Junanlähettäjän totikakku

Junanlähettäjän totikakku

11.12.2019

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta.

Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Totikakku sopii hyvin joulupöytään tai talvisten kahvihetkien kaveriksi.

Totikakun maun viimeistelee viskin ja sokerin seos. Viski on tyylikäs mauste ja maistuu hyvältä niidenkin suussa, jotka eivät viskistä muuten välitä. Alkoholia sisältävän viskin voi korvata myös viskiesanssilla. Savuviskiäkin kannattaa kokeilla.

Näitä tarvitaan:

125 g voita tai margariinia
100 g fariinisokeria
150 g hunajaa
1 rkl vettä
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
175 g vehnäjauhoja

Kostutusliemi:

50 g sokeria
1 rkl viskiä (tai maun mukaan enemmän)
 

Uunin lämpötila: 175 astetta

Paistoaika: noin 40 minuuttia
 

Lämmitä uuni valmiiksi ja voitele vuoka. Sekoita rasva, fariinisokeri, hunaja ja vesi kattilassa. Sulata ainekset miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos. Lisää kananmunat yksitellen seokseen koko ajan vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Siivilöi jauhoseos taikinaan varovasti ja sekoita huolellisesti.

Kumoa taikina voideltuun vuokaan ja paista 30–40 minuuttia kunnes kakun pinta on kimmoisa.

Sulata sokeri kattilassa. Kun sokeri on sulanut, nosta kattila liedeltä ja lisää viski. Nosta kypsä ja kuuma kakku uunista, paina kakun pintaan reikiä haarukalla ja levitä sokeri-viskiseos kakun pinnalle, johon se imeytyy. Anna kakun jäähtyä täydellisesti ennen kuin kumoat kakun vuoasta.

 


Hunaja, rasva ja fariinisokeri sekoitetaan kattilassa ja sulatetaan miedolla lämmöllä.
 



Kun seos on jäähtynyt, lisätään kananmunat huolellisesti vatkaten. Leivinjauhe ja suola sekoitetaan vehnäjauhoihin.
 



Valmis taikina kumotaan voideltuun vuokaan.
 



Sokeri-viskiseos imeytetään kuuman kakun pinnalle. Kakun annetaan jäähtyä täydellisesti ennen kuin kakku kumotaan vuoasta.

 

Teksti: Petri Sallinen
Kuvat: Tomas Basili
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kotona #resepti  

Pikkelöity punasipuli on kotikokin helposti valmistuva herkku

Punasipulin maku voi tuntua raakana hapokkaan kitkerältä, mutta pikkelöitynä se on suorastaan taivaallista. Makuelämyksessä toteutuvat kotikokin toiveet – eli hyvää, halpaa, nopeasti valmistuvaa ja vielä kerran – ihan taivaallisen hyvää her...

#ilmastointi #kotona #turvallisuus  

Siirrettävän viilennyslaitteen aiheuttamia vesivahinkoja ei aina korvata

Helteiden myötä moni on päätynyt viilentämään kotiaan ilmalämpöpumpulla tai siirrettävällä viilennyslaitteella. Laitteiden aiheuttamien vahinkojen lukumäärä on kasvanut laitteiden määrän kasvun myötä. Ilmalämpöpumppujen lisäksi korvaushakem...

#kotona #sähkögrilli #vapaalla  

Muista turvallisuus grillatessa

Suomessa on havahduttu grillipaloihin. Kevään ja kesän aikana on useita tapauksia, jotka vaikuttavat rasvapaloilta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa grillien huoltamisen tärkeydestä. Rasvapalot voi välttää huoltamalla gril...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #energiatehokkuus #turvallisuus #viihde-elektroniikka #testi #hyvinvointi #piha #lämpö #ilmastointi #puutarha #valaistus #pääsiäinen #sisustus #sähkö #sähköpalo #sähkögrilli #kaukolämpö #sähköasennukset #työ #osaaminen #sähkönsiirto #vapaalla #lämmitys #sahkolasku #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #kolumni #kesämökki #tulevaisuus