Akkukäyttöiset koneet – mukavuutta puutarhaan

Akkukäyttöiset koneet – mukavuutta puutarhaan

25.05.2021

Akkukäyttöiset koneet ovat valloittaneet puutarhan, nurmikon, pensaiden ja puun hoidon. Hiljaisuus, ekologisuus, teho ja energiataloudellisuus ovat taanneet niiden yleistymisen myös ammattikäytössä. Kokeilimme monipuolisella lisälaitevalikoimalla varustettua Husqvarnan 325Lx trimmeriä, joka on myös monen ammattilaisen valinta.

Akkukoneilla hoitaa puutarhan erikoistarpeet ja pihatyöt. Testissä ollut Husqvarna 325Lx trimmeri on monipuolinen apuväline, jossa trimmeripään voi vaihtaa esimerkiksi pensasleikkuriksi, pieneksi oksasahaksi, harjaksi tai muuksi erikoistyökaluksi. Hankkimalla monipuolisen ja ammattitason trimmerin pysyy pihapiiri siistinä ja työ onnistuu helposti ja ennen kaikkea hiljaisesti ja pakokaasutta.

Husqvarnan 325Lx trimmeri sopii niin ammattilaisen kuin harrastajan apuvälineeksi. Laite on eri tehtävissä miellyttävän tärinätön käyttää. Trimmerin moottori on lähes äänetön ja käyttökytkimet ovat hyvistä turvatoiminnoista huolimatta helpot käyttää erilaisissa työasennoissa.

Uusi 36 voltin akkujärjestelmä on yhteinen monelle eri laitteelle ja eri tehoisille sekä eri tarkoituksiin suunnitelluille trimmereille. Työkalut on helppo optimoida käyttäjän mukaan. Vaikka 300-sarjan laitteet ovat tehokkaita ja ammattilaisillekin sopivia, ne ovat keveitä.

Yhdellä akulla tekee harrastajalle mukavan määrän työtä ja akku latautuu nopeasti pienen hengähdystauon aikana. Panostamalla kahteen akkuun työtä saa tehtyä lähes tauotta, kun toinen akku lataantuu toista akkua käytettäessä.

 

Hiljaiset akkukäyttöiset puutarhakoneet eivät häiritse naapureita.

 

Riittävästi tehoa

Mukavinta akkukäyttöisessä koneessa on teho. 325Lx vastaa teholtaan ammattitason polttomoottorilaitetta, mutta sen käyttäminen on huomattavasti mukavampaa omassa pihapiirissä sekä yleisillä alueilla. Akkukoneella työskennellessä tekijä ei häiritse naapureita tai alueella liikkuvia. Laite sopii niin ammattilaiselle kuin vaativallekin harrastajalle.

Toimivat akkukoneet ovat tehneet ennen puutarhakauden aloittaneet, äänekkäät, ympäristöään häiritsevät laitteet tarpeettomiksi. Melu ja meteli ovat hävinneet tiiviistä pihapiireistä ja puistoista.

Kehitys on mennyt viime vuosina huimasti eteenpäin akkukäyttöisissä trimmereissä ja muissa puutarhakoneissa. Esimerkiksi Husqvarnan akkukäyttöiset tuotteet vastaavat tehoiltaan samankokoisia bensiinikäyttöisiä koneita ja ovat joissain tapauksissa jopa niitä tehokkaampia.

 

Nopeasti työkalusta toiseksi

Trimmerin siimapään vaihto toiseksi sujuu muutamassa minuutissa, kun tähän tekniikkaan on kerran tutustunut. Muutamassa minuutissa on käytössä esimerkiksi teho-pensasleikkuri, jolla ylettyy maasta korkeammankin pensasaidan päälle. Samalla paranee myös työturvallisuus, kun aiempi kiipeily telineillä poistuu. Trimmerin pitkän varren avulla pensasaidan päälle ylettyy maassa seisten.

Samalla lailla siimapään voi vaihtaa pieneksi oksasahaksi, joka sahaa korkeallakin olevat kuivat puunoksat vaivattomasti. Trimmeriin yhdistettävän oksasahan teho yllättää ja sillä katkaisee käsivarren paksuisen oksan parhaimmillaan lähes neljän metrin korkeudesta tukevasti maassa seisten. Trimmerin vahva moottori jaksaa pyörittää ketjua, eikä terä juutu oksaan sahaamisen aikana.

Erilaisilla trimmeriin kytkettävillä pyörivillä harjoilla ja rullilla poistaa niin hiekat kivetykseltä kuin sammaleet kalliolta tai nurmikolta. Lisälaitteita löytyy myös muihin tarkoituksiin.

 

Ammattikäyttöön valmistettu siimapää kestää haastavatkin olosuhteet.
 

Trimmeri ylivoimainen apu

Jo pelkkä trimmeri on kätevä ylivoimainen apu nurmialueiden viimeistelyssä tasattaessa ruohonleikkurin leikkuualueen reunat tai siistittäessä muut vaikeasti saavutettavat paikat, esimerkiksi pensaiden tai aitojen ja puiden ympärillä. Aivan oma käyttökohteensa ovat esimerkiksi loma-asuntojen luonnonvaraiset ja epätasaiset tontit, jotka myös vaativat siistimistä viihtyisyyden parantamiseksi.

Akkukäyttöisten trimmereiden käyttöönotto on vaivatonta ja helppoa. Akun lataus, asettaminen paikoilleen ja napinpainallus niin laite käy. Ei enää käynnistysnarusta nykimistä ja harvoin käytetyissä laitteissa käynnistysongelmien ratkaisua.

Parhaimmillaan nykyaikaiset akkukoneet ovat niin hiljaisia, että kokopäiväisessäkään työssä ei säädösten mukaan ole pakko käyttää kuulosuojaimia. Turvavarusteita ei kuitenkaan pidä unohtaa. Hyvä kypärä, niskasuojus ja silmiä suojaava visiiri ovat ehdottomia apuvälineitä. Voi suositella myös tähän työhön suunniteltuja työhousuja ja turvakenkiä tai turvasaappaita. Ammattikäytössä turvavarusteille on selvät määräykset, joita ei kannata ohittaa harrastuskäytössäkään.

 

Voimakas trimmeri ja siihen liitetty oksasaha katkaisee vaivattomasti isommatkin oksat, parantaen samalla myös työturvallisuutta kun tikkailla kiipeily jää pois.

 

Toistuvaan käyttöön ja laajoille alueille

Husqvarnan 325Lx ja muut 300i-sarjan laitteet sopivat toistuvaan käyttöön ja laajempienkin alueiden hoitotöihin. Ergonomia on hyvä ja se edistää jaksamista. Harvemminkin laitteita käyttävä löytää oikeat otteet ja hyvän työasennon helposti.

Akkukäyttöisellä trimmerillä on paljon etuja sähkö- ja bensiinikäyttöiseen leikkuriin verrattuna. Käyttäessäsi akkukäyttöistä puutarhakonetta sinun ei tarvitse varoa johtoa tai sinulla ei ole vaaraa leikata sitä poikki. Polttomoottorikoneeseen verrattuna pääset eroon pakokaasuista, painavamman koneen käsittelystä sekä kunnossapidosta, jota polttomoottorikäyttöinen kone tarvitsee.

 

Hyvä ja vahva trimmeri on todellinen apu myös haastavassa maastossa.

 

Pensasaidan leikkauksessa tuo trimmeriin kiinnitettävä pensasleikkuri turvallisuutta, kun telineillä kiipeily jää pois ja homman pystyy tekemään maasta. 

 

Trimmeriin kiinnitettävällä oksasahalla ylettyy mukavan ylös.

 

Husqvarnan 300i-sarjan akkukoneet ovat mukavan keveitä ja helppokäyttöisiä.

 

Puutarhakoneita käyttäessä kannattaa panostaa turvavarusteisiin.


Ari J. Vesa
Kuvat: Ari J. Vesa, Axu Vesa ja Johanna Rowley

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku