Sähköauto ladataan useimmiten kotona
17.01.2020
Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen.
Sähköautoa voi ladata lähes kaikkialla missä sähköä on saatavilla. Latauksessa käytettäviä pistokytkimiä on erilaisia. Yksinkertaisimmillaan sähköä voi ottaa normaalista kotipihalla tai parkkipaikalla olevasta pistorasiasta auton mukana tulevalla latauskaapelilla.
Ennen kotitalouspistorasiasta lataamisen aloittamista on varmistuttava sähkö- ja paloturvallisuudesta. Talon seinässä tai pihatolpassa oleva pistorasia voi olla hapettunut tai muuten huonossa kunnossa ja aiheuttaa palovaaran. Sähköauton lataus voi tuoda esille muitakin puutteita ja virheitä sähköasennuksissa. Onkin huomattava, että mahdollisten ongelmien syy ei ole itse latauksessa vaan sähköverkossa; täysin samat haasteet aiheuttaa esimerkiksi tehokkaan sähkögrillin käyttö.
Yllättävissä lataustarpeissa voi paloriskiä minimoida tunnustelemalla tunnin latauksen jälkeen pistorasiaa. Jos pistorasia tuntuu käden lämpöä lämpimämmältä, on tilattava sähköasentaja vaihtamaan pistorasia. Jos on pakottava tarve jatkaa latausta, pitää pistorasian lämpenemistä seurata latauksen ajan ja pienentää latausvirtaa, jos mahdollista. Hyväkuntoinen pistorasia ei juurikaan lämpene.
Kotona tehtävässä tarkastuksessa on hyvä pyytää sähkömiestä tarkastamaan myös pistorasian syöttökaapelin sijainti ja sen turvallisuus. Jos syöttökaapeli kulkee yläpohjassa ja kaapelin päälle on määräysten vastaisesti asennettu lämpöeristettä, paloriski on olemassa kaapelin mahdollisesti ylikuumentuessa.
Suko-kotitalouspistorasiaan sopiva latausjohto on yleensä mukana kaikissa autoissa.
Riittävä sähkönsyöttö
Kaapelien ja liittimien tarkastamisen jälkeen sähkömies selvittää talon sähköjärjestelmän kapasiteetin. Sähköauton sisäisestä laturista riippuen auto ottaa vastaan yksi-, kaksi- tai kolmivaihevirtaa. Kaikkia autoja voi kuitenkin ladata yksi- tai kolmivaiheisesti – auto hyödyntää niin montaa vaihetta kuin on mahdollista.
Pienissä omakotitaloissa tai vapaa-ajanasunnoissa on yleensä 3 x 25 A liittymä ja sähkölämmitteisissä tai isoissa taloissa 3 x 35 A sähköliittymä. Auton sisäinen laturi saattaa kyetä jopa 22 kilowatin lataustehoon, joka vastaa 3 x 32 ampeerin virtaa. Tällainen latausteho on kuitenkin kotikäyttöön rajusti ylimitoitettu ja lähes aina riittää puolet siitä eli 11 kilowatin teho, 3 x 16 ampeerin virta. Sähköasentaja selvittää tarvittavan lataustehon ja säätää kodin latauspisteen niin, että virta riittää lataukseen. Vaikka aamulla ja iltapäivällä talon pääsulakkeissa ei olisi kapasiteettia jäljellä, niin sitä useimmiten riittää illan ja yön ajan. Esimerkiksi 16 ampeerin latausvirralla saadaan 3,7–11 kilowatin latausteho. Jos auto seisoo pihassa esimerkiksi 12 tuntia, saadaan yhdestä vaiheesta auton akkuihin energiaa noin 40 kilowattituntia. Tällä energiamäärällä ajaa useimmilla sähköautoilla jo reilusti yli 200 kilometriä. Vastaavasti kolmivaiheisella latauksella auton kuin auton akku täyttyy yön aikana helposti.
Sähköjärjestelmään voidaan tehdä myös kuormanohjauksia, jotka esimerkiksi estävät yhtäaikaisen saunankäytön ja sähköauton lataamisen. Toinen vaihtoehto on joidenkin latausasemien mukana asennettava tehovahti, joka pienentää auton latausvirtaa, jos pääsulakkeiden maksimivirta uhkaa ylittyä.
Kotilatauksella helpolla päivän ajot
Kotilatauksella lataa hitaimmillaankin yössä noin 100 kilometrin ajot. Vaikka tätä reilusti nopeampia lataustapoja on tarjolla, kotilatauspistettä ei ole tarkoitettu pikalatauspisteeksi. Siksi useimmille riittää teho, joka talon sähköjärjestelmästä on helpolla saatavissa.
On hyvä muistaa, että valtaosalla suomalaisista autoista ajetaan päivässä keskimäärin alle 40 kilometriä ja auto on keskimäärin yli 90 prosenttia vuorokaudesta pysäköitynä. Auton parkkipaikallaseisonta-aikana lataa helposti päivittäiset ajotarpeet ja reilusti sen yli.
Akut ovat harvoin tyhjät normaalien päivittäisten ajojen jälkeen. Moni sähköautoilija käyttää harvoin julkisia latauspisteitä, jos hänellä on mahdollisuus kotona lataamiseen.
Kotona lataaminen on sähköautoilun mukavuutta.
Hanki kotilatauslaite
Hankkiessa täyssähköauton tai ladattavan hybridiauton, kannattaa kotilatausta varten hankkia tyypin 1- tai tyypin 2 -pistokkeella varustettu latauslaite. Tavallisia kotitalouspistorasioista ei ole suunniteltu jatkuvaan, pitkäaikaiseen lataukseen. Tilapäisesti ne sopivat käyttöön.
Tyypin 2 -pistoke mahdollistaa kolmivaihelatauksen. Tyypin 2 latausliitin on vakiona uusissa Euroopassa myytävissä sähköautomalleissa ja sellainen pitää laittaa myös julkisiin latauspisteisiin. Tyypin 1 -pistoke on jäämässä pois. Julkisia latauspisteitä varten sähköautoilija tarvitsee yleensä oman kaapelin, jonka toisessa päässä on type2 -pistoke ja toisessa omaan autoon sopiva type2- tai type1 -pistoke.
Kotiin asennettavassa laturissa suositaan yleensä auton mukaan määräytyviä type1- tai type2 -pistokkeita. Kotilatauspiste on usein varustettu kiinteällä kaapelilla. Kiinteällä kaapelilla varustettu latauspiste on päivittäisessä käytössä vaivaton ja turvallinen. Vaihtoehdot ovat monipuolisuutta ja niihin kannattaa tutustua jo sähköauton hankintaa suunnitellessa.
Muista rakentaessa ja asuntoa hankittaessa
Uutta omakotitaloa tai vapaa-ajan asuntoa rakentaessa kannattaa sähköistykseen tehdä varaus sähköauton latauspistettä varten, vaikka ei itse sähköautoa ole juuri hankkimassa. Tulevaisuudessa se on myyntivaltti.
Rakenteilla olevasta tai juuri valmistuneesta taloyhtiöstä asuntoa hankkivan kannattaa selvittää, onko sähköautojen tuloon pysäköintipaikoille varauduttu. Kun asuntoa myy myöhemmin, latausmahdollisuuden olemassaolo tulee asuntokaupan ratkaisevaksi tekijäksi ladattavien autojen yleistyessä.
Eri palvelutarjoajat tarjoavat valmiita ratkaisuja niin pientaloihin kuin taloyhtiöille. Taloyhtiöissä kannattaa ottaa sähköautojen lataus esille ja tehdä siitä päätökset, ennen kuin ensimmäiset sähköautot saapuvat pihoille. Kannattaa kysyä myös oman sähköyhtiön palveluista.
Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Scanstockphoto ja Ari J. Vesa
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#sähköauto #sähköinen liikenne
Autokauppa laahaa, mutta sähköiset pitävät pintansa
Suomessa on tänä vuonna elokuun loppuun mennessä rekisteröity vajaa 75 000 uutta tai käytettynä maahantuotua henkilöautoa. Uusia henkilöautoista oli runsaat 50 000 kappaletta. Traficomin tilastoista selviää, että suurimmassa osassa rekister...
Onhan kiinteistössä lain mukainen sähköauton latauspiste? Valvonta alkaa vuodenvaihteessa!
Muussa kuin asuinkäytössä olevaan kiinteistöön, jossa on yli 20 pysäköintipaikkaa, on asennettava sähköauton latauspiste vuoden loppuun mennessä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoittaa aloittavansa latauspistevalvonnan heti vuoden...
#sähköauto #sähköinen liikenne
Sähköautojen latauspisteet lisääntyvät
Sähköautojen teho- ja suurteholatauskentät ovat lisääntyneet vauhdilla. Ne ovat ylittäneet selvästi vähenevän tankkausverkoston määrän. Kun mukaan lasketaan peruslatauspisteet, kokonaismäärä yli kaksinkertaistuu ja vuoden loppuun mennessä o...