Vanhojen sähkölaitteiden muuntajat ja lepotilakulutukset tarkkailuun

Vanhojen sähkölaitteiden muuntajat ja lepotilakulutukset tarkkailuun

08.03.2024

Kulutusmittari on hyvä apuväline eri sähkölaitteiden kulutusten tarkkailuun. Etenkin vanhempien laitteiden muuntajien kulutus ja laitteiden lepotilakulutukset saattavat olla yllättävän suuria.

Kehittynyt tekniikka ja uusitut määräykset ovat vaikuttaneet niin muuntajien kuin laitteiden lepotilakulutusten laskuun. Jos käytössä on vielä vanhempia sähkölaitteita, saattavat niiden lepotilakulutukset olla yllättävän suuria, jopa yli 20 W.

Kun tällainen laite on aina valmiustilassa, voi tästä tulla kuluja jopa runsaat 20 euroa vuodessa. Jos tällaisia laitteita on esimerkiksi kymmenen, nousee summa jo yli 200 euroon vuodessa.

 

Myös muuntajat kuluttavat

Toinen taustalla jatkuvasti sähköä kuluttava laiteryhmä on muuntajat. Suurimmalla osalla meistä on ainakin matkapuhelimen laturiksi kutsuttu muuntaja, joka olisi jo paloturvallisuuden vuoksi hyvä irrottaa pistorasiasta, kun puhelinta ei ladata.

Muuntajia on myös esimerkiksi tietokoneissa ja valaistuksessa. Uusien muuntajien stand by -kulutukset ovat laskeneet ja hyötysuhteet parantuneet.

Valaistukseen käytetyissä uusissa muuntajissa päästään jo yli 90 prosentin hyötysuhteeseen, jolloin alle 10 prosenttia muuntajan tuottamasta virrasta kuluu muuhun kuin tehon tuottamiseen valaisimelle. Myynnissä on edelleen myös muuntajia, joiden hyötysuhde on heikompi ja jos kodissa on esimerkiksi vanhat halogeeni- tai led-valot, on muuntajien hyötysuhde huomattavasti nykymuuntajia heikompi.

 

Muuntaja kuluttaa myös valmiustilassa

Muuntajat kuluttavat sähköä myös, kun valot tai niihin kytketyt laitteet eivät ole päällä. Muuntajat ovat valmiustilassa, jotta ne voivat antaa nopeasti virtaa esimerkiksi led-nauhalle tai muulle valaisimelle, kun valot laitetaan kytkimestä päälle.

Valmiustilakulutukseen on kiinnitetty viime vuosina huomiota. Muuntajissa lepotilakulutukset ovat laskeneet noin 0,05–0,5 wattiin riippuen muuntajan koosta. Vanha ja heikkolaatuinen muuntaja saattaa kuluttaa stand by -tilassa jopa yli 3 wattia tunnissa, joka nostaa kulutuksen jopa 30 kertaiseksi uusiin, laadukkaisiin muuntajiin verrattuna.

 

Irrota pistorasiasta

Pistotulpalliset muuntajat on helppoa irrottaa pistorasiasta, kun niitä ei käytetä. Toinen vaihtoehto on virtakytkimellä varustettu jatkojohto. Virran katkaiseminen tai muuntajan irrottaminen on myös sähköturvallisuutta. Vaikka riski on pieni, on aina mahdollista, että muuntaja tai sähkölaitteen laturi syttyy tuleen ja sytyttää tulipalon.

Varsinkin pistotulpallisten muuntajien kulutuksen mittaaminen on helppoa lainaamalla sähkönkulutusmittari.

 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #lämpö  

Miksi kaukolämpövesi on vihreää?

Myrkynvihreä lämmin vesi kadulla tai maastossa voi herättää levottomuutta. Kyseessä on kuitenkin vaarattomilla väriaineilla käsitelty kaukolämpövesi. Villin näköisen värin tehtävänä on paljastaa kaukolämpöverkon vuotokohdat.

#kaukolämpö #lämmitys  

Kaukolämmön päästöt romahtivat

Kaukolämmön sähköistyminen ja muut investoinnit ovat romahduttaneet lämmöntuotannon päästöt ja polttamalla tuotetun lämpöenergian osuus on kääntynyt laskuun. Kaukolämmön puhdistuminen jatkuu, esimerkiksi kivihiilen käyttö putoaa nollaan par...

#kaukolämpö #lämpö  

Bioenergian kasvutarve vähenee kaukolämmön sähköistyessä

Keskustelu metsäperäisen biomassan käytöstä sähkön ja etenkin lämmöntuotannossa nostaa aina välillä päätään. On jopa epäilty metsäteollisuuden jalostettavaksi sopivan runkopuun palavan energialaitosten pesissä. Tässä ei ole kuitenkaan syytä...