Valitse turvallinen jatkojohto ja käytä sitä oikein

Valitse turvallinen jatkojohto ja käytä sitä oikein

05.02.2021

Pakkanen paukkuu haastaen ulkona käytettävien sähkölaitteiden toimivuuden ja kestävyyden. Monilla on esimerkiksi suositusten vastaisesti käytössä jatkojohto autojen moottorien ja sisätilan lämmittämisen yhteydessä sekä erilaisten laitteiden lataamisessa.

Auton lämmittimen liitäntäjohdolle on asetettu tiukemmat vaatimukset kylmissä olosuhteissa, kuin muille ulkokäyttöön tarkoitetuille jatkojohdoille. Auton lämmittimen liitäntäjohdon on kestettävä -40 asteen pakkasta, mutta jatkojohdoilla ei ole tällaisia vaatimuksia. Myös esimerkiksi ulkomaisista verkkokaupoista tilattujen johtojen pakkasenkestosta ei ole mitään takuita.

Vastaava vaatimus on olemassa myös sähköautojen latausjohdoille, joskin niitä koskevan standardin vaatimus on vain -35 astetta, kaikkien ulkona käytettävien johtojen tapaan. Latausjohdoissakin on näkynyt Suomen olosuhteiden kannalta puutteellisia tuotteita, joita on hankittu esimerkiksi ulkomaisista nettikaupoista.

Pahimmillaan jopa maahantuodun auton alkuperäisen laturin johdossa on havaittu puutteita.

 

Jatkojohdot ulkona

On tärkeää tietää, ettei jatkojohtoja pidä käyttää autolämmityksessä eikä niitä saa käyttää myöskään sähköautojen latauksessa. Jatkojohtojen käyttöön liittyy suuri riski, että ne jäävät jännitteisinä lojumaan lumihankeen alueelle, jossa vaaroja tuntemattomat, esimerkiksi lapset ja lemmikit, voivat päätyä kosketuksiin johtojen kanssa.

Riskejä kasvattaa se, ettei valittu jatkojohto ole välttämättä soveltuva ympäröiviin olosuhteisiin. Sähköautojen latauksessa jatkojohdot muodostavat merkittävän heikon lenkin pitkäaikaisessa kuormituksessa ja voivat aiheuttaa myös palovaaraa.

Ulkokäyttöön tarkoitetun jatkojohdon on oltava roiskevedenpitävä. Ulkokäyttöön tarkoitetun sähköjohdon kotelointiluokitus on oltava IP44. Sisäkäyttöön tarkoitetut jatkojohdot ovat ainoastaan kosketussuojattuja. Sisäkäyttöön tarkoitettujen johtojen luokitus on IP20 ja ne eivät kestä pakkasta ja varsinkaan pakkasessa taivuttelua.

Kuluttajan kannattaa olla kaupassa tarkkana ja varmistaa myyjältä, missä olosuhteissa jatkojohto on tarkoitettu käytettäväksi.

Se, millaista jatkojohtoa ulkona käyttää, ei ole yhdentekevää. Sisätiloihin tarkoitetut jatkojohdot ja kaapelit on yleensä valmistettu pvc-muovista, joka ei kestä auringonvaloa eikä alhaisia lämpötiloja. Sisätiloihin tarkoitettua jatkojohtoa ei myöskään ole yleensä suojattu kosteudelta, sanoo SGS Fimkon myyntijohtaja Mika Koivunen.

 


Pakkastestissä murtuneita kaapeleita.
 

Johdot ja kaapelit Suomen olosuhteisiin testattuna

Ulkona, piha-alueilla, parvekkeilla ja terasseilla käytettäviin sähkölaitteisiin on valittava tähän käyttöön soveltuva kumikaapeli. Sen tunnistaa kaapeliin tehdyistä merkinnöistä. Kaapeli, joka on merkitty koodilla H05RN-F tai H07RN-F, soveltuu rakenteeltaan ja materiaaleiltaan jatkuvaan ulkokäyttöön. Myös kaapeli, jossa on koodi H05RR-F, soveltuu ulkokäyttöön.

Kaikki ulkokäyttöön tarkoitetut kumikaapelit eivät täytä ulkokäytön vaatimuksia. Monet markkinoilla olevat halpatuontikaapelit halkeilevat, kun mittari näyttää miinusta, paljastaen pahimmassa tapauksessa kupariset johtimet alttiiksi kosketukselle. Kun tällainen kaapeli on kytkettynä sähköverkkoon, johtimien koskettaminen on hengenvaarallista.

Ulkokäyttöön tarkoitettujen kumikaapeleiden on kestettävä hyisissä, -35 asteen pakkasolosuhteissa suoritettu taivutustesti. Testissä ei saa syntyä halkeamia vaippaan eikä eristeeseen. Lisäksi kaapelin vaipan täytyy läpäistä pakkaslukemissa suoritettu iskutesti.

 

Turvallisuus on tärkeintä sähkön käytössä

Sähkön vaarallisuutta ei pidä vähätellä. Sähkö- ja sähkötyöturvallisuudesta säädetään lailla, koska käyttöturvallisuuteen on suhtauduttava sen vaatimalla vakavuudella.

Sähköasennustyöt ovat luvanvaraisia töitä. Asennukset tulee teettää oikeudet omaavilla ammattilaisilla. Kuluttajan onkin parasta luottaa myös kaapelien hankinnassa ammattilaisiin, jotka osaavat valita FI-merkityt tai muuten vaatimukset täyttävät tuotteet, opastaa Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.

 

Hyvä muistaa jatkojohtoja hankittaessa ja käytettäessä

Älä käytä jatkojohtoa autoa lämmitettäessä tai ladattaessa.
Valitse jatkojohto käyttötarkoituksen mukaan.
Älä käytä sisäkäyttöön tarkoitettua johtoa ulkona.
Jos havaitset selkeitä murtumia johdoissa, lopeta niiden käyttö, tarkista / tarkistusta johdon soveltuvuus ulkokäyttöön ja korjauta tarvittaessa johto.
Varmista, että käyttämäsi johto on asianmukaisesti testattu ja turvallinen. FI-merkitty johto on testattu Suomen olosuhteisiin sopivaksi.
Oikeudet omaavien sähköasennusyritysten yhteystiedot saa www.loydasahkomies.fi hakupalvelusta

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: SGS Fimko


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#astettaalemmas #energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #lämpö #sähköpula  

Taloyhtiössäkin kannattaa varautua

Myös taloyhtiöissä kannattaa varautua niin sähkön-, veden- kuin lämmönjakelun häiriöihin. Varautuminen on hyvä ulottaa myös taloustilanteen tiukkenemiseen inflaation nostaessa kustannuksia. Häiriöitä ja kustannusten nousua voi taklata karsi...

#astettaalemmas #energiavinkki #kotona #lämmitys #lämpö  

Toimiva lämmitysjärjestelmä on energiatehokkuuden perusta

Viilenevät illat ja yöt laittavat monet miettimään lämmitystä ja sen päälle kytkemistä. Toimiva ja helposti säädettävä lämmitysjärjestelmä on perusta energiatehokkuudelle ja viimeistään nyt kannattaa tarkastaa lämmittimien ja termostaattien...

#energiatehokkuus #kotona #lämpö  

Kaukolämmityksen energiatehokkuuden parantamiseen tukea

Valtioneuvosto on kesän aikana viemässä eteenpäin uutta asetusta, jolla pyritään lämmityksen energiatehokkuuden parantamiseen. Ilahduttavaa asetusluonnoksessa on, että osana laitteistojen uusimista tuettaisiin myös lämmitysjärjestelmän tasa...