Hyvä ja riittävä uni vaikuttaa elämänlaatuun: Kärsitkö tietämättäsi uniapneasta?

Hyvä ja riittävä uni vaikuttaa elämänlaatuun: Kärsitkö tietämättäsi uniapneasta?

23.09.2019

Unen laadulla on merkittävä vaikutus jokaisen arkeen ja jaksamiseen. Yölliset heräämiset, vessassa käynnit ja muuta perhettä häiritsevän kuorsaamisen syyt voidaan ja kannattaa selvittää. Uniapnea on nykyisin jo kansantauti.

Kuulostaako yhtään tutulta?

Puolisot kinaavat aamulla siitä, että unet ovat jääneet vähäisiksi, kun puoliso kuorsaa ja ”krohisee”. Syyttely puolin ja toisin voi olla parisuhdetta ja perhettä raastavaa:

– Kyllä sinä välillä kuorsasit ja ääntelit kuin katupora ja korahtelit, kääntyilit eikä hengitystäkään ajoittain kuulunut. Ei auttanut tökkäys kylkeen. Uudelleenhan se piina alkoi taas. Sinun takiasi en voinut nukkua.

Tällaista debattia moni käy perheessä ja kuorsaus vain jatkuu.

Ei ole suinkaan harvinaista, että puolison kuorsauksesta kärsivä siirtyy muualle nukkumaan tai käyttää korvatulppia.

Kuorsaaja taas voi herätä aamuisin hyvinkin väsyneenä ja hikisenä, potea päänsärkyä ja levottomuutta, vaikka kuvittelee nukkuneensa pitkät ja hyvät unet. Väsymys vain jatkuu, vaikka nukkumaan meno aikaistuisi. Muutosta ei vain tapahdu.

Kuorsaus voi olla harmitonta, mutta uniapean oireisiin kannattaa kuitenkin tutustua ja hakeutua lääkärin vastaanotolle ajoissa. Uni on nukkujalle melko mystinen asia. Itse on hyvinkin vaikea arvioida oman unensa laatua, häiriöitä tai tiedostaa vakavat ongelmat. Heräämistä selitellään usein stressillä, asioiden pyörimisellä mielessä eikä tihentyneitä vessakäyntejäkään ehkä tiedosteta.

 

Mehiläisen kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri,
dosentti Tapani Salmi.

Milloin viimeistään vastaanotolle?  

Tähän vastaa Mehiläisen kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, dosentti Tapani Salmi. Hänellä on Unilääketieteen erityispätevyys.

– Kuorsaus on sinällään harmitonta nukkujalle ja enemmän todella kiusaa puolisoa. Kun kuorsaus muuttuu katkonaiseksi, kyse on usein uniapneasta.

– Tapani Salmi kertoo, että uniapneakin voi olla satunnaista, esiintyä vain selällään, alkoholin nauttimisen jälkeisenä yönä tai vain aamuyön tunteina.

– Merkitsevässä uniapneassa katkoja on usein yli sata kertaa yössä ja usein joka asennossa. Jos uniapneataipumukseen liittyy päiväväsymys, vastustamaton nukahtaminen silloin, kun pitäisi olla hereillä, on syvän rauhallisen unen määrä jäänyt vähäiseksi.

Salmen mukaan yhdistelmä päiväväsymys ja uniapnea on tutkimusten ja hoidon tavanomainen aihe.

 

Uniapneasta löytyy hyvin tietoa

Uniapnean oireita ovat kuorsaus erityisesti katkonaisena, hengityskatkokset, päiväaikainen väsymys, useinkin lisääntynyt yöllinen virtsaamistarve ja yöhikoilu sekä unen puutteeseen liittyvät muisti- ja keskittymiskyvyn häiriöt, jotka voivat aiheuttaa uupumusta. Myös tiettyjä riskejä on. Esimerkiksi miehillä uniapnea on tavallisempi.

Ylipaino on selkein rakenteellinen tekijä, rasvakudos alaleuassa voi suoraan ahtauttaa hengitystä. Lyhyt niska ja / tai kaula ja lyhyt leuka aiheuttavat ylähengitysteiden ahtaumaa.

Tapani Salmi kuitenkin sanoo, että kaikki uniapneapotilaat eivät ole kuitenkaan lihavia miehiä.

– Ahtaumaa voi olla kielen tyviosan tasolla. Nenähengityksen ahtaus, purentaviat, iso risakudos voivat huonontaa hengitystä. Korvalääkäri ja hammaslääkärikin voivat tunnistaa nämä. Epäily uniapneasta syntyy kuorsaajan ja puolison antamista esitiedoista.

Hoidon tarpeen määrittämiseksi suoritetaan useimmiten kotona koko yön kestävä hengityksen mittaus, jossa usealla anturilla seurataan hengitystä, happipitoisuutta, unen motorista levottomuutta ja nukkumisasentoa. Tämä niin sanottu polygrafiamittaus on suunniteltu samalla havaitsemaan muita elimellisiä unihäiriöitä, muun muassa levottomat jalat. Katkot ja poikkeavuudet määritetään ja mitataan erikseen selällään ja muissa asennoissa.

– Mittauslaitteiden kanssa on melko helppo nukkua ja tutkimus onnistuu käytännössä hyvin. Tuloksen perusteella kohtalaisessa ja vahvassa uniapneassa harkitaan aktiivihoitoa, lievässä annetaan omahoito-ohjeita.Kotihoitokin on mahdollista. Painon pudotus on tietenkin uniapneassa keskeistä.

– Se on tärkeää myös mukana olevien riskitekijöiden, kuten verenpaineen, diabeteksen ja astman vuoksi. Jos katkoja on pelkästään tai pääasiassa selkäasennossa, voi opetella nukkumaan kyljellään.

 

Tärkeä nukkumista turvaava sähkölaite

Niin sanotussa tennispallohoidossa yöpuvun selkämykseen ommellaan todella pallo estämään selkäasentoa. Tämä vaatii sitkeän totuttelun, mutta onnistuu asteittain.

Tapani Salmi kertoo, että CPAP-laite tuottaa nenämaskin avulla jatkuvan positiivisen ilmatiepaineen eli ylipaineen hengitysteihin. Laite toimii verkko- ja akkukäyttöisenä.

– Se estää tehokkaasti sisäänhengityksen salpautumisen ja apneat.

Nykyiset laitteet osaavat määrittää sopivan paineen ja häiritsevät mahdollisimman vähän.

– Laitteen antaman hyödyn huomaa parhaimmillaan heti ensimmäisinä aamuina. Joskus ilmateiden kuivuminen, ärsytys ja nenän ongelmat ovat alkuhankaluutena ja vaativat sopivan maskin ja ilman kostutuksen.

 

Vireystila kohenee nopeasti

CPAP-hoidon aikana esimerkiksi ammattiautoilijan vireys korjaantuu ja työkyky palautuu.

– Hoidon aikana pyritään pudottamaan painoa, jolloin tapahtuisi todellista paranemista. CPAP-laitetta pyritään käyttämään koko tai valtaosa yöstä, se kulkee mukana ja kevyenä akkukäyttöisenä otettavissa mukaan vaikka lomamatkalle.

Kuorsausta voidaan vähentää suulaen alueen kirurgialla, jossa esimerkiksi jäykistetään pehmeän suulaen aluetta.

– Toimenpide ei aina anna pysyvää hyötyä ja merkitsevässä uniapneassa se ei yksin auta.  Myös Lapsilla kita- ja nielurisaleikkaus on Salmen mukaan edelleen hoitovaihtoehto.

Tukkoinen nenä voi estää CPAP-hoidon onnistumisen. Joskus purennan korjaaminen, leuan asentoon vaikuttaminen niin sanotuilla kuorsauskiskolla auttaa. Hammaslääkärit tuntevat tämän hoitomahdollisuuden.

Kuorsaus alkaa, kun hengitysteiden pehmytkudokset painuvat nukkuessa kasaan. Kudosten värinästä aiheutuu tyypillinen kuorsausääni, jonka voimakkuus vaihtelee muun muassa asennon ja anatomian mukaan. Jos kudokset tukkivat hengitystiet kokonaan, syntyy apnea. Kuorsaus ja uniapnea ovat saman poikkeavuuden ilmentymiä.

Uniapneaa on aina ollut olemassa, mutta nykyään tietämys ja diagnostiikka on parempaa. Tapani Salmi sanookin, että uniapnea voidaan luokitella kansantaudiksi ja ylipainon lisääntyminen jo lapsilla tekevät siitä entistä tavallisemman. Vahva-asteinen uniapnea on sinällään elimistölle haitallinen jatkuessaan ja lievempänä se on samantapainen riskitekijä kuin esimerkiksi kohonnut verenpaine, veren sokeri tai rasva-arvot.

Työterveyshuollon keskeinen tehtävä on Tapani Salmen mukaan työkyvyn ylläpito ja sairauksien ehkäisy.
 

– Päivävireyteen liittyvät oireet, uupumus, burn-out jne. ovat usein esiin tulevia oireita. Unettomuuden ja stressitekijöiden lisäksi uniapnean mahdollisuus tulee tällöin esiin ja johtaa selvittelyihin.

Uniapnean CPAP hoitopolku on järjestetty Tapani Salmen mukaan niin, että laitteisto tulee käyttöön julkisella sektorilla kotikunnan kustantamana hengitysapuvälineenä.

– Asiantuntemusta tarvitaan sopivan nenämaskin ja mahdollisten muiden käyttöongelmien ratkaisussa, jotta hoidosta tulisi pitkäaikaisena hyvin siedetty. Uniapnean hoitopolku, aloitukset ja seurannat on koko Suomessa hyvin organisoitu keuhkosairauksien erikoisalan ja terveyskeskusten toimesta.

Teksti: Mirkka Kortelainen 
Kuvat: Mehiläinen/arkisto ja Resmed

 

 

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

#energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #sähkö  

Varttihinnoittelu tuo tietoa ja hyötyjä

Sään mukaan vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyminen on muuttanut sähkön tuotannon ja myynnin lyhyempään, 15 minuutin taseselvitysjaksoon. Myös kuluttajille tarjoutuu mahdollisuus siirtyä ostamaan pörssisähköä 15 minuutin välein muuttuvin ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #sähkönsäästö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sähkö #sisustus #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku