Junanlähettäjän totikakku

Junanlähettäjän totikakku

11.12.2019

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta.

Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Totikakku sopii hyvin joulupöytään tai talvisten kahvihetkien kaveriksi.

Totikakun maun viimeistelee viskin ja sokerin seos. Viski on tyylikäs mauste ja maistuu hyvältä niidenkin suussa, jotka eivät viskistä muuten välitä. Alkoholia sisältävän viskin voi korvata myös viskiesanssilla. Savuviskiäkin kannattaa kokeilla.

Näitä tarvitaan:

125 g voita tai margariinia
100 g fariinisokeria
150 g hunajaa
1 rkl vettä
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
175 g vehnäjauhoja

Kostutusliemi:

50 g sokeria
1 rkl viskiä (tai maun mukaan enemmän)
 

Uunin lämpötila: 175 astetta

Paistoaika: noin 40 minuuttia
 

Lämmitä uuni valmiiksi ja voitele vuoka. Sekoita rasva, fariinisokeri, hunaja ja vesi kattilassa. Sulata ainekset miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos. Lisää kananmunat yksitellen seokseen koko ajan vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Siivilöi jauhoseos taikinaan varovasti ja sekoita huolellisesti.

Kumoa taikina voideltuun vuokaan ja paista 30–40 minuuttia kunnes kakun pinta on kimmoisa.

Sulata sokeri kattilassa. Kun sokeri on sulanut, nosta kattila liedeltä ja lisää viski. Nosta kypsä ja kuuma kakku uunista, paina kakun pintaan reikiä haarukalla ja levitä sokeri-viskiseos kakun pinnalle, johon se imeytyy. Anna kakun jäähtyä täydellisesti ennen kuin kumoat kakun vuoasta.

 


Hunaja, rasva ja fariinisokeri sekoitetaan kattilassa ja sulatetaan miedolla lämmöllä.
 



Kun seos on jäähtynyt, lisätään kananmunat huolellisesti vatkaten. Leivinjauhe ja suola sekoitetaan vehnäjauhoihin.
 



Valmis taikina kumotaan voideltuun vuokaan.
 



Sokeri-viskiseos imeytetään kuuman kakun pinnalle. Kakun annetaan jäähtyä täydellisesti ennen kuin kakku kumotaan vuoasta.

 

Teksti: Petri Sallinen
Kuvat: Tomas Basili
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #lämpö  

Toimiva ilmanvaihto vaatii huolto- ja säätötoimia

Huomaamattomasti ja varmasti toimiva Ilmanvaihto on tärkeä osa asuinmukavuutta. Ilmanvaihto jää kuitenkin usein liian vähälle huomiolle tärkeänä osana talon lämmitysjärjestelmää. Ilmastoinnin uusimisella nostetaan energiatehokkuutta ja asui...

#turvallisuus  

Digitaaliset häiriötilanteet yleistyvät ja haittaavat työntekoa

Digi- ja väestötietoviraston tuoreen Digiturvabarometrin vastaajista lähes 60 prosenttia on joutunut keskeyttämään tärkeitä työtehtäviä digipalveluissa ilmenneiden häiriöiden vuoksi.

#energiavinkki #kotona  

Poista omat energiasyöppösi

Jokainen voi säästää energiaa karsimalla kotoa ja omista päivistä turhat energiasyöpöt. Omia kuluja voi alentaa ilman investointejakin vähentämällä energiankulutusta pienillä teoilla. Samalla autat hillitsemään ilmastonmuutosta.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #energiatehokkuus #viihde-elektroniikka #turvallisuus #piha #hyvinvointi #testi #valaistus #puutarha #lämpö #pääsiäinen #sähköpalo #sisustus #ilmastointi #sähköasennukset #tulevaisuus #kaukolämpö #työ #osaaminen #lämmitys #kolumni #sähkögrilli #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #sähkö #sahkolasku