Huurtunut pakastin kaipaa sulatusta

Huurtunut pakastin kaipaa sulatusta

31.01.2020

Huurre tai jää pakastimen pinnoilla ei kerro kylmästä, hyvin toimivasta pakastimesta. Päinvastoin ne ovat merkki pakastamisen sulatustarpeesta. Pakastin kannattaa sulattaa ja puhdistaa kerran, kaksi vuodessa.

Saat nopeutettua sulattamista, laittamalla tyhjän pakastimen alahyllylle lämmintä vettä astiassa. Lämpö nopeuttaa huurteen ja jään sulamista.

Pakastin kaipaa sulattamista viimeistään siinä vaiheessa, kun sisäpinnat ovat kauttaaltaan huurrekerroksen peittämiä. Vaikka huurretta ei pakastimeen kertyisikään, kannattaa se tyhjentää kerran vuodessa ja puhdistaa seinäpinnat ja laatikot. Samalla on hyvä tarkastaa pakastimessa olevien elintarvikkeiden ikä ja käyttää vanhimmat pakasteet pois. Pakastinkaan ei säilytä ruokia ikuisesti.

Muista myös puhdistaa pakastimen takaosa säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Sisältä ja päältä puhdas pakastin toimii varmemmin ja puhtaus pitää myös energiankulutuksen kurissa. Jää sisäpinnoilla ja pöly koneiston ympärillä nostaa laitteen sähkönkulutusta.

 

Sulata, pyyhi, kuivaa

Aloita pakastimen sulattaminen poistamalla pakasteet laitteen sisältä ja laatikoista. Pakasteiden kannalta helpointa on pakastimen sulattaminen, kun ulkona on kunnon pakkaspäivä.

Kun suunnittelet sulattamista, nosta pakasteiden sulamiskestävyyttä kytkemällä pakastin edellisenä päivänä pakastuskytkennälle, joka laskee lämpötilan noin -24 asteeseen. Aloittaessasi seuravana päivänä pakastimen tyhjentämisen, kytke pakastin pois päältä. Siirrä pakasteet sanomalehdellä vuorattuihin pahvilaatikoihin tai kylmälaukkuihin. Siirrä pakasteet ulos pakkaseen tai sisälämpöä viileämpään ilmaan ja peitä ne vielä huovilla.

Jätä pakastimen ovi tai kansi auki. Voit tehostaa pakastimen sulamista sijoittamalla sisälle lämminvesiastian. Kerää isommat jääpalat pois ennen niiden sulamista. Kaappipakastimen etureunassa on yleensä esiin käännettävä kouru, jolla sulamisvesi saadaan johdettua sen alle laitettuun astiaan. Tarkkaile koko sulatuksen ajan, ettei vettä valu pakastimesta lattiapinnalle ja kuivaile pohjalle tippuvaa vettä pois myös rätillä.

Kun jää on sulanut ja ylimääräinen vesi sisältä poistettu, pyyhi pinnat astianpesuaineveteen kostutetulla siivousliinalla ja pese irto-osat. Kuivaa pinnat ja pyyhi myös kaapin ulkopinnat.

Kun pakastin on kuiva ja tuulettunut, sulje ovi ja kytke laite pakastuskytkennälle. Lado pakasteet takaisin pakastimeen ja muista palauttaa laite säilytyskytkennälle, kun lämpötila on saavuttanut -18 asteen lämpötilan.

Tarkkaile ettei lämpötila laske alle -18 asteen tai nouse sitä lämpimämmäksi. -18 astetta on lämpötila, jossa ruoat säilyvät parhaiten. Kylmempi lämpötila nostaa myös laitteen sähkönkulutusta.

 

Vinkkejä pakastamiseen

•    Kun pakastat suuria määriä, kytke pakastuskytkin päälle jo edellisenä päivänä laskeaksesi laitteen -24 asteen pakastuslämpötilaan.
•    Pakkaa tuotteet tiiviiseen, kullekin tuotteelle soveltuvaan pussiin tai rasiaan.
•    Annostele tuotteet kertakäyttöeriin. Merkitse pakkaukseen helposti luettavasti sisältö ja pakkauspäivä.
•    Siirrä elintarvikkeet pakastimeen vasta kun ne ovat jäähtyneet hyvin.
•    Siirrä pakastin -18 asteen säilytyslämpötilaan noin vuorokauden kuluttua.
 

Teksti ja kuva: Ari J. Vesa, Adato viestintä


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi

Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa en...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #valaistus #vapaalla #sähkönsäästö #piha #sähkö #ilmastointi #testi #lämmitys #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #sähköpalo #tulevaisuus #työ #kolumni #sähköasennukset #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku