Sähköautoilija, etene jouhevasti joululiikenteessä

Sähköautoilija, etene jouhevasti joululiikenteessä

22.12.2021

Joulun- ja uudenvuodenaika nostaa liikennemääriä maanteillä. Samalla myös maamme pikalatausverkoston kysyntä tulee varmasti kasvamaan. Sähköautoilijat ry:n kokemusperäisillä ohjeilla pidetään jonot pika- ja suurteholatausasemilla pieninä ja matkanteko nopeana.

Sähköautojen latausnopeus on parhaimmillaan, kun akun varaustila on 10–70 prosentin välillä. Kun maantiellä ajetaan pitkää matkaa, ei akkua kannata ladata aivan täyteen, jos se ei ole aivan välttämätöntä.

Käytännössä lataaminen 10 prosentin varaustasosta 70 prosentin varaustasoon kestää saman ajan kuin lataaminen 70 prosentista täyteen. Vähintään viimeiset 20 prosenttia kannattaa jättää lataamatta, jos ei ole aivan välttämätöntä.

Kun huomioi pika- ja suurteholatausasemilla tämän, nopeutuu myös oma matka. Kaksi lyhyttä latauspysähdystä on nopeampi etenemistapa pitkällä matkalla, kuin yksi pitkä lataus, jossa akku pyritään lataamaan täyteen.

 

Sähköautoilijoiden vinkit sujuvaan joulu- ja uudenvuodenliikenteeseen:

– Lähde matkaan täydellä akulla ja lämmitä auto etukäteen ennen lähtöä. Lämpimällä akulla auto kuluttaa vähemmän ja lataa nopeammin.

– Suunnittele reitti ja latauspaikat ennakkoon. Latauspaikat löytyvät Latauskartta.fi palvelusta tai Plugshare-sovelluksesta. Reittisuunnitteluun on käytettävissä A Better Route Planner -sovellus.

– Asenna puhelimeen 112-sovellus, joka osaa kertoa hätätilanteessa, missä kohdassa korpea avun tarvitsija on ja apu osaa tulla nopeammin perille.

– Selvitä etukäteen ja tallenna puhelimeesi vakuutusyhtiösi Tiepalvelun numero tai Autoliiton, jos olet Autoliiton jäsen.

– Varmista ennen lähtöä, että sinulta löytyy eri latausoperaattoreiden sovellukset sekä tägit.

– Tarkista etukäteen, että maksukortin tiedot ovat ajan tasalla ja tilillä on saldoa, jos operaattori tekee katevarauksen etukäteen.

– Vältät hintaa nostavat roaming eli verkkovierailut käyttämällä aina palveluntarjoajan maksutapaa.

– Määränpää huomioiden lataa ensisijaisesti pika- ja suurteholatausasemilla, 50 kW–350 kW, kaksi lyhyttä latausta yhden pidemmän latauksen sijaan. Näin saat parhaan lataustehon myös omalle autollesi, sillä useimmat autot hidastavat latausnopeutta viimeistään akun 80 prosentin täyttöasteen jälkeen.

– Selvitä määränpään latausmahdollisuudet etukäteen ja ota mukaan tarvittavat kaapelit kuten type2- tai sukokaapeli.

– Kun jätät auton esimerkiksi julkiselle Type2-laturille, niin jätäthän johonkin näkyvälle paikalle puhelinnumerosi tai käytä NeedToCharge3-applikaatiota. Seuraava latauspaikkaa tarvitseva voi laittaa sinulle viestin, kun latauksesi on valmistunut. On myös kohteliasta siirtää auto pois latausasemalta, kun akku on täynnä.

– Jos mahdollista, niin vältä ruuhkaisimpia aikoja ja päiviä pidemmällä matkalla.

– Varaa lämmintä vaatetta mukaan, vaikka et sitä määränpäässä tarvitsisi. Rengasrikon tai muun haaverin sattuessa selviät näin kelistä kuin kelistä.

 

Varaathan hyvää joulumieltä mukaasi, kun lähdet matkaan. Ajetaan kaikki varovasti!

 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#sähköinen liikenne #vapaalla #ympäristö  

Junalla Eurooppaan

Junamatkailu on luonteva ja ympäristöystävällinen tapa liikkua Euroopassa. Sunna Kokkonen matkustaa säännöllisesti maata pitkin Lapista Keski-Eurooppaan ja takaisin.  

#sähköinen liikenne #vapaalla #ympäristö  

Junamatkailu kiinnostaa myös Suomessa

VR:n kaukoliikenteen matkustajaliikenteestä 95 prosenttia hoituu ympäristöystävällisesti sähköllä. Kesällä junalla pääsee kätevästi vaikkapa festareille tai kansallispuistoon.

#sähköauto #sähköinen liikenne  

Sähköautot rekisteröintitilastojen kärjessä

Sähköhenkilöautojen myynti on ollut Suomessa reilulla kasvu-uralla jo pitkään. Tämän vuoden kolmannella kvartaalilla uusia täyssähköautoja ensirekisteröitiin 7 516 kappaletta ja niiden osuus oli ensirekisteröinneistä lähes 35 prosenttia.

Katso myös nämä aihepiirit!

#sähköauto #sähköinen liikenne #turvallisuus #moottorilämmitys #vapaalla #laiteuutuudet #sähköpyörä #tulevaisuus #energiavinkki #ympäristö #sähköpotkulauta #hyvinvointi #sähkölentokone #viihde-elektroniikka #energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #ilmastonmuutos #aurinkopaneeli