Vertailu pöytäpuutarhoista: Tuoreita yrttejä keittiön pöydältä

26.02.2014, klo 09:49Kommentteja 2

Tuoreita yrttejä tai salaatteja ei tarvitse odottaa kevääseen. Kotiin on tarjolla erilaisia pöytäpuutarhoja, jotka tuottavat tuoreita yrttejä tai salaattia ympäri vuoden.

Jokaiselle ovat tuttuja pöydälle tai jääkaappiin nahistuvat ja puolikkaiksi jääneet salaatit ja yrtit. Pienellä investoinnilla kaupasta ostettavat tuoretuotteet saadaan hyötykäyttöön. Pulputtavilla, lorisevilla ja valaisevilla pöytäpuutarhoilla yrteille ja salateille annetaan uusi elämä.

Mutta ovatko pöytäpuutarhat maineensa veroisia? Vertailimme kotimaisten Zengrow:n, Tregrenin sekä Fiskarsin tuotteita sekä Viherpeukun liikkeessä ja verkkokaupassa myytävää MagicGardenia. Rinnalla käytimme myös hollantilaisesta verkkokaupasta tilattua AeroGardenia. AeroGardenia käsitellään testissä muista erillisenä laitteena, koska siihen ei pystynyt laittamaan kaupasta ostettuja yrttejä tai salaatteja purkeissaan vaan kasvatus piti aloittaa heti siemenestä.

Siemenestä kasvattaminen onnistuu kaikilla vertailuun osallistuneilla pöytäpuutarhoilla. Halusimme kuitenkin selvittää kaupasta ostettavien yrttien ja salaattien jatkokasvatusta kodissa.

Lorinaa ja lirinää

Kokoeron lisäksi puutarhoista löytyi muitakin eroja. Ei vähiten koneiden äänimaailmassa.  Zengrow2, Tregrenin Herbie ja AeroGarden pyörittävät vesipumppua tauotta. MagicGarden ruiskuttaa vettä muutaman kerran tunnissa kasveille, Tregrenin Genie pumppaa vettä kasvitasolle 40 minuutin välein ja Fiskarsin Kitchen Gardenissa ei ole pumppua lainkaan.

Veden pumppaamisesta syntyy myös ääntä. Korvakuulolta eniten ääntä pitivät Zengrow2 ja AeroGarden, Tregrenin Herbien seuratessa perässä. MagicGardenin veden suihkuttamisen kuulee, Tregrenin Genie on lähes ja Fiskarsin Kitchen Garden täysin äänetön. Fiskarsin toiminta perustuu seisovaan veteen, joka siirretään kapilaarimattojen avulla yrttien tuen päälle asetetuille yrteille.

Äänimaailma ei missään laitteessa ollut häiritsevä, mutta muutaman laitteen ääneen kiinnittää huomiota.

Valkoista ja värillistä

Myös laitteiden valoissa on eroja. Zengrow, Tregren Herbie ja AeroGarden valaistaan pienloistelampuilla, Tregren Genie, MagicGarden ja Fiskars Kitchen Garden ledeillä. Vähimmällä energialla toimivat Fiskars Kitchen Garden ja Tregren Genie.

Fiskars Kitchen Garden Premiumissa on säädettävä valospektri, valkoisesta sinertävään ja violettiin. MagicGarden tuottaa tasaista sinistä, punaisella taitettua valoa, joka muuttaa kasvien värit hieman epätodellisiksi. Muissa laitteissa valon väri on valkoinen.

Zengrow, Tregrenin Herbie ja Genie valaisevat koko ajan ja ne vaativat pistorasiaan liitettävän ajastimen, jos kastelulle tai valaisulle halutaan tauko. Fiskarsin Kitchen Garden Premiumissa, MagicGardenissa ja AeroGardenissa on automatiikka, joka katkaisee valaistuksen muutamaksi tunniksi vuorokaudessa. MagicGarden katkaisee samaksi aikaa myös kastelun.

Tasaista kasvua

Kaikki pöytäpuutarhat soveltuvat hyvin tehtäväänsä. Tregrenin Herbien ja AeroGardenin kasvilampuissa on hieman Zengrowta enemmän valovoimaa. MagicGardenin värivalot edistävät kasvamista, mutta Tregrenin pieni tasasävyinen led-valo riittää hyvin laitteelle. Monipuolisin valo on Fiskarsin KitchenGardenissa. Sen valosävyä voidaan säätää tarpeen mukaan.

Yrtit ja salaatit viihtyvät kaikissa, pieniä eroja kasvussa on, mutta ei mitään oleellista. Pöytäpuutarha on kannattava hankinta koteihin, joissa käytetään paljon yrttejä ja salaatteja. Kun tuoreita yrttejä on saatavilla aina kotona, lisääntyy myös yrttien käyttö. Laitteet ohjaavat terveellisempään syömiseen.

Laiteilla voidaan kasvattaa kasveja myös siemenistä. Niillä voidaan esimerkiksi idättää yrttejä omalle kasvimaalle pihalle tai parvekkeelle. Jos ulkokasvatuspaikkoja ei ole käytettävissä, kannattanee laitteita käyttää ympäri vuoden. Kesäaikaan lähellä ikkunaa kasvatettaessa, kannattaa ainakin valoa ohjata ajastimella ja säästää näin energiaa.

Kaikkien laitteiden käyttö on helppoa ja ne tarvitsevat vain vähän huoltoa. Vesisäiliö pitää puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa, mieluimmin kolmen viikon välein. Samalla voi huolehtia lannoituksesta, joka piristää kasvua.


TULOKSET

Tregren Herbie

Tregren Herbie on tilava pöytäpuutarha, johon mahtuu kerrallaan jopa kuusi yrttiä. Kansipalojen avulla yrttimäärää on myös helppo välillä pienentää.

Laitteen kokoaminen on vaivatonta ja helppoa, samoin yrttien asettaminen suoralle pohjatasolle. Pumppu nostaa vettä pohjatasolle ja laitteesta kuuluu käytössä pientä lorinaa.

Kaupasta ostetut yrtit ja salaatit kasvoivat Herbiessä hyvin. Vedenpinnan korkeuden seuraaminen vaatii viitseliäisyyttä, koska ulkopuolista tarkastusmahdollisuutta ei ole. Vettä piti myös lisätä melko usein.

Plussat:
+ kompaktin kokoinen
+ suuri, kansilla ”säädettävä” tila yrteille
+ vain hiljaista lorinaa

Miinukset:
– vedenpinnan tasoa ei näe ulospäin

Hinta: 109 euroa (erikoisvärit 119 euroa)

Lisätiedot: www.tregren.com

****

Zengrow2

Zengrown pienimpään malliin mahtuu vain kaksi yrttiruukkua. Saatavana on myös suurempi, kahdella lampulla varustettu kuuden yrtin malli.

Zengrown kokoaminen oli helppoa eikä pumppua tarvinnut Tregrenin mallien tapaan asetella. Pumppu oli melko isohko ja ainakin tässä yksilössä se antoi hieman resonoivaa ääntä, joka teki laitteesta äänekkäimmän. Päivällä siihen ei juuri kiinnittänyt huomiota, mutta yöllä sen huomasi.

Kaupasta ostetut yrtit ja salaatit oli helppo laittaa laitteeseen ja ne myös kasvoivat siinä hyvin.

Plussat:
+ helposti tarkastettava veden määrä
+ taivuteltava, säädettävä valovarsi

Miinukset:
– käytössä hieman resonoivaa ääntä
– vesikannen paikoilleen asentaminen vaati tarkkuutta

Hinta: 79 euroa

Lisätiedot:  www.zengrow.com

****-

Fiskars Kitchen Garden Premium

Fiskars Kitchen Garden Premium on äänetön pöytäpuutarha. Fiskarsiin mahtuu kerrallaan neljä ruukkua yrttejä. Yrtit asetetaan kasvualustoille, joita paketissa tulee mukana vain kaksi.

Fiskars Kitchen Gardenin kokoaminen on helppoa ja osat voi pestä astianpesukoneessa. Kasvit ovat suojattuna vedolta kuvun sisällä ja vedenpinnan korkeuden seuraaminen on helppoa.

Premium mallissa keskellä laitetta pystyssä olevan led-valon sävy on säädettävä. Laite saadaan myös katkaisemaan valaistus automaattisesti muutamaksi tunniksi vuorokaudessa.

Plussat:
+ kompakti koko
+ led-valo, joka kätevästi keskellä pystyssä
+ valon värisävyn säädettävyys

Miinukset:
– kasvatusalustoja arvokkaassa laitteessa mukana vain kaksi

Hinta: 250 euroa

Lisätiedot: www.fiskars.fi/kitchengarden

****

MagicGarden

Melko isokokoinen pöytäpuutarha monipuolisen yrttivalikoiman haluavalle. Hiljainen ja monikäyttöinen laite, jossa veden suihkutusta ja valaistusta saa ohjattua erikseen.

Sinertävä, tehokas led-valaistus saa kasvien värit näyttämään hieman epätodellisilta. MagicGardenin valaistus ja kastelutoiminto on säädettävissä kasvatettavien kasvien ja kasvuvaiheen mukaan. Laite myös katkaisee kastelun ja valon muutamaksi tunniksi vuorokaudessa.

Laitteeseen mahtuu kerrallaan jopa kuusi ruukkua yrttejä ja salaatteja omiin selviin aukkoihinsa.

Plussat:
+ tilava ja toimiva laite tehokasvattajalle
+ tehokas led-valo
+ laitteen säädettävyys ja hiljaisuus

Miinukset:
– ei käyttöohjeita eikä neuvovia nettisivuja

Hinta: 160 euroa

Lisätiedot: www.viherpeukku.com

****

Tregren Genie

Tregren Genie on pieni ja kompakti pöytäpuutarha pieniin tiloihin ja 2–3 yrtin kasvatustarpeeseen. Laite on lähes äänetön. Paristoilla toimiva pumppu pumppaa vettä kastelutasolle 40 minuutin välein.

Genien pieni led-valo on energiatehokas ja riittää hyvin tämän yksikön tarpeisiin. Yrtit ja salaatit näyttävät myös viihtyvän tässä valossa.

Kastelualustaa asennettaessa pitää olla tarkkana pumpun kanssa, ettei se irtoa putkessa ja että pumppu menee sille varattuun tilaan. Myös vettä lisättäessä pitää kastelualusta nostaa ylös. Muuten käyttö on erittäin helppoa.

Plussat:
+ pieni ja kompakti, silti tilava
+ pieni energiankulutus
+ hiljainen

Miinukset:
– kastelutason asennus vaatii tarkkuutta

Hinta: 89 euroa

Lisätiedot: www.tregren.com

****

AeroGarden

Iso tehopuutarha, johon eivät kaupasta ostettavien yrttien purkit sovi. Laitteen markkinoijalta saa erilaisia siemenlajitelmia, jotka on suunniteltu laiteessa käytettäviksi.

Siemenien itäminen ja kasvien kasvaminen on nopeaa ja laitteen toiminnot säädettävissä kasvien mukaan. Katkaisee valaistuksen muutamaksi tunniksi vuorokaudessa kastelun jatkuessa koko ajan.

AeroGardeniin mahtuu kerrallaan seitsemän erilaista yrttiä tai salaattia. Laite pitää hieman ääntä ja on melko isokokoinen. Pieniin tiloihin tätä ei voi suositella, mutta yrttien tehoviljelijälle se on tehokas apuväline.

Plussat:
+ tilava ja toimiva laite siemenkasvatukseen
+ merkkivalo muistuttaa ravinteiden lisäämisestä
+ säädöt eri kasveille ja kasvatustilanteille

Miinukset:
– kaupasta ostettujen yrttien ruukut eivät sovi

Hinta: 165,45 euroa

Lisätiedot: www.aerogarden.nl

****


Teksti: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti ti 22. joulukuuta 2015 10.28.22

Epäillen

Melko positiviiset arvostelut kun vertaa Kuningaskuluttajan tekemään vertailuun. Olisi myös tärkeää testata erilaisia yrttejä, koska ilmeisesti kaikki eivät näissä kuitenkaan menesty?

kirjoitti ke 6. syyskuuta 2017 11.16.33

muutaman yrtin tappanut

Aion kokeilla chiliä pikkulaitteessa jos onnistuu, kuulemma pitäis tai sitten osto yrtissä on "vikaa" jo ostettaessa. Ehkä päässyt kuivahtamaan tms.

Uutiset

Herkkuja kotimaisesta punajuuresta

Punajuuri on monipuolinen juures, joka taipuu ruuanlaitossa moneksi. Siitä saa hyviä ja terveellisiä ruokia, joissa on erilaisia makuvivahteita. Esimerkiksi punajuuri-härkis-juustovuoka kutkuttaa mukavasti makuhermoja. Lue lisää

Uutiset

Herkkuja kotimaisesta punajuuresta

Punajuuri on monipuolinen juures, joka taipuu ruuanlaitossa moneksi. Siitä saa hyviä ja terveellisiä ruokia, joissa on erilaisia makuvivahteita. Esimerkiksi punajuuri-härkis-juustovuoka kutkuttaa mukavasti makuhermoja. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energia-alaa valvotaan ja säännellään

Energia on erittäin merkityksellinen osa yhteiskuntaa, sen toimintaa, menestymistä ja viihtyisyyttä. Tämä merkityksellinen yhteiskunnallinen asema houkuttelee valvontaan ja sääntelyyn ja energia-alalla onkin muita teollisuustoimialoja enemmän toimialalle räätälöityä sääntelyä. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kausivaloilla tunnelmaa pimeyteen

Kausivalot tuovat mukavaa piristystä pimeään kauteen. Viimeistään nyt on taas aika kaivaa ne esiin. Ei kannata miettiä pelkkiä jouluvaloja, vaan laajemmin valojen tuomaa viihtyisyyttä. Nykyaikaiset koristevalot ovat energiatehokkaita, niiden energiankulutus on pieni. Käytä kausivalojen rinnalla myös oikeita kynttilöitä huomioiden niiden vaatimat turvallisuusvaatimukset. Lue lisää

Liikenne

75000 sähköauton latauspistettä yhdellä asiakkuudella

Jaguar on ensimmäisenä sähköautovalmistajana mukana verkostossa, jossa yhdellä asiakkuudella on tarjolla Suomessa lähes 1000 latauspistettä ja koko Euroopassa 75000 latauspistettä. Tämä palvelu tarjoaa latauksen helppoutta, jota sähköautoilijat ovat kaivanneet. Lue lisää

Vertailut

Urheilukellolla potkua oman kunnon kehittämiseen

Päälle puettava tekniikka yleistyy ja siltä odotetaan tulevaisuudessa paljon. Visioissa tekniikalla seurataan päivittäistä hyvinvointimme ja siitä odotetaan myös terveytemme seuraajaa. Päälle puettava tekniikka voi olla esimerkiksi lääkärin työkalu, jolla tiedot potilaan voinnista välittyvät terveydenhuollon käyttöön. Lue lisää

Lämmitys

Näillä vinkeillä kylmä patteri lämpimäksi

Patteri kylmänä, vaikka termostaatti on täysin auki? Lämmitysjärjestelmä ei silti ole välttämättä viallinen. Syy voi olla ilma patterissa tai jumiutunut termostaattiventtiili. Lue lisää

Kodintekniikka

Pelaamiseen uutta potkua

Pelaaminen saa ensi vuonna uutta potkua, kun langattomat Oculus Quest -virtuaalilasit ja Microsoftin ja Googlen pilvipelit haastavat perinteisen konsolipelaamisen. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vaihda kiukaan ulkoasua vaikka joka kuukausi

Narvin uusi kotimainen Style-kiuas on tyylitietoisen saunojan valinta, joka tuo uusia mahdollisuuksia saunan sisustamiseen. Kiuas päällystetään laatoilla, jotka voi valita saunan muihin pintoihin sopiviksi. Kiukaan ulkoasu muuttuu helposti laatoitusta vaihtamalla. Lue lisää

Blogi

Eräänä päivänä bussipysäkillä

Television viihdeohjelmassa pohdittiin, että nykynuoren elämässään kohtaamista pienistä vastoinkäymisistä pahimpia on akun loppuminen. Eikä kyse ollut siitä boheemisti pukeutuvasta, ilmakylpyjä ottavasta merimiesankasta. Lue lisää