Energiateoilla voi olla myös terveysvaikutuksia
07.10.2022
Nyt on aika säästää energiaa ja siirtää sähkön käyttöä aikoihin, jolloin sitä kuluu huippukulutuksen hetkiä vähemmän. Säästöjä suunnitellessa kannattaa tiedostaa myös säästöjen mahdolliset terveysvaikutukset.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat muistuttavat pysymään säästöissä kohtuudessa. He kokosivatkin vinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienetään ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii.
– Energiansäästö onnistuu kaikilta kotitalouksilta, kun tunnistaa oman kulutuksensa ja omat säästömahdollisuutensa. Toteutuksessa on huomioitava, että ei aiheuta haittaa sisäympäristölle ja asumisterveydelle, sanoo THL:n erikoistutkija Anniina Salmela.
Energiansäästäminen kannattaa
Energiaa kannattaa säästää. Etenkin sähkön säästämistä ja kulutuksen siirtämistä aikoihin, jolloin kokonaiskulutus on matalimmillaan, suositellaan jo mahdollisen sähköpulan eli sähkön riittävyyden vuoksi. Tällä on merkitystä myös sähkön hintakehitykselle. Tietenkin säästäminen vähentää suoraan myös omia ja taloyhtiön kustannuksia.
Helpoimmalla säästöjä syntyy lämmityksessä, vedenkäytössä ja saunomisessa. Kun lämpötilaa pudottaa maltilla, ei vielä synny vahinkoja. Kannattaa myös harkita, millaisia lämpötiloja tarvitaan autotalleissa ja varastoissa.
Peseytymisajan lyhentäminen suihkussa ja saunomisen harventaminen pudottaa myös energiankäyttöä ja siitä syntyviä kuluja selvästi. Myös kaikki ylimääräiset sähkölaitteet on hyvä kytkeä pois toiminnasta, kun niitä ei käytetä. On hyvä myös tarkastaa valaistus nykyaikaan ja harkita esimerkiksi reitittimen sammuttamista, kun sitä ei tarvita.
Kaikkien yhteisillä pienillä teoilla syntyy kokonaisuus, jolla on vaikutusta.
Muista nämä asiat kun säästät
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat muistuttavat seuraavista asioista, jotta vältytään terveysvaikutuksilta.
1. Laske huonelämpötilaa maltilla
Huoneilman lämpötila vaikuttaa suoraan asumisviihtyvyyteen, ja sen kokemisessa on yksilöllisiä eroja. Lämpötilan voi laskea alle 21 asteeseen, mutta pidä se vähintään 18 asteessa.
Huomioi lämpötilaa säätäessä tilan käyttäjät. Jos tiloissa on vanhuksia tai lapsia, tulee huonelämpötilan olla vähintään 20 astetta veto huomioiden.
Muissa kuin asutuissa tiloissa voit laskea lämpötilan alle 18 asteen. Suosituslämpötila esimerkiksi autotallille on 5 astetta ja varastolle 12 astetta.
Huolehdi kuitenkin riittävästä ilmanvaihdosta ja seuraa sisäilman suhteellista kosteutta etenkin kovilla pakkasilla. Lämpötila ei saa laskea myöskään niin alas, että syntyy riski vesiputkien jäätymiselle.
2. Pidä ilmanvaihto päällä
Ilmanvaihdon tehtävänä on poistaa epäpuhtauksia sisäilmasta ja tuoda riittävästi puhdasta ilmaa tilalle. Huolehdi siitä, että koneellinen ilmanvaihto on huollettu ajallaan, tuloilman lämpötila on säädetty ja ilmamäärät tarkastettu. Katso, että erityisesti märkätiloissa, kuten kylpyhuoneessa, on riittävä lämmitys ja ilmanvaihto kosteuskuorman vähentämiseksi.
Älä sulje tai tuki ilmanvaihdon venttiilejä. Jos rakennuksessa on koneellinen radonpoisto, älä kytke sitä pois päältä tai alenna sen tehoa.
3. Älä laske käyttöveden lämpötilaa alle 55 asteen
Infektioita ja pahimmassa tapauksessa vakavia keuhkokuumeita aiheuttavat legionellabakteerit pystyvät lisääntymään 20–45-asteisessa vedessä. Legionellojen torjumiseksi pidä lämmin käyttövesi noin 55–60-asteisena.
Käyttöveden lämpötilan alentamisen sijasta vähennä lämpimän veden käyttöä esimerkiksi suihkuaikaa lyhentämällä. Huomioi kuitenkin, että myös erittäin vähäinen vedenkäyttö on riskitekijä legionellan kasvulle putkistoissa, joten kaikkien kodin vesipisteiden olisi hyvä olla säännöllisessä, mieluummin päivittäisessä käytössä.
4. Jätä lisäeristystyöt ammattilaiselle
Rakennuksen energiakorjauksen suunnittelu tulee aina teettää ammattilaisella. Huomioi, että esimerkiksi väärin toteutettu rakennuksen lisäeristys voi aiheuttaa kosteusvaurion.
Voit itse huolehtia ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunnon tarkastamisesta ja uusimisesta. Kun veto ja vedontunne vähenee, tuntuu alempikin lämpötila hyvältä.
5. Polta vain puhdasta ja kuivaa puuta
Puunpoltto on merkittävä pienhiukkaspäästöjen lähde. Terveydelle ja ympäristölle haitallisten hiukkasten vähentämiseksi käytä takan tai kiukaan tulipesässä vain puhdasta ja kuivaa puuta. Tuo puut sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä, jotta puun pinta ehtii kuivahtaa ja lämmetä.
Pidä tulisija kunnossa, noudata sen käyttöohjeita ja muista säännöllinen nuohous. Roskat ja käsitelty puu eivät kuulu tulipesään. Vältä myös puun polttamista liian pienellä ilmamäärällä eli kitupolttoa.
Myös kynttilöiden poltto lisää sisäilman pienhiukkasmääriä, joten niillä ei kannata korvata kodin valonlähteitä. Säästä valaistuksessa energiaa valitsemalla energiatehokkaita led-lamppuja.
– Sähköä ja muuta energiaa tarvitaan, jotta koti on terveellinen, toimiva ja viihtyisä. Näillä ohjeilla voit energiansäästön lisäksi myös mahdollisesti parantaa sisäympäristön laatua, muistuttaa Salmela.
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Lumoudu lipstikasta
Nostalginen perinneyrtti lipstikka sopii keiton pääraaka-aineeksi tai mausteeksi ruokiin. Lipstikan maussa voi aistia persiljan, sellerin, purjon ja hiukan mintunkin aromeja. – Lipstikka on todellinen hyötykasvi, sillä melkoisesta puskasta ...
#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #laiteuutuudet
Kotitalousrobotti imuroi ja moppaa
iRobotin AutoWash-telakka on suunniteltu imuroimaan ja moppaamaan tehokkaasti useita eri lattiatyyppejä. Robotti täyttää säiliönsä ja lataa itsensä samalla kun telakka pesee ja kuivaa moppaustyynyn, tyhjentää pölysäiliön ja puhdistaa vielä ...