
Junanlähettäjän totikakku
11.12.2019
Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta.
Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Totikakku sopii hyvin joulupöytään tai talvisten kahvihetkien kaveriksi.
Totikakun maun viimeistelee viskin ja sokerin seos. Viski on tyylikäs mauste ja maistuu hyvältä niidenkin suussa, jotka eivät viskistä muuten välitä. Alkoholia sisältävän viskin voi korvata myös viskiesanssilla. Savuviskiäkin kannattaa kokeilla.
Näitä tarvitaan:
125 g voita tai margariinia
100 g fariinisokeria
150 g hunajaa
1 rkl vettä
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
175 g vehnäjauhoja
Kostutusliemi:
50 g sokeria
1 rkl viskiä (tai maun mukaan enemmän)
Uunin lämpötila: 175 astetta
Paistoaika: noin 40 minuuttia
Lämmitä uuni valmiiksi ja voitele vuoka. Sekoita rasva, fariinisokeri, hunaja ja vesi kattilassa. Sulata ainekset miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos. Lisää kananmunat yksitellen seokseen koko ajan vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Siivilöi jauhoseos taikinaan varovasti ja sekoita huolellisesti.
Kumoa taikina voideltuun vuokaan ja paista 30–40 minuuttia kunnes kakun pinta on kimmoisa.
Sulata sokeri kattilassa. Kun sokeri on sulanut, nosta kattila liedeltä ja lisää viski. Nosta kypsä ja kuuma kakku uunista, paina kakun pintaan reikiä haarukalla ja levitä sokeri-viskiseos kakun pinnalle, johon se imeytyy. Anna kakun jäähtyä täydellisesti ennen kuin kumoat kakun vuoasta.
Hunaja, rasva ja fariinisokeri sekoitetaan kattilassa ja sulatetaan miedolla lämmöllä.
Kun seos on jäähtynyt, lisätään kananmunat huolellisesti vatkaten. Leivinjauhe ja suola sekoitetaan vehnäjauhoihin.
Valmis taikina kumotaan voideltuun vuokaan.
Sokeri-viskiseos imeytetään kuuman kakun pinnalle. Kakun annetaan jäähtyä täydellisesti ennen kuin kakku kumotaan vuoasta.
Teksti: Petri Sallinen
Kuvat: Tomas Basili
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

Puhtaat ikkunat tuovat valoa ja lämpöä
Kevään edetessä ovat auringonsäteet mukana arjessamme entistä useammin. Nyt on ikkunan pesun aika. Puhtaat ikkunat ja niistä sisään pääsevät auringonsäteet vähentävät keinovalon tarvetta ja tuovat myös paremmin mukavaa lämpöä kotiin.

Pääsiäisherkuksi mansikkabebet
Pääsiäisen valmistelut ovat parhaimmillaan aikuisten ja lasten yhteistä, mukavaa aikaa. Pääsiäisen mansikkabebet ovat maistuvia ja niiden valmistaminen on mukavaa puuhaa myös nuorille. Panostus yhteiseen tekemiseen tuo koko perheelle iloa j...

Yksinkertainen lammaspata
Lammas kuuluu pääsiäiseen. Jos haluaa päästä helpolla, on yksinkertainen lammaspata herkullinen vaihtoehto. Pilko, leikkaa ja lohko ainekset, paiskaa ne pataan ja odota. Tätä yksinkertaisuus on parhaimmillaan ruonlaitossa. Englantilaisen ma...