Ukkosella soivat lumen ja jään laulut

Ukkosella soivat lumen ja jään laulut

25.05.2021

Taivaan sähköpurkaukset tekevät tuhoa, mutta synnyttävät myös uutta elämää. Voi jopa olla, että saamme kiittää kaikesta ukkosta.

Kun hellepäivänä jyrisee, niin syyllisiin kuuluvat muun muassa yläilmojen lumi ja jää.

Ilmatieteen laitoksen ukkostutkija Antti Mäkelä kertoo, että ukkonen syntyy, kun pilvihiukkaset eli pienet lumirakeet ja jääkiteet hankautuvat voimakkaasti toisiaan vasten ja synnyttävät hankaussähköä.

– Törmäyksiä tapahtuu nousuvirtauksessa, kun kostea ilma liikkuu nopeasti ylöspäin ja tiivistyy pilveksi. Kun varausta on liikaa, tapahtuu läpilyönti. Sähkö purkautuu tällöin eristeensä eli ilmakehän läpi ja iskee maahan.

Ukkoseen tarvitaan riittävästi lämpöä, kosteutta sekä epätasainen lämpöjakauma ilmakehän ala- ja yläosien välillä.

– Kun aurinko lämmittää voimakkaasti maanpintaa, niin kuuma ja kostea ilma alkaa nousta siitä ylöspäin – vähän samaan tapaan kuin vesikattilan pohjalta alkaa kohota kuplavanoja ennen kiehumista.

Suomessa varsinainen ukkoskausi kestää toukokuusta syyskuuhun. Mutta ukkosia voi esiintyä sopivissa olosuhteissa talvellakin.

 

Vanha laskusääntö pitää kutinsa

Yksittäisessä salamassa voi olla jopa 100 000 ampeerin virta. Sähkövirran suuruudesta antaa osviittaa se, että kotitalouksissa käytetään tavallisesti 16 ampeerin sulakkeita.

Yksittäisen voimakkaan ukkosen aikana neliökilometrin alueelle voi iskeä useampikin salama.

Tyypillisenä ukkospäivänä Suomessa voidaan laskea vaikkapa 10 000 salamaa. Suomen ennätys, 40 000 salamaa, tehtiin 29.6.1988.

Salamakanava – ohut väylä, jota pitkin salama lyö maahan – voi olla jopa kymmenen kilometriä pitkä.

– Ukkosen jyrinä syntyy siitä, kun salama kuumentaa ympärillään olevan ilman, joka laajenee nopeasti. Tällöin syntyy ensin iskuaalto ja tämän jälkeen ääniaalto.

Valo kulkee ääntä nopeammin, eli ensin näkyy salama ja ääni kuuluu vasta viiveellä. Tämän perusteella voidaan laskea, kuinka lähelle salama on iskenyt.

– Mikäli välähdyksen ja jyrinän välillä on kolme sekuntia, niin etäisyys on yksi kilometri. Jos aika on kuusi sekuntia, etäisyys on kaksi kilometriä.

 

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia on hankala arvioida

Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä. Sen vaikutusta ukkosten esiintymiseen on kuitenkin hankala arvioida.

– Koska ukkoseen vaaditaan monta erillistä tekijää, niin nykytiedon valossa näyttää siltä, että ainakaan lähivuosikymmeninä ukonilmat eivät tule Suomessa merkittävästi lisääntymään.

Toisaalta helteisten jaksojen on arvioitu kuitenkin yleistyvän. Sen pitäisi sinänsä kasvattaa myös voimakkaiden ukkosten määrää.

Koska ukkosta ei siis synny ilman riittävää kosteutta, niin Saharassa ei salamoi.

– Tropiikin sademetsissä voi sen sijaan ukkostaa joka päivä.

 

Oliko alussa synkkä ja myrskyinen yö?

Mahtavaan luonnonnäytelmäämme on kuulunut ehkä myös jännittävä esinäytös.

Voi olla, että saamme kiittää kaikesta ukkosta. Suositun tieteellisen teorian mukaan elämää alkoi nimittäin kehittyä maapallolle salamoiden ansiosta.

– Telluksemme alkulimassa oli alun perin vain epäorgaanisia aineita. Teorian mukaan salamat toivat limaan ulkopuolista energiaa, jonka ansiosta molekyylit alkoivat kehittyä monimutkaisemmiksi. Tällöin syntyi myös elämälle välttämättömiä aminohappoja.

Joka tapauksessa salamat ovat ainakin osaltaan ohjailleet ja rytmittäneet elämää planeetallamme. Ukkosella on tärkeä rooli myös elämän monimuotoisuuden lisääjänä.

– Ukkonen synnyttää metsäpaloja, joista monet eliölajit ovat riippuvaisia. Metsäpalon jälkeen maastoon tulee taas aivan uusia kasveja, eläimiä ja uusi metsä alkaa kasvaa.

 

Ukkoselta kannattaa suojautua

Ukonilmaa kannattaa vetäytyä seuraamaan turvalliseen paikkaan, sisätiloihin tai vaikkapa autoon. Jos tämä ei ole mahdollista, lähtökohdaksi kannattaa ottaa, että ei itse erotu ukkoselle ympäristöstä.

– Salama iskee usein kohteeseen, joka erottuu maastosta selvästi, on vaikkapa ympäristöä korkeampi. Puun alle ei siis kannata mennä. Ukonilmalla ei ole myöskään järkevää mennä uimaan.

Myös kalastaminen kannattaa keskeyttää ja laskea korkeat onkivavat suosiolla maahan.

Vanha uskomus siitä, että kumisaappaat ehkäisisivät salaman iskulta ei pidä paikkaansa.

Se kuuluu samaan kategoriaan perinnetiedon kanssa, jonka mukaan ukkosen sytyttämän tulipalon voi sammuttaa vain rintamaidon avulla.

 

Ukko ylijumala ja hänen kumppaninsa

Vanhat mytologiat selittävät ukkosen synnyn omalla tavallaan.

Ukko eli Ukko Ylijumala oli suomalaisten ja karjalaisten muinainen sään, sadon ja ukkosen jumala. Kun kaveri kiukustui tai halusi rangaista ihmisiä hän teki sen salamoiden avulla, suopeuttaan hän osoitti lähettämällä maan päälle peltojen tarvitseman sateen. Käytännössä Ukko iski salamoita ainakin vasaran, kirveen ja miekan avulla; rajun ukonilman syntyyn saatettiin tarvita myös hurjaa ajoa vaunuilla taivaan poikki. Onpa ukonilmaa selitetty myös esimerkiksi Ukon intiimillä yhteiselolla naispuolisen jumaluuden kanssa.

Ukon tapaisia hahmoja löytyy myös monista muista maista ja kulttuureista. Viikinkien Thor surmasi vasarallaan jättiläisiä ja käytti asettaan myös salamoiden ja ukkosmyrskyjen luomiseen. Thor on antanut nimensä torsdagille eli torstaille. Jos siis torstaipäivänä ukkostaa, siinä on aivan oma hohtonsa!

Tunnettuja ukkoseen ja muihinkin taivaan ilmiöihin liittyviä jumaluuksia ovat myös esimerkiksi kreikkalainen Zeus sekä roomalainen Juppiter.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö  

Varmista talotekniikan säädöt

Lämpimästä syksystä huolimatta ovat talvi ja pakkaskelit pian täällä. Kodin lämmitys vie ison osan käyttämästämme energiasta ja on merkittävä kuluerä jokaiselle. Nyt viimeistään on aika tarkastaa kodin, taloyhtiön ja toimitilojen taloteknis...

#lämpö #sähkö  

Energiajärjestelmässä merkittävä käänne

Vahvistettujen tilastojen mukaan viime vuosi merkitsi käännettä sähkön ja lämmöntuotannon suhteessa. Sähkön tuottaminen lämmöntuotannon yhteydessä (CHP) väheni viidenneksellä. Samalla polttoon perustumaton lämmöntuotanto, jossa hyödynnetään...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Asumisen energiankäytöstä löytyy säästökohteita

Asuminen vie energiaa. Kotitalouden hiilijalanjäljestä noin kolmannes tulee asumisen energiakulutuksesta. Energiansäästöllä vähennät asumisen ympäristövaikutuksia ja säästät. Samalla kannattaa panostaa myös uusien energiamuotojen hyödyntämi...