Huolellisuus keittiössä tuo turvallisuutta
05.02.2020
Kolmannes kotien tulipaloista syttyy keittiössä. Usein sähkölaite, lähinnä hella tai uuni on palon syttymisessä välillisesti mukana. Suomalaiskodeissa yleinen liesituuletinmalli on myös todettu puhdistamattomana ja huoltamattomana paloriskiksi. Ole huolellinen keittiössä, puhdista säännöllisesti kaikki sähkölaitteesi.
Harmittomalta vaikuttava vika liesituulettimessa tai jopa pelkkä veden keittäminen saattavat aiheuttaa mekaanisella liukukytkimellä varustetusta liesituulettimesta alkavan tuhoisan palon. Viime aikoina liesituuletinpalot ovat jälleen olleet harmillisen yleinen uutinen eri puolella Suomea. Varmista, ettei omassa keittiössäsi piile paloriskiä ja vaihda oikutteleva tuuletin suosiolla uuteen.
Kolmannes tulipaloista syttyy keittiössä, ja usein syynä on esimerkiksi hellalle pudonnut patalappu tai uuniin unohtunut ruoka. Vakuutusyhtiö Ifin tutkinta oudosti alkunsa saaneen rivitalopalon yhteydessä johti kuitenkin yllättävään ja merkittävään havaintoon: osa paloista alkaakin lieden sijaan liesituulettimesta.
Liesituuletinpalot ovat erityisen tuhoisia, koska alkupalo kehittyy usein piilossa laitteen sisällä ja leviää nopeasti keittiönkaappeihin sekä poistohormin kautta kattorakenteisiin. Alkupaloa on erittäin vaikea tai jopa mahdoton sammuttaa kodista löytyvillä välineillä.
Mekaaninen liukukytkin liesituulettimessa riski
Mekaanisella liukukytkimellä varustettujen liesituulettimien kytkimen komponentteja ei ole suojattu tai koteloitu riittävän hyvin kestämään liedeltä tulevia rasvaisia ja suolaisia höyryjä. Rasvan ja lian kertyminen kytkimeen aiheuttaa lopulta teknisen vian, joka synnyttää laitteessa kipinöintiä.
Kipinöinti puolestaan voi sytyttää kytkimessä olevan rasvan palamaan. Palo roihahtaa nopeasti kohti kaapistoja ja kattoa, jolloin asunto saattaa palaa asuinkelvottomaksi. Liesituulettimen ja poistohormin takia veto-olosuhteet ovat tulen leviämiselle valitettavan suotuisat.
Viallinen liesituuletin on aina vakavasti otettava riski
Tulipaloriski koskee liesituulettimia, joissa on mekaaninen liukukytkin. Tämän tyyppisiä liesituulettimia asennettiin paljon 1980-2000-luvuilla, ja niitä saattaa olla suomalaiskodeissa jopa kymmeniä tuhansia. Ongelmista on havaintoja myös 2010-luvulla käyttöön otetuista ja melko uusista laitteista.
Liukukytkimellä varustettu liesituuletin ei itsessään ole vaarallinen. Tulipalon riski on olemassa silloin, jos liesituuletin ei toimi normaaliin tapaan: se ei esimerkiksi toimi jollakin tietyllä nopeudella, liukukytkin on jäykkä tai liian löysä, laite käynnistyy itsestään tai ei sammu, vaikka sen kytkee pois käytöstä.
Kaikkien laitteiden ja kytkimien toimintaa kannattaa tarkkailla aina käytettäessä. Jos havaitsee laitteiden toiminnoissa poikkeavuutta, kannattaa ne ottaa pois käytöstä. Laiteet kaipaavat virheellisesti toimiessaan vähintään asiantuntijan huollon ja tarkastuksen. Vanhimmat laitteet kannattaa viimeistään tässä vaiheessa vaihtaa uusiin.
Liesituuletinpalojen sammuttaminen vaikeaa
Viime aikoina liesituuletinpalot ovat jälleen olleet yleinen uutinen eri puolella Suomea. Tyypillisessä tilanteessa asukas on ruokaa laittaessaan havainnut palon, mutta ei ole kyennyt sammuttamaan nopeasti edennyttä roihahdusta.
– Viimeksi tammikuun alussa rivitaloasunto paloi asuinkelvottomaksi Haminassa, kun tuli levisi liesituulettimesta kohti kattoa. Tuli olisi myös voinut helposti aiheuttaa isoja vahinkoja koko taloon, jos se olisi päässyt leviämään ullakkotiloja pitkin. Viime syksynä taas toistakymmentä vuodepotilasta evakuoitiin Koskelan sairaala-alueella Helsingissä palvelutalossa liesituulettimesta syttyneen tulipalon takia. Syksyllä liesituuletin paloi myös muun muassa Tampereella, Heinolassa, Ilmajoella ja Kouvolassa, kertoo vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä.
– Tuhoisaa jälkeä syntyy erityisesti siksi, että palo voi näyttää aluksi vaarattomalta, kun laite palaa sisältä ja savukaasut ohjautuvat hormiin. Vioittunut kytkin ei esimerkiksi paljasta itseään menemällä oikosulkuun ja polttamalla sulaketta. Vaaran ennakointi, viallisen tuulettimen vaihtaminen uuteen ja suodattimien säännöllinen puhdistaminen ovat ainoita tapoja ehkäistä liesituuletinpaloja, jatkaa Koskela.
Näin kokkaat turvallisesti:
– Hälytyskellojen pitää soida, jos mekaanisella liukukytkimellä varustettu liesituuletin ei esimerkiksi toimi jollakin tietyllä nopeudella tai se käynnistyy itsestään.
– Vaihda viallinen liesituuletin heti uuteen. Rikkinäisiä kytkimiä ei ole mahdollista huoltaa tai korjata.
– Puhdista liesituulettimen suodattimet säännöllisesti. Tällöin liedeltä nousevat höyryt ja rasva ohjautuvat paremmin hormiin liesituulettimen kytkimen sijasta.
– Älä jätä ruokaa kypsymään liedelle tai uuniin ilman valvontaa.
– Pidä lieden ympäristö tyhjänä kaikesta helposti syttyvästä tavarasta.
– Huolehdi, että kotisi palovaroittimet ovat kunnossa ja niitä on yksi jokaista 60 neliötä kohti.
– Varmista, että kodissa on tulipalon varalle vähintään sammutuspeite, käsisammutin ja palovaroitin. Lisäksi liesivahti tai -hälytin ovat suositeltavia, vaikka ne eivät liesituuletinpaloa estäkään.
– Jos tulipalo on jo roihahtanut, älä ryhdy urotekoihin. Pelasta itsesi ja muut kotona olijat ja hälytä apua.
Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Shutterstock
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Energiajärjestelmässä merkittävä käänne
Vahvistettujen tilastojen mukaan viime vuosi merkitsi käännettä sähkön ja lämmöntuotannon suhteessa. Sähkön tuottaminen lämmöntuotannon yhteydessä (CHP) väheni viidenneksellä. Samalla polttoon perustumaton lämmöntuotanto, jossa hyödynnetään...
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Asumisen energiankäytöstä löytyy säästökohteita
Asuminen vie energiaa. Kotitalouden hiilijalanjäljestä noin kolmannes tulee asumisen energiakulutuksesta. Energiansäästöllä vähennät asumisen ympäristövaikutuksia ja säästät. Samalla kannattaa panostaa myös uusien energiamuotojen hyödyntämi...
Kaukolämmön merkitys on noussut
Kaukolämpö on ollut jo vuosia maamme merkityksellisin lämmitysmuoto. Sen merkitys on vain kasvanut energiamurroksen myötä. Kaukolämpö jatkaa uudistuen maamme suurimpana lämmitysmuotona tarjoten asiakkaille mukavuutta, varmuutta ja vakautta.