Vertailussa pokkarien kuuma kärkikolmikko: Canon vastaan Nikon vastaan Sony

26.09.2013, klo 11:30Kommentteja 3

Uusimmat pokkarikamerat ovat pieniä ihmeitä taskunpohjalla. Pitkä zoom-linssi tuo kaukaiset kohteet lähelle, kuvanvakain pitää kuvat tarkkoina lähikuvissa ja teräväpiirtovideot taltioituvat napin painalluksella.


Älypuhelimen kamera täyttää nykyään useimpien kotikuvaajien tarpeet. Kamera pysyy aina mukana matkassa ja taltioi lähikuvat ja satunnaiset videoklipit kohtuullisen laadukkaasti.

Mutta rajat tulevat pian vastaan. Kuvaa ei saa zoomattua kaukaisiin kohteisiin. Valokuvat rajoittuvatkin kliseisiin naama-, ruoka- ja tilannekuviin. Luova valokuvaaja toivoisi myös enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa tarkennukseen, väreihin ja rajauksiin jo kuvaa otettaessa.

Pitkällä zoomilla varustettu pokkarikamera on suunniteltu juuri tälle käyttäjäryhmälle. Kamera mahtuu taskuun ja toimii napin painalluksella automaattisesti. Siinä on paljon käsisäätömahdollisuuksia ja sen avulla voi kuvata myös makro-lähikuvia sekä Full HD -teräväpiirtovideoita.

Sitten kamerakauppaan

Puhuttaessa kameramerkeistä jopa 70 prosentille maailman ihmisistä tulee ensimmäiseksi mieleen Canon. Toisena juolahtaa mieleen kilpailija Nikon. Näiden välillä punnitaan kaupassa tarkoin.

Onhan toki kameramerkkejä muitakin, joista tunnetuimpia ovat Olympus, Samsung, Panasonic Lumix ja Sony. Kuluttajan aika ei kuitenkaan riitä kaikkien mallien vertailuun. Kamerahan pitää saada juuri nyt!

Tästä tilanteesta tämä vertailukin lähtee. Laitoimme napit vastakkain suosituimmat Canonin ja Nikonin uutuusmallit. Lisäksi täydensimme sitä kameralla, jota kauppiaskin todennäköisesti suosittelee syksyllä kolmanneksi vaihtoehdoksi.

Haastajaksi otettiin tuore elokuussa EISA-palkittu Sony Cyber-Shot SX50. Kansainvälistä EISA-kamerapalkintoa ei turhaan jaeta. Palkinnon saa kamera, jossa innovatiivisuus ja uudet hienoudet ovat huipussaan – ja silti kamera on tehty helpoksi käyttää kilpailukykyiseen hintaan.

Näppärä Canon SX280

Canon tuottaa tasapainoisia kuvia, mutta ylivalottaa joskus taivaan valkoiseksi. Linssi piirtää hiukan suttuisasti ja tuottaa helposti linssiheijastuksia auringonvalossa. Lähikuvat toistuvat makrolla värikkäästi ja tarkasti. Makrovideot pörriäisiä kuhisevista kukista näyttävät suorastaan pelottavilta!

Canon on laadukas pitkäzoominen pokkari yleiskäyttöön. Kamera käynnistyy vauhdilla ja tarkentuu nopeasti. Kuvan tarkkuus on vain 12,1 megapikseliä, ja pienemmän tarkkuuden huomaa selvästi verrattaessa kuvia Nikoniin ja Sonyyn.

12 megapikseliä riittää silti hyvin perhe- ja lomatapahtumien tallentamiseen ja kuvat tulostuvat A3-ja jopa A2-kokoisina näyttävästi. Yksityiskohtien pehmeys silti häiritsee ja kuvat ovat usein suttuisia tietokoneen ruudultakin katsellessa.

Kuvan väribalanssi ja valotus menee yleensä kohdalleen. Moitteita saa sen sijaan linssi, jossa esiintyy paljon värihajontaa erityisesti lähizoomauksessa. Tämä näkyy sinertävinä reunuksina kohteiden reunoilla. Vastavalossa kuvista tulee helposti tasapaksuja ja joskus taivas ylivalottuu.

Kameran herkkyys riittää hyvin sisäkuviin, jopa ilman salamaa. Yökuvissa auttaa pitkä 15 sekunnin valotusaika ja hyvät käsisäätömahdollisuudet, mutta lopputulosta heikentää linssin värihajonta.

Videot tallentuvat miellyttävästi teräväpiirtotarkkuudella. Zoomaus tuotti kuitenkin häiritsevää sirinää – liekö yksilövika? Yövideoissa esiintyi myös paljon värikohinaa.

Canonia täydentävät värisuotimet ja efektit sekä monipuoliset kuvasuhteet teräväpiirrosta Instagram-tyyppisiin suorakaidekuviin. Canonin selvästi heikoin lenkki on sen lyhyt akkukesto ja latauksen hankaluus.

Akku riittää vain 200 kuvaan ja gps-paikannuksen kanssa kuvia syntyy vain satakunta. Latausta varten akku pitää irrottaa kamerasta ja laittaa erilliseen laturiin. Valitettavasti akkukotelon kansi on heppoista tekoa. Huolellisuutta vaaditaan, että kansi kestää kovemmassa käytössä yhtä lomasesonkia kauemmin!

Helppokäyttöinen Nikon S9500

Nikonilla nappaa nopeasti laadukkaita postikorttikuvia. Kakkoskuvassa zoomataan kuvan keskelle – ja kolmoskuvassa näkyy mitä siellä antennimastossa tapahtuukaan? Nikonin kuvanvakain pitää kuvan tärähtämättömänä jopa 80-kertaisella digizoomilla. Pärjää Nikonilla makrokuvissakin, joskin sen tarkennus ei aina onnistu.

Nikon tuntuu kourassa kevyeltä ja luotettavalta. Se käynnistyy Canonia hiukan hitaammin ja tarkentuu myös hitaammin. Tarkennus menee harmillisesti joskus "harakoille" ja kuvia kannattaa ottaa useampia varmemmaksi vakuudeksi.

Zoomaus toimii ripeästi ja 22-kertainen suurennos tuo kohteet sopivan lähelle. Ero on pieni Canonin 20-kertaiseen zoomiin, mutta selvä. Nikonin Digizoom toimii yllättävän hyvin noin 40-kertaiseksi saakka. 80-kertainen zoomi auttaa rajaamaan kaukaisia kohteita, mutta lisätarkkuutta ei digizoomilla saa aikaan ja kuvista tulee sumeita.

Kuvanvakain toimii hyvin jopa digizoomin ääriasennossa. 18 megapikselin kenno ja Nikonin linssi tuottavat pehmeähkön mutta värivirheettömän kuvan. Kuvien laatu on tasaisen hyvä, joskin Nikon syyllistyy usein kuvien alivalotukseen. Korjauksia varten kamerassa on kuitenkin kirkkaus-säädin.

Kamerassa on paljon skenejä, efektejä ja valkotasapainovalinta henkilökohtaisia säätöjä varten. Sarjakuvaus toimii 2 kuvaa/sekunnissa niin kauan kuin nappia pitää alhaalla. Kuvien tallennusta pitääkin sitten odotella jopa minuutteja pitemmillä kuvasarjoilla.

Yökuvauksessa Nikon ei loista, sillä valotusaika on pisimmillään vain neljä sekuntia. Satunnaisia yökuvia silläkin saa aikaan. Full HD-teräväpiirtovideot näyttävät turhan karkeilta, mutta zoomaus ei tuota ylimäärästä ääntä. Haittana kuvanvakain toimii videossa heikosti ja saa kuvan hyppimään.

Nikon sopii hyvin käyttäjälle, joka etsii helppoa täysautomaattista pokkaria pitkällä zoomilla. Lataus tapahtuu kätevästi suoraan usb-liitännästä. Kun kameran jättää kiinni tietokoneeseen, on se heti valmiiksi ladattuna seuraavaa kuvausretkeä varten.

Monipuolinen Sony HX50V

Sony on aika epeli pokkarikameraksi. Vastavalokuvat piirtyvät taiteellisen jylhästi. Bändikeikan videokuvauksen aikana saa napattua myös yksittäiskuvia. Makrokuvissa kirkkaat värit nousevat pintaan. 24–720 millin linssi toimii lähes virheettä elokuvallisesta laajakulmasta 30-kertaiseen teleobjektiiviin – taskukoossa.

Sony Cyber-Shot HX50V istuu käteen jämäkästi. Kokoa ja painoa on Canonia ja Nikonia selvästi enemmän. Design ei ole siron litteä vaan pikemminkin laatikkomainen. Kameran lisäksi housuntaskuun ei sitten muuta mahdukaan.

Virtanäppäimen painallus tuo zoomin heti esille ja kamera tarkentaa 0,1 sekunnissa kohteeseen. Zoomaus toimii myös vauhdilla. Sonyssa on selväsi järkkärin ärhäkkyyttä!

30-kertainen zoomi tuo kohteet lähelle ja piirtää terävästi koko polttovälialueella ilman värihajontaa. Kuvat ovat värikylläisiä ja sävykkäitä. Kontrastia Sony tuottaa erittäin voimakkaasti, joka antaa kuville kyllä elokuvallisen sävyn, mutta ei välttämättä miellytä kaikkia. Kuvien lähitarkastelussa Sonyn tarkkuudessa on myös selviä puutteita.

Liekö syynä Sonyn voimakas kohinanpoisto, sillä 20 megapikselin kennon ja laatulinssin pitäisi tarjota huomattavasti yksityiskohtaisempaa jälkeä. 60-kertainen digizoomi on myös käyttökelvoton, sillä se pikselöi yksityiskohdat katselukelvottomiksi.

Videokuvassa zoomaus ei tuota ääntä ja kuva pysyy tasaisena kävellessäkin. Video öiseltä kadulta tallentuu hämmästyttävän todenkaltaisena – ja kohinatta. Näppäränä ominaisuutena videokuvauksen aikana voi myös ottaa tavallisia valokuvia.

Turistin yökuvat tallentuvat hyvin jopa käsivaralta. Sony sopiikin mainiosti vaikkapa bändikeikkojen kuvaamiseen klubeilla. Käsisäätömahdollisuuksia on runsaasti ja akku kestää muita tuplasti kauemmin.

Kamera sisältää lisäksi kätevän valaistus-pyörän, joka antaa säätää valotuskorjausta lennossa. Hieno innovaatio on myös elektroninen vatupassi, jolla horisontin saa tasattua heti kuvausvaiheessa! Hdr-kuvatila kykenee myös tallentamaan kuviin korkeamman dynamiikka-alueen nostamalla esiin varjo-alueiden ja kirkkaiden kohteiden yksityiskohtia.

Sony on EISA-voittonsa ansainnut, mutta perusvalokuvaajalle kamera on liiankin monipuolinen. Voimakas kohinanpoisto laskee arvosanaa, mutta luovan nettikuvaajan kuin globetrotterinkin monimuotoiset päivä- ja yökuvaustarpeet Sony HX50V täyttää mainiosti.

Ja voittaja on...

Canon SX280 HS voisi olla jopa vertailun voittaja, koska siinä on peruskäyttäjän yleisimmin tarvitsemat ominaisuudet. Kuluttajalle ei voi kuitenkaan suositella kameraa, joka on vaarassa hajota ensimetreillä heikon akkukotelon ja usb-latauksen puutteen takia. Kamerataistossa Canon tarvitsi myös enemmän tarkkuutta ja paremman linssin.

Kakkostilalle kohosi Nikon S9500. Vaikka kamera toimii Canonia hitaammin, Nikonin keveys, suuri pikselitarkkuus ja laadukas linssi yhdessä usb-latauksen kanssa tekevät siitä vertailun vaivattomimman ratkaisun kuluttajalle, joka haluaa napata monipuolisen kameran nopeasti matkalle mukaan.

Voiton vei Sony HX50V huolimatta korkeahkosta kohinastaan. Pitkä ja terävä zoom, 0,1 sekunnin tarkennus, monipuoliset käsisäädöt, hyvä kuvanvakaus ja videolaatu, yö- ja hdr-kuvaus sekä horisontin tasauksessa avustava vatupassipalkki ja käsisäätöinen valotuskorjain antavat kuvaajalle paljon luovia mahdollisuuksia.

Näin testasimme

Kamerat saapuivat pikatestiin viikon haarukalla, ja loppukesän säät vaihtelivat vauhdilla. Suoraan vertailukelpoisia kuvia ei siksi voitu ottaa. Käyttötuntuman ja laadun selvittämiseksi kullakin kameralla napattiin noin 500 kuvaa.

Testikuvien laatu arvioitiin silmämääräisesti 27-tuumaiselta värikalibroidulta Asus-lednäytöltä Macintoshissa sekä kokoruudun Full HD -tarkkuudella että kuvan natiivilla pikselitarkkuudella.

Mitä tekevät Gps, Wifi ja Hdmi kamerassa?

Kaikki vertailun kamerat sisältävät gps-vastaanottimen ja langattoman wifi-tiedonsiirron. Gps:n avulla kuviin saadaan suoraan paikkatieto, jonka avulla ne voidaan automaattisesti paikoittaa kartalle monissa verkkopalveluissa.

Wifi puolestaan mahdollistaa kuvien langattoman siirron tietokoneelle, tablettiin, älypuhelimeen tai jopa suoraan vaikkapa Facebook-sivulle. Hdmi-liitännän avulla kamera voidaan taas liittää televisioon kuvien katselua varten.

Jokaisen kameran mukana tulee myös usb-kaapeli kuvien siirtoa varten. Canon ja Nikon sisältävät lisäksi CD-ROMin, josta asennetaan tietokoneelle kuvien siirrossa ja muokkauksessa käytettävä ohjelmisto.

Monet sylimikrot eivät kuitenkaan sisällä CD-ROMia. Kuvien siirto Canonista ja Nikonista voidaan tällöin tehdä esimerkiksi ViewNX2-ohjelmistolla, jonka saa ladattua verkosta ilmaiseksi.

Sonyn kuvat siirtyvät kätevästi ilman siirto-ohjelmaa, sillä kamera ilmestyy usb-kaapelin liittämisen jälkeen heti tietokoneen tai tabletin tallennusmediaksi. Kuvat siirretään hilaamalle ne kameran levy-kuvakkeelta kiintolevylle.

Teksti: Pekka Tolonen
Kuvat: Sony ja Pekka Tolonen

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti ma 3. helmikuuta 2014 16.26.41

Jore Puusa

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa tämän "testin" luettuaan. Testaajan käsitteet ja termit ovat aivan sekaisin ja ne virheet -joita kameroiden sanotaan tuottavan ovat enimmäkseen kuvaajan omia. Ajattelin korjata testin mutta en jaksa se pitäisi kirjoittaa kokonaan uudestaan.
Otetaan tähän nyt yksi lause.
"Yökuvauksessa Nikon ei loista, sillä valotusaika on pisimmillään vain neljä sekuntia. "
Mitähän tämä tarkoittaa? Miten niin ei loista? Kun itse kuvaan yöllä, säädän kameran isot esimerkiksi 3200 ja otan kuvan öisellä kadulla noin 15 osasekunnilla sopivalla aukolla. Se että jossain kamerassa on 4 sekunnin valotusaika maksimissaan ei merkitse öisen kuvanlaadun suhteen yhtikäs mitään. Kuvanlaatuun -joka kai on se arvo- vaikuttavat aivan muut tekijät.

Hyödyttääkö ketään ristiriitaisten käsitysten välittäminen valokuvauksesta?
Jore Puusa
Lehtikuvaaja

kirjoitti ma 3. helmikuuta 2014 21.47.47

Hepe

Jore pitää ottaa huomioon että tässä puhutaan eri hintaluokan kalustosta, te kuvaatte usean tonnin hyvällä järjestelmä rungolla ja valovoimaisella optiikalla. Tässä puhutaan n. 300 euron kalustosta.

kirjoitti su 22. helmikuuta 2015 08.50.00

(Ei otsikkoa)

Sony HX50V:n kuvanlaatu on huonointa mitä olen koskaan kameralla saanut, turha kehua.

Uutiset

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Uutiset

Klikkauksesta jää jälki

Jätämme itsestämme datajälkiä tahtomattamme, mutta myös tarkoituksella. Somettajan kannattaa pohtia, mitä kaikkea haluaa itsestään kertoa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Energiantuotannon päästöt vähenevät vauhdilla

Energiateollisuus ry on sitoutunut puolittamaan päästöt nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Sähköntuotannosta on jo yli 80 prosenttia päästötöntä ja myös lämmöntuotannon päästöt putoavat vauhdilla. Jo nykyisellään suomalainen sähkö on eurooppalaisissa päästövertailuissa kärkipaikoilla. Lue lisää

Energiatehokkuus

Maistiaisia 2020-luvun ruoasta

Ruokakulttuuri elää ja muuttuu. 2020-luvulla kasvisten käyttö lisääntyy ja pääsemme nauttimaan uudenlaisista mauista ja aterioista. Uutta voi syntyä myös vanhoista suomalaisista perinneruoista. Lue lisää

Liikenne

Latauspiste omalle kotipihalle

Sähköautojen, täyssähköautojen ja ladattavien hybridien myynti on kaksinkertaistunut jo muutaman vuoden. Kehitykselle ei näy loppua, joten latauspisteiden tarve kotipihoilla lisääntyy. Kotilataukset voidaan hoitaa julkisia latauspisteitä pienemmillä tehoilla, silloin paikkojen järjestäminen onnistuu taloyhtiöiden pihoillekin kohtuukustannuksin. Lue lisää

Vertailut

Liesituuletin pelastaa hajuilta, rasvalta ja kosteudelta

Keittiö ei ole vain paikka kokkailulle, vaan yhä useammin avoin osa kotia, jossa viihdytään ja samalla valmistetaan herkkuja tarjottaviksi. Ei olekaan sama pölähtääkö sieltä ilmaan hajuja, rasvaa ja kosteutta. Poistuvatko nämä kokkauksen sivutuotteet hyvällä liesituulettimella, Kuluttajalehti testasi 30 liesituuletinta valinnan tueksi. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää

Kodintekniikka

Liesituuletin pelastaa hajuilta, rasvalta ja kosteudelta

Keittiö ei ole vain paikka kokkailulle, vaan yhä useammin avoin osa kotia, jossa viihdytään ja samalla valmistetaan herkkuja tarjottaviksi. Ei olekaan sama pölähtääkö sieltä ilmaan hajuja, rasvaa ja kosteutta. Poistuvatko nämä kokkauksen sivutuotteet hyvällä liesituulettimella, Kuluttajalehti testasi 30 liesituuletinta valinnan tueksi. Lue lisää

Laiteuutuudet

Jauha itse kahvisi

Kun haluat nauttia kahvin kaikista aromeista ja kahvin oikeasta mausta, kahvi kannattaa jauhaa itse. Smeg on tuonut kuluttajien saataville ammattimaisen kahvimyllyn, jolla voit jauhaa kahvisi 30 eri jauhatusasteeseen. Lue lisää

Blogi

Kolumni: Sähköjuna sen teki

Sähköjuna muutti elämäni reilut 50 vuotta sitten. Ei sellainen oikea sähköjuna, jolla matkustetaan töihin tai laskettelemaan Lappiin. Sitä paitsi oikeita sähköjunia ei Suomessa edes ollut 1960-luvun puolivälissä. Tässä tarinassa sähköjuna on ympyrää kiertävä leikkijuna. Niitä näkee yhä joulunaikaan kauppojen ikkunoissa tai mainoksissa, vaikka pikkupojat eivät sellaisia enää osaa mankua lahjaksi – eikä niitä enää juuri myydä lelukaupoissakaan. Lue lisää