Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

29.05.2024

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edelleen esiintyä. Siksi herkkä elektroniikka kannattaa suojata.

Sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet selvästi sähkökatkoja tai muita sähkönjakelun häiriöitä. Riski häiriöille on kuitenkin olemassa ja se on suurempi ilmajohtoverkon alueella. Maan sisään asennetun verkon alueella häiriöt ovat todella harvinaisia.

– Mahdolliset ukkoset ovat herättäneet huolta kodinkoneiden mahdollisista vaurioista ja ongelmista. Ukkonen ja salamaniskut voivat aiheuttaa haitallisia vaikutuksia kodinkoneisiin kuten televisioihin, tietokoneisiin, jääkaappeihin ja pesukoneisiin, painottaa valikoimapäällikkö Kimmo Aaltonen Euronicsiltä.

 

Näin suojaat kodinkoneet ukkoselta

Erilaiset jännitepiikit tai muut häiriöt voivat vahingoittaa elektronisten laitteiden herkkiä komponentteja. On tärkeää suojata kodinkoneet ukkosen aiheuttamilta vaurioilta.

Käytä kotona ja toimistossa ylijännitesuojia. Ylijännitesuojat voi asentaa kodin niihin pistorasioihin, joissa virtapiikeille herkimmät laitteet ovat. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi tietokoneet ja televisiot. Tietenkin myös uusimmat ja paljon herkkää elektroniikkaa sisältävät pesukoneet ja kylmälaitteet kuuluvat riskiryhmään. Saatavilla on erilaisia suojapistokkeita, jotka tarjoavat lisäsuojaa sähköisille laitteille.

Herkät laitteet voi myös irrottaa pistorasioista ukkosen lähestyessä ja estää näin mahdolliset vahingot kodintekniikalle.

Riskejä voi minimoida myös hankkimalla laadukkaita laitteita, joissa on sisäänrakennettuja suojamekanismeja esimerkiksi ukkosen aiheuttamia vaurioita vastaan.

 

Ennaltaehkäisy on avain suojauksessa

– Ennaltaehkäisy on aina avain kodinkoneiden suojaamisessa ukkosen aiheuttamia vaurioita vastaan, muistuttaa Euronicsin toimitusjohtaja Vesa Björklund ja kertoo kodinkoneliikkeiden varautuneen suojalaitteiden kysyntään.

Asianmukaisilla varotoimilla voi minimoida mahdolliset vauriot ja varmistaa kodinkoneiden turvallisen käytön.

 

Älä avaa sähkökatkon yllättäessä

Sähköverkkoinvestointien ansiosta sähkökatkot ovat vähentyneet selvästi ja myös katkojen pituudet pienentyneet.

Jos kuitenkin sähkökatko tulee, älä avaa pakastimen tai muun kylmälaitteen ovia katkon aikana. Laadukas pakastin säilyttää kylmyytensä pitkään katkon aikana, kunhan ovea ei avata ja päästetä lämmintä ilmaa sisään. Tarkista pakasteet vasta, kun sähköt ovat palautuneet ja kylmälaite taas tuottaa kylmää.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #lämmitys  

Kaukolämmön päästöt romahtivat

Kaukolämmön sähköistyminen ja muut investoinnit ovat romahduttaneet lämmöntuotannon päästöt ja polttamalla tuotetun lämpöenergian osuus on kääntynyt laskuun. Kaukolämmön puhdistuminen jatkuu, esimerkiksi kivihiilen käyttö putoaa nollaan par...

#kaukolämpö #lämpö  

Bioenergian kasvutarve vähenee kaukolämmön sähköistyessä

Keskustelu metsäperäisen biomassan käytöstä sähkön ja etenkin lämmöntuotannossa nostaa aina välillä päätään. On jopa epäilty metsäteollisuuden jalostettavaksi sopivan runkopuun palavan energialaitosten pesissä. Tässä ei ole kuitenkaan syytä...

#kaukolämpö #lämpö  

Kaukolämmön sähköistyminen tasaa sähkönkäytön vaihteluita

Lämpötilojen lasku lokakuussa näkyy sähkönkäytön lisääntymisenä. Osa sähköstä menee sähköistyvään kaukolämmöntuotantoon. Sähkötilastoja tulkitsevat ammattilaiset eivät ole löytäneet muuta syytä lokakuiselle sähkönkäytön kasvulle.