTA

MOCCAMASTER

OBH NORDICA

SEVERIN

Arvio

erittäin pehmeä, miellyttävä,   tasapainoinen

täyteläinen, hyvä,   tasapainoinen, vähän tukkoinen

voimakas, täyteläinen,   hyvä ja harmiton

pehmeä, miellyttävä,   vähän pistävyyttä

vähän kitkerä, terävä, tukkoinen

Pisteet

35

29

28

23,5

19

Kahvin makuarvosteluun osallistuivat: päämaistaja Marja Touri, kuluttajapalvelupäällikkö Kaisa Junikka, koulutusasiantuntijat Ulla Suoraniemi ja Emmi Kinnunen, koulutuspäällikkö Harri Hytönen Gustav Paulig Oy:ltä sekä toimituspäällikkö Ari J. Vesa. Kahvina käytettiin Pauligin Juhla Mokkaa, Suomen suosituinta kahvia.

 

Näin valmistat hyvän kahvin


Kahvin makuun vaikuttavat kahvijauheen ja veden tuoreus, kahvinkeittimen ja valmistusastioiden puhtaus sekä kahvin lämpötila ja tuoreus.

Oikein valmistetussa kahvijuomassa on täyteläinen aromi. Kahvi maistuu ja tuoksuu hyvältä ja jättää jälkeensä hyvän jälkimaun.

Seitsemän kultaista ohjetta

1. Tutustu huolellisesti kahvinvalmistuslaitteesi toimintaperiaatteisiin.

2. Käytä aina puhtaita valmistusastioita – epäpuhtaudet vaikuttavat kahvin makuun ja ulkonäköön. Pese kahvinvalmistusastiat käsin kuumalla vedellä ja astianpesuaineella joka käytön jälkeen.

Kahvirasvan saa poistettua pesemällä osat lämpimällä ruokasoodaliuoksella (3 rkl ruokasoodaa 1 litraan vettä).

Poista kalkki säännöllisesti laitteen valmistajan ohjeiden mukaan kalkinpoistoaineella. Muistivinkkinä esimerkiksi aina silloin, kun aloitat uuden suodatinpaperipakkauksen (80 kpl).

3. Käytä raikasta ja kylmää vettä. Tarkista, että laitteesi kuumentaa veden riittävän kuumaksi eli 92–96 asteeseen. Kuuma vesi irrottaa kahvista parhaiten sen oikean maun ja aromit.

4. Valitse jauhatus valmistustavan mukaan (pannu/suodatin/espresso).

5. Annostele oikein ja tarkasti. Tarkista, että suodattimen ja suodatinpaperin koot vastaavat toisiaan. Taita suodatinpaperin reunat saumoja pitkin ja aseta paperi kuivaan suodattimeen. Mittaa kahvia yksi kahvimitallinen (7–8 g) kuppia (1,25 dl) kohti. Tasoita pinta mitalla kevyesti, älä ravista.

6. Sekoita valmis kahvijuoma lusikalla aina ennen tarjoilua, koska suurin osa kahvin makuaineista irtoaa suodatuksen alkuvaiheessa. Tällöin vahva kahvi jää pohjalle ja laihempi pinnalle. Kahvi maistuu parhaalta 5 minuuttia valmistuksen jälkeen, 75–80 asteisena. Puolen tunnin kuluttua maku alkaa kärsiä. Jos et tarjoile kaikkea kahvijuomaa kerralla, siirrä se termoskannuun.

7. Käytä aina tuoretta ja korkealaatuista kahvia.

Ilma, valo ja lämpö ovat kahvin pahimmat viholliset. Jos happi ja liika kosteus pääsevät kosketukseen kahvin kanssa, maku muuttuu ensin latteaksi ja sitten väljähtyneeksi ja mauttomaksi.

Säilytä kahvi oikein

Säilytä kahvi aina alkuperäispakkauksessaan tiiviisti suljettuna. Jos haluat siirtää kahvin purkkiin, pane se sinne pusseineen. Ilma, valo ja lämpö ovat kahvin pahimmat viholliset, joten sulje purkki tiiviisti. Säilytä kahvi kuivassa, viileässä paikassa. Jääkaapissa kahvi säilyy pidempään tuoreena, kun pakkaus on suljettu tiiviisti. Avatun kahvipakkauksen aromit ovat parhaimmillaan viikon ajan. 

Kahvijauheen annostelu

Paras tapa annostella kahvijauhe on käyttää kahvimittaa. Kuppia kohden (1,25 dl) tarvitset yhden kahvimitallisen (7–8 g) kahvijauhetta. Yksi desilitra kahvijauhetta painaa 43 g. Puolen kilon pakkauksesta saadaan n. 65 kupillista kahvijuomaa.

Tiesitkö että

– kahvia ei tule koskaan kaataa paketista säilytystölkkiin, sillä tällainen tuuletus väljähdyttää kahvin ja käynnistää sen sisältämän vähäisen rasvan eltaantumisen.

– pinttyneet posliini-, lasi- ja teräsastiat sekä tinatut kupariastiat voit pestä ruokasoodalla (2–3 rkl soodaa 1 litraan kiehuvaa vettä).

Kahvin valmistus suodatinlaitteella

Annostele raikas, kylmä vesi kahvinvalmistuslaitteen vesisäiliöön puhtaalla, vain veden annosteluun tarkoitetulla mittakannulla. Älä käytä vedentäyttöön kahvipannua. Valitse oikean kokoinen suodatinpaperi ja annostele kahvijauhe suodattimeen.

Sekoita valmis kahvijuoma lusikalla ennen tarjoilua, jotta pohjalle valunut vahva kahvi ja pinnalle jäänyt laihempi kahvi sekoittuvat.

Tarjoile kahvi tuoreena. Paulig suosittelee, että kahvi juodaan puolen tunnin sisällä sen valmistamisesta.


Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti pe 29. marraskuuta 2013 07.13.18

Atte Loikkanen

Hienosti tehty kiinnostava teksti! Kiitos!

kirjoitti su 29. joulukuuta 2013 07.35.55

Frank

Kiinnostaa miksi keittimen kahvipannua ei saisi käyttää tuoreen veden kaatamiseen keittimeen?
Tämä mantra toistuu useimmissa ohjeissa, mutta ei kai nyt kukaan mittaile tuoretta vettä kannulla joka ei ole ehdottoman puhdas?
Olennaista on toki, että pesen kannun ja suodattimen joka käytön välillä tiskikoneessa, ja käytän siinä ekstrahuuhtelua. Myöskään en käytä tiskikoneessa huuhteluainetta, mielestäni siinä ei ole yhtään kahvirasvan jäämiä.
Mielestäni kannu ja suodatin ovat täysin neutraaleja konepesun jälkeen.

kirjoitti ke 12. helmikuuta 2014 11.16.30

liikaa hienoksia

Miksi suodatinosan pitää pysyä pöydällä pystyssä - itse täytän suodatinpussin suppilon ollessa kahvinkeittimessä. Ostin tuon Wilfan, mutta en tjunnut, että kahvi pitää punnita ja vesimäärä mitata kahvin painon mukaan... tosi helppoa :)

kirjoitti la 31. lokakuuta 2015 13.11.17

kippe kaikki oikkkeiak

Frank miulle danottii et siihw tulee kalkkia koska entiset kahvijjämät jää siihe pannuuni siitäse sääntö tulloo

kirjoitti su 23. kesäkuuta 2019 09.19.33

Severin on erinomainen keitin...

Luin tämän testin 3v sitten ja ostin wilfan, hyvän designin ansiosta. Viime vuonna piti hankkia uusi keitin. Ostin testissä olleen Severin, kaikesta huolimatta. Keitin onkin erinomainen, vailla mitään kitkeryyttä. En tosin osta koskaan testissä ollutta kahvia. Vaan Pelikan Rougea. Norjassa tehty kahvinkeitintesti löytyi netistä. Siinä Severin oli Paras keitin.

Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää