Turvallisesti sähkömarkkinoilla

Turvallisesti sähkömarkkinoilla

07.12.2021

Suomalaisilla sähkömarkkinoilla otetaan helmikuussa 2022 käyttöön vähittäismarkkinoiden tiedonvaihtojärjestelmä, datahub. Järjestelmään tallennetaan sähköä ostavan kuluttajan ja sähkön käyttöpaikan tiedot. Uudistuksen jälkeen sähkön käyttöön liittyvät ydintiedot ovat yhdessä paikassa turvallisesti ja varmasti.

Uuteen tiedonvälitysjärjestelmään tallennetaan noin 3,7 miljoonan sähkönkäyttöpaikan sähkösopimusten sekä asiakkaiden tiedot. Uudistus nopeuttaa ja selkeyttää myynti- ja verkkoyhtiöiden välistä tiedonvaihtoa esimerkiksi sähkönmyyjän vaihtuessa. Erilaiset sähkönkäyttöön liittyvät ydintiedot löytyvät tulevaisuudessa yhdestä paikasta. 

Sähkönkäyttöpaikka on esimerkiksi koti, loma-asunto, yritys, toimisto tai vaikka urheilukenttä. Nyt jokaisesta paikasta löytyy tietoja, kuten sähkönkäyttöpaikan haltijan tai omistajan yhteystiedot sekä kulutustietoja sekä verkkopalveluyhtiön että sähkönmyyjän järjestelmistä. Tieto vaihtuu nyt eri yritysten järjestelmien välillä, mutta jatkossa ne löytyvät keskitetysti samasta paikasta.

Tällä on suuri merkitys, kun esimerkiksi sähkönmyyjää vaihdetaan meillä vuosittain noin 400 000 kertaa. Järjestelmä palvelee jokaista sähkönkäyttäjää ja takaa tietojen saannin myös erikoistilanteissa, kuten esimerkiksi joulukuun 2021 alussa, kun sähköä myynyt Energia 247 Oy kertoi lopettavansa toimintansa. Tällaisessa tilanteessa jokaisen yhtiöltä sähköä ostaneen tulee tehdä sopimus uuden sähkönmyyjän kanssa ja uusi järjestelmä helpottaa ja nopeuttaa tietojen saantia.

Koska tällaisessa tilanteessa asiakkaiden sähkönmyyntisopimukset päättyvät myyjästä johtuvasta syystä, huolehtivat verkkopalveluyhtiöt sähköntoimituksen jatkumisesta väliaikaisesti. 

 

Tärkeää, tarkasta yhteystietosi

On ensiarvoisen tärkeää, että verkkopalveluyhtiöltä löytyvät ajantasaiset yhteystiedot jokaisesta sähkönkäyttöpaikasta. Yhteystietoihin kannattaa päivittää myös puhelinnumero ja sähköpostiosoite laskutusosoitteen lisäksi. Näin jokainen asiakas on tavoitettavissa nopeasti kaikissa tilanteissa.

Voimassa olevat osoitetiedot päivitetään alkuvuonna uuteen tiedonvälitysjärjestelmään. Nyt on aika varmistaa voimassa olevat osoitetiedot oman verkkopalveluyhtiön tiedostoihin. 

Edelleen on useita kohteita ja asiakkaita, joista ei esimeriksi löydy kohteen haltijan puhelinnumeroa tai sähköpostia. Nämä tiedot kannattaa lisätä omiin tietoihin. Osoitteita ei käytetä myyntiin tai muuhun markkinointiin. Järjestelmät ovat rakennettu tietoturvallisesti ja vastuullisesti. Tiedot ovat turvassa yrityskohtaisissa järjestelmissä ja jatkossa uudessa datahubissa.

 

Järjestelmä helpottaa jokaisen toimintaa

Keskitetyn tiedonvaihtojärjestelmän tietoja tulee käyttämään noin sata sähkönmyyjää ja yli 80 sähkönsiirrosta vastaavaa verkkopalveluyhtiötä. Tietojen keskittäminen toimijoiden järjestelmistä datahubiin parantaa myös kaikkien sähkönkäyttäjien saamaa palvelua.

Sähkösopimuksiin, sähkönkäyttöpaikkaan ja sen kulutukseen liittyvät tiedot ovat entistä nopeammin eri toimijoiden saatavilla ja se näkyy entistä nopeampana ja sujuvampana asiakaspalveluna. Esimerkiksi sähkönmyyjän vaihtaminen tulee olemaan entistä nopeampaa.

Yhteinen järjestelmä mahdollistaa myös uudenlaisten sovellusten kehittämisen sähkönkäyttäjien hyödyksi, esimerkiksi energiansäästöön tai kulutuksen seurantaan.

 

Muista turvallisuus sähköisissä kanavissa

Verkossa on esiintynyt jälleen viime aikoina monia huijausyrityksiä. Alla ohjeita, miten vältät huijausyritykset. Turvallisinta on mennä aina suoraan palveluntarjoajan sivustolle kirjoittamalla osoite sivuston hakukenttään, ei esimerkiksi hakukoneen ruutuun. Lue lisää alta ja varo, varmista ja varoita! 

Varo
• Tekstiviestissä tai sähköpostiviestissä tulevia linkkejä.
• IT-tuen nimissä tulevia odottamattomia puheluita.
• Pankin, poliisin tai muun viranomaisen nimissä tulevia odottamattomia puheluita.
• Hakukoneen ehdottamia linkkejä pankkien ja muiden yhtiöiden tai viranomaisten sivuille.
• Nettisivuilta ponnahtavia yllätysvoittoja tai arvontoja.

Varmista
• Keneltä viesti tai puhelu tuli. Pankit ja viranomaiset soittavat erittäin harvoin odottamatta. Varmista, onko saamasi puhelu varmasti taholta, jonka nimissä soittaja esittäytyy.
• Että kirjaudut verkkopankkiin tai muun organisaation ja viranomaisen palveluun aina oikean verkkosivun kautta. Varmin tapa päästä oikealle sivulle on kirjoittaa verkkoselaimen osoitekenttään yrityksen tai viranomaisen suora osoite (esimerkiksi organisaatio123.fi/com). Voit tallentaa osoitteen kirjanmerkiksi. Älä kirjoita osoitetta hakukoneen, kuten esimerkiksi Googlen hakukenttään.

Varoita
• Pankkiasi, jos olet menettänyt rahaa tai huomaat antaneesi henkilökohtaisia tietojasi huijareille. Ole heti yhteydessä pankkiisi ja kerro mitä on tapahtunut, että he voivat yrittää estää tunnustesi väärinkäytön.
• Sitä yritystä tai viranomaista, jonka nimissä huijari on lähestynyt sinua.
• Läheisiäsi, jotta he osaavat varoa huijauksia.
• Muita tekemällä rikosilmoitus Poliisille.

Lisätietoja eri huijaustyyleistä, kampanjamateriaaleja sekä linkkejä aikaisempiin ohjeisiin ja tutkimuksiin löytyy liitteestä ja osoitteesta huijausinfo.fi

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #lämmitys  

Kaukolämmön päästöt romahtivat

Kaukolämmön sähköistyminen ja muut investoinnit ovat romahduttaneet lämmöntuotannon päästöt ja polttamalla tuotetun lämpöenergian osuus on kääntynyt laskuun. Kaukolämmön puhdistuminen jatkuu, esimerkiksi kivihiilen käyttö putoaa nollaan par...

#kaukolämpö #lämpö  

Bioenergian kasvutarve vähenee kaukolämmön sähköistyessä

Keskustelu metsäperäisen biomassan käytöstä sähkön ja etenkin lämmöntuotannossa nostaa aina välillä päätään. On jopa epäilty metsäteollisuuden jalostettavaksi sopivan runkopuun palavan energialaitosten pesissä. Tässä ei ole kuitenkaan syytä...

#kaukolämpö #lämpö  

Kaukolämmön sähköistyminen tasaa sähkönkäytön vaihteluita

Lämpötilojen lasku lokakuussa näkyy sähkönkäytön lisääntymisenä. Osa sähköstä menee sähköistyvään kaukolämmöntuotantoon. Sähkötilastoja tulkitsevat ammattilaiset eivät ole löytäneet muuta syytä lokakuiselle sähkönkäytön kasvulle.