Joulun perinteiset pikkuherkut valmistuvat helposti

Joulun perinteiset pikkuherkut valmistuvat helposti

15.12.2022

Joulu on perinteisten herkkujen valmistamisen aikaa. Edullisesti saa loihdittua ihania makeisia lahjaksi tai omaan käyttöön nopeasti ja sähköuunissa vaivatta.  Fudget säilyvät jääkapissa kolmekin viikkoa – herkuttelijoista riippuen.

Moni perinteinen joulunajan herkku valmistuu muutamassa minuutissa ja varsin edullisesti. Nyt on hyvä huomioida myös energiatehokkuus, valmistamalla kaikki yhdessä pötkössä ja varsinkin kovan pakkasen aikaan sellaisena vuorokauden aikana, jolloin sähkönkulutus ei ole huipussaan.

Valmistuttuaan herkut on hyvä jäähdyttää mahdollisuuksien mukaan parvekkeella, terassilla tai muussa tilassa, joissa lämpötila on alhainen. Näin niiden kylmälaitteeseen siirtäminen ei rasita kohtuuttomasti kylmälaitteita ja samalla säästyy sähköä.  

Mausteiset ruuat, kalat ja lihat on hyvä valmistaa vasta herkkujen perään, jotta niiden tuoksut eivät tartu herkkiin herkkuihin.

 

Kotitekoisuus ilahduttaa

Joulunaikaan on mukava valmistaa erilaisia pieniä makeita herkkuja, joko täysin ohjeita noudattaen tai tuunaamalla niitä pienillä kivoilla jutuilla. Nyt ovat vallalla trendit, joissa herkkujen kuuluukin näyttää kotitekoisilta ja ehkäpä viestiä jotain kaunista ja mieltä lämmittävää saajasta tai antajasta.

 

Nekut muuttuivat fudgeiksi

Moni muistaa maagisen toffee- tai kinuskinekun lapsuudestaan. Niitä toki myydään edelleen herkkukaupoissa ja kahviloissa, mutta nuoremmalle väelle sana ”fudge” on ehkäpä tutumpi.

Fudgejen maailma on täynnä erilaisia makuyhdistelmiä ja varmasti niistä löytyy jokin mieluinen, myös vegaanisena.

Jos kermainen toffee tuntuu sellaisenaan hiukan imelältä, tuo esimerkiksi kuivattu vadelma, karpalo, puolukka tai mustikka makuun vähän energistä kirpeyttä. Myös lakufudget tai vaikkapa tummasävyiset minttufudget voivat säväyttää joulunajan kahvipöydässä.

Valmistuksen yhteydessä voi tehdä myös selkeän jaon – eli jokaiselle jotakin. Välimeren maiden ”henkeä” saa vaikkapa pistaasipähkinöillä, paahdetuilla manteleilla tai hunajalla.

 

Muistamisen tärkeys

Itse tehdyt pienet lahjat ja joulunajat muistamiset ovat mukavia antajalle ja saajalle. Pakettiin kannattaa laittaa herkkujen raaka-aineluettelo, jotta on tiedossa varmasti herkkujen sopivuus saajalle. Pienetkin määrät pähkinää voivat olla jollekin allergiselle kohtalokasta. 

Muodikasta on tehdä esimerkiksi voipaperista pieniä söpöjä ja koristeltuja nyyttejä. Paketoinnissa voi käyttää mielikuvitusta.

Kiva ja sympaattinen pakkausmateriaali voi olla jo valmiina kotona. 

 

FUDGET VALLOITTAVAT

Koristeluun voi käyttää kuivattua marjarouhetta, nonparelleja, lakritsijauhetta, karkkimurskaa, pähkinöitä tai rusinoita.

Ainekset:

130 ml kuohukermaa
50 g voita
350 g Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1 tl Dansukker vaniljasokeria
2 rkl Dansukker glukoosisiirappia
50 g kondensoitua maitoa
50 g valkosuklaata

Ohje:

1. Valmistele noin 10×20 cm leipävuoka / lämmönkestävä astia vuoraamalla se foliolla tai leivinpaperilla. Voit käyttää voita vuoan pohjassa, jotta leivinpaperi tarttuu paremmin.

2. Mittaa suureen paksupohjaiseen kattilaan kerma, voi, sokeri, vaniljasokeri, glukoosisiirappi ja kondensoitu maito, kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes kaikki ainekset ovat sulaneet toisiinsa kunnolla.

3. Nosta sitten lämpöä ja anna seoksen kuplia, kunnes se saavuttaa 120 asteen lämpötilan. Siirrä välittömästi pois liedeltä.

4. Kaada seos kuumuutta kestävään kulhoon ja vatkaa sitä käsivatkaimella tai yleiskoneessa muutama minuutti, lisää sitten rouhittu valkosuklaa.

5. Vatkaa seosta, kunnes se alkaa olla kuivaa ja pitää vatkatessa muotonsa. Tähän menee noin 10 minuuttia. Kaada sitten edelleen kuuma fudgemassa valmisteltuun vuokaan. Voit silottaa pinnan lusikalla tai lastalla. Jos haluat, tässä vaiheessa voit vielä lisätä pinnalle koristeita, kuten kuivattua marjarouhetta.

6. Anna massan jähmettyä puolesta tunnista tuntiin huoneenlämmössä ja siirrä sitten peitettynä jääkaappiin jähmettymään.

7. Leikkaa valmis fudgemassa haluamasi kokoisiin paloihin ja pakkaa kauniisti. Fudget säilyvät kahdesta kolmeen viikkoon hyvinä jääkaapissa säilytettynä.

 

RAPEAT JA HELPOT SUKLAARUUDUT

Ainekset:

½ dl jauhettua mantelia tai pähkinää
2 rkl vehnäjauhoja
50 g voita
½ dl Dansukker tummaa siirappia
1 dl Dansukker taloussokeria

Pinnalle:

200 g maitosuklaata

Ohje:

Levitä uunipelille leivinpaperiarkki ja sivele se öljyllä.

Sekoita ainekset suklaata lukuun ottamatta kattilassa ja keitä kohtalaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen viitisentoista minuuttia.

Kaada seos leivinpaperille ja levitä levyksi. Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia.

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja levitä karamellilevylle. Valuta osa suklaasta hieman jäähtyneelle levylle koristeraidoiksi. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.

 


Karpalot sopivat jäädykkeisiin, mousseihin ja kakun syötäviksi koristeiksi. 

 

LUMIKARPALOT

Karpalot ovat mehevimmillään 2–3 vuorokauden kuluttua, säilyvät viikon verran ja pitempäänkin, mutta kuivahtavat vähitellen.

Lumikarpalot tehdään helposti näin:

1. Ota pakastetut karpalot huoneenlämpöön sulamaan vuorokautta ennen sokeroimista tai käytä tuoreita karpaloita. Valitse karpaloista ehjät ja suuret marjat talouspaperin päälle.

2. Vatkaa valkuainen kevyeksi vaahdoksi. Kääntele marjoja valkuaisvaahdossa. Seulo tomusokeria tarjottimelle levitetylle voipaperille, sirottele tomusokeriin erä kerrallaan valkuaisen kostuttamia karpaloita. Liikuttele paperia pitäen kiinni molemmista päistä siten, että karpalot pyörivät ja kuorruttuvat vitivalkoisiksi.

3. Irrota toisiinsa tarttuneet marjat. Voit seuloa tomusokeria toiselle paperille ja siirtää varovasti sokeroidut marjat sille kuivumaan. Säilytä lumikarpaloita huoneenlämmössä. Tarjoa lumikarpalot makeisina tai jälkiruokien koristeena.

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Dansukkerm ja Scanstockphoto
Reseptit: Dansukkerm

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiansäästö #energiavinkki #kotona  

Seuraa kulutusta, tiedät mihin sähköä kuluu

Monet ovat laskeneet omaa sähkönkulutustaan. Myös lämmin talvi on auttanut osaltaan kulutuksen kurissa pitämisessä. Omaan kulutukseen vaikuttaminen alkaa tiedosta. Kun tietää mihin sähköä kuluu, on siihen helpompi vaikuttaa.

#kotona #sähkönsäästö  

Sähkön käyttöä kannattaa säädellä

Sähkön käytön ohjaaminen sopiviin kulutushetkiin tasaa sähkön hintahuippuja jatkuvaa säästämistä tehokkaammin. Onkin tärkeää, että jokainen tuntee oman kulutuksensa ja sen, miten se muodostuu vuorokauden eri aikoina.

#astettaalemmas #energiansäästö #energiavinkki #kotona  

Tietoa vaihteleviin sähkötilanteisiin

Vuoden ensimmäinen viikko toi pakkaset koko Suomeen. Näistä pakkasista selvisimme helpolla tuulisen kelin ja muun tuotannon huipputehojen ansiosta. Talven aikana tällaisissa tilanteissa punnitaan meidän kaikkien kyky sopeutua kulutushuippuj...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #energiatehokkuus #turvallisuus #astettaalemmas #viihde-elektroniikka #hyvinvointi #testi #piha #lämpö #ilmastointi #sähkönsäästö #energiansäästö #valaistus #sisustus #puutarha #vapaalla #sähköpula #sähkö #pääsiäinen #sähköpalo #kaukolämpö #työ #osaaminen #sähköasennukset #sähkögrilli #lämmitys #sähkönsiirto #kesämökki #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #kolumni #tulevaisuus #ilmastonmuutos #sahkolasku