Ovatko vanhat valosarjat kunnossa?

Ovatko vanhat valosarjat kunnossa?

14.12.2021

Vanhojen valosarjojen kunto on hyvä tarkastaa aina ennen niiden käyttöönottoa. Tarkastaminen kannattaa tehdä jo nyt, jos aikoo sarjoja käyttää tulevana jouluna. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on koonnut turvallisuus- ja hankintaohjeet valosarjojen käyttöön.

Valosarjoja varastoidaan usein pölyisissä, kosteissa ja kylmissä olosuhteissa. Valot on voitu purkaa kovakouraisesti ja sulloa kasaan varastoinnin ajaksi. Kun otat valot uudelleen käyttöön, tarkista niiden kunto silmämääräisesti. 

Jos käsittelet valoja hyvin kylmissä olosuhteissa, varo taivuttelemasta johtoja liikaa, etteivät johtoja suojaavat eristeet vahingoitu. Rikkinäisiä valosarjoja ei tule käyttää, eikä niitä pidä yrittää korjata. 

Rikkinäiset valosarjat toimitetaan kierrätykseen SER-jätteen kierrätyspisteisiin. Kodin jäteastiaan niitä ei saa laittaa. 
 

Varmista ennen käyttöönottoa

Kun valot otetaan varastosta käyttöön, on varmistettava, etteivät valosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. Valosarjat ja muuntajat pysyvät järjestyksessä ja kunnossa, kun ne säilytetään alkuperäisissä pakkauksissaan. 

Vanhat valot eivät välttämättä sovellu märkään talvisäähän eikä niitä ole suunniteltu uusimpien turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos vanhojen valojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, ne on syytä korvata uusilla, turvallisemmilla valoilla.


Valoja hankkiessa huomioitavaa

Valosarjat toimivat joko suoraan verkkojännitteellä, 230 V tai muuntajan kautta, esimerkiksi 12 V pienoisjännitteellä. Muuntajalla toimivat valot ovat lähtökohtaisesti turvallisempia, koska niissä sähköiskun vaara on pienempi. 

Käytä ulkona vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja. Ulkokäyttöön soveltuvien valojen on oltava vähintään sateenpitäviä, IPx3. IP-luokituksessa jälkimmäinen numero ilmaisee suojaustasoa vedeltä. Mitä suurempi numero, sitä parempi suojaustaso. 

Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valosarjojen suojausluokka on IP44. Kuiviin sisätiloihin tarkoitetuissa valosarjoissa ja muuntajissa käytetään IP20-merkintää. 

Jos valosarjassa ei ole IP-luokituksen merkintää, on valo tarkoitettu käytettäväksi kuivissa sisätiloissa. 

Vain sisäkäyttöön merkittyjä valosarjoja ei saa käyttää ulkona. Lisäksi valoissa on oltava CE-merkintä ja tiedot maahantuojasta yhteystietoineen. Aiemmin valosarjoissa loistivat hehkulamput. Nykyään LED-valosarjat ovat vallitsevin tyyppi.

LED-valoilla on monia hyviä ominaisuuksia:
• toimivat pienoisjännitteellä
• lämpenevät vähemmän ja vähentävät paloriskiä
• kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät kauemmin
• kestävät kovempaa käsittelyä, ei rikkoontuvaa lasia


Valosarjojen käyttö ulkona

Joskus valosarja on tarkoitettu ulkokäyttöön, mutta siihen kuuluva muuntaja on tarkoitettu sisäkäyttöön. Tällöin valosarjan johto pitää johtaa ulos esimerkiksi ikkunan kautta varoen samalla vahingoittamasta johtoa. 230 V jännitteellä toimivien valosarjojen johtoa ei pidä viedä ulos sisältä, vaan niitä varten on käytettävä ulkopistorasiaa. 

Vältä jatkojohtojen ja adapterien käyttöä. Ulkokäyttöön tarkoitetun jatkojohdon on myös oltava IP44-merkitty. Valkoiset PVC-muoviset jatkojohdot eivät kestä pakkasta eivätkä ole riittävän vedenpitäviä! Ulkovalojen kestävyyden ja turvallisuuden takia asennus on syytä purkaa heti, kun valoille ei ole enää tarvetta.

Muista:
• Noudata käyttöohjetta. Säilytä ohje myös vastaisuuden varalle.
• Tarkista valosarjan kunto ennen käyttöönottoa.
• Vaihda rikkinäinen lamppu ja varmista, että vaihdettava lamppu vastaa tyypiltään ja mitoitukseltaan (jännite ja teho) alkuperäistä.
• Kytke ulkovalo aina vikavirtasuojalla varmistettuun pistorasiaan. Vanhempiin suojaamattomiin pistorasioihin voi hankkia erillisen suojalaitteen.
• Varmista, että myös muuntaja on ulkokäyttöön tarkoitettu, jos aiot kytkeä muuntajan ulkopistorasiaan.
• Sammuta sisäkäytön valosarjat mennessäsi nukkumaan tai kun poistut asunnostasi pidemmäksi aikaa.
• Varmista, että kuumat lamput eivät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa.
• Säilytä valot alkuperäisissä pakkauksissaan. Vältä varastointia kosteissa ja käsittelyä kylmissä olosuhteissa.

Älä:
• käytä sisäkäyttöön tarkoitettuja valosarjoja/muuntajia ulkona.
• kytke toisiinsa kuulumattomia valosarjoja ja muuntajia yhteen.
• laita valosarjaan LED- ja hehkulamppuja sekaisin.
• kytke muuntajaan enempää valosarjoja kuin mitä käyttöohje kertoo.
• kytke sähköjä, kun valosarja on vielä paketissa.
• poista tai vaihda lamppua, kun valaisimeen on kytketty sähköt.
• ylikuormita jouluvalon muuntajaa, ja vältä jatkojohtojen ja adapterien käyttöä.
• anna lasten leikkiä valosarjoilla.
• käytä tai korjaa rikkinäistä valosarjaa.
 

Sähkötapaturman sattuessa

Katkaise virta ja irrota loukkaantunut vaarantamatta itseäsi tai muita. Etukäteen olisi hyvä selvittää asunnon sulaketaulun sijainti, jotta hätätilanteessa pystyy toimimaan ripeästi. Tarkista autettavan tila ja hälytä tarvittaessa apua. Anna tarvittaessa ensiapua.
 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Lehtikuva
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #lämpö  

Miksi kaukolämpövesi on vihreää?

Myrkynvihreä lämmin vesi kadulla tai maastossa voi herättää levottomuutta. Kyseessä on kuitenkin vaarattomilla väriaineilla käsitelty kaukolämpövesi. Villin näköisen värin tehtävänä on paljastaa kaukolämpöverkon vuotokohdat.

#kaukolämpö #lämmitys  

Kaukolämmön päästöt romahtivat

Kaukolämmön sähköistyminen ja muut investoinnit ovat romahduttaneet lämmöntuotannon päästöt ja polttamalla tuotetun lämpöenergian osuus on kääntynyt laskuun. Kaukolämmön puhdistuminen jatkuu, esimerkiksi kivihiilen käyttö putoaa nollaan par...

#kaukolämpö #lämpö  

Bioenergian kasvutarve vähenee kaukolämmön sähköistyessä

Keskustelu metsäperäisen biomassan käytöstä sähkön ja etenkin lämmöntuotannossa nostaa aina välillä päätään. On jopa epäilty metsäteollisuuden jalostettavaksi sopivan runkopuun palavan energialaitosten pesissä. Tässä ei ole kuitenkaan syytä...