Tabletit koeajossa

30.05.2013, klo 10:09Kommentteja 0

Tietokonetumpelo teki tuttavuutta kolmen erilaisen tabletin kanssa. Mutta miten laitteiden salat avautuivat aloittelijalle? Oliko se rakkautta ensinäpelöinnillä?


Ensimmäiset tabletit tulivat markkinoille kolmisen vuotta sitten. Vastustin pitkään kiusausta, mutta nyt niitä on edessäni, koekäytössä, oikein kolmin kappalein.

Kaverusten nimet ovat iPad Mini, Samsung Galaxy Note ja Acer. Käyttöjärjestelmät, samassa järjestyksessä ovat iOS, Android ja Windows 8.

Tilanteen jännittävyyttä lisää se, että minulla on bittipeukalo melko keskellä virtuaalista kämmentä. Toisaalta juuri se onkin ideanamme, eli testata, miten saan laitteiden kanssa jutun juonesta kiinni. Tarkoitus on myös miettiä, kuinka tarpeelliselta tai tarpeettomalta tabletti alkaa ylipäätään tuntua.

Teini-ikäinen poikani ja tyttäreni ovat lupautuneet toimimaan taustatukenani. Ei mikään vastenmielinen tehtävä, sillä ovat jo kovasti vihjailleet oman tabletin hankkimisesta.

Alkuun helposti

Aloitan sekakäytöllä. Pistän kaikki tabletit yhtä aikaa päälle. Tehtävää helpottaa, että tällä kertaa alkuasetukset on jo osittain tehty – ei mitään ihmeellistä. Käytän iPhoneani tukiasemana ja pääsen kaikilla tableteilla kätevästi nettiin.

Suoriudun tehtävästä jopa paremmin kuin poikani, rutinoitunut atk-tukihenkilöni! Hän ei tiedä etukäteen, että Acerin Windows 8 -käyttöjärjestelmästä asetukset löytyvät kosketusnäytön oikeaa reunaa hipaisemalla.

Ei mikään ihme, en minäkään olisi tiennyt, jollei sitä olisi minulle aikaisemmin kerrottu. Windowsin logiikalle pieni miinus.

Selailen laitteiden ominaisuuksia ja surffailen siellä täällä.

iPadilla homma sujuu hyvin helposti, mutta tähän vaikuttaa tietenkin se, että olen tottunut käyttämään samalla logiikalla hyrräävää iPhonea. Android vaikuttaa niin ikään selkeältä tapaukselta.

Mutta mitä enemmän Windowsia käyttää, niin sitä helpommalta ja mukavammalta sekin alkaa tuntua. Koneesta löytyy jopa pääsy omasta tietokoneestani tuttuun vanhaan työpöytänäkymään, jossa voin käydä aina tarvittaessa turvallisuustankkauksella.

Jokaisella oma luonne

Samsung Galaxy Note

Koneet ovat erilaisia paitsi käyttöjärjestelmältään, myös kooltaan ja fyysiseltä tuntumaltaan. iPad  Mini, 7,9 tuuman näytöllään, on nimensä veroisesti pieni ja kompakti. Samsung Galaxy 10,1 tuuman ja Acer 16.9 tuuman näytöillään ovat askeleita isompaan kokoluokkaan.  

Acer ei oikeastaan ole pelkkä tabletti, yhtä hyvin sitä voisi kutsua hybridiksi. Tabletin mukana on erillinen, irrotettava, näppäimistö joka on bluetoothin avulla yhteydessä koneeseen. Ominaisuuksiensa ja suorituskykynsä – ja liittimiensä – puolesta Acer tuntuu vertautuvan muutenkin ”ihan oikeaan” tietokoneeseen.

Testaan tableteilla sitä, minkä tiesin kyllä jo entuudestaankin. Aivan, jos laitteella pitää kirjoittaa vähänkin pitempiä tekstejä, näppäimistö on ehdoton. Mutta näppäimistöjä saa hankittua toki muihinkin tabletteihin.

Vaan Samsung Notessa on myös kynä. Innostumme piirtämään teinien kanssa sarjakuvaa.

Facebookia, lehtiä, televisio-ohjelmia, videoita, googlausta

Kuluu viikko, kuluu toinen. Tabletit ovat perheessämme ahkerassa käytössä.

Tytär ja poika käyttävät tabletteja facebookin, videoiden ja televisio-ohjelmien seuraamiseen. Minä luen lehtiä, googlailen ja surffailen.

Hankin myös muutamia sovelluksia. iPadin sovelluskaupassa näitä näyttää olevan selvästi eniten, Android-tulee hyvänä kakkosena ja sitten Windows. Yllätän itseni selviämällä Angry Birds Star Wars -pelissä helposti kolmostasolle.

Näppäilen laitteilla myös valokuvia. Se tuntuu laitteiden fyysisen ulkomuodon takia kyllä hieman huvittavalta, vähän niin kuin palaisi vanhojen isojen laatikkokameroiden aikaan. Siis isojen, mutta litistettyjen.

Vaikea valinta

No niin, minkä laitteen hankkisin itse? Jos ajattelen itseäni ja luonteenomaista tabletin käyttöympäristöäni, niin ehkä valitsen tällä kertaa Samsungin. Se on juuri sopivan kokoinen, niin että voin kannatella sitä yhdellä kädellä, kun makoilen sohvan pohjalla.

Haba riittää tietenkin vielä paremmin iPadiin, mutta miinuksena tulee laitteen vähän pienempi näyttö. Hmm, miten olisi sitten normaalikokoinen iPad…

Vaan Acerin tukitelineeksi pitää melkein ottaa vatsa, varsinkin jos näppäimet ovat kytkettynä laitteeseen.

Acerissa houkuttelee kuitenkin sen tulo lähelle kannettavaa tietokonetta. Siitä on hyötyä, varsinkin, jos konetta joutuu käyttämään työtehtävissä. Toisaalta, jos ajattelee työn ja huvin yhdistämistä, niin kevyt kannettava voisi olla myös varteenotettava vaihtoehto.

Sen verran olen mielistynyt tabletteihin ylipäätänsä, että sellainen pitää varmaan hankkia. Laitteesta riippumatta käyttö oli simppeliä. Tabletit tuntuivat sopivan lehtien lukuun, viihdekäyttöön ja ne olivat ylipäätään hyviä laitteita, kun piti vaikkapa nopeasti tarkistaa jokin asia – ja tietokone tuntuu liian järeältä ja puhelin liian pieneltä välineeltä tehtävään.

No, joo-o, tiedän miten perheen teinit ratkaisisivat ongelman. Kaikille oma erilainen tabletti…

Teksti: Matti Välimäki

Huvia vai hyötyä, ehkä molempia

Taulutietokonetta jo vuosia käyttäneelle kaikkien tablettien käyttöönotto ja käyttö sujuu ongelmitta. Jos unohdetaan ruudun koko ja oletetaan, että kaikki laitteet olisivat olleet noin kymmenen tuumaisia, valinta verrokkien kesken tapahtuisi pääasiassa käyttötarpeen mukaan.

Jos pääasia on pelaaminen, valinta kohdistuisi joko iPadiin tai Samsung Galaxyyn, koska näihin on ainakin toistaiseksi saatavissa enemmän pelejä. Aceriin eli Windows 8 -käyttöjärjestelmän koneeseen on tarjolla viihdettä normikäyttäjälle riittävästi, mutta peliriippuvaiselle valikoima loppuu varmasti kesken.

Jos taas haluaa tehdä ajoittain töitä ja välttyä kahden koneen mukaan ottamiselta, on varma valita Windows 8 -käyttöjärjestelmällä toimiva kone. Myös niitä saa 10 tuuman koossa näppäimistöllä ja ilman. Kevyt näppäimistö on suositeltava lisävaruste, jos se ei kuulu pakettiin. Näppäimistö on tabletissa irrotettava, joten sitä ei tarvitse ottaa mukaan jos sille ei ole tarvetta.

Windows 8 -koneella ja näppäimistöllä pystyy kuitenkin hoitamaan työasiat, jos on hetken poissa toimistolta. IPadilla tulee ongelmaksi lähinnä se, ettei siihen saa kytkettyä hiirtä eikä muistikorttia. Androidissa tämä hoituu ja Windows 8 -käyttöjärjestelmän kone vastaa ominaisuuksiltaan mitä tahansa kyseisen järjestelmän tietokonetta. Saatavilla on myös tabletteihin kehitetty Windows RT -käyttöjärjestelmä, mutta valitsisin kuitenkin Windows 8 -käyttöjärjestelmän.

Molempia, sekä Mac- että Windows-tietokoneita käyttävänä ja työasioita myös konttorin tai kodin ulkopuolella hoitavana valitsisin Windows 8 -käyttöjärjestelmällä toimivan laitteen. Windows-puhelin, -tabletti ja -tietokoneet toimivat hienosti yhteen. Samoin tietenkin myös Mac-laitteet keskenään ja Android-laitteet keskenään. Window 8 -laitteen tietokoneominaisuudet vievät kuitenkin voiton, koska nyt ei enää tarvitse ottaa puhelimen lisäksi mukaan kuin yksi laite. 

Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Uutiset

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Uutiset

Suomalainen energiajärjestelmä maailman huippua

Suomi huipputasolla energian toimitusvarmuudessa. Voimme olla ylpeitä sähkösiirto- ja kaukolämpöverkkojemme toiminnasta. Suurin parannus edelliseen tutkimukseen on ilmastopäästöjen vähentämisessä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiaverojärjestelmä vaatii kokonaisremontin

Sitran Kestävän verotuksen raportissa esitetään verotuksen painopisteen siirtämistä asteittain työn ja yrittämisen verottamisesta kulutuksen ja haittojen verottamiseen. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Lämmitys

Kansalaisten lämmitystapa-asenteet syynissä: Hinta ratkaisee valinnan

Lämmitystavan hinta on ylivoimaisesti tärkein suomalaisten valintoja ohjaava tekijä. Kyselytutkimuksen mukaan 59 prosenttia suomalaisista nostaa sen top ranking -listansa kärkeen. Lue lisää

Kodintekniikka

Mehumaija höyrystää helposti

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Uusi kodintekniikka avustaa ja helpottaa kotitöitä

Käyttöä helpottavat aputoiminnot ja yhdistettävyys tekevät laitteista yhä älykkäämpiä ja onnistumisesta varmempaa. Miele esitteli Habitaressa neljä erilaista muotoilulinjaa ja värimaailmaa yksilöllisiin tyylivaatimuksiin. Lue lisää

Blogi

Suomelle euroviisuvoitto!

Savu ei hälvene vuoden 2002 Eurovision laulukilpailujen yhteydessä järjestettyjen lintujen euroviisujen ympäriltä. Lue lisää