Itse tehtyjä säilykkeitä vaikka lahjaksi

Itse tehtyjä säilykkeitä vaikka lahjaksi

18.11.2022

Isompien markettien hyllyt suorastaan notkuvat erilaisia säilykkeitä, nykyisin myös kotimaista kalaa, jolla on kova hinta. Kalasäilykkeen voi tehdä myös kätevästi itse ja makuvivahteet voivat olla vaikkapa ”sardiineja” tomaattikastikkeessa tai haukea öljyssä. Myös riista, kana, lammas ja possu sopivat erinomaisesti säilykkeiksi.

Mitäpä jos ohittaisit jatkossa kauppojen säilykehyllyt ja keräisit itse tehtyä laadukasta säilykevarastoa.

Särki ja silakka sopivat esimerkiksi mainiosti säilykkeiksi. Erilaisia makuvariaatioita saa kokeilemalla. Säilykkeissä puhtaus on todellakin puoli ruokaa, sillä oleellista on puhtaiden työvälineiden ja raaka-aineiden käyttö. Tölkkien ja korkkien lisäksi kaikki välineet on pestävä kuumalla vedellä ja kiehautettava vielä vesikattilassa.

 

Steriloi kunnolla

Sterilointi aloitetaan liottamalla purkkeja kansineen kylmässä vedessä yön yli.

Tämä herättää mahdolliset itiöt astioiden pinnoilla ja ne voidaan tuhota. Jos tämä vaihe jää tekemättä, itiöiden valtakausi alkaa säilykettä tuhoten. Liuotuksen jälkeen astiat pestään vielä huolella astianpesuaineella ja huuhtelun jälkeen vasta kuumennetaan.

Myös kannet, korkit ja tiivisteet kiehautetaan, mutta tiivisteitä ei voi pitää pitkään kiehumassa. Sähköuunissakin sterilointi käy sujuvasti. Astiat laitetaan 125-asteiseen uuniin ja kuumennetaan niitä vähintään 15 minuuttia. Tämän jälkeen tölkit ja purnukat voi täyttää.

Jos pullotetaan tai purkitetaan esimerkiksi kiehuvan kuumaa hilloa tai tulikuumaa muuta säilykettä, on hyvä pitää sanomalehteä alustana, ettei alusta ole kylmä. Lämmönvaihtelu voi rikkoa purkit.

 

Kuuluisa naksahdus

Purkit ja pullot täytetään piripintaan ja suljetaan kuumina tiiviisti. Naksahduksen pitäisi kuulua näiden jäähtyessä. Tällöin korkki on tiiviisti kiinni.

Kun kannet ovat sulkeutuneet tiiviisti, uudet mikrobit eivät pääse enää tölkkiin ja säilyke on tosiaan nimensä veroinen pitkään säilyvä tuote.

Myös lihan purkittaminen onnistuu kotikonstein. Laatikollinen säilyketölkkejä maksaa 20–40 euroa sisältäen noin 50 tölkkiä. Lihaa voi säilöä periaatteessa niin kauan kun säilykepurkin pelti kestää, mutta ei ole kuitenkaan järkevää museoida esimerkiksi kotijärven särkiä.

Kun säilykepurkit, tölkit tai pullot ovat valmiita, niihin on hyvä laittaa tuotteen tieto ja valmistamisaika. Jos haluaa hifistellä, voi isompaan tölkkiin liimata vaikkapa valokuvasta tulostuskopion kalastusreissulta.

 

Sinappiset silakat tai yrttistä haukea

Jos haluat kalasäilykkeisiisi vaihtelua, voit kokeilla eri kaloja, kuten silakkaa, haukea tai lahnaa. Suosi lähikalaa. Säilöntä on mainio tapa valmistaa ruotoista kalaa, koska siinä ruodot pehmenevät suussa sulaviksi.

Jos lasipurkit on hyvin desinfioitu ja ne pysyvät tiiviinä ja ehjinä, kalasäilyke säilyy yli vuodenkin. Tiiviydestä saa varmuuden, jos kansi napsahtaa avattaessa.

 

Tomaattinen särkisäilyke

Jos olet tomaattisardiinin ystävä, kannattaa kokeilla tomaattista särkeä – siinä on suorastaan järkeä. Erilaisista ”kokeiluista” kannattaa pitää reseptivihkoa ja jatkojalostaa parhaimmat yhä uudelleen. Myös eri työvaiheista voi ottaa kuvia omaan arkistoon.

Ainekset:

200 g särkifileitä (noin kolme särkeä)
150 g paseerattua tomaattia
30 g öljyä (oliivi-, rypsi- tai muuta ruokaöljyä)
20 g etikkaa
10 g suolaa

Tee näin:

1. Leikkaa särkifileet pieniksi paloiksi.
2. Sekoita paseerattu tomaatti, öljy, etikka ja suola kastikkeeksi.
3. Kaada kastiketta lasipurkkiin niin, että noin kolmasosa purkista täyttyy.
4. Laita särkipalat yksi kerrallaan purkkiin ja lisää tomaattikastiketta, purkki lähes täyteen.
5. Tiukasti kiinni. Nosta täytetyt purkit reunalliselle uunipellille. Ei ritilälle, koska purkit voivat vuotaa.
6. Laita uunipelti 120-asteiseen uuniin.
7. Sammuta uuni 2,5 tunnin kuluttua ja jätä purkit uuniin, kunnes uuni on jäähtynyt kokonaan.

Säilytä purkkeja huoneenlämmössä avaamiseen asti. Säilyke on parhaimmillaan, kun se on saanut tekeytyä ainakin kaksi viikkoa. Purkki säilyy avattuna jääkaapissa useita päiviä.

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#astettaalemmas #kotona #sähkönsäästö  

Sähkönkulutus hyvässä laskussa

Kuluttajien sähkönkäyttö laski jo elo-syyskuussa 13,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Lasku on jatkunut vahvana myös lokakuussa. Sähkön kokonaiskulutus laski syyskuussa 9,2 prosenttia, joten myös teollisuus on tehostanut sähkönkäytt...

#hyvinvointi #kotona #vapaalla  

Saunassa mieli lepää

Aivotutkija Katri Saarikiven mielestä saunan lauteilla ei tarvitse välttämättä puhua mitään. Toisaalta ympäristö on otollinen syvällisillekin keskusteluille.

#astettaalemmas #energiatehokkuus #kotona  

Saunotaan astetta maltillisemmin

Ei ole sama, miten ja milloin saunot. Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin eniten kuluttava sähkölaite ja siksi on hyvä katsoa, milloin sähkösaunassa saunoo. Useimmiten lauantai tai sunnuntai on perjantai-iltaa tai muuta arki-iltaa parempi...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #energiatehokkuus #turvallisuus #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #testi #hyvinvointi #piha #lämpö #ilmastointi #valaistus #sisustus #puutarha #energiansäästö #sähköpula #vapaalla #sähkönsäästö #pääsiäinen #sähkö #sähköpalo #kaukolämpö #osaaminen #työ #sähkögrilli #sähköasennukset #lämmitys #sähkönsiirto #kesämökki #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #verkkopalvelu #kotivara #kolumni #tulevaisuus #ilmastonmuutos #sahkolasku