Banaanikakku on mehevä herkku

Banaanikakku on mehevä herkku

17.12.2019

Baanaanin ilmaantuminen sukumme ruokapöytään ei ollut menestystarina. Tämä tapahtui 1930-luvun puolivälissä, kun isoisäni toi lapsilleen Helsingistä tuliaisina yhden banaanin. Banaani jaettiin tasan kolme lapsen kesken. Äitini mielestä ylimakea ja limainen banaani oli todellinen ällötys. Tästä huolimatta joka joulu leivottu banaanikakku on koko sukumme kestosuosikki. Suuren yleisön tietoisuuteen banaani rynnisti Suomessa vuonna 1952. Tosin Helsingin kauppahallissa banaaneja oli ollut myynnissä jo 1900-luvun alussa.

Banaanikakun maku syvenee, kun kakkua säilytetään jääkaapissa alumiinifolioon tiiviisti käärittynä muutama päivä. Banaanikakku säilyy pitkään. En tiedä, mistä banaanikakun resepti on peräisin. Käsin kirjoitettu resepti on pyörinyt vuosikymmenet vanhan keittokirjan välissä. Resepti toimii vuodesta toiseen erinomaisesti. Lisäksi se on yksinkertainen.

Silikonivuoka on keittiössäni melko uusi tulokas. Se paistaa kakuista kauniin kiiltäviä toisin kuin vanha alumiinivuoka. Silikonivuokaa ei tarvitse leivittää — kevyt sively rasvalla riittää.

Rasvan ja sokerin vaahdottaminen nopeutuu kummasti, kun yleiskoneen kulhon ja vatkaimen terän lämmittää. Lämmittämiseen riittää hanasta laskettava kuuma vesi. Ennen rasvan ja sokerin vaivaamista kulho kuivataan. Banaanit on helppo hienontaa soseeksi tehosekoittimella.

Banaanikakku

150 g voita tai margariinia
3 dl sokeri
2 kananmunaa
2 tl kanelia
1 tl hienonnettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
3 1/2 dl karkeita vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3-4 banaania
 

Uunin lämpötila: 175 astetta

Paistoaika: noin yksi tunti
 

Voi ja sokeri vaahdotetaan. Kananmunat lisätään seokseen yksitellen koko ajan vatkaten. Mausteet ja leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin. Jauhoseos sekoitetaan varovasti taikinaan. Banaanit hienonnetaan tehosekoittimella. Banaaniseos lisätään taikinaan ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Taikina kaadetaan rengasvuokaan. Kakku paistetaan uunin alaosassa.

 


Banaanikakun ainekset ovat yksinkertaiset. Rasvan annetaan pehmitä huoneen lämmössä ennen rasvan ja sokerin vaahdottamista.
 



Yleiskone on hyvä apuväline kakkujen valmistamisessa. Vanha Kenwoodini on peräisin 1970-luvun alusta.
 



Banaanit hienonnetaan soseeksi tehosekoittimella.
 


Banaanikakku nousee reippaasti, joten vuokaa ei täytetä ääriään myöten. Kaksi kakkua syntyy samalla vaivalla kuin yksi.


Teksti ja kuvat: Petri Sallinen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#turvallisuus  

Muista suojata oma digitaalinen identiteettisi

Digitaalinen identiteetti on nykyään yksi tärkeimmistä omaisuuksistamme. Mutta kuinka suojata sitä arjen askareissa, esimerkiksi tietokonetta tai puhelinta käyttäessämme? Digitaalista identiteettiä pitäisi huoltaa ja suojata vähintään yhtä ...

#kotona  

Kinkkurasva tukkii viemärin – vie rasva kierrätykseen

Kinkunpaisto on suosittu jouluperinne. Paistopuuhissa on hyvä muistaa, että kinkkurasvaa ei saa kaataa viemäriin. Paistorasva on sitkeä vieras putkistossa ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.

#kotona #resepti  

Makeaa joulua!

Joulu syntyy yhdessä leipomalla. Liisa Westerberg kehottaa keittiössä luovuuteen ja rohkeuteen; vanhoja klassikkojakin saa päivittää.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #kodinkone #laiteuutuudet #energiavinkki #resepti #hyvinvointi #viihde-elektroniikka #energiatehokkuus #testi #turvallisuus #lämpö #piha #valaistus #sisustus #ilmastointi #hiilijalanjälki #lämmitys #sähköasennukset #sähköpalo #kolumni #puutarha #sähkögrili