Kaura on ruoanlaiton uusin megahitti

Kaura on ruoanlaiton uusin megahitti

01.04.2020

Kaurasta on tullut melkoinen hitti ruokateollisuudessa ja kotikeittiöissä. Monipuolisiin kauraherkkuihin kannattaa panostaa myös kotona, sillä kaura hellii vatsaa. Kokeile herkkuja jo ensi viikonloppuna.

Perinteinen kaurapuuro on varmasti lähes joka kodissa tuttu juttu, mutta kaura on varsin muuntautumiskykyinen raaka-aine monipuolisessa ruoanlaitossa.

Kauran terveysvaikutuksiin on herätty ja niitä on tutkittu Suomessa jo muutama vuosikymmen, mutta hyötyjä on alettu todella arvostaa vasta ihan viime vuosina. Näin kertoo ruokaviestijä ja -konsultti, ruokasisältöjen tuottaja ja kouluttaja, kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

– Myös teollisuus on panostanut monipuolisiin kauratuotteisiin. Kauraa kohtaan on herännyt valtava kiinnostus. Kauran maku on lempeä, vähän pähkinäinen ja se sopii monien vatsalle todella hyvin. Kauraruoista tulee hyvä olo.

Liittyykö kauraan sitten jotain myyttejä, uskomuksia, joita olisi syytä murtaa:

– Ainakin se, että tuorepuuro olisi muka terveellisempää kuin keitetty kaurapuuro. Beetaglukaanin eli liukoisen kauran hyödyt tulevat esille parhaiten keitettynä. Kauralla on neljä EU:n hyväksymää terveysväittämää – näin ei ole muuten millään muulla tuotteella.

 

Ruonlaiton elämyksiä kaurasta

– Viime aikoina on markkinoille tullut monia uusia kauratuotteita, kuten esimerkiksi ruuanlaiton lisäksi myös ihonhoitoon soveltuva kauraöljy sekä vaahdotettava kaurakerma. Kauravaniljakastike tuo uutta herkkuhetkiin. Lisäksi lihaa korvaavat kauratuotteet lisääntyvät kauppojen hyllyillä.

Onko kaura niin hyvin hyödynnetty osana ruokia ja välipaloja kuin sen ominaisuudet ja hyödyt ihmisille antavat odottaa? Millaiselle makumatkalle haluaisit viedä lukijat kauran kanssa?

– Mielestäni kauraa on hyödynnetty hyvin, mutta löytääkö kuluttaja kauran? Tänään esimerkiksi etsin kaupasta kaurajauhispihvejä. Minusta olisi hienoa, jos ne olivat kaikissa kaupoissa siellä, missä muutkin pihvit, eikä jossain erikoishyllyssä.

Arja Elina Laine sanoo, että olisi myös mukavaa, jos pizzerioissa olisi kaurapohjaista pizzaa. Toki sellaisen voi valmistaa itsekin.

 

Hyvin maustettua

– Kauraruoat kannattaa maustaa hyvin. Esimerkiksi chili, mustapippuri, sitruuna ja lime tai itämaiset mausteet toimivat hyvin. Pizzaan voi laittaa vaikka puolet lihaa ja puolet Delikauraa.

Arja Elina Laine on saanut juuri valmiiksi huikean 300-sivuinen kirjan kaurasta. Se on melkoinen saavutus ja kunnianosoitus maailmanluokan viljalle.

– Fiilis on kyllä hyvä, koska minulla oli taitavat nuoret naiset mukana, kuvaaja, taittaja ja kuvittaja.  Tosin itsekin olen stailannut ruokaa kymmeniä vuosia. Hyvä fiilis tulee myös siitä, että kuvaaja on oma tytär. Yhteistyö sujui mainiosti.

– Kaura on viljoista ehdoton suosikkini. Lisäksi vatsani pitää kauran tattarista, joka ei oikeastaan ole vilja. Tattari ei kuitenkaan taida olla niin suosittu, että siitä kannattaa tehdä 300-sivuista kirjaa.

 

Liikuntaa ja työtä monipuolisesti

– Liikunta piristää ja se on hyvää vastapainoa ruokajutuille. Pidän myös kokkauskursseja. On kiva toimia sellaisten ihmisten parissa, jotka tulevat kokkauskursseille innostuneina ruoasta.

Arja Elina Laine käy esittelemässä kaurakirjaa silloin tällöin tapahtumissa, koska hänen mielestään on mukava tavata ihmisiä, joita kaura kiinnostaa. Yritteliäs yksityisyrittäjä ei myöskään sano reseptiensä loppuvan. Nykyisessä tilanteessa kaura-aiheeseen voi tutustua esimerkiksi kaurakirja -facebook sivustolla.

– Uuden luominen on mielenkiintoista. Vaikka takana on yli 2000 reseptiä, uusia on tulossa. Uudet asiat ja luovuus pitävät mielen vireänä.

 

Kaurakirja
https://www.facebook.com/kaurakirja/

 

Kauratrifle

Trifle on alun perin englantilainen, muualle muunnoksineen levinnyt herkullinen tapa tarjota jälkiruokasyötävät – kermavaahto, vanukas, kakku, keksit, marjat ja hedelmäpalat – lasista, maljasta tai lasikulhosta. Vaahtoutuvasta vispikermasta tai kauravispistä vatkattu vaahto yhdistettynä jogurttiin, rahkajogurttiin tai rahkaan kaurakeksien kanssa toimii herkussa jopa paremmin kuin alkuperäinen englantilainen vanukas. Tämän herkun voi tehdä myös *vegaanisena korvaamalla kerman ja rahkan vastaavilla kauravalmisteilla.

Valmistusaika: noin 15 minuuttia (+ noin 30 minuuttia tai pidempään tekeytyminen jääkaapissa),
noin 4 annosta

Kauravaahtokerros:
2 dl vispikermaa tai *kauravispiä
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl rahkaa, rahkajogurttia tai *kauravalmistetta

Raikas kerros:
8 dl luumuja, kriikunoita, persikoita, (karhun)vadelmia, puolukoita tai herukoita

Kaurakeksikerros:
150–200 g *kaurakeksejä

Vatkaa kerma sokerien kanssa vaahdoksi. Vatkaa joukkoon lopuksi rahka, rahkajogurtti tai kauravalmiste.

Leikkaa luumut, kriikunat tai persikat kuutioiksi (poista kivet). Lisää marjat mukaan.

Murusta keksit painellen niitä kipossa survimella tai haarukalla.

Annostele laseihin kerroksittain vaahtoa, raikkaita aineksia ja kaurakeksimurua. Tee samalla tavalla toiset kerrokset. Koristele annokset raaka-aineilla kauniisti. Anna herkkujen maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Vinkki: Jos haluat juhlavamman jälkiruoan, lisää hedelmäpalojen ja marjojen joukkoon Disaronnoa tai Limoncelloa.

Resepti: Arja Elina Laine, KAURAKIRJA (Readme 2020)


 

Juhlavat äyriäisleipäpaistokset

*vegaaninen

Valmista tähteeksi jääneistä kaurapalaleivistä gourmet-ruokaa. Viikolla ylijääneet leipäpalat voi perjantai-iltana käyttää tähän herkulliseen ruokaan, jossa ei tarvita perunaa, pastaa eikä riisiä, vain kauraleipää. Valmista nopea äyriäiskastike. Kokoa annokset uunin kestäviin annosvuokiin. Jos vuokien koko on pieni, syntyy alkupaloja, jos taas isompi, saat pääruokia. Vegaaneille voit laittaa annoksiin äyriäisten tilalle sieniä tai kukkakaalia.

Valmistusaika 20 minuuttia, josta työaika 10 minuuttia.

4 isompaa annosvuokaa (á n. 4 dl) tai 6–8 pientä annosta (á n. 2 dl)

Leipä:
300 g 100 % Kaura, 4 kpl kaurapalaleipää

Äyriäiskastike:
1 sipuli
30 g *laktoositonta margariinia tai voita
500 g tomaattimurskaa
1 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
250 g äyriäissekoitusta, esim. simpukoita ja katkarapuja (tai *sieniä tai kukkakaalia)
150 g valkosipuli- tai katkaraputuorejuustoa tai *kauravalmistetta
½ dl tuoretta tillisilppua (tai 1–2 tl kuivattua)
2 dl kermaa tai *kauravalmistetta

Pinnalle:
50 g juustoraastetta tai *vegaanista valmistetta

Valmista äyriäiskastike. Silppua sipuli ja kuullota se rasvassa miedolla lämmöllä, lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna kiehahtaa. Lisää lopuksi äyriäiset, tuorejuusto ja kerma, kuumenna vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. (Mikäli käytät sieniä tai kukkakaalinkukintoja, laita ne heti alussa pannulle.)

Kuutioi kaurapalaleivät. Leikkaa kaksipuolinen leipäpala molempiin suuntiin neljään osaan, näin saat ison määrän pieniä leipäkuutioita. Yhteen n. 4 dl:n annosvuokaan tarvitset aina yhden kaurapalaleivän kuutioina.

Laita voideltuihin uuninkestäviin annosvuokiin pohjalle kerros äyriäiskastiketta (noin 1 dl per vuoka). Levitä päälle kerros leipäkuutioita, aina 1 kaurapalaleipä kuutioina yhteen vuokaan. Jaa loppu kastike annosten päälle. Ripottele annosten pinnoille juustoraastetta. Kypsennä 225 °C:ssa uunin toiseksi ylimmällä tasolla 7–10 minuuttia, kunnes paistokset ovat kauniin värisiä. Jos valmistat annokset pikkuvuokiin, laita yhteen pikkuvuokaan aina puolet edellisistä määristä.

Nauti kuumana esimerkiksi juhlavan aterian alku- tai pääruokana.

Resepti: Arja Elina Laine, KAURAKIRJA (Readme 2020)


 

Porkkanakakkusmoothie

*vegaaninen

Kakku- ja piirakkasmoothiet ovat herkuttelusmoothieiden aatelia. Kaurahiutaleet antavat Jenkkityyliselle smoothielle kakkumaista rakennetta – hiutaleita käytetään kohtuullisesti, jolloin tulos on smoothie. Halutessasi voit laittaa puolet enemmän hiutaleita, jolloin saat lusikoitavan kulhosmoothien. Taatelien tai aprikoosien määrä vaikuttaa smoothien makeuteen, joten valitse itsellesi sopiva maku.

Valmistusaika noin 10 minuuttia.
2 annosta, à noin 3 dl

2 porkkanaa raasteena, 150 g (tai 2 dl porkkanasosetta)
5–8 pehmeää taatelia tai aprikoosia
1 dl kaurahiutaleita
150 g kreikkalaista jogurttia tai *kauravalmistetta (1½ dl)
100 g jäätelöä, tuorejuustoa tai *kauravalmistetta
2 dl maitoa tai *kaurajuomaa
1 tl kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi, mikäli tehosekoittimesi ei ole todella tehokas.

Laita kaikki ainekset korkeaan mittakannuun tai tehosekoittimen kannuun. Soseuta smoothiet tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Kaada valmis smoothie laseihin.



​​​​​​​Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Scanstockphoto ja Anni-Sofia Savela / Kaurakirja 2020


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#turvallisuus  

Ukkosiin kannattaa varautua

Kesä on ukkosten aikaa. Esimerkiksi kuumat hellejaksot päättyvät usein ukkosiin. Ukkoset ovat luonnon voimannäytös, mutta tositilanteessa ilmiöstä on leikki kaukana. Salamat ovat voimakkaita sähköpurkauksia, jotka aiheuttavat muun muassa sä...

#energiavinkki #lämpö  

Suojaa asuntosi kuumalta

Kesähelteellä asuntojen lämpötilat saattavat nousta epämiellyttävän korkeiksi. Asunto kannattaa suojata liialta lämmöltä ja tarvittaessa viilentää järkevästi ja energiatehokkaasti. Pienillä ennakkotoimilla pidät asunnon mukavana ilman viile...

#energiatehokkuus #viihde-elektroniikka  

Lisääntynyt datankäyttö syö energiaa

Etätyöt ovat lisänneet datan käyttöä. Jokainen toimi puhelimella, tabletilla tai tietokoneella internetissä vie energiaa, paljon enemmän kuin oma kone. Datan käyttö on yllättävän suuri sähkönkuluttaja. Suuruutta ja sen ilmastovaikutuksia ei...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kodinkone #laiteuutuudet #kotona #resepti #energiavinkki #hyvinvointi #viihde-elektroniikka #testi #energiatehokkuus #turvallisuus #lämpö #piha #sisustus #sähkögrili #puutarha #kolumni #hiilijalanjälki #valaistus #sähköpalo #ilmastointi