Lämpöyhtiöiden päästöt vähenevät uskottua nopeammin

Lämpöyhtiöiden päästöt vähenevät uskottua nopeammin

06.05.2021

Lämpöyhtiöiden investoinnit leikkaavat päästöjä nopeammin kuin kukaan osasi ennakoida. Kaukolämmön päästöt vähenevät ja viime vuonna laadittu energian vähähiilisyystiekartta piti kirjoittaa uusiksi jo nyt. Suuri osa kaukolämpöyhtiöistä on jo lähes päästöttömiä.

Nyt julkaistavan energia-alan tiekarttapäivityksen mukaan kaukolämmön päästöt tulevat putoamaan noin 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2017.

Vajaa vuosi sitten valmistuneen tiekartan mukaan lämpöyhtiöiden vuoden 2030 päästöt arvioitiin tasan kaksi kertaa korkeammiksi kuin viime vuonna oletettiin. Prosentteina vuoden takainen arvio päästövähenemästä vuoteen 2030 mennessä oli 60 prosenttia, mutta nyt tiedetään päästöjen tippuvan 80 prosenttia.

Kaukolämmöntuotannon päästöjen aleneman muutos on merkittävä ja ennätyksellisen nopea mihin tahansa toimialaan verrattuna esimerkillinen. Samalla lämpöasiakkaiden, taloyhtiöiden ja erilaisia lämpöpalveluja käyttävien yritysten päästöt vähenevät itsestään. Asiakkaat voivat keskittyä rakennusten tai prosessien energiansäästöinvestointeihin, ilman huolta lämmityksen päästöistä.
 

Lämpöyhtiöt investoivat tehokkuuteen ja päästöjen vähentämiseen

Kaukolämpöyhtiöt ovat uudistaneet viime vuosina järjestelmiään tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Muutos jatkuu ja päästöllisiä polttoaineita korvataan uusiutuvalla ja muuhun kuin polttoon perustuvalla tuotannolla.

Päästöt vähenevät erityisen nopeasti vuosina 2021–2024. Näkymä päästöjen vähenemisen aikataulusta on kiristynyt viidellä vuodella sitten kevään 2021: vuoden 2030 ennuste saavutetaankin vuonna 2025, ja vuoden 2035 vastaavasti vuonna 2030. Tärkein taustavaikuttaja on kuluneen vuoden aikana yli kaksinkertaiseksi kohonnut päästöoikeuden hinta.

– Tiekartan vanheneminen tuli meille kyllä täytenä yllätyksenä, kehitys on nyt niin nopeaa, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä kuvaili liittokokouksessa pitämässään puheessa.

– Olemme iloisia ja ylpeitä alan kyvystä reagoida haasteisiin. Samalla tämä haastaa meidät pitämään metsäenergian saatavuudesta entistäkin parempaa huolta, Leskelä jatkaa.
 

Paikallista lämpöä oman paikkakunnan hyväksi 

Kaukolämpö on paikallista lämpöä, jota jaetaan yhteensä lähes kahdessasadassa toisiinsa kytkeytymättömässä verkossa eri puolilla maata. Suurimmassa osassa kaukolämpöverkkoja tuotetaan lämpö asiakkaille hiilineutraalisti jo nyt. Päästöt painuvat kohti nollaa jo vuoteen 2030 mennessä eli vajaassa kymmenessä vuodessa.

– Hienoa havaita, miten energia-ala toimii asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi ja on toteuttamassa hallitusohjelman hiilineutraaliustavoitteen jo etuajassa, toteaa liittokokousseminaarissa puhunut kuntaministeri Sirpa Paatero.
 

Energia-ala edistää kuntien ilmastotavoitteiden saavuttamista

– Energia-alan toiminta edistää myös kunnissa asetettujen ilmastotavoitteiden saavuttamista. Aika moni kunta haluaa olla hiilineutraali jo ennen vuotta 2035, sanoo kuntaministeri Paatero.

Tiekartan muutostarpeen taustalla on alan laaja murros, jossa keskeinen tekijä on nopea luopuminen turpeen käytöstä. Turvetta korvataan lisäämällä metsäenergian, ja varsinkin pakkasjaksoilla myös kaasun käyttöä.

Kaasun osalta päästöjen vähenemää ei vielä osata täysin ennakoida, sillä se on sidoksissa biokaasun osuuden kasvuun kaasuverkoissa, joka puolestaan on riippuvainen biokaasun tuotantorakenteen kehittymisestä. Energia-alan tiekarttaa päivitetään myös jatkossa.

 

Energiateollisuus oli mukana työ- ja elinkeinoministeriön koordinoimassa hankkeessa, jossa 11 eri toimialaa teki rinnakkain omat vähähiilisyystiekarttansa. Työ valmistui vuoden 2020 kesäkuussa. Kaukolämmön tuotannossa ja polttoaineenkäytössä tapahtuneet muutokset ovat kuitenkin johtaneet siihen, että tiekarttaa on jouduttu päivittämään vain vuosi sen valmistumisesta, koska päästöt vähenevät paljon nopeammin kuin osattiin ennakoida. Tiekarttapäivitys julkaistiin Energiateollisuuden virtuaalisessa liittokokousseminaarissa torstaina. 

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiavinkki #kotona #lämmitys  

Lämmityksessä mahdollisuus energiansäästöön

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksess...

#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Energiansäästöviikon vinkit asumiseen

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15.10.2023. Vuoden 2023 Energiansäästöviikko jatkaa viime talvena tutuksi tulleen Astetta alemmas -kampanjan asialla. Vaikka Suomessa selvisimme viime talvena nopeasti muuttuneesta energia...

#energiavinkki #kotona #lämpö  

Kesällä ei kannata lämmittää turhaan

Lämpötilat ovat kohoamassa ja lämmityksen tarve vähenee. Kesällä lämmitysjärjestelmän voi jopa sulkea. Kannattaa myös tarkastaa mahdollisten jäähdytyslaitteiden asetukset ja kunto, jotta viileää saadaan mahdollisimman energiatehokkaasti.