Hyödynnä sähkö- ja lämpökorjauksien vähennykset

Hyödynnä sähkö- ja lämpökorjauksien vähennykset

21.01.2022

Kiinteistöjen ja huoneistojen korjauksien ja huollon työkustannuksia, esimerkiksi sähkölaitteistojen asennuksen kustannuksia, voi tänä vuonna vähentää 40 prosentin osuudelta laskun työosuudesta. Öljylämmitysjärjestelmän vaihtamisen yhteydessä saa nyt tavallista suuremman vähennysoikeuden.

Huollossa ja korjauksessa vähennyksen maksimisumma on 2 250 euroa henkilöä kohden ja omavastuu 100 euroa. Puolisot saavat kotitalousvähennystä yhteensä 4 500 euroa. Vähennys tehdään ansiotulojen veroista. Etu on koko vähennyssumman suuruinen.

 

Lämmitysjärjestelmää vaihdettaessa suurempi vähennysoikeus

Verottaja kannustaa kotitalouksia vaihtamaan fossiilista polttoainetta käyttävät lämmitysjärjestelmät vihreämpiin vaihtoehtoihin. Öljylämmityksestä luopumisesta aiheutuvista työkuluista palkitaan kotitalousvähennyksellä, jonka maksimimäärä on 3 500 euroa henkilöä kohden. Omavastuu on tässäkin 100 euroa vuodessa, mutta kustannuksia voi vähentää 60 prosenttia työn osuudesta. Vähennettävät työt on ostettava yritykseltä.

Sekä kauko- että sähkölämmöstä löytyy varteenotettavia vaihtoehtoja, kun haluaa mukavuutta, varmuutta ja helppoutta. Kaukolämpöyhtiöt tarjoavat varmaa ja tehokasta lämpöpalvelua kaikkiin kohteisiin verkoston alueella. Kannattaa tiedustella mahdollisuuksia paikalliselta lämpöyhtiöltä.

Kaukolämmön tuotanto on jo nyt, valtaosassa paikkakuntia ympäristöystävällistä ja lämpöyhtiöt kehittävät jatkuvasti uusia päästöttömiä lämmöntuotantotapoja. Muutosten yhteydessä on hyvä panostaa oman talon energiatehokkuuteen. Lämmittäminen ei ole millään tuotantomuodolla ekologista, jos talotekniikka ja rakenteet eivät ole kunnossa.

Kannattaa myös tarkastaa, tarjoaako valtio kotitalousvähennyksen lisäksi muuta tukea lämmitys- ja energiaremontteihin.

 


Ammattilainen on hyvä kutsua tarkistamaan sähköistykset, varsinkin jos asunnossa on havaittu vikaoireilua.

 

Panosta asumisen mukavuuteen

Sähköistyksien kohentaminen on samalla investointia elämän laatuun, sillä toimivassa kodissa on ilo asua. Uudistettu sähköistys ja automaatio voi parantaa myös energiatehokkuutta. Esimerkiksi oma sähköntuotanto aurinkopaneeleilla kasvaa jatkuvasti. Paneelien asennuttaminen on kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvaa työtä! Aurinkopaneelien asennuksesta kannattaa olla yhteydessä omaan sähköyhtiöön.

Tärkeintä sähköistyksessä on sähköturvallisuus. Sähkön käytön on oltava aina olosuhteista riippumatta turvallista niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL muistuttaa, että sähkötyöt eivät ole jokamiehen oikeus.

 

Omistaja vastaa sähköturvallisuudesta

– Omistaja vastaa sähköistyksen turvallisuudesta. Kun kiinteistöä tai huoneistoa ollaan myymässä tai ostamassa, kannattaa varmistaa sähköistyksen turvallisuus ja teettää kuntokartoitus. Sähköistyksen ongelmat ja viat eivät välttämättä näy päällepäin, mutta ammattilaisen tekemä perusteellinen tarkastus voi paljastaa piileviäkin vaaranpaikkoja.

Vaaranpaikkoja on voinut syntyä vuosien myötä esimerkiksi liitosten löystymisestä, kun kasvanut laitteiden määrä lämmittää johtoja ja liitoksia, sanoo tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.

Sähköasennusalan ammattilaisten yhteystiedot ovat kätevästi löydettävissä STULin ylläpitämästä Löydä sähkömies -palvelusta osoitteessa www.loydasahkomies.fi. Portaalista voi hakea sähköurakoitsijaa kartalta, maakuntavalikosta tai esimerkiksi postinumerolla omalta tai lähialueelta.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Anne Yrjänä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #lämpö  

Kaukolämmön kysyntä nousussa: Nyt kannattaa hyödyntää investointiavustukset

Energiakriisi on nostanut kaukolämmön kysyntää. Kysyntä on noussut selvimmin öljylämmityksestä kaukolämpöön siirtyvien omakotitalojen kohdalla. Lämmitysmuotoa vaihtaville on tarjolla myös tukea. Myös lämmönjakokeskusta vaihtaville on tarjol...

#energiavinkki #kotona #lämpö  

Kesällä ei kannata lämmittää turhaan

Lämpötilat ovat kohoamassa ja lämmityksen tarve vähenee. Kesällä lämmitysjärjestelmän voi jopa sulkea. Kannattaa myös tarkastaa mahdollisten jäähdytyslaitteiden asetukset ja kunto, jotta viileää saadaan mahdollisimman energiatehokkaasti.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö  

Keväälläkin kannattaa kiinnittää huomiota lämmitykseen

Talven lämmityskausi on loppupuolella. Lämmitystä ei kuitenkaan kannata unohtaa, vaikka auringonsäteet lämmittävät jo ilmaa. Nyt kannattaa huolehtia ilmastoinnin ja lämmityksen säädöistä sekä miettiä mahdollisia huoltotarpeita ennen seuraav...