Järkevällä energiankäytöllä tuloksiin

Järkevällä energiankäytöllä tuloksiin

08.09.2023

Viime vuoden energiakriisi oli hyvä esimerkki siitä, miten toimiva energiainfra, kuten sähkönjakelu ja kaukolämpöverkot, auttavat selviämään vaikeistakin ajoista, kun kotitaloudet samalla tarkastelevat omaa kulutustaan. Energiaa ei tulevana talvenakaan ole hukattavaksi. Siksi jokaisen on hyvä miettiä omaa energiankäyttöään.

Jätetään yhdessä tarpeeton energiankäyttö historiaan. Varmistetaan kotiemme energiatehokkuus tiivistämällä ovet ja ikkunat, säätämällä ilmastointi- ja lämmityslaitteemme toimimaan mahdollisimman energiatehokkaasti, sulkemalla turhat sähkölaitteet ja ajoittamalla suurimmat energiantarpeemme aikoihin, jolloin esimerkiksi sähkönkäyttö ei ole suurimmillaan. Pienet teot näkyvät niin omissa kuluissa kuin koko yhteiskunnan toimivuudessa.

Energiansäästöviikkoa vietämme jälleen 9.–15. lokakuuta, josta alkaa viime talvikaudelta tuttu Astetta alemmas -kampanja, jonka seurassa suomalaiset kotitaloudet vähensivät tarpeetonta energiankäyttöään fiksusti ja oikea-aikaisesti. Myös energia-alan yhtiöt jatkavat järkevän energiankäytön neuvontaa kanavillaan.

Energian järkevä käyttö on edelleen tärkeää. Hyödyn energiansäästämisestä saat sinä itse ja myös koko yhteiskunta. Samalla on kyse myös huoltovarmuudesta ja energian saatavuuteen liittyvien riskien pienentämisestä. Maailmantilanne heijastuu myös energian hintoihin ja rinnalla on käynnissä myös kehitystyö, jonka myötä olemme jatkossa entistä omavaraisempia energia-asioissa.

 

Suomalainen energia-ala tehokas

Suomalainen energia-ala on aina panostanut osaamiseen ja tehokkaaseen kunnossapitoon. Osaaminen ja tehokkuus näkyvät myös hinnoittelussa. Esimerkiksi sähkönsiirtoverkosto on meillä hyvässä kunnossa, ja maamme kustannustasosta huolimatta olivat suomalaiset siirtohinnat Eurostatin tilaston mukaan kotitalouksille viime vuonna Euroopan keskiarvon alapuolella. 

Energia-alan toimivuus ja osaaminen auttoivat osaltaan selviämään viime vuonna nopeasti eskaloituneessa energiakriisissä monia muita maita paremmin.

Suuri osa tätä kokonaisuutta olivat myös energiankäytössä joustanut teollisuus ja aktiiviset kotitaloudet, jotka panostivat energiansäästöön ja joustivat sähkönkulutuksessa siirtämällä sitä hiljaisempiin aikoihin.

Tätä koteihin kertynyttä energiaosaamista ei kannata hukata, vaan pitää kiinni viime talvikaudella saamistamme opeista energiankäytön järkeistämisessä. Energiajoustot ja energian tehokas käyttö ovat tulevaisuutta, jota myös sähkönsiirtoyhtiöiden investoinnit tukevat.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kesämökki #kotona #vapaalla  

Vietä juhannus kestävästi

Lähestyvä juhannus on monille kesän kohokohta. Kesäkelit asettavat haasteita elintarvikkeiden kylmäketjulle. Myös jätehuollosta ja kierrätyksestä on huolehdittava juhannuksena. Tehdään juhannuksesta ekologinen ja iloinen juhla.

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Torju lämpö, säästä viilennyksessä

Helteet nostavat nopeasti asuntojen ja toimistojen lämpötiloja. Torjumalla lämpö mahdollisimman tehokkaasti, säästyy selvästi viilennysenergiaa ja sisätiloissa on miellyttävämpi oleskella. Kun jäähdytät koneellisesti jo muutaman asteen lämp...

#kodinkone #kotona #turvallisuus  

Ukkonen voi rikkoa kodinkoneita

Helteet päättyvät usein ukkoseen. Voimakkaat ukkosmyrskyt ja salamaniskut aiheuttavat riskin kodinkoneille. Vaikka sähköverkkoinvestoinnit ovat vähentäneet ukkosen aiheuttamia häiriöitä kuten sähkökatkoja ja jännitepiikkejä, niitä voi edell...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #piha #sähkönsäästö #vapaalla #testi #ilmastointi #valaistus #sähkö #puutarha #lämmitys #sisustus #kaukolämpö #sähköpula #aurinko #energiantuotanto #aurinkopaneeli #pääsiäinen #osaaminen #tulevaisuus #sähköpalo #kesämökki #sähkögrilli #sähköasennukset #työ #sähköauto #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #kolumni #kotivara #sähköinen liikenne #sähkönsiirto #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #hiilijalanjälki #sähköverkko #sahkolasku