Aurinkopaneelien sijoittelussa huomioitava kiinteistöjen huoltotyöt

Aurinkopaneelien sijoittelussa huomioitava kiinteistöjen huoltotyöt

23.03.2023

Katoille asennetut aurinkosähköjärjestelmät näkyvät myös muiden alojen toimijoiden arjessa, kun paneelit yleistyvät niin pientalojen kuin suurempienkin kiinteistöjen katoilla ja läheisyydessä. Katoilla tehtävät huoltotyöt on mahduttava tekemään.

– Aurinkopaneelien sijoittelussa on otettava huomioon kiinteistön normaalit ylläpitotehtävät, kuten esimerkiksi erilaiset ilmanvaihdon, savuhormien, tietoliikennejärjestelmien tai muun katolla olevan tekniikan huollot. Näitä tehtäviä voidaan joutua tekemään myös hyvin vaihtelevissa olosuhteissa, jolloin paneelit voivat vaikeuttaa huoltojen tekemistä, muistuttaa tekninen asiantuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.

Paneelien sijoittelussa myös lumiesteet jäävät usein huomioimatta. On kohteita, joissa paneelit on sijoitettu pahimmillaan niin, että lumet paneelien päältä valuvat suoraan lumiesteiden yli katolta maahan.

– Lumiesteiden ja paneelien väliin pitäisi jättää riittävä, vähintään 1,5–2 metrin väli, johon valuva lumi kinostuisi, ohjeistaa Orrberg.

Paneelien turvallisuus ja ehjänä säilyminen on mietityttänyt huoltoväkeä myös, jos ne jäävät huomaamatta lumen alle jäädessään.

 

Merkinnät ja ohjeistukset kuntoon

Aurinkopaneelit ovat sähkölaitteita ja sähkölaitteiston haltija on aina vastuussa kiinteistönsä teknisistä järjestelmistä ja turvallisesta työskentelystä kiinteistöllä. Kiinteistön omistajan pitää aina ohjeistaa kaikkia toimijoita kiinteistönsä tekniikkaan liittyen. Tällainen velvollisuus saattaa joskus unohtua pientalon omistajalta.

– Esimerkiksi nuohoojalle on muistettava kertoa katolla olevista aurinkopaneeleista. Tässä voisi olla aurinkosähköjärjestelmien merkinnöille yksi suositeltava lisäpaikka: kaikille katolle johtaville reiteille voisi laittaa merkinnän, että katolla on aurinkosähköjärjestelmän paneelit. Parasta olisi, jos paneeleista, niiden johdoista ja muista laitteista voisi antaa eri toimijoille vielä asemointipiirustuksen ennen katolle menoa, muistuttaa Orrberg.

Paneelit ja aurinkosähköjärjestelmät ovat turvallisia, kunhan ne on asennettu oikein ammattilaisten toimesta. Myrskyjen ja talven jälkeen suositellaan aina vähintäänkin aistinvaraisesti tarkastamaan paneelistot. Mistään ei saa nousta palaneen käryä tai kuulua särinää ja paneelien sekä johtojen pitää olla hyvin paikallaan vahingoittumattomina.

 

Lehdet ja muut roskat pois katolta

Myös puiden lehdet ja muut roskat on siivottava katolta pois paneeliston tarkastusten yhteydessä. Pahimmillaan paneeliston nurkkaan kerääntynyt lehtikasa voi aiheuttaa paikallista lämpenemistä johdoissa tai muissa laitteissa.

Jos mahdollista, aurinkosähköjärjestelmän keskuslaite eli invertteri on hyvä vilkaista jo ennen katolle menoa ja tarkastaa, ettei se hälytä mitään. Vaikka jotakin olisikin pielessä järjestelmässä, on erittäin epätodennäköistä, että ihminen saisi sähköiskua paneelien takia. Ihmisen pitäisi sähköiskun saadakseen päästä paneeliketjun molempien plus- ja miinus-johtojen kanssa kosketuksiin. Yleensä nämä johdot kulkevat hyvin tiiviisti vierekkäin, jolloin ne oikosulkeutuvat tehokkaasti ja vähentävät sähköiskun riskiä, jos johonkin johtoon tulisi vikaa. Paneeleihin uskaltaa siis koskea, kunhan suurempaa vikaa ei ole havaittavissa.

 

Paneelit eivät kestä kävelyä

Paneelit kestävät hyvin tasaista lumikuormaa ja pääasiassa standardinmukaiset ja asiallisesti rakennetut paneelijärjestelmät kestävät vähintään 5 400 Pa:n lumikuorman.

Paneelien päällä ei saa kuitenkaan kävellä. Paneelien päälle tuleva pistemäinen kuorma, esimerkiksi kivi kengässä, hajottaa paneelin karkaistun lasipinnan tai sen alla olevan valosähköisen kennon.

Hajoaminen voi olla vaikka vain mikrosärö, josta vesi herkästi löytää reittinsä ja hiljalleen etenevä ketjureaktio voi pahimmillaan päättyä palon alkuun.

 

Lumen pudotusta paneelien päältä kannattaa välttää

Paneelien karkaistu lasi on pinnaltaan vahvaa ja kestää hyvin pienemmät mekaaniset iskut ja naarmuttavat tekijät, kuten tuulen paiskomat oksat ja vastaavat.

Lumen putsaamista paneeleilta ei kuitenkaan suositella, vaikka paneelien lasipinta sen kestäisikin. Vähänkin varomaton työkalun käyttö voi johtaa mikrosäröjä aiheuttavaan kolhuun. Syy siihen, miksi maallikoita kehotetaan välttämään lumen pudotusta paneeleilta, on kuitenkin yleinen työturvallisuus: putoamisriski ja muiden vahinkojen riski suhteessa saatuun hyötyyn on selvästi todettu tilastoissakin.

Paneelien läheisyydessä on myös järjestelmän muuta tekniikkaa, erityisesti johtoja, jotka voivat olla talvisin lumen alla piilossa. Varsinkin johdot on sijoitettava omiin johtoreitteihin, esimerkiksi metallisiin putkiin, johtokanavissa tai viimeistään kaapelihyllyillä.

Tämä suojaus on huomioitava erityisesti, kun johdot jatkavat matkaa paneelien ja telineiden rakenteiden antamasta suojasta ja niiden mahdollistamista johtoreiteistä. Vaikka nämä ovat oikein tehtynä hyvin tukevia rakennelmia, eivät ne kestä välttämättä aikuisen ihmisen kävelyä tai kompastelua tai lumen pudottajan työkaluja.

Liian usein tulee vastaan puutteellisia aurinkopaneelistojen asennuksia, joiden tekijästä ”ei ole tietoa”. Aurinkosähköjärjestelmä pitää aina asennuttaa sähköurakointioikeudet omaavalla asentajalla, joka käyttää laadukkaita, suomalaiset talviolosuhteet kestäviä sähkölaitteita ja -tarvikkeita.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Vuotava vesi on arvokasta

Vettä ei kannata tuhlata. Varsinkin vesivuodot tuovat helposti melkoisen lisän vesi- ja jopa lämmityslaskuun, samoin kuin pitkät suihkut ja muu suurpiirteinen vedenkulutus. Kiinnitä huomio vesikalusteisiin ja veden käyttötapoihin.

#sähkö #sähköverkko  

Sähkön sopimusehdot päivittyvät

Tarve verkkopalvelu-, sähköntoimitus- ja sähkönmyyntiehtojen muutoksille syntyi muun muassa sähkömarkkinalain muutoksista. Samalla huomioitiin myös muita viranomaistoiveita ja nykyaikaistettiin ehtoja alan toimijoiden toiveita huomioiden.

#energiatehokkuus #kotona #sisustus #turvallisuus #valaistus  

Syksyn sisustuksessa uusia värejä ja kodikkuutta

Luonnonmateriaalit näkyvät nyt syksyisessä sisustuksessa. Puuvilla, pellava ja villa ovat edustettuina maanläheisissä väreissä. Tietynlainen pehmeys on palannut takaisin. Nyt sisustetaan lempeydellä ja täydennetään eri vuosikymmenten parhai...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #valaistus #sähkö #ilmastointi #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #työ #sähköverkko #sähköasennukset #kolumni #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku