Herkullinen kotijuusto sopii arkeen ja juhlaan

Herkullinen kotijuusto sopii arkeen ja juhlaan

17.05.2023

Kotijuuston valmistaminen on hauskaa ja tuo monelle ihania makumuistoja. Kotijuusto sopii hyvin myös lahjaksi vaikka mökkireissulle ja kesän juhliin.

Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander on itsekin erittäin innostunut kotijuuston valmistuksesta. Raaka-aineita tarvitaan vain vähän ja perinteinen piimä tai munajuustoksikin kutsuttu herkku on myös perinteinen.

 

Kotijuustoa voi myös maustaa ja koristella

– Kotijuusto on siitä mainio, että se sopii hyvin arkeen ja kesän juhliin tai vaikkapa lahjaksi. Silloin on tietenkin kohteliasta laittaa pakkaukseen kotijuuston valmistusaineet ja säilyvyys.

Kotijuustoa voi lisäksi koristaa yrteillä, chilillä tai vaikka marjoilla.

– Itse laitan mielelläni kotijuuston hetkeksi myös uuniin, jolloin se saa kauniin kellertävän ruskeaa väriä pintaansa ja sopii vaikka marjojen kanssa jälkiruoaksi tuoden mieleen pohjoisen Suomen leipäjuuston. Uunissa hiukan paahdettuna juusto myös hiukan kovenee ja sitä voi leikata kätevästi veitsellä ohuiksikin siivuiksi. Monelle ovat tuttuja esimerkiksi munajuustot ja perinteinen leikattava ja kauniin okran värinen Ilves-juusto. Näillä jäljillä siis itsekin omaa ilvestä valmistamaan.

Niina Silander sanoo, että kotijuuston raaka-aineiden ei tarvitse olla niitä ihan ”priimoja” vaan kotijuusto juoksettuu parhaiten vähän käyttökaarensa ehtoopuolella olevista tuotteista.

 

Aktiivista valmistusaikaa tarvitaan vain vähän

– Vaikka kotijuuston valmistuksen kokonaisaika vaikuttaa melko pitkältä, niin suurin osa siitä ajasta on niin sanottua passiivista aikaa eli kotijuusto vetäytyy ja valmistuu omassa rauhassaan. Aktiivinen valmistusaika on melko lyhytkestoinen.

Juusto eli maidosta tai piimästä erottuva hera voidaan laittaa oikeaan juustomuottiin ja moni kutsuukin tällaista juustoa kehäjuustoksi. Myös sopiva harso tai siivilä käy hyvin. Juustomassa valutetaan tiiviiksi. Kotijuusto on myös vähäsuolaista ja maku on mukavan neutraali. Se sopii sellaisenaan leivän päälle, väliin vaikkapa paholaisen hillon kera tai salaattiin. Juuston valmistuksesta ylijäävää nestettä ei kannata heittää pois vaan sämpylöissä, leivässä tai pannukakussa ne tulevat hyötykäyttöön.

Niina Silander on iloinen, että perinteisiä ruokia ja herkkuja arvostetaan sekä myös lähiruoka-ajattelua. Ekologisuus, hiilijalanjälki ja myös vaihtoehtoiset tarjottavat innostavat yhä enemmän.

– Kesän juhlissa on trendikästä tarjota itse valmistettuja perinteisiä herkkuja. Samalla resepteistä ja valmistuksesta saa mukavasti jutunjuurta. Herkulliset ateriat tai pitopöytä koostuvat tuoksuista ja väreistä, kauniista kattauksesta, tunnelmasta ja mukavasta seurustelusta. Tarjottavien ei tarvitse olla kalliita hankintoja tai esimerkiksi jokin tietty ”päätarjottava” voi olla esimerkiksi kotimaista kalaa, lihaa tai erikoisempia kasviksia ja ympärille voi rakentaa edullisen, mutta niin maistuvan lisukepöydän.

Niina Silanderin mukaan hyvällä suunnittelulla voi säästää työtä, aikaa ja rahaa.

– Suunnittelemalla ateriakokonaisuuden tai vaikkapa lounaan voi myös säästää energiaa ja ympäristöä. Paljon energiaa kuluttavat ruoanvalmistusmenetelmät voi usein korvata esimerkiksi mikroaaltouunilla. Se soveltuu hyvin vihannesten kuten parsakaalin kypsentämiseen.

 

Kotijuusto kesän herkkuhetkiin

3 l kulutusmaitoa
1 l talouspiimää
1 prk kermaviiliä (ei kevyt)
3 kananmunaa
suolaa, voita

Ohjeesta tulee yksi isompi juusto tai kaksi pientä. Kotijuusto valmistetaan kulutusmaidosta ja rasvaisesta piimästä, jotta juustomassan hera erottuu. Laktoosittomasta maidosta ja kevyttuotteista heran erottuminen voi olla heikompaa ja juustoa saadaan vähemmän.

1. Kiehauta maito isossa kattilassa. Sekoita, palaa helposti pohjaan.
2. Sekoita toisessa astiassa valmiiksi piimä, kermaviili ja munat.
3. Kun maito kiehahtaa, kaada piimäseos joukkoon ja sekoita vain kerran varovasti sekaisin.
4. Tämän jälkeen juustoa ei saa sekoitella, muuten juustomassa hajoaa.
5. Laita kattilaan kansi päälle ja anna hautua omalla lämmöllä sammutetulla liedellä irtoritilän tms. päällä 30–60 min.
6. Siivilöi juustomassa harson tai tiheän siivilän läpi.
7. Mitä tarkemmin hera poistetaan, sitä kovempi juustosta tulee. Kotijuuston tarkoitus olisi olla pehmeähköä.
8. Kun juustomassa on eroteltu, mausta suolalla. Maista.
9.  Juuston voi laittaa juustomuottiin harson kera valumaan ja antaa kylmässä tiivistyä pienen painon alla.
10. tai uunijuustoa saat kaatamalla löysän massan pyöreään uunivuokaan ja voinokare päälle.

Paista uunissa 200 asteessa noin15–20 min ja anna pinnan hieman ruskistua.

Vinkki: Hyödynnä jäljelle jäänyt hera leipätaikinaan tai pannukakkuun.

Testattu Marttakeittiössä

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuva: Martat
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiansäästö #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Pienillä teoilla energiatehokas joulunaika

Kynttilät, kuusi, valot, ruuanlaitto, saunominen ja joulutunnelmasta nauttiminen kuuluvat suomalaiseen jouluun. Pienillä teoilla myös energiankulutus pysyy kurissa.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona  

Hyödynnä pakkaset – sulata pakastin

Kaikki kylmälaitteet toimivat energiatehokkaimmin, kun ne säännöllisesti puhdistetaan ja sulatetaan. Nyt kun lämpötilat ovat laskeneet koko maassa pakkasten puolelle, kannattaa miettiä oman pakastimen sulatusta.

#kodinkone #kotona #resepti  

Joulupuuron voi tehdä myös ohrasta

Monessa suomalaiskodissa riisipuuro on oleellinen osa joulua. Se perinteisin joulupuuro valmistuu kuitenkin kotimaisesta ja terveellisestä ohrasta.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #lämpö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sisustus #puutarha #lämmitys #sähkö #sähköpula #aurinko #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #työ #tulevaisuus #sähköasennukset #sähkögrilli #sähkönsiirto #kesämökki #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku