Lämmitysverkoston toiminta kannattaa tarkistaa ennen pakkasia

Lämmitysverkoston toiminta kannattaa tarkistaa ennen pakkasia

03.11.2021

Lämpötilojen painuessa kunnolla pakkaselle, on lämmitysjärjestelmän moitteeton toiminta tärkeää. Nyt on viime hetket varmistaa huoleton lämmityskausi. Samalla kannattaa varmistaa myös laitteiston energiatehokkuus ja seurata kokonaisuutta säännöllisesti.

Ennen kunnon pakkasia kannattaa lämmitysjärjestelmän toiminta tarkastaa, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Hyväkuntoinen ja oikein säädetty lämmitysjärjestelmä toimii tehokkaasti – ja pitää myös lämmityskustannukset aisoissa. 

Hyödynnä kiinteistön automaatio- ja seurantajärjestelmiä ja tarkista, että asetukset ja säädöt ovat kohdallaan talven lämmityskauden alkaessa. Taloyhtiöissä on varmistettava, että kiinteistöhuolto tarkistaa laitteiden toiminnan ja säädöt. 

Jos toiminnassa on epäselvyyksiä tai jokin osa-alue ei toimi täydellisesti, on aika tilata laitehuolto paikalle, jotta kaikki on hyvässä toimintakunnossa pakkasten tullessa.  

 

Seuraa kulutusta ja toimintaa säännöllisesti

– Kiinteistön energiankulutusta ja järjestelmien toimintaa kannattaa säännönmukaisesti seurata pitkin vuotta, ei vain näin lämmityskauden alussa. Seurannassa automaatio on hyvä työkalu. Ennakoimalla ja reagoimalla reippaasti ongelmatilanteisiin vältetään turhaa energiankulutusta ja rahanmenoa, painottaa johtava asiantuntija Harri Heinaro Motiva Oy:sta. 

Rakennusautomaation toiminta on myös hyvä varmentaa säännöllisillä tarkastuksilla. Historiatoimintojen avulla tarkistetaan, että järjestelmät ovat todella toimineet niille asetettujen aikataulujen mukaisesti. 

– Systemaattinen kiinteistöjen energiatehokkuuden läpikäynti on erittäin hyödyllistä lämmityskauden alkaessa. Tarkistuslistat tuovat tähän tärkeän apuvälineen.

Energiatehokkuuden kannalta on lisäksi tärkeää varmistaa, että kiinteistöjen lämmitysjärjestelmien toiminta-ajat vastaavat käyttöä sekä hallintajärjestelmien että todellisten käyntiaikojen tasolla, muistuttaa tekninen johtaja Mikko Somersalmi Raklista. 

 

Tarkista nämä: 

• Lämmitysverkoston paisunnan toiminta ja painetasot. 
• Tarkista kesäsulut: avaa ne viimeistään nyt.
• Seuraa sisälämpötiloja lämmityskauden aikana ja selvitä lämpötilaerojen syyt. Jos koko kiinteistössä on kylmää, säädä lämmityksen säätökäyrää. Jos vain yksittäisissä tiloissa on ongelmia, selvitä syy tarkemmin. Syynä voi olla tuloilman liian alhainen lämpötila, lämmitysverkoston epätasapaino, tai rakenteellinen ongelma, kuten vuotava ikkuna.
• Mahdollisten huonesäätimien asetusarvot on hyvä tarkistaa lämmityskauden alussa, jotta niiden asetukset vastaavat lämmitystarvetta, ja jotta tilaa ei lämmitetä ja jäähdytetä samanaikaisesti. 
• Tarkista ilmanvaihdon oikeat tuloilmalämpötilat. Ajankohtaista tietoa on muun muassa Kuntien sisäilmaverkoston suosituksissa.
• Ilmanvaihdon lämmöntalteenoton toiminta kannattaa myös tarkistaa säännöllisesti.
• Muista tarkistaa myös ilmanvaihdon toiminta. Ilmanvaihdon ja lämmityksen on toimittava yhteen, joten myös ilmanvaihdon toiminta kannattaa tarkistaa. Erityisen tärkeää on, ettei viilennetä ja lämmitetä samaan aikaan – kesän jälkeen asetukset on hyvä tarkistaa. 

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#astettaalemmas #energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #lämpö #sähköpula  

Taloyhtiössäkin kannattaa varautua

Myös taloyhtiöissä kannattaa varautua niin sähkön-, veden- kuin lämmönjakelun häiriöihin. Varautuminen on hyvä ulottaa myös taloustilanteen tiukkenemiseen inflaation nostaessa kustannuksia. Häiriöitä ja kustannusten nousua voi taklata karsi...

#astettaalemmas #energiavinkki #kotona #lämmitys #lämpö  

Toimiva lämmitysjärjestelmä on energiatehokkuuden perusta

Viilenevät illat ja yöt laittavat monet miettimään lämmitystä ja sen päälle kytkemistä. Toimiva ja helposti säädettävä lämmitysjärjestelmä on perusta energiatehokkuudelle ja viimeistään nyt kannattaa tarkastaa lämmittimien ja termostaattien...

#energiatehokkuus #kotona #lämpö  

Kaukolämmityksen energiatehokkuuden parantamiseen tukea

Valtioneuvosto on kesän aikana viemässä eteenpäin uutta asetusta, jolla pyritään lämmityksen energiatehokkuuden parantamiseen. Ilahduttavaa asetusluonnoksessa on, että osana laitteistojen uusimista tuettaisiin myös lämmitysjärjestelmän tasa...