MÄMMI – terveellinen pääsiäisherkku

MÄMMI – terveellinen pääsiäisherkku

08.04.2020

Pääsiäisenä herkutellaan monessa kodissa mämmillä. Parasta mämmiä saa valmistamalla sen itse. Valmistaminen vaatii kuitenkin aikaa. Tämä pääsiäisherkku kannattaa tehdä ajoissa, koska mämmi on parhaimmillaan muutama päivä valmistamisen jälkeen.

Mämmiä valmistaessa kannattaa tehdä samalla myös muuta uunissa valmistettavaa ruokaa. Näin tulee hyödynnettyä uunin lämmittäminen ja pitkä valmistusaika muussakin ruuanlaitossa.

Mämmi on terveellistä syötävää, jonka voi valmistaa luomuraaka-aineista. Mämmi on käytännössä imellettyä ruispuuroa, joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhosta.
 


 

Varaa aikaa

Mämmin valmistukseen kannattaa varata aikaa. Käytännössä valmistaminen on helppoa. Mämmin tekemisessä on neljä vaihetta.

Työ aloitetaan kuumentamalla 1 1/2 litraa vettä isossa kattilassa poreilevaksi. Samaan aikaan punnitaan valmiiksi 250 grammaa mämmimaltaita ja noin 450 grammaa ruisjauhoja, jotka sekoitetaan poreilevaan veteen.

Kun maltaat ja ruisjauhot on sekoitettu veteen, ripotellaan pinnalle hieman ruisjauhoja. Kattila peitetään kannella ja seoksen annetaan imeytyä runsaat 1 1/2 tuntia 50-asteisessa uunissa.

Ennen kuin imeytyminen on valmis, lämmitetään toisessa kattilassa kaksi litraa vettä poreilevaksi. Poreileva vesi lisätään imeytymässä olleen seoksen päälle ja siihen sekoitetaan 250 grammaa mämmimaltaita ja ruisjauhoja.

Sekoita seos hyvin ja ripottele päälle ruisjauhoja ja sulje kattila kannella. Laita kattila 50-asteiseen uuniin imeytymään kahdeksi tunniksi.



 

Mausta maukkaaksi

Imeytyneet seoksen pitäisi olla kahden tunnin kuluttua löysän puuron vahvuista. Lisää jauhoja, jos seos on liian löysää.

Mausta seos lisäämällä siihen 1,5 – 2 desilitraa siirappia, ruokalusikallinen appelsiininkuorta ja 1 – 2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssinkuorta sekä ruokalusikallinen vaniljasokeria ja teelusikalliset suolaa ja sokeria.

Mausteiden lisäämisen jälkeen keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen. Varo pohjaanpalamista.

Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa se foliovuokiin. Jätä vuokiin korkeussuunnassa 1/3 kuohumisvaraa. Lisää vuokiin noin kaksi ruokalusikallista kylmää sokerivettä estämään pinnan kuorettumista. Laita vuoat 170 asteisen uunin alatasolle noin 2,5 tunniksi.

Parasta mämmi on 4 – 5 päivän kuluttua, mutta voi sillä herkutella tosin aiemminkin.

Tarjoile mämmi kylmänä esimerkiksi kermamaidon kera.

Kokeile myös hieman erilaista jälkiruokaa sekoittamalla mämmiin kermavaahtoa ja rahkaa.

 

Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#turvallisuus  

Ukkosiin kannattaa varautua

Kesä on ukkosten aikaa. Esimerkiksi kuumat hellejaksot päättyvät usein ukkosiin. Ukkoset ovat luonnon voimannäytös, mutta tositilanteessa ilmiöstä on leikki kaukana. Salamat ovat voimakkaita sähköpurkauksia, jotka aiheuttavat muun muassa sä...

#energiavinkki #lämpö  

Suojaa asuntosi kuumalta

Kesähelteellä asuntojen lämpötilat saattavat nousta epämiellyttävän korkeiksi. Asunto kannattaa suojata liialta lämmöltä ja tarvittaessa viilentää järkevästi ja energiatehokkaasti. Pienillä ennakkotoimilla pidät asunnon mukavana ilman viile...

#energiatehokkuus #viihde-elektroniikka  

Lisääntynyt datankäyttö syö energiaa

Etätyöt ovat lisänneet datan käyttöä. Jokainen toimi puhelimella, tabletilla tai tietokoneella internetissä vie energiaa, paljon enemmän kuin oma kone. Datan käyttö on yllättävän suuri sähkönkuluttaja. Suuruutta ja sen ilmastovaikutuksia ei...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kodinkone #laiteuutuudet #kotona #resepti #energiavinkki #hyvinvointi #viihde-elektroniikka #testi #energiatehokkuus #turvallisuus #lämpö #piha #sisustus #sähkögrili #puutarha #kolumni #hiilijalanjälki #valaistus #sähköpalo #ilmastointi