Energiatehokasta joulunaikaa

Energiatehokasta joulunaikaa

10.12.2021

Joulun juhlakauteen kuuluvat kausivalot, ruuanlaitto ja saunominen saattavat näkyä myös kodin sähkölaskussa. Pienillä teoilla ja suunnittelulla sähkönkulutus pysyy kurissa.

Joulukaudella syntyy helposti piikki sähkönkulutukseen. Jouluvalaistuksen vaikutus on nykyisin aika pieni, kun käytössä on energiatehokkaat led-valot ja ajastimet, jotka keskittävät valojen käytön hämärään aikaan ja aikaan, jolloin ihmiset ovat kotosalla nauttimassa upeista tunnelmaa tuovista valoista.   

Suurimmat piikit sähkönkulutukseen tulevat juhlaherkkujen valmistuksesta eli uunin ja lieden käytöstä. Tietenkin myös jouluruokien jäähdytys ja kylmäsäilytys syö enemmän energiaa, kun kylmälaitteet ovat tavallista ahkerammassa käytössä ja normaalia täydempinä. Ei sovi myöskään unohtaa saunaa, jonka sähkökiuas nostaa kulutusta.

 

Jouluruokien valmistus

Joululaatikot, puuro, kinkku tai joulun vegeherkut hautuvat uunissa pitkään. Jos niiden uunivalmistuksen saa keskitettyä yöaikaan, on se koko sähköjärjestelmän kannalta tehokasta.

Sähkölämpöasiakkailla saattaa olla myös sähkösopimus, jossa sähkö on öiseen aikaan päiväaikaa edullisempaa. Samoin edullisista tunneista hyötyvät suoraan myös pörssisähköä ostavat kotitaloudet.

Perinteinen kinkku tarjoaa parhaan nautinnon, kun paistaa sen aattoa edeltävänä yönä. Uunista muutama tunti aiemmin otettu kinkku on aattoaterialla maukkaimmillaan. Maukas kinkku valmistuu kypsyttämällä se hitaasti 90–125 asteen lämpötilassa.

Samalla uunilämmöllä kannattaa valmistaa kaikki uuniruuat. Paista samalla kerralla laatikot, kinkku ja laita myös uunipuuro hautumaan. Puurostakin tulee parasta miedolla jälkilämmöllä hauduttaen.

Jos kotona on puilla lämmitettävä leivinuuni, nostaa se tunnelmaa entisestään ja tuo viihtyisää lisälämpöä joulukotiin.

 


 

Esijäähdytä ulkona

Kun ruokia haluaa jäähdyttää, kannattaa alkujäähdytys tehdä parvekkeella tai kuistilla ennen jääkaappiin siirtämistä. Muista suojata parvekkeelle, terassille tai ulos nostetut ruuat linnuilta, oravilta tai muilta eläimiltä.

Lintujen joulutunnelmaa voi nostattaa ostamalla linnuille oman lyhteen tai täyttämällä lintulaudan siemenillä.
 

Hämyisää joulutunnelmaa

Monelle joulun tunnelma syntyy hämärästä valaistuksesta, joka syntyy energiatehokkailla led-valoilla tai aidoilla kynttilöillä. Sähköä säästyy sammuttamalla turhat valot ja nauttimalla rauhallisesta tunnelmasta.

Kynttilöitä käytettäessä on hyvä muistaa paloturvallisuus. Kun juhlimassa on paljon pikkuväkeä, voi aidot kynttilät korvata riskikohteissa aidontuntuisilla led-kynttilöillä.

Myös ulkona kynttilälyhdyt tuovat omaa tunnelmaansa lepattavine liekkeineen. Jos joulun alle osuu hyvä pakkaskausi, on mukava valmistaa ämpäriä muottina käyttäen tunnelmallisia jäälyhtyjä pihalle.

Suosi led-valosarjoja myös ulkona, ajastaen ne sammumaan päivän valoisaksi ajaksi sekä yön hiljaisiksi tunneiksi.
 

Saunaan yhdessä tai vuorotellen

Joulusauna on monelle tärkeä, jouluun liittyvä perinne. Tämä perinne aiheuttaa vuosittain yhden suurimmista piikeistä sähkönkulutukseen. Jos mahdollista, sauno sellaiseen aikaan, jolloin uuni ei ole päällä.

Saunaa ei myöskään kannata lämmittää liian kuumaksi. Saunassa viihtyy jo 70–80 asteen lämmössä.

Saunominen on hyvä keskittää ja mennä saunaan yhdessä tai vuorotellen, niin ettei saunan päällä olo veny pitkäksi. Jos käytössä on puusaunavaihtoehto, on sen lämmittäminen mukavaa joulupuuhaa.

 

Energiatehokasta joulunaikaa!

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Rodeo ja Scanstockphoto
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#aurinko #aurinkopaneeli #energiatehokkuus #kotona #turvallisuus  

Aurinkopaneelien sijoittelussa huomioitava kiinteistöjen huoltotyöt

Katoille asennetut aurinkosähköjärjestelmät näkyvät myös muiden alojen toimijoiden arjessa, kun paneelit yleistyvät niin pientalojen kuin suurempienkin kiinteistöjen katoilla ja läheisyydessä. Katoilla tehtävät huoltotyöt on mahduttava teke...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö  

Talojen energiaremontit kannattavat

Talojen energiatehokkuus ja energiaremontointi on viime päivinä puhuttanut ympäri Eurooppaa. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin löytyy remonttitarvetta, on sitten kyse omakoti-, rivi- tai kerrostalosta. Uudehkossakin talossa voi olla tarve...

#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Puhtaat ikkunat vaikuttavat energiankulutukseen

Kevät on tulossa ja päivä pitenee. Usein sanotaan ikkunoiden jopa lisäävän energiankulutusta, mutta ne voivat valoisana ja auringonpaisteisena aikana myös laskea lämmön ja sähkön kulutusta.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #astettaalemmas #viihde-elektroniikka #energiansäästö #sähkönsäästö #hyvinvointi #testi #lämpö #piha #ilmastointi #vapaalla #valaistus #puutarha #sisustus #sähköpula #sähkö #pääsiäinen #kaukolämpö #sähköpalo #lämmitys #työ #sähköasennukset #osaaminen #sähkögrilli #sähkönsiirto #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #kolumni #tulevaisuus #aurinko #ilmastonmuutos #sahkolasku