Älä teetä sähkötöitä rakennusmiehillä

Älä teetä sähkötöitä rakennusmiehillä

12.07.2021

Remontti- ja rakennuskohteessa tulee usein eteen yksittäisiä sähkötöitä, joihin tarttuminen maallikkona voi johtaa hengenvaaraan. Maallikko on jokainen, jolla ei ole sähköalan ammattilaisen pätevyyttä. Myös rakennusmiehet ovat sähkötöissä maallikkoja.

– Kaikki sähkötyöt tulee teettää sähköalan ammattilaisella, jolla on sähköturvallisuuslain edellyttämä pätevyys, lain edellyttämä sähköurakointioikeus, muistuttaa sähköalan yhteisen Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.

Kyvykkääksi tiedetty rakennusmies tai edes paikkakunnan paras kirvesmies eivät hekään ole oikeita henkilöitä tekemään sähköasennuksia. Töitä tilaavan pitää tarkastaa, että sähkötöitä tekevät vain sellaiset henkilöt, joilla on sähköturvallisuuslain edellyttämä pätevyys.

 


Jatkojohdot ovat rumia, keräävät pölyä ja ovat myös turvallisuusriski. Järkevintä on asennuttaa lisää pistorasioita ja sen työn tekee ammattilainen.

 

Kuntokartoitus kertoo esimerkiksi turvallisuudesta

Suomalaisista 15–34-vuotiaista 17 prosenttia uskoo, että myös rakennusmiehet saavat tehdä sähköasennuksia. Viidennes heistä luulee samaa LVI-ammattilaisista, selviää Löydä sähkömies -palvelun teettämästä tutkimuksesta.

Jos kyseessä on sähköistyksen korjaus tai tason kohotus, on hyvä lähteä liikkeelle kuluttajia varten luodulla sähköistyksen kuntokartoituksella. Sähköalan ammattilaisen tekemällä tunnin tai pari kestävällä tarkastuksella ja mittauksilla selviää, löytyykö kodista hengen tai omaisuuden vaaraa aiheuttavia sähkövikoja.

Tämän jälkeen on helppo pyytää lähialueen sähköurakoitsijoilta yhteneväiset tarjoukset varsinaisen asennustyön teettämisestä.

 

Sähköturvallisuus on tärkeä asia kaikille asukkaille.

 

Vain nämä voi tehdä itse jos osaa

Maallikot saavat itse tehdä vain muutamia pieniä toimenpiteitä, kuten sulakkeiden vaihdon sekä valaisimen lampun, sytyttimen ja sokeripalan vaihdon. Myös yksivaiheisen liitäntä- tai jatkojohdon voi korjata pistotulpan vaihtamalla. Nämäkin vain siinä tapauksessa, että varmasti osaa tehdä ne oikein ja turvallisesti.

Muissa töissä paikalle tulee kutsua sähköasentaja, joka voi esimerkiksi lisätä pistorasioiden määrää ja korjata rikkoontuneet valokytkimet. Sähkötarvikkeet kannattaa valita yhdessä sähköasentajan kanssa. Näin voi olla varma, että ne on testattu toimiviksi ja sopiviksi suomalaisiin olosuhteisiin.

Oikeudet omaavalta sähköurakoitsijalta saa myös verotuksessa kotitalousvähennykseen oikeuttavan kuitin.

Sähköurakoitsijoiden yhteystiedot saa helpoiten sähköistysalan yhteisestä Löydä sähkömies -verkkopalvelusta www.löydäsähkömies.fi

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Anne Yrjänä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #lämmitys  

Kaukolämmön päästöt romahtivat

Kaukolämmön sähköistyminen ja muut investoinnit ovat romahduttaneet lämmöntuotannon päästöt ja polttamalla tuotetun lämpöenergian osuus on kääntynyt laskuun. Kaukolämmön puhdistuminen jatkuu, esimerkiksi kivihiilen käyttö putoaa nollaan par...

#kaukolämpö #lämpö  

Bioenergian kasvutarve vähenee kaukolämmön sähköistyessä

Keskustelu metsäperäisen biomassan käytöstä sähkön ja etenkin lämmöntuotannossa nostaa aina välillä päätään. On jopa epäilty metsäteollisuuden jalostettavaksi sopivan runkopuun palavan energialaitosten pesissä. Tässä ei ole kuitenkaan syytä...

#kaukolämpö #lämpö  

Kaukolämmön sähköistyminen tasaa sähkönkäytön vaihteluita

Lämpötilojen lasku lokakuussa näkyy sähkönkäytön lisääntymisenä. Osa sähköstä menee sähköistyvään kaukolämmöntuotantoon. Sähkötilastoja tulkitsevat ammattilaiset eivät ole löytäneet muuta syytä lokakuiselle sähkönkäytön kasvulle.