Kesän viilein herkku valmistuu jäätelökoneella

Kesän viilein herkku valmistuu jäätelökoneella

12.07.2021

Maistuisiko itse tehty kermainen artesaanijäätelö tai kauden marjoista luotu mehukas sorbetti? Jäätelö valmistuu kotona helposti jäätelökoneella ja toki myös perinteisenä käsityönä.

Suomalaiset ovat jäätelön suurkuluttajia eikä edes kylmä talvi hillitse jäätelöä himoitsevia.

Herkkua on vain saatava. Pakkasellakin. Kesä ja lämpö nostavat kuitenkin jäätelönkulutusta selvästi. Jäätelö voi olla myös kiva yhteinen harrastus, jossa itse tehdään erilaisia jäätelöitä ja hyödynnetään esimerkiksi kotimaisten marjojen tarjoamia makuja.

Kaupan tarjonnassa on jo jäätelöiden melko kattava maku- ja raaka-ainemaailma, mutta vielä monipuolisemman makuelämyksiä saa itse tekemällä – tai mikä parasta, jäätelökone tekee raskaimman työn kätevästi.

 

Jäätelökoneella vaivattomammin

Monella ajatus itse tehdystä jäätelöstä hyytyy jo siinä vaiheessa, kun ohjeessa lukee:

”vatkaa käsin voimakkaasti ja yhtäjaksoisesti, pidä jäätelömassaa pakastimessa ja vatkaa taas”. Jäätelökone on tässä työssä kätevä ja toimiva apuri.

Perinteisenä käsityönä jäätelön valmistusaika on tunteja – mikä sekin on hauskaa puuhaa, kun lopputuote on mieluisa ja itse suunniteltu. Vegaaniseen ruokavalioon sopii esimerkiksi kookosmaito ja ihanan värin saa lisäämällä hiukan punajuuren lientä.

Jäätelön perusohje on yksinkertainen ja siihen tulee vain muutama raaka-aine. Perinteinen jäätelömassa valmistetaan kermasta, maidosta, kananmunista sekä sokerista. Mitä rasvaisempaa maitotuote on, sitä täyteläisemmän makuista jäätelöstä tulee. Itse tehty jäätelö säilyy pakastimessa, hyvin suljetussa astiassa noin viikon verran.

 


Kokeilisitko suolaista kinuskia, vadelma-lakua tai vaikkapa mansikka-lime jäätelöä? Jos mieli tekee raikkaampia makuja, valmista appelsiinilla maustettu tiikerijäätelö.

 

Trendikkäästi ja terveellisesti

Myös erityisruokavaliota noudattaville itse tehdyllä jäätelöllä saa luotua oman makumaailman ja mikä parasta ilman lisäaineita. Kokeilemisen arvoisia ovat esimerkiksi sitruuna-minttu, vadelma-laku, vanilja-hunaja tai vaikkapa kahvilla ja pähkinöillä tuunattu yhdistelmä.

Esimerkiksi jäätelömakuna kirsikkaa ei juuri näy kaupan valikoimissa, joten kirsikkainen suklaajäätelö voisi sopia hyvin kesän juhlien viileäksi herkuksi. Jäätelökoneen mukana tulee yleensä selkeitä reseptejä ja niitä on hyvä noudattaa aluksi tarkastikin, jotta saa käsityksen esimerkiksi siitä, kuinka kauan jäätelöseoksen jäähtyminen omassa laitteessa kestää. Jäätelön artesaanimestariksi kannattaa heittäytyä vasta sitten, kun perusasiat ovat hallussa.

 

Jäätelökoneen valinta

Jäätelökoneiden hintahaarukka on muutamasta kympistä satoihin euroihin. Yksi hyvä vinkki on esimerkiksi katsoa mieleisen ja jo käytössä olevan kodinkonemerkin kohdalta – löytyisikö siitä merkistä myös jäätelökone?

Jäätelökoneilla on myös erilaisia ominaisuuksia, joihin kannattaa perehtyä. Koneen koko kannattaa valita ruokakunnan koon mukaan. Edullisimpia jäätelökoneita ovat sellaiset, joiden jäähdytysosa jäähdytetään pakastimessa. Itsejäähdyttävät ja hintavammat kompressorilla varustetut jäätelökonemallit ovat kätevämpiä ja suosittuja kotikäytössä. Jos jäähdytyskulhoa on jäähdytettävä pakastimessa, kannattaa varmistaa kulhon sopivuus omaan pakastimeen.

Mieluisan jäätelökoneen valinnassa kannattaa katsoa netistä erilaisia jäätelökonetestejä. Jäätelökoneen energiankulutus tai vaikkapa melutaso ovat myös tärkeitä valinnan kriteereitä sekä helppokäyttöisyys. Erilaisista testeistä voi koota toivomiaan ominaisuuksia ja niiden kanssa sitten lähteä ”konekaupoille”.

Markkinoilla on myös malleja, joissa jäähdytinosana toimii sekoituskulhon pohjalle laitettava jäähdytettävä levy. Tällaisten koneiden jäähdytysteho on alhainen, ja jäätelö jää näin helposti melko löysäksi – enemmänkin niin sanotun pehmiksen asteelle.


Helppoa ja nopeaa

Jäätelökoneen perusperiaate on, että laitteen sekoitinosa kiinnitetään jäähdytyskulhoon, laite käynnistetään ja jäätelömassa kaadetaan kulhoon. Jatkuva sekoitus jäähdyttää jäätelömassan tasaisesti jäätelöksi.  Kivan herkun voi valmistaa myös mehujään tapaan hedelmistä ja marjoista. Jäätelömassaan voi lisätä marjoja, hedelmiä, pähkinöitä tai vaikkapa pikakahvijauhetta.

Kaupan keksimuruja ja suklaapaloja sisältävät jäätelöt ovat yleensä niitä hintavimpia.

Esimerkiksi marjapiirakan makuinen jäätelö valmistuu murustamalla vaikka vadelmilla maustetun jäätelömassan joukkoon kaurakeksejä. 

Vadelma puolestaan saa herkullisen makuparin lakritsista. Sekoita kastikkeet jäätelömassan joukkoon varovasti meheviksi kastikeraidoiksi.

 

Jäätelökoneelle helppo perusresepti – lisää vain oma maku mukaan

Perusresepti kotitekoiselle jäätelölle 4 hengelle

2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3 dl kuohukermaa
2 dl maitoa

Vispaa kananmunia 1–2 minuuttia.
Kaada sokeria vähän kerrallaan.
Kaada joukkoon kuohukerma ja maito.
Käynnistä kone ja kaada seos koneeseen sitä varten tarkoitetusta aukosta.
Anna koneen työskennellä noin 50–60 minuutin ajan.

Erilaisia makuja
Murskattuja suklaakeksejä, suklaapaloja, lakritsiströsseliä, hedelmiä tai marjoja. Myös hunajaa, ripaus rosmariinia tai vaikkapa jälkiruokakastiketta voi lisätä oman maun mukaan.

Mausteet lisätään sekoitukseen viiden viimeisen minuutin aikana.

 

Wilfa Vanilla -jäätelökoneella saa tehtyä herkullista ja kermaista jäätelöä 60 minuutissa. Myös sorbetti ja jugurttijäätelö onnistuu. Kulhoa ei tarvitse esijäädyttää. Tilavuus on 1,5 litraa. Jäätelökone on digitaalisella ajastimella.

Wilfa-jäätelökoneen päällä on LCD-näyttö digitaalisella ajastimella. Kaikki osat, jotka ovat kosketuksissa jäätelön kanssa, on helppo irrottaa ja pestä. Irrotettavat osat voi pestä astianpesukoneessa.

Kun jäätelö on valmista, kone pitää sen jäätyneenä 60 minuuttia.  Pähkinöitä, suklaata tai marjoja voi lisätä helposti kannessa olevan luukun kautta samalla kun kone työstää jäätelöä.

Wilfan jäätelökoneista löytyy kolme eri mallia. 150 W. Ovh noin 249–349 euroa mallista riippuen. 

 

Severin jäätelökone on varustettu kompressorilla ja tilavuus on 2 litraa. Siinä on myös jugurttijäätelötoiminto. Jäätelö valmistuu 30 minuutissa ja pysyy kylmänä 60 minuutin ajan valmistuksesta. 180 W. Ovh noin 260–380 euroa mallista riippuen.Delonghi-jäätelökoneella valmistuu jäätelöä jopa 1,2 litraa vaivatta. Laitteessa on myös integroitu kompressori, joka pitää jäätelön parhaassa mahdollisessa lämpötilassa.

Lisäksi sen ruostumattomasta teräksestä valmistettu kulho on täysin irrotettavissa. 230 W. Ovh noin 300–350 euroa mallista riippuen.

 

Royal Cateringin nopealla jäätelökoneella voi valmistaa pikaisesti jäätelöä, sorbettia tai jäädytettyä jogurttia. Tilavuudeltaan yhteensä 2,4 litraa eli suuri kahden säiliön kapasiteetti. Jäätelökone soveltuu ammattimaiseen ja myös ihanteellisesti kotikäyttöön. 

Jäätelökonetta voi ohjata intuitiivisesti ja lämpötila ja koostumus voidaan valita optimaalisesti vastaaville ainesosille. 250 W ja tehokas jäähdytysjärjestelmä, jonka lämpötila-alue on -18–35 °C. Läpinäkyvän kannen ansiosta jäätelön valmistusta voidaan seurata. Muita ainesosia voidaan myös lisätä erillisen aukon kautta keskeyttämättä valmistusta. Ovh noin 480 euroa.

 

FAKTA:

Jäähdytyskulhon on myös oltava kuiva, kun laitat sen pakastimeen. Vesi laajenee jäätyessään ja kulhoon jäänyt jäätyvä vesi voi vahingoittaa kulhoa.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen, Adato viestintä
Kuvat: Rodeo ja Scanstockphoto

 

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Raikkautta ja energiatehokkuutta

Keväinen aurinko muistuttaa kaikkia kiinnittämään huomion kodin ilmastointilaitteisiin. Lämpötilojen noustessa ja viimeistään katupölyjen vähennyttyä, on aika siirtää ilmastointi kesäsäädöille ja uusia suodattimet. Huoltotoimet raikastavat ...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kevätaurinko lämmittää ja valaisee

Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko. Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Puhtaat ikkunat vähentävät valaistuksen tarvetta ja tuovat lämpöä kotiin. Samalla pienenee energiankulutus.

#energiansäästö #energiatehokkuus #kotona #sähkö  

Varttihinnoittelu tuo tietoa ja hyötyjä

Sään mukaan vaihtelevan sähköntuotannon lisääntyminen on muuttanut sähkön tuotannon ja myynnin lyhyempään, 15 minuutin taseselvitysjaksoon. Myös kuluttajille tarjoutuu mahdollisuus siirtyä ostamaan pörssisähköä 15 minuutin välein muuttuvin ...

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiavinkki #energiatehokkuus #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #energiansäästö #viihde-elektroniikka #astettaalemmas #hyvinvointi #lämpö #sähkönsäästö #piha #testi #vapaalla #valaistus #ilmastointi #sähkö #sisustus #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinkopaneeli #pääsiäinen #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #sähköpalo #tulevaisuus #sähkögrilli #työ #sähköasennukset #sähkönsiirto #kinkkutemppu #kesämökki #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sähköverkko #hiilijalanjälki #moottorilämmitys #verkkopalvelu #kotivara #sähköauto #kolumni #ilmastonmuutos #sahkolasku