Höyryhengitys helpottaa tukkoista oloa nopeasti

Höyryhengitys helpottaa tukkoista oloa nopeasti

17.02.2020

Nenä tukossa, silmät vuotavat ja hengitys tuntuu tukalalta. Flunssan kanssa painiskellaan taas erityisesti talvikaudella ja kun yhdestä taudista on päässyt, niin toinen virus on jo sieppaamassa otetta. Oloa helpottamaan kannattaa hankkia kätevä sähkökäyttöinen höyryhengityslaite.

Hyvä ja perinteinen tukkoisen olon hoito on höyryhengitys. Jos kattilan ja liinan kanssa operointi ei innosta, niin markkinoilla on jo käteviä sähkökäyttöisiä höyryhengityslaitteita, joiden avulla apua saa nopeasti ja vaivattomasti. Höyryhengitys on elimistölle apuna parantamaan toimintaansa ja poistamaan hengitysteiden epäpuhtaudet.

Limakalvot käyttävät paremmin höyryn avulla ilmasta tulevan hapen. Moni sanoo hyötyneensä höyryhengityksestä, jos vaivana on esimerkiksi keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume tai astma. Sopiva kesto höyryhengitykselle on noin 10–20 minuuttia kerrallaan.

– Höyryhengitys on turvallista, sillä sen yliannostelu on aika mahdotonta. Kaikista turvallisinta on käyttää 37–42-asteista höyryä.


Höyryhengityksestä hyötyvät kaikki

Höyryhengitystä on suositeltu usein lapsille, mutta siitä hyötyvät kaikki. Moni ottaa kuitenkin vaivoihinsa ja tukalaan oloon mieluummin lääkettä. Kannattaa kuitenkin kokeilla uusia höyryhengityslaitteita, sillä niiden kätevyys yllättää.

Myös kosteat höyryt saunassa tekevät hyvää. Höyryhengityslaitteella hengitetään kosteutettua ilmanpainetta vastaan sisään- ja uloshengityksen aikana. Tämä laajentaa ahtautuneita hengitysteitä. Samalla laitteen tuottama höyry parantaa keuhkoputkien limakalvon toimintaa ja vähentää sitkeän liman määrää.

Sisään- ja uloshengityslihaksia harjoittamalla keuhkojen tuuletus pääsee jakautumaan tasaisemmin ja myös keuhkojen syvemmät osat tuulettuvat paremmin.

Omaan tilanteeseen sopivat käyttöohjeet voi saada esimerkiksi astmaan perehtyneeltä lääkäriltä.

– Lämpimän höyryn hengittäminen kostuttaa nenän ja kurkun limakalvoja, löysentää liman koostumusta, vähentää limakalvoturvotusta ja ikään kuin pesee ylähengitysteitä,

 

Lepoa ja hoivaa flunssaiselle

Taitaa iskeä tauti: kurkku on kipeä, aivastuttaa ja nenä on tukkoinen. Ja olo on kerrassaan nuutunut. Tässä vaiheessa on jo hyvä peruuttaa menot ja muistaa, että lepo on paras apu.

Nuhakuumetta kutsutaan yleisimmin flunssaksi. Yleinen ja juuri tähän vuodenaikaan koetteleva hengitystie-infektio voi koetella aikuista useita kertoja ja pientä lasta jopa kymmenen kertaa vuodessa.

”Kyytipoikana voi tulla vielä lihassärky, pääkipu ja kuume.”

Mitään oireiden kaavaa ei ole, vaan joillakin on vain nuhaa ja kuumetta, toisinaan voi olla kaikkia flunssan oireita. Pienillä lapsilla kuume nousee yleensä korkeammaksi kuin aikuisilla ja voi kestää useita päiviä.

Muutaman päivän tai parinkin viikon lisäksi yskää ja äänen käheyttä voi olla usean viikon ajan.

 

Riittävä lepo on tärkeä

Paraneminen pitkittyy, jos lähtee puolikuntoisena liikkeelle. Kuumekaan tai lämpö ei ole se voinnin mittari pelkästään.

Särkyyn ja kuumeeseen voi ottaa heti alussa oireita lievittäviä kipulääkkeitä, mutta niiden avulla ei pidä lähteä töihin. Sinne palataan vasta, kun vointi on riittävästi kohentunut.

Tukkoiseen nenään saa apua avaavista keittosuolatipoista ja sumutteista. Limakalvoa supistavia lääkkeitä voi käyttää vain muutaman päivän.

Höyryhengittely on hyvä tapa lievittää yskän ärsytystä ja nenän tukkoisuutta. Jos on taipumus saada poskiontelontulehduksia, kannattaa huuhdella sieraimia sarvikuono-nenäkannun avulla. Yskänlääkkeet hillitsevät ärsytysoireita, mutta eivät paranna yskää.

 

Lämpöpeitto ja juotavaa

Markkinoilla on sähkökäyttöisiä lämpöpeittoja, joiden suojassa on hyvä potea flunssaa tai muuten vain lämmitellä.

Lämpöpeittojen hinnat vaihtelevat 15–70 euron välillä. On tärkeää, että peitossa on ylikuumenemissuoja ja myös lämmönsäätömahdollisuus on hyvä. Lämpöpeitto on hyvä lahja esimerkiksi mökkiläiselle talven reissuihin.

 

Verkkokaupoista ja myymälöistä saa myös kätevästi tuotteita. Tarjoukset vaihtelevat. Kannattaa tutustua laitteen toimintaan, että se soveltuu juuri itselle. Lämpöpeitoissa on ehdottoman tärkeää ylikuumenemissuoja.

 

 

Well02

Vahvista hengityslihaksiasi ja paranna hapenottokykyä WellO2-hengitysharjoituslaitteella, joka sopii erityisesti hengitysoireista kärsiville, urheilijoille, äänityöläisille ja kaikille, jotka haluavat parantaa äänenkäyttöään tai hapenottokykyään. Teho 1100 W. Ovh noin 230 e.




 

 

Beurer FS50

Kasvosauna sopii erinomaisesti höyryhengitykseen. Höyryhengityslaite nopeuttaa kipeytyneen ja aran nielun paranemista.

Höyryhengitys irrottaa tehokkaasti limaa ja helpottaa tukalaa oloa flunssan aikana eli toimii hengitysteiden avaajana erinomaisesti. Tehonsäätö ja aromisäiliö. Teho 120 W. Ovh noin 35 e.







 

 

Ideale + lämpöpeitto

Mainio lahjavinkki vilukissalle ja mukava lisä esim. mökin varustukseen! Peite on varustettu lämpötilan säädöllä ja automaattisella virrankatkaisulla. Peitteen materiaali on miellyttävän pehmeää ja lämmintä kangasta. Virtajohdon ja säätimen voi irrottaa ja peitteen voi vesipestä. Jännite 220–240 V. Teho 85 W. Ovh noin 40 e.


 

 

Nedis PEBL140CWT sähköhuopa

Sähkökäyttöinen lämpöhuopa sopii erinomaisesti kylmiin talvi-iltoihin. Siinä on irrotettava ohjain, 1-9 tunnin ajastin, yhdeksän lämpöasetusta ja LED-ilmaisin. 180x130 cm fleecepeitossa on ylikuumenemis- ja oikosulkusuojat ja se on konepestävä. Lämpötilan asetusalueet 25°C – 50°C. Sähköjohdon pituus 2.0 m. Ovh noin 60 e.

 

 

 

Jyskin lämpöpeite käy myös lämpimästä ”petauspatjasta”. Siinä on 3-vaiheinen lämmönsäätö, ylikuumenemissuoja. Vain tahranpoisto soveltuu. Teho 60 W. Ovh noin 15 euroa.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Scanstockphoto ja valmistajat


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #puutarha #resepti  

Lumoudu lipstikasta

Nostalginen perinneyrtti lipstikka sopii keiton pääraaka-aineeksi tai mausteeksi ruokiin. Lipstikan maussa voi aistia persiljan, sellerin, purjon ja hiukan mintunkin aromeja. – Lipstikka on todellinen hyötykasvi, sillä melkoisesta puskasta ...

#kolumni  

Vieläkö pökköä pesään?

Voimalaitosten ja lämpökeskusten kattiloissa palaa puuta vuosittain kohtuullinen määrä. Priimapuuta ei kuitenkaan polteta, vaan metsäteollisuuden ja puunjalostusteollisuuden jätteitä ja jämiä. Oksista, kuoresta ja sahanpuruista syntyy kauko...

#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #laiteuutuudet  

Kotitalousrobotti imuroi ja moppaa

iRobotin AutoWash-telakka on suunniteltu imuroimaan ja moppaamaan tehokkaasti useita eri lattiatyyppejä. Robotti täyttää säiliönsä ja lataa itsensä samalla kun telakka pesee ja kuivaa moppaustyynyn, tyhjentää pölysäiliön ja puhdistaa vielä ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #sähkönsäästö #piha #lämpö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #lämmitys #puutarha #sisustus #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #osaaminen #kesämökki #tulevaisuus #sähköpalo #sähköasennukset #työ #kolumni #sähkögrilli #sähköverkko #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku