Banaanikakku on mehevä herkku

Banaanikakku on mehevä herkku

17.12.2019

Baanaanin ilmaantuminen sukumme ruokapöytään ei ollut menestystarina. Tämä tapahtui 1930-luvun puolivälissä, kun isoisäni toi lapsilleen Helsingistä tuliaisina yhden banaanin. Banaani jaettiin tasan kolme lapsen kesken. Äitini mielestä ylimakea ja limainen banaani oli todellinen ällötys. Tästä huolimatta joka joulu leivottu banaanikakku on koko sukumme kestosuosikki. Suuren yleisön tietoisuuteen banaani rynnisti Suomessa vuonna 1952. Tosin Helsingin kauppahallissa banaaneja oli ollut myynnissä jo 1900-luvun alussa.

Banaanikakun maku syvenee, kun kakkua säilytetään jääkaapissa alumiinifolioon tiiviisti käärittynä muutama päivä. Banaanikakku säilyy pitkään. En tiedä, mistä banaanikakun resepti on peräisin. Käsin kirjoitettu resepti on pyörinyt vuosikymmenet vanhan keittokirjan välissä. Resepti toimii vuodesta toiseen erinomaisesti. Lisäksi se on yksinkertainen.

Silikonivuoka on keittiössäni melko uusi tulokas. Se paistaa kakuista kauniin kiiltäviä toisin kuin vanha alumiinivuoka. Silikonivuokaa ei tarvitse leivittää — kevyt sively rasvalla riittää.

Rasvan ja sokerin vaahdottaminen nopeutuu kummasti, kun yleiskoneen kulhon ja vatkaimen terän lämmittää. Lämmittämiseen riittää hanasta laskettava kuuma vesi. Ennen rasvan ja sokerin vaivaamista kulho kuivataan. Banaanit on helppo hienontaa soseeksi tehosekoittimella.

Banaanikakku

150 g voita tai margariinia
3 dl sokeri
2 kananmunaa
2 tl kanelia
1 tl hienonnettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
3 1/2 dl karkeita vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3-4 banaania
 

Uunin lämpötila: 175 astetta

Paistoaika: noin yksi tunti
 

Voi ja sokeri vaahdotetaan. Kananmunat lisätään seokseen yksitellen koko ajan vatkaten. Mausteet ja leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin. Jauhoseos sekoitetaan varovasti taikinaan. Banaanit hienonnetaan tehosekoittimella. Banaaniseos lisätään taikinaan ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Taikina kaadetaan rengasvuokaan. Kakku paistetaan uunin alaosassa.

 


Banaanikakun ainekset ovat yksinkertaiset. Rasvan annetaan pehmitä huoneen lämmössä ennen rasvan ja sokerin vaahdottamista.
 



Yleiskone on hyvä apuväline kakkujen valmistamisessa. Vanha Kenwoodini on peräisin 1970-luvun alusta.
 



Banaanit hienonnetaan soseeksi tehosekoittimella.
 


Banaanikakku nousee reippaasti, joten vuokaa ei täytetä ääriään myöten. Kaksi kakkua syntyy samalla vaivalla kuin yksi.


Teksti ja kuvat: Petri Sallinen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#turvallisuus  

Ukkosiin kannattaa varautua

Kesä on ukkosten aikaa. Esimerkiksi kuumat hellejaksot päättyvät usein ukkosiin. Ukkoset ovat luonnon voimannäytös, mutta tositilanteessa ilmiöstä on leikki kaukana. Salamat ovat voimakkaita sähköpurkauksia, jotka aiheuttavat muun muassa sä...

#energiavinkki #lämpö  

Suojaa asuntosi kuumalta

Kesähelteellä asuntojen lämpötilat saattavat nousta epämiellyttävän korkeiksi. Asunto kannattaa suojata liialta lämmöltä ja tarvittaessa viilentää järkevästi ja energiatehokkaasti. Pienillä ennakkotoimilla pidät asunnon mukavana ilman viile...

#energiatehokkuus #viihde-elektroniikka  

Lisääntynyt datankäyttö syö energiaa

Etätyöt ovat lisänneet datan käyttöä. Jokainen toimi puhelimella, tabletilla tai tietokoneella internetissä vie energiaa, paljon enemmän kuin oma kone. Datan käyttö on yllättävän suuri sähkönkuluttaja. Suuruutta ja sen ilmastovaikutuksia ei...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kodinkone #laiteuutuudet #kotona #resepti #energiavinkki #hyvinvointi #viihde-elektroniikka #testi #energiatehokkuus #turvallisuus #lämpö #piha #sisustus #sähkögrili #puutarha #kolumni #hiilijalanjälki #valaistus #sähköpalo #ilmastointi