Sähköautojen latauspisteet yhteistyössä naapuritaloyhtiöiden kanssa

Sähköautojen latauspisteet yhteistyössä naapuritaloyhtiöiden kanssa

28.10.2021

Monessa vierekkäisessä taloyhtiössä mietitään parhaillaan sähköautojen latauspisteiden suunnittelua ja toteutusta. Yhteistyö lähellä sijaitsevien taloyhtiöiden kanssa voi helpottaa sekä suunnittelua että vähentää kustannuksia, kun urakalle saadaan useampi maksaja.

– Kun parkkialueiden energiakartoituksen tilaa keskitetysti isommalle alueelle, niin se tulee todennäköisesti edullisemmaksi. Taloyhtiöiden on järkevää selvittää, voisivatko ne laatia yhdessä tarjouspyyntöjä tai jakaa jollakin muulla tavalla kustannuksia, muistuttaa energianeuvoja Jukka Sairanen.

– Tämä on fiksua esimerkiksi silloin, jos energiakatselmuksessa selviää, että kortteliin on vedettävä pääkaapelilta uusi syöttökaapeli, joka vaatii kaivuu- ja asfaltointitöitä.

Kartoituksia myydään myös esimerkiksi latauskartoituksen tai alkukartoituksen nimellä ja niitä tekevät myös monet energiayhtiöt ja sähköurakoitsijat.

 

Yhteistyöllä sujuvuutta hankintoihin

Monilla taloyhtiöillä on harkinnassa erilaisia remontteja tai hankintoja kuten aurinkosähkö tai latauspisteet, joten yhteistyö tuo apua suunnitteluun ja mahdollisesti säästöjä hankintaan. Naapuriyhtiöiden kanssa voi yhdessä varautua sähköautoiluun ja tilata latauspisteiden suunnittelu- ja urakointityöt kerralla koko kortteliin.

Sähköautojen latauspisteiden rakentamista varten on mahdollista saada tukea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta maksimissaan 35 % kustannuksista. Laskennassa huomioidaan kulut enintään 4000 euroon asti per latausvalmius.

– Sähköautot yleistyvät nopeasti niin kaupungeissa kuin myös maaseudulla ja autojen latausasiat on ratkaistava. Taloyhtiöiden kannattaa aloittaa sähköautojen latauksen suunnittelu ja selvittää yhteistyömahdollisuudet lähitaloyhtiöiden kanssa. Sähköautojen latauspisteet nostavat aina taloyhtiön arvoa, joten kysymyksessä on hyvä investointi tulevaisuutta varten, muistuttaa energianeuvonnasta vastaava asiatuntija Päivi Suur-Uski

 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#moottorilämmitys #turvallisuus  

Taloyhtiöissä hyvä muistuttaa lämmitystolppien turvallisesta käytöstä

Autojen lämmitystolpista syntyy talviaikaan monessa taloyhtiössä kiistaa ja pahimmillaan jopa turvallisuusriskejä. Riskien välttämiseksi taloyhtiön on hyvä muistuttaa asukkaita auton lämmittämisen pelisäännöistä esimerkiksi siitä, ettei läm...

#sähköinen liikenne #sähköpyörä  

Tavarapyörien suosio nousussa kaupungeissa

Liikkuminen monipuolistuu liikenteen sähköistyessä. Myös kaksipyöräiset sähköistyvät ja uudet laitteet löytävät tiensä kaduille. Tavarapyörät ovat yhä tavallisempi näky myös Suomessa, niin vapaa-ajalla kuin yrityskäytössä.

#sähköinen liikenne #sähköpyörä  

Perheelle, tavaroille ja lähes kaikelle sopiva polkupyörä

Laatikkopyörä on toimiva ratkaisu lapsiperheille. Sillä kulkevat niin lapset kuin tavarat kotiovelta päiväkodin tai koulun ovelle ja helposti myös kaupan kautta. Tästä tulee myös yksi pyörätyypin nimistä, perhepyörä. Perhepyörällä lapsi kul...

Katso myös nämä aihepiirit!

#sähköauto #sähköinen liikenne #moottorilämmitys #turvallisuus #sähköpyörä #laiteuutuudet #vapaalla #sähköpotkulauta #sähkölentokone #ilmastonmuutos #energiavinkki #tulevaisuus