
Hellelämpö kuriin ekologisesti
05.07.2021
Asunnon tai kesämökin viilentäminen saattaa nostaa kesäajan sähkölaskua. Vaikka viilennys vaatii yleensä vähemmän energiaa kuin lämmitys, kannattaa kuitenkin miettiä miten viilentää.
Helteen tuomaa sisätilan lämpimyyttä voi hallita ekologisesti. Vasta kun ekologisimmat keinot eivät enää tehoa, turvaudutaan koneelliseen jäähdytykseen. Edullisinta on käyttää tuulettimia ja puhaltimia. Eniten sähköä kuluu viilennettäessä ilmastointilaitteella tai ilmalämpöpumpulla.
Sisätiloja voidaan pitää viileinä sulkemalla kaihtimet ja vetämällä verhot ikkunoiden eteen. Ikkunat ja ovet kannattaa pitää suljettuina kuumimpaan aikaan ja tuulettaa illalla ja yöllä, kun ilma viilenee.
Tuulettaminen on tehokkainta, kun se tehdään rakennuksen siltä puolelta, johon paistaa vähiten aurinko.
Helteellä kannattaa myös vähentää sisätilojen lämpökuormaa sammuttamalla turhat sähkölaitteet sekä välttämällä saunan ja uunin lämmittämistä.
Jäähdytä järkevästi
Toimi järkevästi ilmastointilaitteella tai ilmalämpöpumpulla viilennettäessä. Useimmiten riittää sisälämpötilan saaminen 2–5 astetta ulkolämpötilaa alemmas eli jos ulkona on esimerkiksi + 29 astetta, riittää sisälämpötilaksi 24–27 astetta.
Ilmalämpöpumpun energiankulutusta voi miettiä viilennyksessä kahden kertotaululla. Jos lämpötilaero ulkolämpöön on neljä astetta, kuluu energiaa viilennykseen kaksi kertaa enemmän kuin jos lämpötilaero on vain kaksi astetta. Viileämpinä öinä tai sateella kannattaa viileää ulkoilmaa johtaa sisään ja napsauttaa pumppu pois päältä.
Jos on pitkään poissa, kannattaa viilennys napsauttaa pois päältä ja estää lämmön liikanouseminen sisätiloissa säleverhoilla ja verhoilla ikkunan edessä.
Aurinkoista ja energiatehokasta kesää!
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Pienillä teoilla energiatehokas joulunaika
Kynttilät, kuusi, valot, ruuanlaitto, saunominen ja joulutunnelmasta nauttiminen kuuluvat suomalaiseen jouluun. Pienillä teoilla myös energiankulutus pysyy kurissa.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona
Hyödynnä pakkaset – sulata pakastin
Kaikki kylmälaitteet toimivat energiatehokkaimmin, kun ne säännöllisesti puhdistetaan ja sulatetaan. Nyt kun lämpötilat ovat laskeneet koko maassa pakkasten puolelle, kannattaa miettiä oman pakastimen sulatusta.

Joulupuuron voi tehdä myös ohrasta
Monessa suomalaiskodissa riisipuuro on oleellinen osa joulua. Se perinteisin joulupuuro valmistuu kuitenkin kotimaisesta ja terveellisestä ohrasta.