Junanlähettäjän totikakku

Junanlähettäjän totikakku

11.12.2019

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta.

Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Totikakku sopii hyvin joulupöytään tai talvisten kahvihetkien kaveriksi.

Totikakun maun viimeistelee viskin ja sokerin seos. Viski on tyylikäs mauste ja maistuu hyvältä niidenkin suussa, jotka eivät viskistä muuten välitä. Alkoholia sisältävän viskin voi korvata myös viskiesanssilla. Savuviskiäkin kannattaa kokeilla.

Näitä tarvitaan:

125 g voita tai margariinia
100 g fariinisokeria
150 g hunajaa
1 rkl vettä
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
175 g vehnäjauhoja

Kostutusliemi:

50 g sokeria
1 rkl viskiä (tai maun mukaan enemmän)
 

Uunin lämpötila: 175 astetta

Paistoaika: noin 40 minuuttia
 

Lämmitä uuni valmiiksi ja voitele vuoka. Sekoita rasva, fariinisokeri, hunaja ja vesi kattilassa. Sulata ainekset miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos. Lisää kananmunat yksitellen seokseen koko ajan vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Siivilöi jauhoseos taikinaan varovasti ja sekoita huolellisesti.

Kumoa taikina voideltuun vuokaan ja paista 30–40 minuuttia kunnes kakun pinta on kimmoisa.

Sulata sokeri kattilassa. Kun sokeri on sulanut, nosta kattila liedeltä ja lisää viski. Nosta kypsä ja kuuma kakku uunista, paina kakun pintaan reikiä haarukalla ja levitä sokeri-viskiseos kakun pinnalle, johon se imeytyy. Anna kakun jäähtyä täydellisesti ennen kuin kumoat kakun vuoasta.

 


Hunaja, rasva ja fariinisokeri sekoitetaan kattilassa ja sulatetaan miedolla lämmöllä.
 



Kun seos on jäähtynyt, lisätään kananmunat huolellisesti vatkaten. Leivinjauhe ja suola sekoitetaan vehnäjauhoihin.
 



Valmis taikina kumotaan voideltuun vuokaan.
 



Sokeri-viskiseos imeytetään kuuman kakun pinnalle. Kakun annetaan jäähtyä täydellisesti ennen kuin kakku kumotaan vuoasta.

 

Teksti: Petri Sallinen
Kuvat: Tomas Basili
 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#astettaalemmas #kotona #sähkönsäästö  

Sähkönkulutus hyvässä laskussa

Kuluttajien sähkönkäyttö laski jo elo-syyskuussa 13,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Lasku on jatkunut vahvana myös lokakuussa. Sähkön kokonaiskulutus laski syyskuussa 9,2 prosenttia, joten myös teollisuus on tehostanut sähkönkäytt...

#hyvinvointi #kotona #vapaalla  

Saunassa mieli lepää

Aivotutkija Katri Saarikiven mielestä saunan lauteilla ei tarvitse välttämättä puhua mitään. Toisaalta ympäristö on otollinen syvällisillekin keskusteluille.

#astettaalemmas #energiatehokkuus #kotona  

Saunotaan astetta maltillisemmin

Ei ole sama, miten ja milloin saunot. Kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin eniten kuluttava sähkölaite ja siksi on hyvä katsoa, milloin sähkösaunassa saunoo. Useimmiten lauantai tai sunnuntai on perjantai-iltaa tai muuta arki-iltaa parempi...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #energiatehokkuus #turvallisuus #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #testi #hyvinvointi #piha #lämpö #ilmastointi #valaistus #sisustus #puutarha #energiansäästö #sähköpula #vapaalla #sähkönsäästö #pääsiäinen #sähkö #sähköpalo #kaukolämpö #osaaminen #työ #sähkögrilli #sähköasennukset #lämmitys #sähkönsiirto #kesämökki #sähköverkko #hiilijalanjälki #sähköhammasharja #verkkopalvelu #kotivara #kolumni #tulevaisuus #ilmastonmuutos #sahkolasku