Sähköautojen myynti kasvaa

Sähköautojen myynti kasvaa

28.09.2020

Sähköautojen myynti kasvaa muun automyynnin laskiessa, niin meillä kuin muissakin Pohjoismaissa sekä Länsi-Euroopassa. Myyntiluvut ovat meillä edelleen pieniä. Suomessa sähköautojen myynnin vielä pienehköt lukemat johtuvat siitä, ettei autoja ole saatu meille kysyntää vastaavaa määrää. Sähköautojen myynninkasvu tulee jatkumaan ja vaihtoehdot lisääntyvät jo tänä ja ensi vuonna reilusti.

Koronapandemia on vaikuttanut autokauppaan negatiivisesti. Polttomoottoriautojen myynti on laskenut, mutta sähköautojen kysyntä on kasvanut selvästi. Puhtaan liikenteen läpilyönti on käynnissä ja sähköautojen myynninkasvun voidaan odottaa jatkuvan.

Euroopan komissio yrittää esimerkiksi selvittää, miten koko maanosa saadaan mukaan puhtaan liikenteen edistämiseen. Komissiota paljon puhuttanut ajatus on kaikkien EUn kansallisten sähköautojen edistämisohjelmien yhdistäminen osaksi sovittua koronavirukseen liittyvää selviämispakettia.

Ajatus on tullut komission ohella myös autoteollisuudelta. Jäsenmaiden valmistautuessa toimittamaan suunnitelmia saadakseen osansa 750 miljardin elpymisrahastosta, maat, joissa on alhainen sähköautokanta, saattavat hakea tukea tai lainaa sähköisen liikenteen edistämiseen.

 

Ruotsi kärjessä, Suomessa edistystä

Kesäkuussa sähköautojen, kun mukaan lasketaan myös ladattavat hypridit, osuus koko henkilöautokannasta nousi Ruotsissa 26 prosenttiin, kun taas sekä Saksassa että Ranskassa päästiin 9 prosenttiin. Vastaavasti Italiassa ja Espanjassa osuudet yltävät juuri ja juuri 3 prosenttiin. Puolassa taaperretaan 1 prosentin tasolla. Luvut on kerännyt kansainvälinen puhtaan liikenteen neuvosto, International Council on Clean Transportation (ICCT).

Suomi ei ole voinut rehvastella puhtaiden autojen korkeilla myyntiluvuilla, mutta kuluvana vuonna on täälläkin tapahtunut muutos. Sähköautojen myynti pysyi koko ensimmäisen vuosipuoliskon aikana yli 10 prosentissa, ja kesäkuussa noteerattiin jo 15 prosenttia. Suomessa myytävistä sähköautoista suurin on ladattavia hybridejä, mutta myös täyssähköautojen myynti on hyvässä kasvussa, nyt kun autoja on saatu maahan ja mallivalikoima on lisääntynyt.

ACEA:n mukaan 26:lla 27:stä EU-maasta on kannustimia, joilla rohkaista ihmisiä ostamaan sähköautoja.
Järjestön sähköautoanalyytikko Matthias Schmidt korostaa, että niin kauan, kun sähköautoja on laajoin tukimuodoin tarjolla suurempituloisten markkinoilla, joudumme sietämään kahden erivauhtisen markkinan olemassaoloa.

 

Norja johtava sähköisen liikenteen maa

Euroopan kiistaton johtava sähköisen liikenteen maa on Norja, joka tarjoaa hyvän esimerkin myös meille. Norjan 33-vuotias ilmasto- ja ympäristöministeri Sveinung Rotevatn totesi Politicon haastattelussa, että jos Norja kykenee sen tekemään, voi sen tehdä myös joukko muita maita.

Kysymys ei ole kuitenkaan vain sähköautojen hankinnan tukemisesta. Sähköauto on käyttökuluiltaan reilusti perinteistä autoa edullisempi. Parasta on kuitenkin sähköauton ympäristöystävällisyys. Uusi Eindhovenin teknisessä korkeakoulussa tehty puolueeton tutkimus osoittaa sähköauton olevan selvästi aiemmin arvioitua ympäristöystävällisempi. Tässä tutkimuksessa on otettu tarkasti mukaan myös akun valmistuksen ja sähköntuotannon päästöt. Erityisen hyvä tilanne on etenkin puhtaan sähköntuotannon maissa, kuten meillä Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

 

Elokuun tilastot julki

Elokuun rekisteröintitilastojen mukaan suosituin täyssähköauto oli Porsche Taycan. Listalle ovat kuitenkin nousseet mukavasti myös edullisemmat sähköautot, nyt kun niitä on saatu maahan asiakkaille luovutettavaksi. Olemme kuitenkin edelleen tilanteessa, jossa autoja ei saada potentiaalisille ostajille niin paljoa kuin niitä menisi kaupaksi.

Elokuussa rekisteröitiin 359 sähköautoa, joista 278 uusia. Mallikohtaista tilastoa katsoessa suosituin sähköautomalli oli Porsche Taycan 32 rekisteröinnillä yhdessä Tesla Model 3:n kanssa.

Koko alkuvuotta katsottaessa on Tesla edelleen suosituin merkki, mutta kilpailu kiristyy muiden valmistajien saadessa uusia malleja markkinoille. Volkswageneita on alkuvuoden aikana rekisteröity 379 kappaletta, kun markkinajohtaja Teslaa 495 kappaletta. Markkinaosuuksina tämä tarkoittaa VW:n 18,9 prosenttia Teslan 24,7 prosenttia vastaan. Viime vuonna kilpailijoiden vähäisemmän määrän vuoksi Teslan markkinaosuus oli noin 40 prosenttia. Osuudet tullevat ensi vuonna elämään, kun sähköautomerkkejä ja malleja saadaan lisää markkinoille.

Täyssähköautojen määrät kasvavat nopeasti. Kuluvana vuonna on rekisteröity elokuun loppuun mennessä 2477 täyssähköautoa. Viime vuonna samaan aikaan luku oli 1563 täyssähköautoa eli myynnissä 58,5 prosentin kasvu.

 


 

Täyssähköautojen rekisteröinnit elokuussa löytyvät oheisista taulukoista. Lisäksi suluissa koko alkuvuoden määrät:


Myynti automerkeittäin

Tesla 74 (742)
Porsche 36 (85)
Volkswagen 36 (415)
Hyundai 32 (295)
Kia 29 (83)

 

Uusien autojen ensirekisteröinnit malleittain elokuussa ja koko alkuvuonna

Porsche Taycan 32 (77)
Tesla Model 3 32 (420)
Volkswagen UP! 30 (222)
Kia Niro 25 (63)
Seat MII 22 (220)
Skoda Citigo 20 (90)

 

Merkkikohtaiset ensirekisteröinnit

Volkswagen 33 (379)
Porsche 32 (77)
Tesla 32 (495)
Kia 28 (74)
Hyundai 27 (274)

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#sähköauto #sähköinen liikenne  

Sähköautojen latauspisteet lisääntyvät

Sähköautojen teho- ja suurteholatauskentät ovat lisääntyneet vauhdilla. Ne ovat ylittäneet selvästi vähenevän tankkausverkoston määrän. Kun mukaan lasketaan peruslatauspisteet, kokonaismäärä yli kaksinkertaistuu ja vuoden loppuun mennessä o...

#turvallisuus #vapaalla  

Osa sähköisistä kulkuvälineistä vakuutettava

Liikennevakuutuslain muutos tuo kesäkuun alussa tuhansia sähköisiä liikkumisvälineitä vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Jokaisen on itse tarkastettava, onko oma kulkupeli jatkossa vakuutettava. Valtaosa sähköpyöristä kuitenkin säilyy vakuu...

#sähköinen liikenne #vapaalla #ympäristö  

Junalla Eurooppaan

Junamatkailu on luonteva ja ympäristöystävällinen tapa liikkua Euroopassa. Sunna Kokkonen matkustaa säännöllisesti maata pitkin Lapista Keski-Eurooppaan ja takaisin.  

Katso myös nämä aihepiirit!

#sähköauto #sähköinen liikenne #turvallisuus #vapaalla #moottorilämmitys #laiteuutuudet #sähköpyörä #tulevaisuus #energiavinkki #ympäristö #sähköpotkulauta #hyvinvointi #sähkölentokone #viihde-elektroniikka #energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #ilmastonmuutos #aurinkopaneeli