![Junanlähettäjän totikakku](https://www.energiaviesti.fi/media/energiaviesti/kuvat/4_19/cache/viski_paakuva-1110x600,q=85.jpg)
Junanlähettäjän totikakku
11.12.2019
Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta.
Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Totikakku sopii hyvin joulupöytään tai talvisten kahvihetkien kaveriksi.
Totikakun maun viimeistelee viskin ja sokerin seos. Viski on tyylikäs mauste ja maistuu hyvältä niidenkin suussa, jotka eivät viskistä muuten välitä. Alkoholia sisältävän viskin voi korvata myös viskiesanssilla. Savuviskiäkin kannattaa kokeilla.
Näitä tarvitaan:
125 g voita tai margariinia
100 g fariinisokeria
150 g hunajaa
1 rkl vettä
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
175 g vehnäjauhoja
Kostutusliemi:
50 g sokeria
1 rkl viskiä (tai maun mukaan enemmän)
Uunin lämpötila: 175 astetta
Paistoaika: noin 40 minuuttia
Lämmitä uuni valmiiksi ja voitele vuoka. Sekoita rasva, fariinisokeri, hunaja ja vesi kattilassa. Sulata ainekset miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos. Lisää kananmunat yksitellen seokseen koko ajan vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Siivilöi jauhoseos taikinaan varovasti ja sekoita huolellisesti.
Kumoa taikina voideltuun vuokaan ja paista 30–40 minuuttia kunnes kakun pinta on kimmoisa.
Sulata sokeri kattilassa. Kun sokeri on sulanut, nosta kattila liedeltä ja lisää viski. Nosta kypsä ja kuuma kakku uunista, paina kakun pintaan reikiä haarukalla ja levitä sokeri-viskiseos kakun pinnalle, johon se imeytyy. Anna kakun jäähtyä täydellisesti ennen kuin kumoat kakun vuoasta.
Hunaja, rasva ja fariinisokeri sekoitetaan kattilassa ja sulatetaan miedolla lämmöllä.
Kun seos on jäähtynyt, lisätään kananmunat huolellisesti vatkaten. Leivinjauhe ja suola sekoitetaan vehnäjauhoihin.
Valmis taikina kumotaan voideltuun vuokaan.
Sokeri-viskiseos imeytetään kuuman kakun pinnalle. Kakun annetaan jäähtyä täydellisesti ennen kuin kakku kumotaan vuoasta.
Teksti: Petri Sallinen
Kuvat: Tomas Basili
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
![](https://www.energiaviesti.fi/media/energiaviesti/kuvat/saastovinkit/2024/cache/evinkki_kylmalaitteenlampotila-700x9999,q=85.jpg)
#energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #kotona
Tarkasta kylmälaitteen lämpötila lämpömittarilla
Kylmälaitteiden näytöt eivät välttämättä kerro laitteiden todellista lämpötilaa. Lämpötilat on hyvä tarkastaa tarkalla lämpömittarilla. Energiatehokkainkaan laite ei takaa parasta lopputulosta, mikäli sen säädöt ja kylmälaitteen käyttötavat...
![](https://www.energiaviesti.fi/media/energiaviesti/kuvat/saastovinkit/2024/cache/evinkki_ulkopuolinenaurinkosuojaus-700x9999,q=85.jpg)
#aurinko #energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Hyvällä aurinkosuojauksella vähennetään viilennystarvetta
Kiinteistön omistajat voivat aurinkosuojata kiinteistön sisätiloja monella tapaa niin pienissä kuin suurissakin kiinteistöissä.
![](https://www.energiaviesti.fi/media/energiaviesti/kuvat/2_24/cache/vp_tvmuutos-700x9999,q=85.jpg)
#kesämökki #kotona #viihde-elektroniikka
Varmista televisiosi toimivuus myös jatkossa
Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, jossa vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Muutos saattaa pimentää vanhan television. Tarkasta, että televisiosi toistaa teräväpiirtol...