Energiantuotanto näyttää tietä ilmastokriisin ratkaisussa

Energiantuotanto näyttää tietä ilmastokriisin ratkaisussa

25.08.2021

Päästökaupan laajeneminen myös kiinteistökohtaiseen lämmitykseen mahdollistaa koko lämmityssektorin päästövähennykset. Energiantuotannossa murros vähähiilisyyteen on jo tapahtunut voimakkaasti. Kaukolämpö on nopein ja tehokkain kanava päästövähennyksiin.

– Energiantuotanto on yksi niistä aloista, joissa murros vähähiilisyyteen on jo voimakkaasti tapahtunut, ja joka on näyttänyt tietä ilmastokriisin ratkaisuissa, totesi ympäristöministeri Krista Mikkonen kaukolämpöpäivien avauspuheenvuorossa.

– Yksin viime vuonna energiatuotannon kokonaispäästöt laskivat 20 prosenttia. Kaukolämmön osalta laskua oli 13 prosenttia. Kiitos siitä kuuluu erityisesti alan toimijoille.

Energia-ala on jo vuosia ollut päästövähennysten kärjessä ja vähennyksiin panostetaan edelleen voimakkaasti. Kaukolämmön päästöjen väheneminen on ollut vauhdikasta kuluneen vuosikymmenen aikana ja tahti kiihtyy 2020-luvulla. Monet lämpöyhtiöt tuottavat jo nyt lämpönsä hiilineutraalisti.

Fossiilisten energialähteiden ja turpeen käyttö on supistumassa voimakkaasti jo vuoteen 2025 mennessä. Kivihiilen käyttö loppuu kokonaan vuonna 2029 ja siihen mennessä turpeen käyttökin on jo marginaalista.  

 

Päästövähennysten nopeus yllätti lämpöalalla

Energiateollisuus julkaisi vähähiilisyystiekarttansa yhdessä muiden toimialojen kanssa keväällä 2020. Kaukolämmön osalta tiekarttaa jouduttiin päivittämään jo vuosi sen ilmestymisen jälkeen, kun alan yhtiöiden tekemät investoinnit johtavat ilmastotavoitteiden saavuttamiseen etupainotteisesti. Uuden tiekartan mukaan vuonna 2020 asetetut tavoitteet saavutetaan viisi vuotta arvioitua aikaisemmin.  

– Päästövähennykset perustuvat yhtiöidemme tekemiin investointeihin. Vaikuttavin poliittinen ohjauskeino taas on toimiva eurooppalainen päästökauppa, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Päästöoikeuksien hinnat ovat kymmenkertaistuneet nyt neljässä vuodessa. Tämä on hinnoitellut turpeen markkinoilta. Se kannattaa kuitenkin muistaa, että yhtiöiden omistajat, rahoittajat ja asiakkaat pitävät päästövähennyksiä tärkeinä. Heitä kannustaa muukin kuin raha, painottaa Leskelä.  

 

Kaukolämpö tarjoaa nopeimmat ratkaisut päästövähennyksiin

Kaukolämpösektorin ulkopuolella merkittävin lämmön lähde on yksittäisissä kiinteistöissä käytettävä öljy. Öljylämmitteisiä kiinteistöjä on noin 130.000. Kiinteistökohtaisen lämmityksen siirtyminen päästökauppaan uusien EU:n linjausten myötä kannustaa kotitalouksia etsimään vähäpäästöisempiä lämmitysratkaisuja ja valtiota helpottamaan siirtymää.  

– Kiinteistökohtaiset lämmitysratkaisut voivat yksittäin tarjota hyviäkin tapoja vähentää päästöjä, mutta jos ajatellaan koko lämmityssektoria, kaukolämpö tarjoaa päästövähennyksiin nopeimman ja tehokkaimman kanavan, sanoo Leskelä.

–  Kaukolämpöverkoilla on tärkeä rooli myös sähkön ajoittaisen ylituotannon varastoimisessa ja hyödyntämisessä. Tästä kansallisesta resurssista on tärkeää pitää kiinni. Siinä olemme edellä koko muuta Eurooppaa.  

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #lämpö  

Kaukolämmön kysyntä nousussa: Nyt kannattaa hyödyntää investointiavustukset

Energiakriisi on nostanut kaukolämmön kysyntää. Kysyntä on noussut selvimmin öljylämmityksestä kaukolämpöön siirtyvien omakotitalojen kohdalla. Lämmitysmuotoa vaihtaville on tarjolla myös tukea. Myös lämmönjakokeskusta vaihtaville on tarjol...

#energiavinkki #kotona #lämpö  

Kesällä ei kannata lämmittää turhaan

Lämpötilat ovat kohoamassa ja lämmityksen tarve vähenee. Kesällä lämmitysjärjestelmän voi jopa sulkea. Kannattaa myös tarkastaa mahdollisten jäähdytyslaitteiden asetukset ja kunto, jotta viileää saadaan mahdollisimman energiatehokkaasti.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö  

Keväälläkin kannattaa kiinnittää huomiota lämmitykseen

Talven lämmityskausi on loppupuolella. Lämmitystä ei kuitenkaan kannata unohtaa, vaikka auringonsäteet lämmittävät jo ilmaa. Nyt kannattaa huolehtia ilmastoinnin ja lämmityksen säädöistä sekä miettiä mahdollisia huoltotarpeita ennen seuraav...