5g mullistaa maailman

5g mullistaa maailman

02.12.2019

Väitetään, että 5g-verkko merkitsee yhtä suurta mullistusta kuin sähkön keksiminen aikoinaan. Mutta onko väitteessä perää?

Onko 5g oikeastaan mullistava? Sehän vain siirtää langattomasti dataa kuten nykyinen 4g-verkko ja aiempi 3g-verkkokin. Mistä siis tämä suuri kohu asian tiimoilta?

Mullistavaa on nyt huippunopea tiedonsiirtonopeus. Lisäksi verkon viiveet ovat hyvin pienet. Se mahdollistaa tosiaikaiset yhteydet laitteiden, palveluiden ja käyttäjien välillä.

5g:n myötä voidaankin kehittää uudenlaisia sovelluksia niin henkilökohtaiseen käyttöön kuin yritysten ja teollisuuden tarpeitakin varten. Tässä mielessä 5g voi käynnistää uuden teollisen vallankumouksen kuten sähkö aikoinaan.
 

Kohti älykästä yhteiskuntaa

Kuluttajalle 5g-tekniikka tuo aluksi vain pieniä parannuksia. 5g-älypuhelimet toimivat nopeammin ja varmuuskopiot pilveen hoituvat sutjakkaasti. Ja suurissa yleisötapahtumissa kuten stadionilla tai festarilla verkko tökkii entistä vähemmän.

Myöhemmin nopeutta on luvassa gigabitti sekunnissa, joka soveltuu Netflixin 4k-leffojen katseluun. Mobiilipelit toimivat yhtä nopeasti kuin konsolilla, sillä millisekunnin vasteaika tekee pelaamisesta täysin viiveetöntä.

Samalla 5g-verkko luo pohjan paljon isommille asioille. Näitä ovat älykaupungit, älykkäät kiinteistöt, älykodit, tehtaat, konepajat, keskenään kommunikoivat robottiajoneuvot ja ilmakuljetusliikenne.

5g mahdollistaa myös kiinteistön energiakulutuksen tosiaikaisen optimoinnin sekä etänä käytettävät kirurgiarobotit – ja vaikkapa vanhusten etähoidon.
 

VR/AR-älylasit kiinni kännykkään

Kuluttajalle on luvassa lisätyn todellisuuden palveluja jo ensi vuonna. 5g-älypuhelimet tukevat nimittäin tarkkoja VR/AR-älylaseja. Lasit kytketään vaivattomasti älypuhelimeen usb-c -liitännän avulla.

Älylasit voidaan näin rakentaa erittäin kevyiksi, sillä niissä ei tarvita akkua, suoritinta eikä näytönohjainta. Kun kaikki raskas 3d-laskenta tapahtuu älypuhelimessa, voidaan laseista tehdä myös hyvinkin edulliset.

Yhdessä 5g-puhelin, edulliset älylasit ja viiveetön ja huippunopea verkko käynnistävät viihteen ja pelien vallankumouksen, uskovat Apple ja Samsung. Molemmat suunnittelevat kevyiden älylasien julkaisua jo ensi vuonna.
 

10 kertaa nopeampi

Alkuvaiheessa 5g-verkot rakennetaan nykyisten 4g-verkkojen päälle käyttämällä 3,5 gigahertsin taajuutta. Verkon nopeus ei juuri eroa hyvästä 4g-yhteydestä. Verkon viiveet ovat myös 4g:n luokkaa.

Johtava 5g-siruvalmistaja Qualcomm arvioi valmiin 5g-verkon keskimääräiseksi nopeudeksi 1,4 gigbittiä sekunnissa. Tällöin käyttäjille on luvassa kymmenkertainen nopeuslisä verrattuna nykyiseen 4g-verkkoon.

5g-verkon vasteaika on muutamia millisekunteja verrattuna 4g:n noin 50–500 millisekunnin vasteaikaan. Älypuhelimen käyttäjälle tämä näkyy siten, että sivut lataavat heti eikä viiveellä.
 

Mutkiakin matkassa

Lähivuosien aikana 5g-verkoissa siirrytään käyttämään nopeampia 28–100 gigahertsin taajuuksia. Näillä päästään useiden megabittien nopeuksiin ja yhä pienempiin viiveisiin.

Korkeammat ja nopeammat taajuuskaistat tuovat valitettavasti uusia haasteita. Mitä korkeampaa taajuutta käytetään sitä heikommin signaalit läpäisevät rakennusmateriaaleja. Vastapainona tukiasemia tarvitaan yhä enemmän.

Operaattoreilla ei ole kuitenkaan varaa toteuttaa tiheää verkkoa kaikkialle. Siksi 5g-verkot rajoittuvat alkuvaiheessa suurimpien kaupunkien keskustoihin, joukkoliikenteen solmukohtiin ja kauppakeskuksiin.
 

Tervetuloa älykaupunkiin

Arvioiden mukaan vuonna 2025 5g-verkko on puskenut läpi koko yhteiskunnan, uskovat alan kotimaiset kehittäjät Nokia ja VTT. Ratkaisu kaupunkien tiheään tukiasemaverkkoon tulee kotimaiselta LuxTurrim5G-tutkimusryppäältä.

Ideana on yhdistää katuvalot ja 5g-tukiasemat. Älyvalopylväisiin rakennetut anturit keräävät myös tosiaikaista tietoa ilmanlaadusta, liikenteestä ja sääolosuhteista. Tiedot siirretään pilveen, josta ne ovat hyödynnettävissä kaupungin infrastruktuurin hallinnassa.

Älypylväät tarjoavat nopean 5g-netin joka kotiin. Älypylväät tuovat huippunopean ja viiveettömän netin itseohjautuville busseille ja henkilöautoille. Älypylväiden varaan rakentuvat myös älykaupunkien tekoälysovellukset ja yritysten ja kotitalouksien IoT-ratkaisut.

2020-luvun lopussa taivaalla pörräävät ilmataksit ja lentävät mainostaulut. Samalla tuttu ja turvallinen 5g alkaa pikkuhiljaa vaihtua sitä vieläkin nopeampaan 6g-verkkoon.
 

Kannattaako jo hankkia?

Ensimmäiset 5g-älypuhelimet ovat jo kaupoissa. Ennen hankintaa kannattaa tarkastaa verkon kuuluvuus omalla alueella. Huomaa, että nopeus voi aluksi jäädä 300-400 megabittiin.

Tällä hetkellä 5g-verkko on saatavissa rajoitetusti Helsingissä, Vantaalla, Hyvinkäällä, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä. Helsingissä myös kauppakeskus Tripla sekä Aalto-yliopisto tarjoavat 5g-verkon.

DNA tuo joulukuussa kotikäyttöön tarkoitetun kiinteän 5g-laajakaistan. Ratkaisu tähtää 4k-elokuvien katseluun ja internetin jakamiseen. Se tuo myös nopeat nettiyhteydet alueille, joille ei ole saatavissa langallista verkkoa.

 

Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: iStock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Kuivata pyykit energiatehokkaasti

Pyykin käsittelyssä narukuivaaminen ulkona on energiatehokkain tapa kuivata pyykki. Se ei kuitenkaan aina onnistu. Narukuivaukseen sisällä ei ole aina tilaa ja lämmityskaudella se vie energiaa sekä tuo kosteutta asuntoon. Nykyaikaiset ilmap...

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #sähkönsäästö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sähkö #sisustus #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku