Itse tehty leipä sopii arkeen ja juhlaan
14.09.2023
Valmista itse mehevä artesaani-leipä vaikka gluteenittomana. Tai laita uuniin herkullisia juuressämpylöitä. Uunissa, pannulla tai kätevästi leipäkoneella voit valmistaa juuri sellaista leipää kuin haluat ja lisäaineettomasti.
Suomalaiset ovat melkoisen ahkeria leivänsyöjiä. Eikä ihme, sillä valinnanvaraa on valtavasti ja lisää saa, kun valmistaa leivät itse. Leipätiedotus ry:n kuluttajatutkimuksen mukaan (2022) suomalaisista 95 prosenttia syö leipää päivittäin. Ruotsalaisista 60 prosenttia ja norjalaisista 57 prosenttia tekee samoin.
Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtasen mukaan itäsuomalaiseen leipäkulttuuriin kuuluivat hapanleivät ja limput, joita leivottiin tupakeittiöissä viikoittain iso määrä.
Länsi-Suomessa puolestaan leivottiin harvemmin ja tehtiin hyvin säilyvää reikäleipää, varrasleipää. Läntiseen leivontaan saatiin makua kuminasta ja makeutta siirapista. Pohjoisessa perinteinen leipä oli ohrarieska.
Nyt makujen maailma on laajentunut huomattavasti lisää, mutta perinteet pitävät suosikkimakuina yhä vahvasti pintansa. Kaurasta on tullut myös leipien osalta viljojen hittituote. Harvinaisemmat ja niin sanotut artesaanileivät myydään monessa paikassa nopeasti loppuun – eikä ihme, sillä ne ovat täyteläisen maukkaita, vaikka kilohintaa saattaa erikoisemmalla leivällä olla yli 10 euroa.
Huolellinen esivalmistus takaa parhaan laadun
Leipään käytettävät raaka-aineet mitataan tarkasti useimmiten grammoina – keittiövaaka on hyvä hankinta. Niin sanottu ”näppituntuma” voi olla kohtalokas leivän koostumukselle. Aluksi ainakin ohjeita kannattaa noudattaa tarkasti ja kun homman hallitsee, niin sitten voi ehkä ottaa pieniä luovia kokin vapauksia. Myös erilaisia jauhoja on mukava kokeilla. Esimerkiksi erikoisvehnäjauhot eli ydinvehnäjauhot sisältävät vain jyvän ydinosaa eli niitä valmistettaessa jyvästä poistetaan kuori ja helposti pilaantuva rasvainen alkio. Tattari taas sisältää muun muassa B1- ja B2-vitamiineja. Sekä sen B-vitamiinipitoisuus että kalsium- ja magnesiumpitoisuudet ovat suurempia kuin vehnässä ja rukiissa. Tattari sisältää myös flavonoideja.
Leipäkone on erittäin kätevä, mutta uuni saattaa olla toisinaan jopa nopeampi leivän valmistuksessa. Esimerkiksi uunissa paistettu hiivaleipä saattaa valmistua jopa yli tuntia nopeammin kuin leipäkoneella valmistettu ja pinta voi olla rapsakampi, mutta hyvää tulee kummallakin tavalla.
Taikinan sekoitin jättää leipäkoneessa leipään kolon. Uunin vuokaleivästä saa hyvin viipaloitua leipää.
Gluteenittomia viljatuotteita ovat gluteeniton kaura, tattari, hirssi, maissi, riisi, teff, amarantti ja kvinoa. Gluteenittomien viljojen tulee olla ”puhtaita”, niissä ei saa olla kontaminaatiota gluteenista.
Kauden sato sopii leivän mausteeksi
Aika valloittavan makuelämyksen saa vaikkapa käyttämällä leivän taikinassa erilaisia siemeniä – kurpitsan paahdetut siemenet antavat leipään esimerkiksi mukavan rustiikkisen maun. Nyt on myös syksyn sato parhaimmillaan eli leipään sopivat myös mainiosti kotimaiset juurekset – porkkanat, punajuuret ja sipulikin esimerkiksi. On myös reseptejä, joissa hyödynnetään kotimaisia mainioita sieniä maun antajina. Ylimääräisen porkkanaraasteen tai perunamuusinkin voi hyödyntää etenkin uunissa valmistettavien sämpylöiden raaka-aineiksi.
Uunissa kannattaa kokeilla myös rapsakan siemennäkkileivän valmistusta ja siihen sopii mainiosti hiukan pähkinäisen arominen speltti. Ravintoarvoiltaan speltti on loistava verrattuna esimerkiksi valkoiseen riisiin tai valkoiseen vehnään. Se sisältää runsaasti B-vitamiineja, aminohappoja ja runsaasti proteiinia. Speltti on hyvin sulavaa. Speltti on silti vehnää, joten keliaakioille se ei sovi.
Välimeren maut maistuvat myös leivässä
Moni on mieltynyt myös Välimeren makuelämyksiin ja leipään sopii erittäin hyvin oliivi, pesto tai ilmakuivattu tomaattikin. Leipää voi hyvin dippailla vaikka oliiviöljyyn, jossa on ripaus yrttejä tai valkosipulia.
Myös marjasatoa voi hyödyntää leivässä eli esimerkiksi karpalot ja puolukat tuovat leipään mukavasti kosteutta ja hiukan makeaa makua. Marjoilla höystetyt leivät sopivat esimerkiksi jälkiruokaleiviksi.
Focaccia on herkullinen italialaistyyppinen ohuehko leipä. Sen pinnalle voi laittaa maustettua oliiviöljyä, oliiveja, sipulia ja yrttejä.
Leipäkoneen uusi aikakausi
Leipäkoneella saa valmistettua kätevästi tuoretta leipää. 1990-luvulla oli varsinainen leipäkoneiden buumi ja niiden tuotekehitys on ollut huimaa sen jälkeen.
Moni valmistaa leipäkoneella myös pulla- ja pizzataikinoita, joten tästä kodin pienkoneesta on moneksi.
Leipäkoneissa on tarjolla monipuolisesti paisto-ohjelmia ja useimmissa malleissa on myös digitaalinen ja jopa valaistu näyttö.
Käytettävien ohjelmien määrä ja mahdolliset lisäosat vaikuttavat yleensä myös hintaan. Leipäkoneiden hinnat ovat parista sadasta eurosta aina lähelle tuhanteen euroon.
Ajastamalla valmistuu tuore leipä aamuksi
Leipäkoneen ”varaan” voi jättää paljon eli leipäkone nostattaa leivän ja kypsentää sen. Leipäkone on sikäli mainio apukokki, että se myös valmistaa ajastettuna vaikkapa aikaisin aamulla mehevän leivän – tarjoilu jää sinulle sitten.
Leipäkone saattaa olla alustusvaiheessa melko äänekäs, joten yöllä ei tätä mainiota apukokkia kannata laittaa hommiin.
Uusimmissa leipäkoneissa on mukana kätevä erillinen leipävuoka ja sen puhdistaminen on helppoa. Osa sopii myös koneelliseen pesuun.
Lituskat leipäset valmistuvat nopeasti pannulla
Joskus voi käydä niinkin, että leipä pääsee loppumaan, mutta jos kaapissa on jauhoja ja suolaa, niin niillä pärjää veden lisäksi. Rieskamaisia ja täplikkäitä leipäsiä voi tarjoilla esimerkiksi valkosipuliöljyn tai hummuksen kera tai ”naanleipinä” illanistujaisissa.
Leipäsiin voi ripotella myös vähän merisuolaa ja jättää varsinaisen suolan vähemmälle. Leipäsiä on hauska valmistaa vaikkapa lasten kanssa ja niihin voi kääriä vaikkapa täytteeksi jauhelihaa, juustoa tai mitä ikinä haluaakaan. Leipäsiin tai rieskoihin voi hyödyntää myös jäljelle jäänyttä muusia – perunarieskat ovat hyviä vaikkapa puolukkahillon kanssa.
Herkullinen leipä leipäkoneella
3 dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
½ dl pellavan- tai camelinansiemeniä
½ dl auringonkukansiemeniä
7½ dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoseosta
(1 rkl tummaa sokeria)
½ tl mineraalisuolaa
2 tl kuivahiivaa (tai ⅓ pkt tuorehiivaa)
Ohje:
Mittaa aineet tarkasti ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Kuivahiivan tulee jäädä kokonaan jauhojen päälle. Tuorehiivaa voit käyttää hyvin. Jos käynnistät leivonnan heti käynnistyväksi, laita tuorehiiva taikinanesteeseen.
Valitse normaali perusleivän ohjelma ja käynnistä tai ohjelmoi leipäkone.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Edullista leipää itse valmistaenUunissa, pannulla tai leipäkoneella voi parhaimmillaan valmistaa hyvin edullista leipää. Esimerkiksi perusreseptillä valmistetun leivän kilohinta voi olla alle euron. Halvin leipäviipalepaketti voi maksaa kaupassa noin kaksi euroa kilolta ja paistopisteiden leivät jopa yli 10 euroa kilolta. Toki myös leipien raaka-aineet saattavat olla erikoisleivissä hintaa paljon nostattavia. Gluteenittomien leipien osalta itse valmistettuna tulee leivissä ehkä eniten säästöä. Kaupoissa gluteenittomien leipien hintahaarukka on laaja – aina 20 euroon asti, kun itse valmistettuna kilohinta jää muutamaan euroon. |
Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Shutterstock, Leipätiedotus ja Myllyn paras
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
Lumoudu lipstikasta
Nostalginen perinneyrtti lipstikka sopii keiton pääraaka-aineeksi tai mausteeksi ruokiin. Lipstikan maussa voi aistia persiljan, sellerin, purjon ja hiukan mintunkin aromeja. – Lipstikka on todellinen hyötykasvi, sillä melkoisesta puskasta ...
#energiatehokkuus #kodinkone #kotona #laiteuutuudet
Kotitalousrobotti imuroi ja moppaa
iRobotin AutoWash-telakka on suunniteltu imuroimaan ja moppaamaan tehokkaasti useita eri lattiatyyppejä. Robotti täyttää säiliönsä ja lataa itsensä samalla kun telakka pesee ja kuivaa moppaustyynyn, tyhjentää pölysäiliön ja puhdistaa vielä ...