Sähköautojen latauspisteet yhteistyössä naapuritaloyhtiöiden kanssa

Sähköautojen latauspisteet yhteistyössä naapuritaloyhtiöiden kanssa

28.10.2021

Monessa vierekkäisessä taloyhtiössä mietitään parhaillaan sähköautojen latauspisteiden suunnittelua ja toteutusta. Yhteistyö lähellä sijaitsevien taloyhtiöiden kanssa voi helpottaa sekä suunnittelua että vähentää kustannuksia, kun urakalle saadaan useampi maksaja.

– Kun parkkialueiden energiakartoituksen tilaa keskitetysti isommalle alueelle, niin se tulee todennäköisesti edullisemmaksi. Taloyhtiöiden on järkevää selvittää, voisivatko ne laatia yhdessä tarjouspyyntöjä tai jakaa jollakin muulla tavalla kustannuksia, muistuttaa energianeuvoja Jukka Sairanen.

– Tämä on fiksua esimerkiksi silloin, jos energiakatselmuksessa selviää, että kortteliin on vedettävä pääkaapelilta uusi syöttökaapeli, joka vaatii kaivuu- ja asfaltointitöitä.

Kartoituksia myydään myös esimerkiksi latauskartoituksen tai alkukartoituksen nimellä ja niitä tekevät myös monet energiayhtiöt ja sähköurakoitsijat.

 

Yhteistyöllä sujuvuutta hankintoihin

Monilla taloyhtiöillä on harkinnassa erilaisia remontteja tai hankintoja kuten aurinkosähkö tai latauspisteet, joten yhteistyö tuo apua suunnitteluun ja mahdollisesti säästöjä hankintaan. Naapuriyhtiöiden kanssa voi yhdessä varautua sähköautoiluun ja tilata latauspisteiden suunnittelu- ja urakointityöt kerralla koko kortteliin.

Sähköautojen latauspisteiden rakentamista varten on mahdollista saada tukea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta maksimissaan 35 % kustannuksista. Laskennassa huomioidaan kulut enintään 4000 euroon asti per latausvalmius.

– Sähköautot yleistyvät nopeasti niin kaupungeissa kuin myös maaseudulla ja autojen latausasiat on ratkaistava. Taloyhtiöiden kannattaa aloittaa sähköautojen latauksen suunnittelu ja selvittää yhteistyömahdollisuudet lähitaloyhtiöiden kanssa. Sähköautojen latauspisteet nostavat aina taloyhtiön arvoa, joten kysymyksessä on hyvä investointi tulevaisuutta varten, muistuttaa energianeuvonnasta vastaava asiatuntija Päivi Suur-Uski

 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#sähköauto #sähköinen liikenne  

Sähköautot rekisteröintitilastojen kärjessä

Sähköhenkilöautojen myynti on ollut Suomessa reilulla kasvu-uralla jo pitkään. Tämän vuoden kolmannella kvartaalilla uusia täyssähköautoja ensirekisteröitiin 7 516 kappaletta ja niiden osuus oli ensirekisteröinneistä lähes 35 prosenttia.

#aurinkopaneeli #energiansäästö #energiavinkki #sähköauto #sähköinen liikenne #tulevaisuus  

Älyä sähköauton lataamiseen ja aurinkopaneelien ohjaukseen

Kotien sähkönkäyttö halutaan joustavammaksi ja älykkäämmäksi. Tulevaisuudessa oman kotitalouden sähkönkäytön kustannuksiin vaikutetaan älyllä ja joustavuudella. Jo nyt pörssisähköä käyttävät ovat ohjanneet sähkönkäyttöään mahdollisimman pal...

#sähköauto #sähköinen liikenne  

Suomen ensimmäinen sähkörekka latautuu akkuun säilötyllä aurinkoenergialla

Sähköinen liikenne on kasvanut vauhdilla jo henkilöauto- ja linja-autopuolella. Nyt laajeneminen jatkuu logistiikkaan. Muutamia lähijakeluautoja on jo käytössä, nyt sähkö saapuu rekkaliikenteeseen. Kun kokonaisuuteen lisätään sähkövarastoja...

Katso myös nämä aihepiirit!

#sähköauto #sähköinen liikenne #turvallisuus #moottorilämmitys #laiteuutuudet #sähköpyörä #energiavinkki #tulevaisuus #vapaalla #sähköpotkulauta #kotona #energiatehokkuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #sähkölentokone #hyvinvointi #ilmastonmuutos #aurinkopaneeli