Itse tehtyjä säilykkeitä vaikka lahjaksi
18.11.2022
Isompien markettien hyllyt suorastaan notkuvat erilaisia säilykkeitä, nykyisin myös kotimaista kalaa, jolla on kova hinta. Kalasäilykkeen voi tehdä myös kätevästi itse ja makuvivahteet voivat olla vaikkapa ”sardiineja” tomaattikastikkeessa tai haukea öljyssä. Myös riista, kana, lammas ja possu sopivat erinomaisesti säilykkeiksi.
Mitäpä jos ohittaisit jatkossa kauppojen säilykehyllyt ja keräisit itse tehtyä laadukasta säilykevarastoa.
Särki ja silakka sopivat esimerkiksi mainiosti säilykkeiksi. Erilaisia makuvariaatioita saa kokeilemalla. Säilykkeissä puhtaus on todellakin puoli ruokaa, sillä oleellista on puhtaiden työvälineiden ja raaka-aineiden käyttö. Tölkkien ja korkkien lisäksi kaikki välineet on pestävä kuumalla vedellä ja kiehautettava vielä vesikattilassa.
Steriloi kunnolla
Sterilointi aloitetaan liottamalla purkkeja kansineen kylmässä vedessä yön yli.
Tämä herättää mahdolliset itiöt astioiden pinnoilla ja ne voidaan tuhota. Jos tämä vaihe jää tekemättä, itiöiden valtakausi alkaa säilykettä tuhoten. Liuotuksen jälkeen astiat pestään vielä huolella astianpesuaineella ja huuhtelun jälkeen vasta kuumennetaan.
Myös kannet, korkit ja tiivisteet kiehautetaan, mutta tiivisteitä ei voi pitää pitkään kiehumassa. Sähköuunissakin sterilointi käy sujuvasti. Astiat laitetaan 125-asteiseen uuniin ja kuumennetaan niitä vähintään 15 minuuttia. Tämän jälkeen tölkit ja purnukat voi täyttää.
Jos pullotetaan tai purkitetaan esimerkiksi kiehuvan kuumaa hilloa tai tulikuumaa muuta säilykettä, on hyvä pitää sanomalehteä alustana, ettei alusta ole kylmä. Lämmönvaihtelu voi rikkoa purkit.
Kuuluisa naksahdus
Purkit ja pullot täytetään piripintaan ja suljetaan kuumina tiiviisti. Naksahduksen pitäisi kuulua näiden jäähtyessä. Tällöin korkki on tiiviisti kiinni.
Kun kannet ovat sulkeutuneet tiiviisti, uudet mikrobit eivät pääse enää tölkkiin ja säilyke on tosiaan nimensä veroinen pitkään säilyvä tuote.
Myös lihan purkittaminen onnistuu kotikonstein. Laatikollinen säilyketölkkejä maksaa 20–40 euroa sisältäen noin 50 tölkkiä. Lihaa voi säilöä periaatteessa niin kauan kun säilykepurkin pelti kestää, mutta ei ole kuitenkaan järkevää museoida esimerkiksi kotijärven särkiä.
Kun säilykepurkit, tölkit tai pullot ovat valmiita, niihin on hyvä laittaa tuotteen tieto ja valmistamisaika. Jos haluaa hifistellä, voi isompaan tölkkiin liimata vaikkapa valokuvasta tulostuskopion kalastusreissulta.
Sinappiset silakat tai yrttistä haukea
Jos haluat kalasäilykkeisiisi vaihtelua, voit kokeilla eri kaloja, kuten silakkaa, haukea tai lahnaa. Suosi lähikalaa. Säilöntä on mainio tapa valmistaa ruotoista kalaa, koska siinä ruodot pehmenevät suussa sulaviksi.
Jos lasipurkit on hyvin desinfioitu ja ne pysyvät tiiviinä ja ehjinä, kalasäilyke säilyy yli vuodenkin. Tiiviydestä saa varmuuden, jos kansi napsahtaa avattaessa.
Tomaattinen särkisäilyke
Jos olet tomaattisardiinin ystävä, kannattaa kokeilla tomaattista särkeä – siinä on suorastaan järkeä. Erilaisista ”kokeiluista” kannattaa pitää reseptivihkoa ja jatkojalostaa parhaimmat yhä uudelleen. Myös eri työvaiheista voi ottaa kuvia omaan arkistoon.
Ainekset:
200 g särkifileitä (noin kolme särkeä)
150 g paseerattua tomaattia
30 g öljyä (oliivi-, rypsi- tai muuta ruokaöljyä)
20 g etikkaa
10 g suolaa
Tee näin:
1. Leikkaa särkifileet pieniksi paloiksi.
2. Sekoita paseerattu tomaatti, öljy, etikka ja suola kastikkeeksi.
3. Kaada kastiketta lasipurkkiin niin, että noin kolmasosa purkista täyttyy.
4. Laita särkipalat yksi kerrallaan purkkiin ja lisää tomaattikastiketta, purkki lähes täyteen.
5. Tiukasti kiinni. Nosta täytetyt purkit reunalliselle uunipellille. Ei ritilälle, koska purkit voivat vuotaa.
6. Laita uunipelti 120-asteiseen uuniin.
7. Sammuta uuni 2,5 tunnin kuluttua ja jätä purkit uuniin, kunnes uuni on jäähtynyt kokonaan.
Säilytä purkkeja huoneenlämmössä avaamiseen asti. Säilyke on parhaimmillaan, kun se on saanut tekeytyä ainakin kaksi viikkoa. Purkki säilyy avattuna jääkaapissa useita päiviä.
Botuliinimyrkky tuhoutuu ruoasta, kun ruokaa kuumennetaan vähintään 20 minuuttia + 80 °C lämpötilassa tai 5 minuuttia 85 °C lämpötilassa.
Huolellisella hygienialla ja valmistustavalla estetään vaarallinen ruokamyrkytysSäilykkeitä valmistaessa pitää olla erityisen huolellinen desinfioinnin suhteen. Ei auta ”sinne päin tai puoli huolimattomasti” sillä seuraukset voivat olla erittäin vakavat. Vakavan myrkytyssairauden eli botulismin voi saada Clostridium botulinum -bakteeri tuottamasta botuliini-hermomyrkystä. Vaikka botulismi on harvinainen, on kotisäilöjän muistettava, että oikotietä ei säilykkeiden valmistuksessa ole. Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä on ympäristössä, joten niiltä ei voi välttyä. Itiöt voivat kuitenkin hapettomissa olosuhteissa muuntua elintarvikkeissa toimintakykyisiksi bakteereiksi. Lisääntyessään bakteeri erittää hermomyrkkyä, joka saattaa aiheuttaa jopa hengenvaarallisen botulismin. Osa botulinum-bakteereista vaatii tuhoutuakseen yli 100 asteen lämpötilan. Tartunnan vakavuuden takia yhdenkin henkilön epäilty sairastuminen botulismiin on pikaisesti raportoitava kuten ruokamyrkytysepäily. Suomessa riskielintarvikkeita ovat lisäksi vakuumipakatut savukalatuotteet, joita on säilytetty yli +3 celsiusasteessa. Bakteerien kasvua estämässä ovat myös riittävät sokeri- tai suolapitoisuudet ja happamuus. Itse tehtyjen säilykkeiden valmistamista ei kannata kuitenkaan välttää. Huolellisesti valmistettuina ja oikeaoppisesti säilytettyinä niitä on turvallista syödä. Vuotava tai epämääräisesti pullistunut tai kolhiintunut säilykepurkki on heitettävä pois ja varmistettava, että se myös hävitetään turvallisesti. Vanha sanonta – ”puhtaus on puoli ruokaa” voisi olla myös – ”puhtaus on osa terveellistä ruokaa”. Ruokaviraston sivuilta saa lisätietoja muun muassa elintärkeästä hygieniasta ja vaarallisesta ruokamyrkytyksen/ ja tai vakavat vauriot aiheuttavasta Clostridium botulinum bakteerista.
(Lähde: Ruokavirasto) |
Teksti: Liisa Kortelainen
Kuva: Rodeo
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.