Kesällä kannattaa varautua lämmityskauteen

Kesällä kannattaa varautua lämmityskauteen

21.06.2021

Aurinko ja lämpö hyväilevät, mutta nyt on kuitenkin oikea aika varautua tulevan talven lämmityskauteen ja talven pakkasiin. Kesä on parasta aikaa tarkistaa lämmitysjärjestelmien kunto ja toteuttaa erilaiset lämmitysjärjestelmähuollot. 

Myös tulisijat ja savupiiput on puhdistettava ja tarkistettava vähintään kerran vuodessa. Nuohouksen tilaaminen kerran vuodessa toimii kuin hyvä vakuutus.

 ‒ Kiertovesipumppuja on hyvä tarkistaa ja käyttää kesällä, jotta pumput toimivat varmasti, kun lämmityskausi alkaa, muistuttaa asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell Motivasta. 

Kun lämmityskausi loppuu ja kattilan käyttö jää vähemmälle, on järkevää huoltaa koko lämmitysjärjestelmä kuntoon syksyä ja uutta kautta varten. Säännöllisellä huollolla varmistetaan käyttöturvallisuus ja energiatehokkuus sekä samalla säästää lämmityskuluissa. 

 

Ylläpidä lämmitysjärjestelmää myös itse

Etenkin lämmityskauden aikana järjestelmän ylläpidossa voi tehdä paljon itse. Puuta käyttävissä kattiloissa säännöllinen puhdistaminen on olennainen osa lämmittämistä ja parantaa niin palo- ja käyttöturvallisuutta kuin energiatehokkuutta. Valmistajan ohjeita kannattaa aina noudattaa.  

Kerran vuodessa on hyvä käydä koko lämmitysjärjestelmä tarkemmin läpi ja miettiä, onko laitteistoissa tai putkistoissa huoltotarpeita. Myös varma ja ilmastoystävällinen kaukolämmitys pitää huolta ja säästää ennen lämmityskauden alkua. Samalla tarkastetaan automaation ja kaikkien säätöjen tarkka toiminta. 

Vanhan lämmityskattilan uusimista kannattaa harkita tai esimerkiksi liittymistä ympäristöystävälliseen kaukolämpöön niillä alueilla kuin se on mahdollista.   

 

Ota ammattilainen apuun 

Jos käytössä on lämmityskattila tai muu tulisija, hormin kunnon ja puhtauden tarkastus on tärkeää turvallisuuden kannalta. Nuohous tilataan vuosittain paikalliselta ammattilaiselta. 

‒ Paloturvallisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että tulisijat ja savuhormit nuohotaan säännöllisin väliajoin. Myös ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot on hyvä huoltaa ja puhdistaa määrävälein, muistuttaa toimitusjohtaja Hannu Murtokare Nuohousalan Keskusliitosta. 

Ammattilaiselta voit myös tilata lämmitysjärjestelmälle määräaikaishuollon, jossa tarkistetaan toimivuus ja automatiikka.

Mikäli lämmitysjärjestelmällä on reilummin ikää, voi olla aiheellista tilata LVI-alan ammattilainen tekemään lämmitysjärjestelmän kuntokartoitus. Kuntokartoitusta voidaan tarvita esimerkiksi silloin, kun kiinteistöä ollaan myymässä.

Järjestelmässä ilmenneet häiriöt tai poikkeuksellisen suuri energiankulutus ovat hyviä syitä teettää kuntokartoitus, jossa käydään läpi lämmitysjärjestelmän kaikki osat.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Lehtikuva


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #lämpö  

Kaukolämmön kysyntä nousussa: Nyt kannattaa hyödyntää investointiavustukset

Energiakriisi on nostanut kaukolämmön kysyntää. Kysyntä on noussut selvimmin öljylämmityksestä kaukolämpöön siirtyvien omakotitalojen kohdalla. Lämmitysmuotoa vaihtaville on tarjolla myös tukea. Myös lämmönjakokeskusta vaihtaville on tarjol...

#energiavinkki #kotona #lämpö  

Kesällä ei kannata lämmittää turhaan

Lämpötilat ovat kohoamassa ja lämmityksen tarve vähenee. Kesällä lämmitysjärjestelmän voi jopa sulkea. Kannattaa myös tarkastaa mahdollisten jäähdytyslaitteiden asetukset ja kunto, jotta viileää saadaan mahdollisimman energiatehokkaasti.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö  

Keväälläkin kannattaa kiinnittää huomiota lämmitykseen

Talven lämmityskausi on loppupuolella. Lämmitystä ei kuitenkaan kannata unohtaa, vaikka auringonsäteet lämmittävät jo ilmaa. Nyt kannattaa huolehtia ilmastoinnin ja lämmityksen säädöistä sekä miettiä mahdollisia huoltotarpeita ennen seuraav...