Varo huijareita: Sähkötarkastuksia ei tehdä ovelta ovelle

Varo huijareita: Sähkötarkastuksia ei tehdä ovelta ovelle

11.06.2020

Maakunnissa on havaittu toimintaa, jossa vanhempien ihmisten luokse on pyritty pääsemään sähkötarkastusten tekoon. Tällaista tarkastustoimintaa ei ole käynnissä, vaikka sähköasennusten kunto onkin hyvä tarkastaa vanhemmissa taloissa. Tarkastukset tilataan tarvittaessa itse valtuutetuilta tarkastajilta tai tarkastuksia tekeviltä sähköurakoitsijoilta.

Tukesin ylitarkastaja Ville Huurinainen kertoo hiljattain Oulun suunnalta tulleesta yhteydenotosta, jossa mieshenkilö oli yrittänyt päästä tekemään sähkötarkastusta omakotitaloon väittäen olevansa Tukesin asialla. Mies oli kertonut, että vanhoihin taloihin pitää Tukesin määräyksestä tehdä sähkötarkastuksia. Asiakas ei kuitenkaan mennyt lankaan, vaan otti Tukesiin yhteyttä.

Tukesille on myös aiemmin tullut joitain ilmoituksia, joissa vanhojen talojen kuntotarkastuksia on yritetty päästä tekemään hyvinkin aggressiivisesti. Joissakin tapauksissa on väitetty tarkastusten olevan Tukesin rahoittamia.  Kunto- ja saneeraustarkastuksia on kaupiteltu ovelta ovelle erityisesti pientaloalueilla, joissa on vanhoja rakennuksia.

– Tukesilla ei ole tällaista tarkastustoimintaa, vaan sähkölaitteistojen tarkastuspalveluita voi ostaa valtuutetuilta tarkastajilta tai kuntotarkastuksiin erikoistuneilta sähköurakoitsijoilta, Huurinainen täsmentää. 

 

Myös sähkösaneerauksia kaupiteltu virheellisin tiedoin

– Tukesin tietoon tulleissa tapauksissa on markkinoitu sähkösaneerauksia esittämällä virheellistä tietoa vanhojen asennusten laittomuudesta. Sähkötöitä on sitten myyty asiakkaalle näiden "laittomuuksien" korjaamiseen, Huurinainen kertoo.

Tukes kehottaakin kiinteistöjen omistajia ja esimerkiksi rivitaloyhtiöitä valppauteen kuntotarkastuksina markkinoitujen palvelujen kanssa. Tukes on myös ollut yhteydessä joihinkin vilpillisesti sähkötarkastuksia tarjoaviin yrityksiin ja kieltänyt heiltä tällaisen toiminnan.

Tukes muistuttaa, että sähkötöiden tekeminen vaatii aina ammattilaista ja väärin tehdyt asennukset tai korjaukset voivat olla hengenvaarallisia.

 

Sähkölaitteistojen kunnon seuranta kannattaa

Sähkölaitteistojen kunnon seuranta on turvallisuuden kannalta tärkeää. Lika, pöly tai kosteus lisäävät sähköpalon syttymisen vaaraa, ja esimerkiksi kansien rikkoontuminen ja johtojen vauriot aiheuttavat sähkötapaturman vaaran.  ­
Sähköasennukset eivät ole ikuisia, vaan ne tarvitsevat korjausta ja uusimista, kuten muukin kiinteistötekniikka. Asukas voi huomata korjausta vaativan sähkölaitteiston monista erilaisista oireista.

– Usein palavat sulakkeet, oudosti välkkyvät valot, laitteen lähellä kuuluva sirinä, "palaneen käry" sekä kuumalta tuntuva pistotulppa ovat merkkejä siitä, ettei kaikki ole kunnossa ja sähköasentaja on syytä kutsua paikalle, Huurinainen ohjeistaa. 

 

Toimi näin, kun tarvitset sähköasennusten korjaustöitä

– Selvitä, että palvelua tarjoavalla yrityksellä tai sen käyttämällä aliurakoitsijalla on sähkötöihin tarvittavat oikeudet.
– Tee kirjallinen sopimus tilaamastasi työstä. Näin varmistat kaikkien tilattujen töiden tekemisen ja selvennät vastuukysymyksiä.
– Varmista, että sähköurakoitsija tarkastaa asennukset ennen käyttöönottoa.
– Huolehdi, että saat tarvittavat asennuspiirustukset ja käyttöohjeet.
– Pyydä urakoitsijalta tarkastuspöytäkirja sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta. Hyvin pienistä asennustöistä, esimerkiksi pistorasian lisäyksestä, ei tällaista kuitenkaan tarvita.

Tarkastuspöytäkirja on urakoitsijan antama vakuutus siitä, että sähkötyöt on tehty sähköturvallisuussäädösten mukaisesti.

 

Katso täältä valtuutetut sähköurakoitsijat ja tarkastusten tekijät!


Kuva: Scanstockphoto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Oman kulutuksen selvittäminen on pohja kulutuksen pienentämiseen

Suomalaisissa kodeissa energiaa kuluu kodin ja käyttöveden lämmittämiseen sekä sähkölaitteisiin. Sähkön-, lämmitysenergian- ja vedensäästö aloitetaan selvittämällä oma kulutus. Kulutustietojen perusteella haetaan energiasyöpöt ja valitaan t...

#kaukolämpö #lämpö  

Energiantuotanto näyttää tietä ilmastokriisin ratkaisussa

Päästökaupan laajeneminen myös kiinteistökohtaiseen lämmitykseen mahdollistaa koko lämmityssektorin päästövähennykset. Energiantuotannossa murros vähähiilisyyteen on jo tapahtunut voimakkaasti. Kaukolämpö on nopein ja tehokkain kanava pääst...

#lämpö  

Kesällä kannattaa varautua lämmityskauteen

Aurinko ja lämpö hyväilevät, mutta nyt on kuitenkin oikea aika varautua tulevan talven lämmityskauteen ja talven pakkasiin. Kesä on parasta aikaa tarkistaa lämmitysjärjestelmien kunto ja toteuttaa erilaiset lämmitysjärjestelmähuollot.